Epoken Javier Solana

Det blev en mycket trevlig middag med Javier Solana en bit utanför Bryssel i kväll.

Jag hade anledning att erinra om den långa tid han och jag arbetat tillsammans – ofta men inte alltid med Balkan som fokus.

Om mörka och ljusa stunder – om misslyckanden och framgångar.

Om hur Ohrid-avtalet satte stopp för det andra Kosovo-kriget. Om den fredliga separationen mellan Serbien och Monenegro. Om den demokratiska och europeiska revolutionen i Serbien. Om Bosniens långsamma väg.

Men också om hans mödosamma arbete med Mellersta Östern och dess stapplande fredsförsök – med efterdyningarna efter gårdagens tydliga EU-uttalande i ärendet fortfarande mycket påtagliga.

Och alldeles självklart om den stora och svåra iranska utmaningen.

Jag tror ingen annan hade klarat att under det gågna decenniet bygga upp den europeiska utrikespolitiken på det sätt som Javier gjort.

Vi är nära vänner – men samtidigt olika i viktiga avseenden. Där jag ibland talar odiplomatiskt klarspråk har han stundtals talat i diplomatiska ordgåtor. Men i våra olika positioner sedan mitten av 1990-talet har vårt samspel alltid varit nära och viktigt.

Och det var en ära att när han nu slutat kunna framföra tacket från alla de som varit den Europeiska Unionends utrikesministrar under denna långa och tidvis också dramtiska tid.

Sent skiljdes vi i det typiska belgiska småregnet utanför det gamla klostret i Val Duchesse.

Men vi kommer att träffas igen – i andra sammanhang och med andra förutsättningar.

4 Responses to Epoken Javier Solana

 1. joakimekstrom skriver:

  Det var roligt när Barack Obama i kabinettrummet, efter att Javier Solana meddelat pressen att han höll med föregående talare och inte hade så mycket mer att tillägga, skojfriskt förklarade för Javier Solana att ”I Washington är principen att även om man inte har något att säga ska man använda så mycket tid som möjligt för att meddela detta. – Så uppenbarligen har du mer att lära i detta avseende.”

  (fritt översatt)

 2. florimond77 skriver:

  Tack Carl Bildt för att du vågar säga sanningen i det diplomatiska snåret kring Israel!

 3. tsolin skriver:

  Det var nog hög tid för Solana att pensioneras. Han har visserligen varit igång i många år men har gjort ett väldigt ”gaggigt” intryck på TV de senaste åren. Dags för nya fräscha krafter att ta över.

 4. […] 2, 3, E, DN, 2, 3, 4, 5, 6, SvD, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 9, Eu, C, 2, Syd, Gp, Nt, Dag, 2, 3, Sk, Syd, Tra, Lft, Kri, […]

%d bloggare gillar detta: