Europaparlament och Nobelfest

I dag på förmiddagen skall jag så rapportera till utrikesutskottet i Europaparlamentet om det svenska ordförandeskapet och svara på alla de frågor de med all säkerhet kommer att ha.

Jag var ju där alldeles i början av ordförandeskapet – och alldeles säkert kommer de att kontrastera det jag hade att säga då med det jag möjligen har att komma med nu.

Men jag kommer starkt att understryka att vårt ordförandeskap vad gäller utrikes- och säkerhetspolitiken sträcker sig intill dess att kyrkklockorna börjar att slå på nyårsafton.

Och mycket kan hända i vår värld innan dess.

Det sägs mig att man i presskåren i Bryssel tycks ha bestämt sig för att vårt ordförandeskap har varit ett av de allra bästa i mannaminne.

Kanske det. I så fall har vi varit det genom att visa att vi är kompetenta européer.

Men om detta också är meningen i Europaparlamentet återstår att se – det kommer säkert i omdömena att vara en blandning av vin och av vatten. Parlament tenderar att vara sådana,.

Efter timmarna där – med ledamöter och med media – bär det så snabbt hem till Stockholm.

Ty i kväll är det ju Nobelfest i vackra Stadshuset.

Fredrik Reinfeldt kommer att sitta på toppmötesmiddag i den alls icke snarlikna Justus Lipsus-byggnaden i Bryssel. Och jag kan sitta på banketten i Stockholm.

Lissabon-fördragets ikraftträdande har många sidor.

I Blå Hallen i Stadshuset kommer jag också att ha sällskap av min tyska kollega Guido Westerwelle – som jag hade som middagssällskap såväl i går kväll som i måndags kväll.

Det är så det nya Europa fungerar.

59 Responses to Europaparlament och Nobelfest

 1. nubbe skriver:

  och in i det nya Europa vill du få in Turkiet….

  Assyrier utsatta i Turabdin
  VÄRLDEN Det är oroligt på sina håll i Turabdin, Gudstjänarnas berg, i sydöstra Turkiet. Uppgifter till Hujada.com gör gällande att assyrier i området de senaste dagarna har varit utsatta för olika former av angrepp. Två assyrier har misshandlats på öppen gata i staden Midyat och därtill har hot riktats mot prästfamiljen i Diyarbakir.
  Misshandeln ska enligt uppgifterna bottna i en tvist kring en handelsbutik. Kurdiska män sökte upp de assyriska ägarna i syfte att tvinga butiken ifrån dem genom våld. De två assyrierna skadades vid attacken och händelsen ska nu vara polisanmälda.

  Omvärldens beslut påverkar också situationen för de kristna i de assyriska områdena i Mellersta östern. I samband med de danska Mohammed-karikatyrerna blev stämningen hotfull i många av de assyriska städerna och byarna i sydöstra Turkiet. Kurderna som är fler till antalet i området och bekänner sig till islam kände sig kränkta av karikatyrerna. En del kurder valde då att rikta sin ilska mot de kristna i området och angripa dem.

  Nu senast har folkomröstningen i Schweiz med utfallet att förbjuda bygget av ytterliggare minareter i landet väckt ilska bland kurder i Turabdin. Enligt uppgifter till Hujada.com så ska prästfamiljen i Diyarbakir som länge levt under svåra förhållanden tillhöra de mer utsatta. Sedan folkomröstningen i Schweiz så har de hotats av personer som ska ha krävt att den antika kyrklockan i anrika Jungfru Mariakyrkan ska förstöras på grund av det schweiziska beslutet.

  Under Seyfo som begicks av turkar och kurder på de kristna minoriteterna i det ottomanska riket i början av 1900-talet så flydde eller dödades en stor del av Diyarbakirs assyriska befolkning. Genom åren så har det blivit allt glesare med assyrier i staden så till den grad att prästfamiljen i dagsläget är några av de allra sista assyrierna kvar i Diyarbakir. Många fruktar nu att syftet bakom trakasserierna mot prästfamiljen ska vara att tvinga dem ur hus och hem för att till slut helt tömma staden på assyrier.

 2. tsolin skriver:

  nubbe

  Du börjar bli lika tjatig och irrelevant som den israeliske spammare som invaderade denna blogg för ett antal veckor sedan men som nu (lyckligtvis) har avstängts – eller självmant försvunnit

 3. vidsynt skriver:

  Undrar om Henry Kissinger kommer över till Lilla Europa och firar dessa fantastiska ”nobelpriser”. Ytterliggare ett gott skratt har han nu fått sig ”fredspristagaren” Kissinger, när även Överbefälhavare Obama fått samma ”utmärkelse”.

  Var det någon som sa skamligt?

 4. Torsten skriver:

  Det känns bra att vara en svensk europé nu.

  Jag får tacka mer officiellt efter tolvslaget på nyåranatten :-)

 5. […] 2, 3, E, DN, 2, 3, 4, 5, 6, SvD, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 9, Eu, C, 2, Syd, Gp, Nt, Dag, 2, 3, Sk, Syd, Tra, Lft, Kri, Hd, Läs också: – Fd. Jerusalemkorrespondent […]

 6. bestofmankind skriver:

  ”Ty i kväll är det ju Nobelfest i vackra Stadshuset.”

  Och i en annan del av Sverige kommer ca 17000 bli utförsäkrade, vilken innebär att en del kommer att hamna i den ökande utanförskapet.

  Kommer Ni då att applåderar på Nobelfesten lika högt som i Riksdagen när Ni – den borgerliga regeringen – godtog de nya sjukreglerna som innebär utförsäkringar för de utförsäkrade?

  eller kommer Ni att skänka en tyst minut för dem?

  Obotligt sjuk samhälle – där de sjuka, arbetslösa, fattiga och utsatta straffas – Regeringen Reinfeldt valde att leva i.

 7. soli01 skriver:

  Alla förändringar brukar lida av barnsjukudomar och allt kommer att rättas till och ingen ska behöva ställas ut i kylan. Sverige ligger långt före många länder när det gäller trygghet, och fel kommer att rättas till – bara lugn.

 8. Torsten skriver:

  Ja, det finns kända sossar som nonchalerar ett av våra allra största, och mest kända över hela världen, evenemang.
  Mona gick på en popkonsert i stället för till Nobelfesten som hon var inbjuden till.
  Bevare oss för ”den rödgröna röran”.

 9. Kachina skriver:

  Att medelklassen bygger sig ny identitet genom att trampa på de sjuka och svaga är,…..pinsamt skamligt.

 10. soli01 skriver:

  Om det är skamligt att hjälpa folk att få arbete – som det hela gäller – då är det skamligt. Nu är det ju för tusan fråga om personer som ramlat mellan stolarna och nu ska detta rättas till. Varför tror någon vettig människa att detta skulle vara för att djävlas med folk – inte.
  Man vinner som bekant inga röster på försämringar.
  Att hjälpa folk till ett bättre liv, arbete, och som det nu satsats 17 miljarer på, kommer i slutändan att bli en reform som inte kommer att ändras – var så säker.
  De som är sjuka kommer att gå skadeslösa ur denna ändring och vad ersättningen då heter spelar säkert ingen roll.

 11. soli01 skriver:

  Torsten – ja, men i kväll är hon där – och vilken bordskavaljer hon ståtar med. :-) Det du!

 12. Torsten skriver:

  Ja soli,

  Är det inte de rödas ärkefiende?

  Undrar om dom försonats. Eller kanske fiendeskapet bara varit ett spel för gallerierna :-)

 13. smalanningen skriver:

  Vår regering har visat stor kompetens i de viktiga finans, hanterat en stor världsomspännande kris på ett riktigt bra sätt och i det närmaste varit 100% i kommunikationen med EU och världen så har den i Sverige ack så viktiga biten – reformen av socialförsäkringssystemet – lämnats i händerna på klåpare. Framställningen var katastrofal, utbackningen lika nödvändig som pinsam och nu kan det faktiskt vara så illa att vi tappar en av vårt mest fräscha och kompetenta regeringsalternativ på många år genom detta.

  Otroligt synd om ni frågar mig. Hoppas att man kan rädda upp det nu de sista skälvande månaderna innan valet…

 14. smalanningen skriver:

  Inte så bra svenska därovan, ibland är man klantig även som inläggsskribent :) men ni förstår vart jag vill komma.

 15. mrmhalland01 skriver:

  Ja, smalanningen.

  Jag tror alla vet vad du skriver om.
  Håller med dig…oerhört klantigt !

  Vad jag kan se på olika bloggar har inte regeringen med sig sina egna väljare i detta.

  Sverige har gjort ett fantastiskt arbete det senaste halvåret som ordförandeland, men, vad är det värt om vi monterar ned det andra länder har respekterat oss för ?

  Vi predikar demokrati, medmänsklighet och välfärd världen över, men raderar ut vår egen välfärd och därmed medmänsklighet på hemmaplan.

  Oerhört klantigt, detta kan mycket väl kosta nästa mandatperiod !

  Jag har hittills aldrig röstat på RGR (RödGröna Röran), men i denna fråga har de mitt fulla stöd !

 16. Visionären skriver:

  ”Att medelklassen bygger sig ny identitet genom att trampa på de sjuka och svaga är,…..pinsamt skamligt.”

  Tja, om detta vore sanning vore det onekligen inte bara ”pinsamt skamligt” utan t.o.m. fruktansvärt vedervärdigt. Medelklassen torde väl utgöras av det stora flertalet i detta land, så om det verkligen är som så att detta flertal söker sig ny identitet genom att trampa på de sjuka och svaga står vi verkligen på katastrofens rand.

  Tack och lov är det inte på detta sätt och det inser nog de flesta, inte bara medelklassen.

  En förklaring till Kachinas sätt att uttrycka sig får nog snarare sökas – förutom i det papegojartade upprepandet av en strof i Marcus Birros krönika i Expressen – i det faktum att han i andra kommentatorsfält upprepat framhåller planhushållningens välsignelse (han kallar det dock blandekonomi) och anser att alla som inte delar hans åsikter i detta är mördare, fullt jämförbara med Pinochets dödspatruller i Chile.

  Inom parantes sagt kan f.ö. konstateras att denne Birro tydligen inte var mer upprörd över de sjukas elände än att han med liv och lust kan åta sig jobbet att kommentera det förtjusande glammet på Nobelfesten.

  Kachina är i sina teser besynnerligt lik den opposition som efter 2006 års val såg dagens ljus. Allt elände ska skyllas på den nuvarande regeringen. Och om regeringen gör något bra ska det antingen osynliggöras (som t.ex. hanteringen av EU:s ordförandeskap) eller genom skrik och skrän förvandlas till oigenkännlighet och en oformlig skräphög (som t.ex. nu i fråga om sjukvårdsreformen), vars existens därefter kan skyllas på regeringen. Det vinns säkert många röster på detta cyniska spel, särskilt som de flesta vänsterjournalister i svenska media är så välvilligt inställda till att ikläda sig rollen som nyttiga idioter och därmed oppositionens förlängda arm. Men att sjuka människor oroas, det bryr man sig inte om. Det viktiga är att sätta agendan, att sätta stämpeln i pannan på regeringen och alla dem som hade den ”dåliga smaken” att tycka annorlunda än sossarna mer halvsekellånga maktinnehav, vars facit på en mängd områden inte kan betecknas som annat än ett stort misslyckande. Eller tycker kanske Kachina et consortes att det var bra att drygt 50 000 tusen individer per år skjutsades ut i en livslång förtidspensionering; i många fall människor som inte var fyllda 30 ens. Var det en human och medmänsklig politik?

  Där kan vi – för att använda Veronica Palms favorituttryck – snacka om stupstock. Och den inföll redan efter ett års sjukskrivning.

  Tala om för mig Kachina, varför jag som kan anses tillhöra medelklassen med s.k. medelklassvärderingar är att jämställa med en mördare, en som trampar på de sjuka och svaga; bara för att jag tycker att det är ett fruktansvärt slöseri med mänskliga resurser att gömma undan människor i sjukskrivningar och förtidspensionering; bara för att jag tycker att det är rätt att ge så många som möjligt av dessa människor en chans att komma tillbaka till ett värdigt liv; och bara för att jag råkar ha förtroende för att den nuvarande regeringen tycker lika med mig. Är jag en låg människa i dina ögon bara för att jag inte delar din åsikt, för att jag i min egenskap av medelklass inte uppfattar mig själv som en som trampar på de sjuka och svaga, att jag trots att jag röstar borgerligt inte delar din åsikt att jag är att jämställa med Pinochets dödspatruller?

  Gud vad jag saknar en vettig opposition. En opposition som man kan föra diskussioner med, där man kan ge och ta med sakliga argument utan att hela tiden bli anklagad för en det ena orimligare än det andra.

  V

 17. Visionären skriver:

  >> att tycka annorlunda än sossarna efter deras mer än halvsekellånga maktinnehav <<

  Ska det vara.

  V

 18. joakimekstrom skriver:

  Jag välkomnar en diskussion om ohälsan. Den behövs!

  Faktum är att vi vet väldigt lite om detta område. Det finns många som har olika teorier, men det är inte klarlagt (1) vad ohälsan beror på, (2) hur den kan behandlas, och (3) hur den kan förebyggas.

  Situationen är faktiskt den att det inte finns någon som vet vilken politik som fungerar bäst.

  Däremot vet vi vilken politik som inte fungerar: Att förpassa hundratusentals människor – livs levande människor, som du och jag – till bidragsberoende. Inhumant, ovärdigt och förnedrande bidragsberoende.

 19. Kachina skriver:

  Ja, jag ”papegojade” Birro eftersom jag fann formuleringen så oerhört talande och tydlig. Därför måste den upprepas, fler gånger.

  Alliansen hjälper väldigt få till arbete. De skriver ut dem till arbetsförmedlingen och tror i sin fantasi att de får arbete. De skrivs ut till en sjuk arbetsmarknad där arbetskamrater, efter 1986, blev arbetskonkurrenter, där avdelningar i samma företag/kommunala och statliga delar, blev konkurrenter som i huvudsak lever på interndebiteringar. De sjuka och svaga som saknar både fysisk och psykisk motståndskraft, skrivs ut till en konkurrens där bara de aggressiva klarar sig.

  ”Gud vad jag saknar en vettig opposition.”, eller åtminstone borgare med så pass förståndsbegåvning att de förstår skillnaden på bidragsberoende och försäkringsersättning.

  De bör också vara så pass bildade att de är insatta i de strömningar i tyska samhället mellan 1920 – 1933 som banade väg för katastrofen. Tyvärr är alltför många i den svenska medelklassen allför ”feta” för att se sina egna fötter och vad de trampar på.

  Tyvärr är de även mentalt blinda, ser inte att vi till stor del lever i Pinochets välgörare Thatchers värld och är på väg att totalt uppslukas av den. För detta anklagar jag inte enbart borgare utan även de socialdemokratiska broilerbarnen, vilka var de som anträdde den vägen 1986.

  De färdigbyggda och väntande arbetslägren i USA, är en fas i Thatcher/Reagan/Bush/Pinocet- politiska ideologi och kommer att dyka upp även här om vi inte sätter stopp för det.

  mikael

  Ohälsan beror på Thatchersamhället, ett sjukt samhälle där medmänniskor uppmanas konkurrera som djur, istället för att samarbeta. Jag har i snart ett år studerat detta fenomen på nära håll och kan konstatera att varken samhälle eller marknad håller ihop om detta får fortsätta.

  Människan är ett djur med mänskligt medvetande. Varför där utveckla de djuriska intinkterna istället för de mänskliga förmågorna?

  Thatcher, Reagan, Bush, Pinochet,……har tillsammans åsamkat denna värld mer skada än någon av deras företrädare.

 20. Visionären skriver:

  På tal om svenska medias systematiska osynliggörande av allt som kan uppfattas som positivt för den svenska regeringen:

  http://translate.latribune.fr/turl/?systranprofile=3&systranpopupmode=1&systranuid=aHR0cC13d3cubGF0cmlidW5lLmZyL2Jsb2dzL2xlLWJsb2ctZXVyb3BlLzIwMDkxMjEwdHJpYjAwMDQ1MTU2NC9ldXJvdHJpYnVuZS0yMDA5LWxlLWp1cnktZGUtbGEtdHJpYnVuZS1ub3RlLWxlcy1kaXJpZ2VhbnRzLWRlLWwtdWUuaHRtbC9mcl9lbg==

  (hoppas länken funkar, eftersom den var lång)

  Notera att nyheten publicerades i La Tribune redan igår morse (2009-12-10 kl 09.58). Tack och lov för internet.

  Jag tycker det är mycket märkligt att svenska media inte rapporterar om detta. Även om man är rödgrön borde man väl vara intresserad av sveriges anseende i omvärlden. Endast i DI finns en liten blänkare om saken. Om det varit på Persons tid är jag övertygad om att det hade varit dagens snackis.

  V

 21. nubbe skriver:

  tsolin

  Spam?? Jag försöker upplysa vår utrikesminister om vad som försigår i Turkiet. Det land som han anser ska vara del av EU. Anledningen till att jag ofta skriver om Assyrier och deras tragiska öden är att allt detta sker i nutid och aldrig får uppmärksamhet. I dagsläget pågår en systematisk utrensning av Assyrier i Irak och detta nämns inte i Sverige som har tagit emot mest Assyrier de senaste åren. Det har pågått en konstant förtryck på den kristna minoriteten i mellan östern utan att man höjer ögonbrynen från väst. Men så fort Väst yttrar sig om Islam på ett icke fördelaktigt sätt enligt länderna i MÖ så blir det jätterubrikerna kring detta och flaggor börjar brännas och de kristna i MÖ får ta smällen i det tysta….

  Om du tycker att detta är spam så hänger du inte med riktigt i vad som försigår i MÖ som bör vara en utrikesministers viktigaste område att belysa och diskutera.

  Jag tycker du ska läsa igenom mitt inlägg igen och om du fortfarande anser det vara spam så kan du ju bara blunda för det som försiggår JUST NU..

 22. Visionären skriver:

  Kachina, jag noterar att du tilltalar mig med förnamn i din senaste kommentar.

  Hur ska jag uppfatta detta? Att du vet vem jag är och att jag ska se mig om över axeln nästa gång jag går på stan? Vad blir nästa steg? Att publicera mitt namn i dess helhet? Så att ngn annan kan göra slag i saken?

  Om du vet mitt namn vet du antagligen också vem jag är. Försöker du använda din kunskap om detta för att hindra mig från att använda mig av min yttrandefrihet på nätet? Är det detta du vill?

  Är det så oppositionen ska vinna valet? Genom förtäckta hot?

  Ledsen Kachina, men du kommer inte att lyckas.

  V

 23. dogcollar skriver:

  @Visionären

  Kan du skriva om länken, men uppdelad på två eller tre rader så att man kan klistra in själv till web-browsern?

  Tack på förhand.

 24. Visionären skriver:

  dogcollar

  Länken funkar. Du måste dock vänta ett tag innan det händer ngt. Hur man uppdelar den på flera rader vet jag ej. Annars kan du googla på La Tribune och söka dig vidare.

  V

 25. un2here skriver:

  Visionären säger: – Endast i DI finns en liten blänkare om saken …

  De flesta svenska tidningar – utom kanske Gotlands Allehanda, men inklusive DI – har större upplaga än La Tribune och kan göra egna pris om de så vill.

 26. dogcollar skriver:

  Tack Visionären. Jo, man måste vänta en bra stund innan länken öppnas. Urdålig maskinöversättning, men man förstår vad som skrivits.

  Alliansen måste göra någonting radikalt med kommunikationsproblemet så fort som möjligt, annars kommer de att förlora valet den 19 september. Man vinner inte val eftersom man är ”regeringsduglig” och gör, i grunden, ett mycket bra jobb. Tidningarna får självklart välja själva vad de vill publicera, men även SvD har börjat ge stora ”debattartiklar” på sidan 5 till den rödgröna oppositionen. Klart ska man försöka ge en balanserad bild och inte vara en ständig megafon åt Alliansen, men ibland måste man också kämpa på rätt sätt för att vinna ett otroligt viktigt val.

  Rapport, Aktuellt, TV4 och andra nyhetsprogram verkar vara helt rödgrön-indoktrinerade.

  Som egenföretagare är jag besviken på Maud och Littorin. Hon har inte gjort särskilt mycket för småföretagare, och Littorin skulle passa utmärkt på Sveavägen utan att man märker något konstigt. Jag hänvisar mest till LAS och den förlorade chansen att införa en allmän arbetslöshetskassa.

 27. metusalem skriver:

  Kacina…
  Din lista över vedervärdiga människor bör nog kommenteras eller korrigeras.
  Pinocet… ok, här har vi en glasklart vedervärdig typ.
  Men bidragen från USA resp GB var väl barn av, resp.härskare av sin tid.

  Under 60-80talen föreföll kommunismen gå mot ett väsentligt större inflytande på världscenen. USA:s politik får väl ses som en önskan att rida spärr mot ett stort kommunistiskt inflytand, denna politik blev ibland alltför vildsint från vår utsiktspunkt.

  Givetvis kan man hävda att USA bedrivit en tveksam politik både mot egen befolkning, och mot tex diverse oljeländer. Emellertid får man konstatera att USA hjälpt till att desarmera inflytande från nazism och kommunism. Vi är många som värdesatt dessa ingrepp i världens öden.

  Kachinas lista saknar namn som Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot som samtliga hör till mänsklighetens avskum.
  Jag kan väl inte tänka mig att din lista uteslutande omfattar namn från den högra delen av härskar-och idéhistorien. Du borde nog berätta om varför dina uppräknade namn förtjänar ett så klart utpekande.

 28. bestofmankind skriver:

  Tänk sig att det inte bara i den svenska media PM Reinfeldt är osynlig. Han nämndes inte ens som nuvarande ordförande i EU trots att han/Sverige bidrar 8 miljarder kronor, ungefär lika mycket som Storbritannien, till snabbstartsfonden för klimatåtgärder till fattigaländer:

  http://www.nytimes.com/2009/12/12/science/earth/12climate.html?_r=1&ref=global-home

  Gordon Brown och Nicolas Sarkozy är herrarna som ger intryck till amerikanerna. Hur kom det sig?

 29. bestofmankind skriver:

  De rödgröna kan väl inte ha makt eller påverkan över media i USA också?

 30. un2here skriver:

  De rödgröna kan väl inte ha makt eller påverkan över media i USA också?

  Google news ger många träffar ang Reinfeldt (för mig, som har amerikanska inställningar.)

 31. Kachina skriver:

  ”Jag kan väl inte tänka mig att din lista uteslutande omfattar namn från den högra delen av härskar-och idéhistorien.”

  Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot, ….skall naturligtvis räknas in bland de vedervärdiga. Anledningen till att de inte finns med är att deras ideologiska politik i princip är död, förutom i fallet Hitler.

  Pinochet är ett resultat av kedjan Prescott Bush, Dulles, Gestapo, CIA, hemliga fängelser och tortyr. George Bush d.ä. var vid den tid det begav sig chef för CIA:s operationer i Sydamerika. Mönstret har i huvudsak följt alla republikanska presidenter.

  Thatcher, konservativ, Reagan republikan. Deras gemensamma människosyn och därav följande politik, bygger på djurens instinkter och konkurrens om livsutrymmet. Tanken på att det är samarbetet som utvecklat denna civilisation har liksom aldrig slagit dem.

  Individuell konkurrens hör hemma på OS och i VM, på savannen och i djungeln. Att bygga en civilisation på de grunderna är utsiktslöst. Det gör inte människan till annat än en naken apa.

 32. bestofmankind skriver:

  un2here,

  Noterad att du instämmer med mig att PM Reinfeldt inte ens nämndes i länken jag angav.

  Det var den artikeln, högst aktuellt, som jag syftade på.

  Cheers! or shall I say God Bless You!

 33. mrmhalland01 skriver:

  Kachina, besinna dig…

  Reagan har vi att tacka mycket för.
  Han har ensamt i den västliga världen sett till att få kommunismen på fall !
  Han har tillsammans med Gorbatjov rivit Berlinmuren och därmed skapat förutsättningar för ett enat Europa !
  Dessa herrar avslutade det kalla kriget !
  Dessa herrar är de enda som under 30 år borde få Nobels fredspris. Efter alla hemska år kom de överens om att avskaffa medeldistansrobotar och annat elände.

  Kallar du detta djuriskt så vet jag inte vad du kallar de dom du medvetet utelämnade i din lista !

 34. Kachina skriver:

  ”Reagan har vi att tacka mycket för.
  Han har ensamt i den västliga världen sett till att få kommunismen på fall ”

  Vem är det då som fått kapitalismen på fall, Bush?

  Reagan och Thatcher försöker bygga civilisation på individuell konkurrens. Det går inte. Så enkelt är det.

  Det du får är det du ser i Kongo, Somalia och dess förstadier i Storstadstriangeln.

 35. un2here skriver:

  bestofmankind säger: … Cheers! or shall I say God Bless You!

  Taxlar så myxla :-D

  Men orsaken till att jag riggar Google/Mozilla amerikanskt är inte att jag själv är från amerikat, utan för att jag vill se det akvarium som Google presenterar för sina amerikanska, engelskspråkiga läsare.

  Tricket ligger i inställningen för Google’s ”hjälptexter”. Vill du vara Berlusconi för en dag, säg då att du vill ha hjälptexter på italienska. Vill du istället se Merkels värld? Jamen då byter du till tyska, und so weiter … Urvalet av nyheter kan skilja sig ganska så dramatiskt.

 36. mrmhalland01 skriver:

  Kachina,

  Ingen har fått marknadsekonomin på fall.
  D.v.s det du kallar kapitalismen.

  Visst har vi haft något år av ekonomisk kris.
  Det kommer att hända med jämna mellanrum, däremellan är det glödande högkonjunktur.

  Det ekonomiska/politiska system du förespråkar har så vitt jag vet aldrig medfört annat än kriser för medborgarna.

 37. Kachina skriver:

  ”Det ekonomiska/politiska system du förespråkar har så vitt jag vet aldrig medfört annat än kriser för medborgarna.”

  Jaså, ändå betecknades de Skandinaviska länderna ha den högsta välfärden i världen, alltså före Thatcherismen infördes.

  Nej, kapitalismen ligger i samma grav som kommunismen, det fattas bara att ni inser det.

 38. mrmhalland01 skriver:

  Kachina,

  Jag har lite svårt att diskutera med enfaldiga extremister och jag känner inte dig som en sådan.

  Thatcher räddade GB efter en sorgligt lång period av vanskötsel, Reagan räddade tillsammans med Gorbatjov Europa från kommunism och det kalla kriget.

  Kan du inte vara lite mer nyanserad när du diskuterar ?

  Inget är svart eller vitt…

 39. un2here skriver:

  mrmhalland01 säger: – Ingen har fått marknadsekonomin på fall.

  Helt rätt! Alla går att korrumpera.

 40. mrmhalland01 skriver:

  un2here :

  Visst är det så !
  Kanske mest i de planekonomiska diktaturerna ?

 41. Kachina skriver:

  Oavsett vad Thatcher och Reagan gjort bra, har de ett kardinalfel i tänket;

  DET GÅR INTE ATT BYGGA CIVILISATION PÅ OCH GENOM INDIVIDUELL KONKURRENS. Det är varken svart eller vitt, det är kristallklart.

 42. mrmhalland01 skriver:

  Ska jag tolka det som att du vill gå tillbaka till tänkandet (för det har aldrig varit verklighet i Sverige) att vi kollektivt ska driva all näring ?

 43. un2here skriver:

  mrmhalland01 säger: – Kanske mest i de planekonomiska diktaturerna ?

  Nej, min erfaring av korruption är ”lite överallt”. Och om man ska tro all skit som grävts upp ang CB de senaste dagarne (efter EU’s uttalende om Jerusalem), då är nuvarande borgerliga regering den mest korrupta i hela världen.

  Vi får se om det blir sosserna som tar billiga poäng av detta – eller om det blir sverigedemokraterna.

 44. florimond77 skriver:

  Apropå Nobels fredspris. Det var ett besynnerligt tal Obama höll. Visst måste det kännas konstigt att få ett fredspris när man är inblandad i två krig, men dom krigen har han ju ärvt och kanske hade det varit på sin plats att säga just det. Istället står karln och försvarar krig i sig i flera långa minuter. Mycket opassande tycker jag. Kriget mot Irak var ju dessutom olagligt och det i Afghanistan startade som en hämd fast alla vet ju att det var pipelinen man var ute efter. Just nu pumpar man (stjäl man) olja i Irak. Hundratusentals människor har fått sätta livet till och många fler lider fortfarande, men man vann. Man vann sin olja. När ska USA be om ursäkt för allt detta? I Oslo hade varit ett utmärkt tillfälle.

 45. mrmhalland01 skriver:

  un2here :

  >(efter EU’s uttalende om Jerusalem), då är nuvarande borgerliga regering den mest korrupta i hela världen.

  Kan du utveckla det ?
  Kanske har jag missat någon nyhet, men jag förstår inte..

 46. un2here skriver:

  mrmhalland01 säger: – Kan du utveckla det ?

  I ”blogospheren”, och absolut inte på någon traditionellt sett välrespekterat tidning – kanske utom JPost.com som lät ett mordhot mot CB hänga kvar i 24 timmar (nej det är borta nu, ja du blir censurerat innan du publiceras)

 47. Kachina skriver:

  ”…….att vi kollektivt ska driva all näring ?”

  Nej, men även NHL lärde sig till slut (av Europa) att passningsspela.

  Civilisation är detsamma som samhällets grund. Den äger vi gemensamt. Ovanpå den är vi fria att leka.

 48. mrmhalland01 skriver:

  Jag håller med om att det finns delar av samhället som är vårt gemensamma intresse.

  De delar jag tänker på är de vi som medborgare är TVUGNA att använda.

  Ex.vis sjukvård, infrastruktur, skola och säkert mycket mer.
  Det ska alltid fungera även om det ibland kan kompletteras av privata alternativ.

  Något av ovan nämnda vill jag aldrig se privatiserat och det är infrastrukturen, eller delar av den.
  Alla måste få samma rätt att ta del av den.
  Helt oavsett ekonomisk förmåga, fast, det verkar ju vara ”same shit” om staten äger den (tänker på den straffskatt (väg-tullar) som finns eller kommer i större städer) för att få in pengar till något som inte är ”öronmärkt”.
  Det innebär att de som bor i storstäderna betalar kanske dagligen till en korrumperad biständsarbetare när de i själva verket tror att de betalar för en bättre väg…

  Så visst…du har en poäng Kachina..

 49. stig2entreprenoren skriver:

  Det räckte med att några procent av brödet i västra Skåne togs in från Danmark för att bagerierna där skulle skärpa till sig. Ge människorna en chans att rösta med fötterna så börjar marknaden fungera.
  Människor måste ges möjligheter att göra något åt sin situation. Det är som ett osynligt trollspö som börjar verka in i minsta skrymsle och vrå.
  Ibland när dessa krafter släpps lösa så stiger priserna. Detta drar då till sig nya intressenter och utbudet och fantasin ökar. Snart har du då ett nytt läge med balanserat pris, bättre service, nya alternativ osv. Med vettig hantering kan detta ”fenomen” appliceras överallt och samhället börjar successivt förbättras alltmer.
  Det finns ingen övre gräns för detta.
  Bara människornas fantasi, förstånd och förmåga sätter hindren. Hur bra skall vi låta det ”självlärande systemet” göra världen åt oss?
  Fascinationen över detta fenomen gör mig förundrad och glad.

 50. un2here skriver:

  stig2entreprenoren säger: – Med vettig hantering kan detta ”fenomen” appliceras överallt och samhället börjar successivt förbättras alltmer.

  Nån här som har fått lägre elkostnader sedan ”Nordpool” implementerades? Tror inte det, så applicera helst inte marknadsekonomi överallt bara för den heliga principens skull. Det verkar inte vettigt.

 51. stig2entreprenoren skriver:

  Effektiviseringsvinster och lägre kostnader kan naturligtvis användas på olika sätt.
  Det viktiga är att det genereras effektivisering, lägre kostnader, bättre service, bättre prestanda, mindre utsläpp osv. Alla dessa vinster och lärdomar sipprar sen ut i det globala systemet och hjälper till att ta oss alla längre ifrån grottstadiet och ge oss lite mer av civilisationens fernissa.

 52. stig2entreprenoren skriver:

  Om samtliga anställda i Sverige skulle generera lika mycket kostnadsbesparingar för samhället som de få som driver Nordpool gör så, skulle Sverige nog vara det klart rikaste landet i världen?
  Tänk när vi kan ha en nordisk socialstyrelse och en nordisk sjukvårdsapparat och dela lärdomar, administrationskostnader och broderlig glädje?

 53. un2here skriver:

  Jag skulle nog ha låtit min vinst på att ha lägra elkostnader sippra ut i samhället lika fort som finska Fortums ägare nånsin kan drömma om.

 54. metusalem skriver:

  Kachina hävdar att man kan INTE bedriva civilisation på eller med individuell konkurrens. Nu balanserar du på centralstyrningens tramsighetsgräns.

  Hur ser du nu i Nobeltider på de skärpta medmänniskor som, i konkurrens med andra, gett oss LCD-skärmar, fiberoptik mm. Och hur tänker du om namn som Gates, Ford, Lars Magnus E. m.fl.m.fl.

  Alla som gett mänskligheten diverse nyttigheter har presterat detta i en konkurrenssituation. Sen kan man naturligtvis hävda att dessa prylar är mänsklighetens fördärv. Jag vill dock gärna ha tillgång till tex. min Lap Top. Man kan givetvis dessutom hålla viss koll på Platon och hans kamrater för närmare 3000 år sedan.

 55. geneve2 skriver:

  Stig2entreprenoren.
  Jag håller verkligen med dig och det vore fantastiskt om det kunde vara så som du skriver så bra. Det jag inte får in i detta resonemang är den s.k. offentliga sektorn. ( Offantliga sektorn brukar en i min omedelbara närhet säga)Min kommun och mitt Landsting är S-styrt. Att få komma till ex Läkare är inte lätt. På våra VC finns s.k stafettläkare som stannar kanske 3 månader och sedan kommer en ny av samma sort.Min uppfattning är att dessa läkare flyttar runt, för som stafettläkare får de mycket bättre betalt än om de har fast tjänst. Nu kan man undra hur mycket mer det här kostar oss skattebetalare.
  Jag brukar fundera på hur organisationen är i den offentliga sektorn. Hur kan man få till stånd konkurrens och effektivitet här?

 56. Kachina skriver:

  ”Hur ser du nu i Nobeltider på de skärpta medmänniskor som, i konkurrens med andra, gett oss LCD-skärmar, fiberoptik mm. Och hur tänker du om namn som Gates, Ford, Lars Magnus E. m.fl.m.fl.”

  Dessa har ytterst sällan kommit fram genom konkurrens mellan individer, utan genom konkurrens mellan företag på marknaden.

  Bakom nästan varje Nobelpristagare finns ett arbetslag. Om man i detta arbetslag konkurrerat med varandra, dolt små framsteg för sig själv, hade vi varken haft LCD-skärm eller laptop.

  Man måste se en klar skillnad mellan samhällsgrunden och marknaden. En växelverkan mellan dessa, om de är ungefär lika stora, genererar tillväxt i hela samhället.

  Läkarfrågan och transportfrågor i det avlånga Sverige är en logistikfråga som med lätthet bör kunna lösas med hjälp av en laptop, om man tar in de rätta parametrarna.

 57. metusalem skriver:

  Kachina…
  Tolkar jag dig rätt, att om enskilda individer konkurrerar är vi på det sluttande planet. Om däremot företag, laboratorier osv. konkurrerar är det OK.
  Bra, för det är givetvis så det går till. Däremot får vissa individer äran och priset.

 58. […] en liten notis om. Uppdateringen kanske uppmärksammades  efter att jag kommenterade om den i FM Carl Bildts blogg, ….vem vet vilka är det som läser […]

 59. Kachina skriver:

  metusalem

  Precis.

%d bloggare gillar detta: