Djupare relationer med Kina

Strax lyfter planet från Beijing för att genom natten föra mig tillbaka till Europa.

Arla i morgon bitti lokal tid kommer jag till Istanbul för att därefter ta mig till Athen där jag är en av de allra första talarna på OSCE:s årliga ministermöte.

För några timmar sedan lämnade jag Nanjing efter att toppmötet där hade avslutats.

Efter en lite mer besvärlig period tycker jag att vi kan säga att vi nu medverkat till att få relationen mellan EU och Kina på bättre köl.

Det är ett och ett halvt år sedan det var möjligt att nå överenskommelse om en gemensam deklaration, men det lyckades vi med nu.

På vissa områden finns det förvisso spänningar. Att vi har helt olika politiska system är väl känt. Frågor om mänskliga rättigheter är viktiga för oss europeer.

Men på många andra områden har vi intressen som löper parallellt. Det gäller t ex vikten av en öppen global ekonomi och en globalisering som uthålligt kan fortsätta att utvecklas.

Det markerades dessutom mycket tydligt från kinesisk sida att man inte är intresserade av någon G2-situation med bara dem och USA.

Värmen i våra diskussioner skall måhända delvis ses även i det perspektivet.

Något lite hann jag dessutom med utanför det strikta officiella programmet – Sun Yat-sens mausoleum i går och minnesmuseet över Nanjing-massakern 1938 i dag.

Utan kunskap om gårdagen kan man inte förstå dagen – eller forma morgondagen.

11 Responses to Djupare relationer med Kina

 1. oppti skriver:

  Bra att ha goda förbindelser med Kina.
  Sade ni något om Volvo och Saab?

 2. krikon skriver:

  CB, Återigen till Turkiet. Mern du har inte lyckats övertala islamisterna Gul och Erdogan att tillåta Youtube i Turkiet.

  Turkey’s Internet Technologies Association, or INETD, has applied to the European Court of Human Rights seeking the annulment of a ban imposed on access to a popular video-sharing site.

  Access to YouTube has been banned in Turkey since May 5, 2008, after complaints were made about video clips insulting Mustafa Kemal Atatürk, the founder of modern Turkey.

 3. spanaren skriver:

  ”Utan kunskap om gårdagen kan man inte förstå dagen – eller forma morgondagen” skriver utrikesministern.

  Detta gäller inte bara Kina utan för oss svenskar
  i högsta grad Östersjöområdet vilket kanske VI
  bör notera. Historien tog INTE slut 1989/1991.

  Vad gäller Kina återtar landet nu efter en nästan tvåhundraårig svaghetsperiod efter opiumkrigen den plats i världen landet haft i årtusenden vilket vi har att anpassa oss till i imorgon liksom vi gjorde på 1700-talet.

 4. mrmhalland01 skriver:

  De gånger jag flugit mellan Beijing och Europa har jag varit halvt medvetslös när jag kommit fram och knappast redo för att representera min uppdragsgivare.

  Alla ni ministrar världen över gör ju detta hela tiden.

  Har det fattats dåliga beslut p.g.a detta i viktiga frågor ?

  De stora länderna har ju egna plan där det naturligtvis finns både hytter och duschar, men lilla Sverige får väl för det mesta skicka sina ministrar i reguljära plan ?
  Vårt lilla flygplan kan väl inte ha plats för vila och hygien ?

 5. Pravo skriver:

  Frågor om mänskliga rättigheter är viktiga för oss europeer.

  Tydligen inte tillräckligt viktiga eftersom det verkar gå bra att föra krig i Afghanistan. Ibland undrar jag om inte orsaken är att hålla illusionen uppe av att en massövervakning av hela EU är nödvändig. Övervakning som bryter mot de mänskliga rättigheterna, allt för att skydda oss mot dessa ”terrorister”.

 6. moderatforever skriver:

  Jag vågar faktiskt ta mej fräckheten att påstå att Carl Bildt är en av Europas bästa politiker genom tiderna. Jag skulle kunna skriva en lång krönika om varför jag anser det; men det behövs inte. Jag tycker Bildt bevisar dagligen att han är det.

 7. mrmhalland01 skriver:

  moderatforever :

  Det skriver jag gärna under på…

 8. mkpictor skriver:

  Den sista meningen i Carl Bildts text, om historien, vill jag verkligen instämma i – man behöver verkligen det förgågna för att förstå nuet och utifrån det kunna forma framtiden.
  Vad gäller att få den totalitära diktaturregimen i Kina att acceptera rimliga miljömål föreslår jag att man kastar deras svammel om minskning med ca 40 % ”per capita” i papperskorgen och ersätter det med följande:
  vill Kina gå med på att bara låta ca 1½ miljard människor dränkas av havsytans höjning för att Kina ”är ett land under utveckling”, eller står Kina fast vid att ca 3 miljarder människor måste dränkas för att Kina ska få bibehålla sin ”utveckling”?
  MKpictor

 9. perfro skriver:

  De står nu klart att klimatkonferensen i Köpenhamn blir ett misslyckande, vilket Fredrik Reinfeldt varnat för utifrån sina europeiska kontakter.

  USA vill ha en tvåstegslösning, vad det nu innebär. Samtidigt får Obama lovord so en klimatets förnyare.

  Kina har redan nu markerat att man godtar en minskning av sina utsläpp med 40-45 % en bra lång tid framåt, men detta ska sättas i relation till befolkningstillväxten.
  Det betyder ingen minskning alls.

  Det enda hopp som kan finnas är om tekniska lösningar kommer fram, som är gynnsamma för alla länder, inklusive Kina.

 10. mrmhalland01 skriver:

  Perfo,

  >Kina har redan nu markerat att man godtar en minskning av sina utsläpp med 40-45 % en bra lång tid framåt

  Om jag har förstått det hela rätt pratar man om utsläpp per capita (enhet).

  Detta innebär ingen minskning alls, men en ”minskning av ökningen”, vilket självklart inte är tillfredsställande.

  Sedan är ju frågan vilken rätt vi I-länder har att kräva en total minskning av de växande ekonomierna. De har mycket att ta igen.

%d bloggare gillar detta: