Starkt om Mellersta Östern

Så har vi då avslutat de sista ministerrådsmötena – i alla fall planerade sådana – för min del under det svenska ordförandeskapet.

Och det blev en maratonövning – inte utan inslag av dramatik – som slutade i betydande framsteg på betydande områden.

I mediafokus just nu är de starka slutsatser om fredprocessen i Mellersta Östern som nu alla de 27 medlemsstaterna ställt sig bakom.

Och det var en mycket öppen och konstruktiv diskussion som ledde fram till att vi så enigt kunde anta dessa.

Jag ser att det finns de som nu försöker hävda att dessa modifierats kraftigt under processen. Säkert kan de ha sina skäl till dessa försök till desinformation.

Men var och en som sett de texter som arbetats fram – och jag noterar att Dagens Eko tydligen gjort det – kan mycket snabbt och lätt konstatera att så inte blev fallet.

Tvärt om.

Inte minst på de punkter – främst om Jerusalem – som på sina håll var föremål för ifrågasättande visade vi som union styrka och sammanhållning.

De som trodde att vi kunde splittras fick helt enkelt fel.

Den senaste veckans diskussion har visat att Europas röst har tyngd och betydelse.

Förväntningarna – i olika avseenden – på vad vi skulle komma att säga har varit högt uppskruvade. Och det är ett tydligt tecken på att vad vi säger faktiskt spelar roll.

Det är nu min förhoppning att detta viktiga ställningstagande – i förening med USA:s ansträngningar – skall kunna bidraga till att fredsprocessen återupptas.

Betydelsen av vad vi sagt i dag skall inte underskatta vare sig i det kortare eller det längre perspektivet.

37 Responses to Starkt om Mellersta Östern

 1. flyktingar skriver:

  En stilla undran:

  Vilka ingår i fredsprocessen, som utrikesminister Carl Bildt refererar till, förutom USA och Israel?

 2. un2here skriver:

  – De som trodde att vi kunde splittras fick helt enkelt fel.

  Men när kommer vi att kunna enas om att exempelvis återöppna hamnen i Gaza? Någonting praktiskt måste ju även hända på marken.

 3. Rulle skriver:

  Detta var nog en av de sista spikarna i kistan om en s.k. fredsprocess. Jerusalem skall aldrig delas mellan araber och judar. Skamligt gjort av Carl Bildt att så enträget verka för fortsatt död och terror i Mellanöstern. En stark försämring av möjligheterna till fred har genomförts. Om palestinska raketbeskjutningar nu återupptas så har Du Carl Bildt en stor skam att svara för. Bäva månne grisarna om de visste vad den gamla galten ska få lida.

  Finns den exakta kompromisstexten någonstans att läsa?

 4. fredad skriver:

  ”Inte minst på de punkter – främst om Jerusalem – som på sina håll var föremål för ifrågasättande visade vi som union styrka och sammanhållning.

  De som trodde att vi kunde splittras fick helt enkelt fel.”

  ”if there is to be a genuine peace a way must be found to resolve the status of Jerusalem as the capital of two states”

  jag undrar hur cb firade 20 år av ett enat berlin i november?
  kanske ser han palestina och israel som ddr och brd?
  ska han stå på tempelberget och ropa – jag är en jerusalemit?
  nej eu ska inte splittras, jerusalem ska splittras
  blandar hans skrivare inte ihop sig med kung Salomo och de två mödrarna?

 5. gruva skriver:

  ”The EU will not recognize any changes to the pre-1967 borders, including with regard to Jerusalem.” står det visst i resolutionen.
  Men vad finns det då enligt EU kvar att förhandla om?
  Och Jerusalem som delad stad, det var ju en lyckad konstruktion sist det begav sig…
  Alla de sk. heliga platserna finns i östra Jerusalem, och alla har nu tillträde till dem. Är det någon som på allvar tror att judarna fritt skulle få tillträde till exempelvis Klagomuren om östra Jerusalem var huvudstad i en palestinsk stat?

  Det är för väl att ingen annan än EU självt anser att EU är en utrikespolitisk tungviktare…

 6. inst1 skriver:

  Gratulerar! Det måste ha varit ett tufft jobb att få igenom skrivningen. Skönt att EUs utrikesministrar är enade i Mellanöstern-konflikten!

 7. flyktingar skriver:

  Sverige ställer sig i centrum på linslusens karakteristiska vis, och kidnappar konflikten för att få stå i strålkastarljuset. Tyvärr har denna akt inget med konfliktens lösande att skaffa, utan är ett spel för de muslimska arabiska och turkiska marknaderna. Sverige betalar 750 miljoner/år för sin ”reklamplats”. Väl bekomme.

  Antisemitismen är den enda gemensamma nämnaren i Europa. I brist på egna judar får man vända sig till Israel. Europeisk enigheten i fördömande av Israel utgör en enighet i fredlig kamp om gunsten hos utvecklingsländernas exportmarknader på Israel-Palestinakonfliktens bekostnad.

  Så vinner man marknadsandelar men kanske inget fredspris. Dock kan detta ”genidrag” kvalificera för Riksbankens ekonomipris till Nobels minne…

 8. Visionären skriver:

  Kollade precis presskonferensen på:

  http://www.se2009.eu/en/

  (Var annars, eftersom svenska medier så systematiskt nonchalerar det svenska ordförandeskapets göranden och låtanden?)

  Du är en lysande stjärna i den internationella politiken och Catherine Ashton lär få mycket svårt att överglänsa dig som högste utrikesrepresentant för EU. Kul också att höra Olli Rehns beröm över dig och över det svenska ordförandeskapet.

  Well done!

  Hoppas du får tillfälle att koppla av lite nu tillsammans med familjen.

  V

 9. flyktingar skriver:

  Hej Rulle,

  här är länken till EU:s ”starka” ställningstagande i Israel-Palestinakonflikten:

  http://www.se2009.eu/polopoly_fs/1.27026!menu/standard/file/111829.pdf

 10. Pravo skriver:

  Här är videoupptagningar från det viktigaste målet hittills i ICJ, som pågår just nu:

  http://www.icj-cij.org/presscom/multimedia.php?p1=6&p2=8

  Jag är fortfarande förbryllad och undrar ödmjukt varför inga svenska medier ännu har rapporterat så mycket som en bokstav om detta?

 11. currencytrader09 skriver:

  Carl Bildt nämner inte prakt fiaskot att ge Makedonien ett datum för EU förhandlingar.

  Detta på grund av fascist staten Grekland som var det enda landet att ge veto emot Makedonien. Det lilla landet har uppfyllt alla kriterier som krävs för att erhålla EU-medlemskap.

  Grekland uppträder återigen med anti-europeisk anda genom blockader. Vem minns inte när dom hotade EU med veto när flertalet baltiska och öststatsländer skulle bli medlemmar?

  Såhär beskriver Makedoniens president om EU:

  Tuesday, 08 December 2009

  The Macedonian president launched a scathing attack this evening against the European Union condemning it for double standards.

  – We will not cave under any pressure to change our name or identity just to be a part of the European Union. We’ve lived this (hi)story many times before, not again. Whatever the outcome of the talks in Brussels, Macedonia will stay right here. We have a European perspective that will be achieved together, with the support of all ethnic and religious communities, all parties and all citizens of Macedonia – Ivanov emphasized.

  In the presence of foreign ambassadors in the country, he said that Europe unfortunately still has leaders who allow to be carried away by someone’s petty interests and hidden agenda.

  – Any violations of EU’s principles today, tomorrow will bring new violations, new disorders, dozens of new blockades. Who knows what will be asked of us tomorrow!? Macedonia gets a hesitant response, we receive requests and rules which apply only to us and change from day to day, we let obstructions and pressures from petty interests decide outcomes. We see the absence of vision at the EU. We hear of integration announcements first for 2012, then 2014, 2015. How we can achieve those terms? With obstacles and obstructions – asked Ivanov.

  http://macedoniaonline.eu/content/view/10639/1/

 12. Bo W. Höglund skriver:

  Det är inte så konstigt, Pravo, svenska media är fullt sysselsatta med att desinformera allmänheten om att koldioxidökningar i atmosfären följs av globala temperaturhöjningar (isf. tvärtom) – i Sverige ryms inte mer än en diskussion åt gången!

  Det känns f.ö. bra att vår utrikesminister pga. viktiga konkreta arbetsuppgifter (ännu?) inte tvingas delta i charaderna i Bella center.

 13. mrmhalland01 skriver:

  Sverige har utan tvekan gjort ett gott arbete som ordförandeland, troligen det bästa hittills.

  Men..är det inte lite dagis över hela EU ?

  Nu har man ju infört en form av elevråd.
  Ledarna ska utses.
  Dock inte av de som de ska representera, utan av de som tidigare har varit mer eller mindre självutnämnda ledare.

  Några (ex.Danmark, Sverige och GB) är allergiska mot EUR.
  Självklart måste denna intolerans accepteras.

  Någon självutnämnd ledare säger att landet si eller så inte ska vara så kaxiga och stoltserar med att de minsann har försökt tidigare.
  – Då sa jag att de bara är löjliga.

  Sedan kommer de stora killarna från mellanstadiet (den ena från huset vid busken och den andre är han som alltid puttas) och säger att : De ska visst få vara med (fast olika länder)!

  Ok…vem vill bli puttad in i busken ?

  – Vi ritar om skatt-kartan !

  Vad gör man som en liten självutnämnd ledare ?

  Jaja..när väl den diskussionen är över så går de hem till hotellet och sover.

  Som varje dag träffas de till frukost.
  Trots att de alla bor i samma område åker de med ett varsitt flyg.

  De vet att kompisarna inte gillar brummandet från planen, men de hör ju inte det själva.

  Nu tar pedagogerna över och förklarar för eleverna att alla faktiskt har samma rätt i samhället, oavsett var man bor.
  Dessa pedagoger vet det, för de har fått underskrifter på det.

  Någon liten tös undrar vad det innebär.

  Jo säger pedagogen, om ett barn råkar ut för något som gör att barnets chef, myndigheten, måste bestämma vad som ska hända med barnet, så måste myndigheten ta hänsyn till vad som är bäst för barnet.

  – Jaha…vad innebär det ?

  Jo, det innebär att om du är född i ett annat land och är adopterad av en Svensk familj, så utvisar vi dig lite tillfälligt så du kan åka till ditt hemland och skaffa ett visum eller i alla fall ett pass.
  Sedan beslutar vi om du får komma tillbaka till din familj.

  Det var frukostmötet…

  Dags för fruktstund.

  Som på vilket dagis som helst intas denna på närmaste vinter-trädgård.

  Här kommer gammalt groll upp som vem som faktiskt ska få spela det nya tv-spelet.

  Ojojoj….det tar evigheter att komma fram till detta.
  Grollet har pågått hur länge som helst !

  Pedagoger har försökt, föräldrar har försökt, helt utan framgång.

  Rätt som det är tycker en kille (han i baracken)i mellanstadiet att det får vara nog och säger till den självutnämnda ledaren att : nu får det vara nog !
  De får dela på spelet !

  Vid eftermiddagsfikat tar den självutnämnda ledaren upp detta och säger : De ska dela på det !
  Alla var överrens.
  Det var bara de två som skulle dela på det som inte riktigt kunde se logiken i det hela..

 14. joakimekstrom skriver:

  currencytrader09: Du måste väl förstå att, till exempel, Storbritannien skulle bli ganska upprörda om Färöarna bytte namn till ”Scotland”, eller att Italien skulle bli ganska upprörda om Lichtenstein bytte namn till ”Genova”. Det är väl ingen fascism..?

 15. smalanningen skriver:

  Bitterhet och frustration lockar fram ord som ”antisemitism” och ”fascister”. Helt i onödan.

  Faktum är att Sveriges ordförandeskap i EU under 2010 kan bli historiakt, troligen det som sittande regering kommer att vara känd för framgent. Nu är jag rädd att den starka fokus på Europa som varit kombinerat med klantiga lagförslag som lagt ny ved på den gamla ”borgare är svin”-elden gör att resan slutar vid nästa val.

 16. Rulle skriver:

  flyktingar,

  Den länk Du anger leder ingen vart. Men tack för att Du försökte.

 17. un2here skriver:

  Länken ”flyktingar” gav funkar bäst för den som kan klippa/klistra, vilket ibland kan vara lite besvärligt:


  Council conclusions on the Middle East Peace Process

 18. currencytrader09 skriver:

  Till joakimekström:

  Det finns inget att bli upprörd om. Det Makedonska folket har alltid varit och identifierat sig som Makedonier, och det handlar inte om att ”byta namn”. Var har du fått den vanföreställningen ifrån?

 19. kris08 skriver:

  Och hur utbredd är antisemitismen i Sverige då? Kanske vi skulle fråga Sverigedemokraterna?

  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/inrikes/2008/05/18/sverigedemokrater_firade_israels_60_arsd

  Flyktingar och hans anhang har all rätt att kritisera uttalandet, men diskussionen skulle bli intressantare om man hade något seriöst motförslag. Till oseriösa förslag räknar åtminstone jag att palestinierna skulle fråntas alla mänskliga och juridiska rättigheter eller dumpas i grannländerna.

  Märkligt att folk jämför med Berlin. I sådana fall är det ju uppenbart vilken part som tagit DDR:s roll, med murbyggen, förnedrande gränskontroller och dödsskjutningar (nu senast t o m en israel!).

 20. flyktingar skriver:

  Rulle:
  Kolla senaste inlägg av un2here.

  un2here:
  Tack för hjälpen med länken!

 21. Rulle skriver:

  flyktingar & un2here:

  Tack!

 22. cloes skriver:

  Det är med bestörtning som jag tar del av Carl Bildts drivande förslag om att dela Jerusalem enligt 1967 års gränser.
  Detta kommer att innebära att man inbakar nya problem. Det är synnerligen oklokt att utifrån diktera vad andr aländer skall göra. En gräns är godkänd om två länder på ömse sidor av gränsen erkänner den.
  Eu kan inte med diktat bestämma detta.
  Som en tidigare person sagt om detta är ju att ingen skall tro att judar åter få komma till den Västra muren eller upp till Tempelberget när den östra delen är under palestisnkt styre.

  Så är det redan nu när det gäller Betlehem. Inga judiska bussförare elelr guide får komma in med turtisbussen till Betlehem utan det måste vara en arabisk busschafför med arabisk buss samt en arabisk guide.

  Så kommer det bli i det östra Jerusalem när den kommer under ett palestisnkt styre.

  Carl Bildts ide om att dela Jerusalem visar på total brist på insikter i historien, religionerna och politisk rätt.

  Historiskt sätt så är det östra Jerusalem det judsak folkets huvudstad redan från år 1000 före vår tideräkning. Jerualem är ett centrum för det judiska folket liksom Mekka är det för muslimer och Rom för kristna.
  Religiöst sätt ingår landet Israel och hela Jerusalme som en del av den judiska religionskulturen tillsammans med traditionerna och det judiska folket.
  Politiks rätt har det judisak folket i denna sak då de under flera år blvit hotade till sin existens samt att de arabiska förhandlarna hittils sagt nej nej nej till alla kompromissförslag. Tillsammans med det demokratiska underskottet både hos PLO och Hamas anser jag att de mist rättigheten till Östra Jerusalem.
  Likväl är Jerusalem under israelsikt styre helt öppen för alla relgionsutövare . Vidare så har upprustning av det östra Jerusalem medfört ökade välstånd och möjligheter för alla inneboende som inte funnits förut.
  Som flertal gånger besökt Jerusalem år efter år kan jag med egna ögon se den goda frukten av en öppen stad och kan därför inte acceptera en delning vlken kommer att slå sönder infrastrukturen och kraftigt försämra för alla som bor där.
  Det hade varit bättre att konsulterat Bibeln innan man skrider till sådana visserligen enade beslut men fullständigt okunnigt.
  Har man inte lärt av Versiallesfreden som tvingade Tyskland till ett förnedrade fredsavtal. Detta ledde till det andra världkriget.

  Gör inte smam misstag igen och baka in nya problem. Men uppmuntra Israel och särskilt PLO att komma till förhandlingsbordet istället. Bekämpa det demokratiska underskottet hos de palestiska rörelserna. Och framför allt var mer flexibla och frångå tanken att komma tillbaka till 1967 års gränser. Vi lever ju snart i 2010.

 23. tsolin skriver:

  flyktingar:
  Har man inga andra argument att komma med kan man ju alltid, som Du gör, dra till med ”antisemitism”.

  Jag tycker själv det var utmärkt att EU nu satt ner foten gentemot Israel. Ända sedan 1967 har Israel försökt ”etablera fakta på marken” – tala om Jerusalem som (enbart) Israels huvudstad etc. Det kommer aldrig att fungera. Jerusalem måste också kunna vara paletiniernas huvudstad (eller ges en speciell, internationell stats av något slag).

  Currencytrader:
  Det är nog inte så enkelt med Makedonien. Synd, det håller jag med om, att man inte kunde ges grönt ljus av EU och att grekerna håller på att tramsa sig. Men man måste samtidigt inse att det ÄR en stor inrikespolitisk fråga i Grekland och jag har ingen känsla av att makedonierna visat tillräckligt mycket hänsyn för denna känslighet. I stället har man på olika provokativa sätt försökt ”roffa åt sig” Alexander den store av Makedonien m.m. – något som bara retar grekerna i onödan.

  Klok politik är att kunna kompromissa.

 24. un2here skriver:

  kris08 säger: – Märkligt att folk jämför med Berlin …

  Tycker du? Kolla här då:

  * Deutsche Demokratische Republik
  * Judiska Demokratiska Republiken …

  Ser du likheten nu? I både fallen rör det sig helt tydligt om länder med djup respekt för demokratiska rättigheter (inom rimliga gränser) – även om Honecker som bekant aldrig riktigt lyckades ena sitt Berlin.

  :-D

 25. claudius49 skriver:

  Tack Carl Bildt för att Du lyckades få med kollegerna i EU på en skrivning som Du anser blev OK.
  Jag hoppas att skrivningen skall möjliggöra ett Palestina med Jerusalem som huvudstad.

  Eftersom begreppet ”antisemitism” figurerar bland kommentarerna här: Har Du kollat hur man ”definierar” det begreppet inom den nya organisationen European Forum on Antisemitism (EFA)?

 26. Rulle skriver:

  Det är svårt att förstå hur idioter tänker. Men det kanske tillhör själva kvalifikationen att inte tänka något över huvud taget.

  The Council conclutions on the Middle East Peace process that will lead to an agreed time frame (of 300 years).

  På vilket sätt skulle detta meningslösa och intetsägande sammanfattningsdokument kalla Israel till ännu fler förhandlingar?

  Allt vad EU säger sig kunna acceptera finns ju redan stipulerat.

  Jerusalem kan och skall aldrig delas! !!
  EU begär att alla övergångar omedelbart och förbehållslöst skall öppnas. Man menar alltså att mördare, terrorister och självmordsbombare obehindrat skall ha tillträde till sina uttalade offer. Detta är väl patetiskt i överkant. Först av allt måste alla arabländer svära ed på att Israel skall få existera. Övergångar och gränser blir en senare fråga.
  Fredliga judiska egnahemsbyggen på västbanken kan tjäna som dragmotor i områdets utveckling. På samma sätt som man anser att Stockholm skall ha alla investeringar först för att bli en dragmotor för övriga Sverige.
  Att EUs Foreign Affairs Cancil kan vara så dumma att man ställer sig bakom protokollet gör mig illamående. Måst nu ut och spy.

 27. florimond77 skriver:

  Dags att skrota ordet antisemitism. Kalla det rasism.

 28. vralet skriver:

  I praktiken innebär en delning av Jerusalem och en tillbakagång till 1967 års gränser ett steg mot folkmord! Så länge arabiska stater inet accepterar Israel som stat så kan inte fred åstadkommas, oavsett om gränser flyttas några kilometer åt något håll.

  Har CB verkligen TÄNKT? Och i så fall.. varför uppmuntra till sådan ondska?!

  Mvh: P Östman (finländare, som skäms för Europa)

 29. florimond77 skriver:

  Israel har ju redan en huvudstad. Tel Aviv som byggdes på mark av bulldozade palestinska byar. Nöj sig med det! När ska Israel någonsin bli nöjd? Framtida generationer av israeler kommer att skämmas över vad som gjorts. Barn som växer upp i Israel är så trötta på det här vuxna tjafset. Och barn i Palestina med. Det kommer snart att växa upp genrationer som inte tillåter sig köpa gammalt groll.
  Det är deras värld och de kommer att ha andra problem att lösa. Problem man bara kan lösa gemensamt.

 30. vralet skriver:

  florimond.

  Vilka sago- historieböcker har du läst?! Har du ens sett bilder på hur Tel-Aviv såg ut på 1900-talet?!

  undersökning säger att 59% av palestinska befolkningen vill fortsätta väpnad kamp mot Israel även om de får jerusalem och 1967- års gränser.

  Hur ska man få fred med någon som inte vill ha fred? Någon som vill ens utrotning? Inte blir det bättre av att flytta en gräns några meter.

 31. kris08 skriver:

  Båda har faktiskt rätt. Tel Aviv började som en liten legal judisk bosättning, men den senare tillväxten till storstad skedde genom illegal konfiskering av palestinska områden.

  Vralet, har du undrat om palestinierna är onda av naturen, eller om dom har någon anledning till sin fientlighet? Fundera också på hur sannolikt det är att FN, Röda korset, Human Rights Watch och i stort sett hela den civiliserade världen utom USA är kritiska mot Israel enbart på grund av antisemitism?

 32. vralet skriver:

  kris08. jag tror att alla (inklusive jag själv) har det onda i oss av naturen. Har det inte visat sig? I oss finns både ont och gott.

  Varför är man negativ till Israel:
  FN: många arabiska stater + allmän förvirring. Ma fördömmer ju inte så många andra övergrepp på mänskligheten. Sudan, massmord på kurder. Listan kan göras LÅNG! Inte fördömmer man heller Hamas eller Fatah för att de dödar varandra och plågar sitt eget folk. Vem bryr sig egentligen om Palestinierna!?

  Och varför vill 1 miljon araber bo i Israel istället för i grannländerna? Jo, för att de har det bättre i Israel.

  Röda korset, human rights, amnesty… ja, man kan verkligen fråga sig varför de tänker med de nedre regionerna.

  Amnesty har ju t.ex. publicerat en galen rapport om vattenförsörjningen i Israel. Helt felaktig. Palestinier använder mer vatten än medelsvensson. Smutsar ner Israels vatten genom olagligt grävande o.s.v. Att ens Israel ger dem vatten får man vara glad för. Själva tyx de inte åstadkomma något trots ett massivt bistånd!

  Jag var alldeles just i Israel. Jag bevittnade hur palestinier tvättade sina gator med rent vatten och vattnade sina åkrar! Inet var det någon vattenbrist bland dem inte!

 33. […] text redigerades om, ströks och korrigerades i grunden, och det är inte konstigt att han nu försöker dölja sitt diplomatiska […]

 34. Rulle skriver:

  Stort tack för en utförlig och initierad analys av hur Mellan Österns problematik rapporteras av inkompetenta journalister i svenska media. Gäller inte bara SvD.

  Kan en sådan analys publiceras i en svensk rikstidning?

 35. vralet skriver:

  Jag kan även starkt rekommendera ”fred i mellanöstern”, även för Carl Bildt!

  http://fredimellanostern.wordpress.com/

 36. orust skriver:

  vralet o rulle

  Inlägget i FiM var nog det präktigaste exemplet på israelisk propaganda jag läst på ett tag. Att fred i MÖ är avlägsen är inte svårt att förstå med sådana inlägg!

  De flesta av oss som följer utvecklingen i MÖ anser säkert att Bitte Hammargrens rapportering är både seriös och balanserad. Själv följer jag vad New York Review of Books och London Review of Books skriver och de inläggen är i allmänhet inte nådiga mot Israel och stödjer Bitte Hammargrens redovisningar.

 37. claudius49 skriver:

  orust: Jag instämmer och håller med dig! Och den finns andra källor på Nätet som ger samma bild av Mellersta Östern, se t ex två nyhetsartiklar av Ellen Cantarow:
  1) http://www.truthout.org/topstories/120909vh01
  2) http://www.counterpunch.org/cantarow11102009.html
  Ett par alldeles förskräckliga stories om Zionisternas brutala framfart på Västbanken, på fastigheter som ägs och bebos av palestinska familjer sedan mycket länge. Men nu vräks dessa, fastigheterna stjäls av ”bosättare” och de rättmätiga ägarna står på gatan, utan skydd av någon rättsvårdande myndighet. Detta sker på av Israel ockuperad mark, i strid mot folkrätten.

%d bloggare gillar detta: