Dialog med Salam Fayyad

Efter utflykten till Stockholm för Nobelfesten bär det nu tillbaka till Bryssel igen.

På programmet står s k trojka-möte mellan Europeiska Unionen och den Palestinska myndigheten.

Och det blir premiärminister Salam Fayyad som kommer till Bryssel för dagens möte.

I våra slutsatser om Mellersta Östern i tisdags gav vi starkt stöd till hans statsbyggande. Och han har förvisso lyckats att få ordning och redo i någonting som närmast var kaos och sönderfall när han trädde till. Han är en i alla avseeenden imponerande ledare.

Men förutom statsbyggandet kommer vi alldeles självklart att diskutera förutsättningarna för att återuppta fredsprocessen.

Få saker är viktigare än det.

16 Responses to Dialog med Salam Fayyad

 1. nubbe skriver:

  Håller med att detta är en viktig punkt. Men även att det skrivande stund pågår en systematsik utrensning på det mest otänkbara sätt på den kristna minoriteten i MÖ borde också vara en viktig punkt att omnämna någongång, eller hur??

 2. orust skriver:

  Bra – håll tempot uppe!

  FiM hade en förfärlig salva mot Bitte Hammargren häromdagen – de flesta av oss anser säkert att hon gör en mycket seriös och balanserad bevakning av MÖ. Att fredsprocessen har svårigheter är inte svårt att förstå när ssådana inlägg skrivs.

 3. flyktingar skriver:

  Carl,

  Vad som är viktigt eller inte, det är relativt.

  Utan fredsprocess uppnås ytterligare ett Gaza på gränsen till 1949 års vapenstilleståndslinje.

 4. kris08 skriver:

  Om Israel verkligen velat ha en fredsprocess skulle man kanske inte fortsätta underminera den på alla tänkbara sätt.

  Man kan inte begära en dialog med ett liggande offer medan man fortsätter sparkar.

 5. perfro skriver:

  Båda parter har skuld till detta.

  Länge har västvärlden främst gett Israel sitt stöd.
  Nu har det vänt i den mening att Israel kritiseras för att ha överträtt folkrätten, vilket säkert är riktigt mot bakgrund av de alltmer ökade bosättningarna på Västbanken.

  Men har palestinierna verkligen en trovärdig fredsförhandlare med stöd av alla palestinier? Var finns i dag Hamas? Gav anfallet på Gaza nödvändig effekt?
  Vilken hjälp får man med återuppbyggnaden i Gaza?
  Vilken roll spelar Iran i detta område, de finns väl med i spelet?

 6. flyktingar skriver:

  kris08:

  Du förstår inte.

  Israel behöver inte dialog. Israel erbjuder dialog. Palestinaaraberna upplever sig för svaga för en sådan dialog. Om jag tolkar Carl Bildts initiativ positivt, så försöker han erbjuda palestinierna moraliskt stöd för att underlätta återupptagandet av dialog. Krasst sett, 750 miljoner/år svenskt stöd måste matchas med politisk uppmärksamhet. Allt annat vore oansvarigt mot de svenska skattebetalarna.

 7. un2here skriver:

  flyktingar säger: – Israel behöver inte dialog. Israel erbjuder dialog.

  Du menar: Israel dikterar villkoren och behöver inte lyssna på någon annan.

  Men då kan ni väl återuppta förhandlingarna … ingen annan behöver sitta med för den sakens skull. Alla har hört monologen förut.

 8. orust skriver:

  Jag har sagt tidigare och säger fortfarande – att inte omedelbart förhandla med Hamas efter deras valseger för att se vad de verkligen stod för framstår som ett av USA-EU-Israels största misstag i fredsprocessen. Att inte öppna Gaza idag är ett andra misstag – återuppbyggnaden måste komma i gång. USA tycks nu hjälpa Egypten att bygga mur mot Gaza – kan det vara sant? Vad sa Faayad om det?

 9. florimond77 skriver:

  Inte nog med att man fortfarande bygger murar, nu bygger man dem under jord också och ytterligare olivträd och fruktträd ska offras. Det liknar Saruman i Sagan om Ringen. Öppna istället gränserna för handel! Folk måste väl äta. Det är märkligt att Egypten som är ett arabland så ivrigt minglar med Israel. Och Nethanjahu som påstår att det är omgivna av fiender?

 10. inst1 skriver:

  Ingenting är viktigare just nu, än en rättvis fred i Mellanöstern! Palestinierna är också människor och är verkligen värda att inte leva under förtryck och ockupation. När bosättare börjar bränna moskéer och rita hemska ord på väggarna, så är det som att gå tillbaka till 1930-40talet. Det skulle ju inte hända igen. Eller hur?

 11. mrmhalland01 skriver:

  Så sant, Så enkelt !!

 12. metusalem skriver:

  Namnet Salam Fayyad har vi tagit till oss sedan ett par år tillbaka. I Wikepedia lär vi oss att han stöds av bland annat Egypten och ISRAEL. Låter som ett fynd.

  Om sedan tongivande arabiska och muslimska grannar kunde med pedagogisk och annan kraft informera Hamas att man kan ha sin chans att komma fram till en lösning. En lösning som gagnar Palestinierna oändligt mycket mera än aldrig så häftiga kickar när en raket demolerar ett eller annat mål i Israel.

  Har vi möjligen anledning att nu se något lite ljus i den omtallade tunneln?

 13. florimond77 skriver:

  Fayed är inte vald av folket kan jag tro. Ytterligare en marionett. Palestinas riktiga ledare. De som skulle kunna driva fredsprocessen rättvist sitter fängslade i Israel.

 14. nelikvid skriver:

  un2here säger:>Du menar: Israel dikterar villkoren och behöver inte lyssna på någon annan.

  Idag Sverige försökte diktera på mest obalanserad sätt,
  som blev fiasko.
  Cirkus åkt klowner blev kvar.

 15. […] också: – Bra initiativ av Carl Bildt: Uppmanar palestinierna att förhandla – Garm: Hamas gräver upp kristna lik – de […]

 16. stig2entreprenoren skriver:

  Varför har judarna aldrig blivit förföljda i Indien?
  1. Beror det på judarna?
  2. Beror det på indierna?
  3. Annat?

%d bloggare gillar detta: