Mot Nanjing

Efter ett kortare uppehåll i Stockholm bär det denna lördagseftermiddag åter iväg på uppdrag å den Europeiska Unionens vägnar.

Först till Nanjing i Kina för toppmötet där mellan EU och Kinsa. Självklart viktigt.

Men hem till Stockholm kommer jag inte förrän om ungefär en vecka. Innan dess skall det – förutom Nanjing – hinnas med olika överläggningar också i Athen, Madrid, Bryssel och Kiev.

Toppmötet i Nanjing kommer alldeles självklart att domineras av upptakten till klimatkonferensen i Köpenhamn. Men ett parallellt näringslivstoppmöte och ett likaledes parallellt besök av Euro-gruppens företrädare garanterar att också de ekonomiska frågeställningarna kommer att vara viktiga.

För min del börjar överläggningarna när jag i morgon eftermiddag möter utrikesminister Yang Jiechi  för ett s k trojka-möte mellan EU och Kina.

Vi hade det senaste mötet av den arten i Hanoi i slutet av våren, och hade då påtagligt bra överläggingar om en rad av de frågor som står på den internationella dagordningen. Jag var ju dessutom tidigare i år i Beijing för överläggningar med honom som också de var påtagligt bra.

Hur det kommer att bli nu återstår att se. President Obamas besök i Kina nyligen har efterlämnat ett intryck av en hårdare kinesisk politik på olika områden. Vi får se om det intrycket är riktigt eller inte.

Att vi har ett mycket starkt intresse av att utveckla relationerna och dialogen med Kina är alldeles uppenbart.

Även om dess olika utmaningar inte skall underskattas är det värt att notera att den kinesiska ekonomin väntas växa med ca 9 % detta den globala ekonomiska krisens år. Och det är en del av den tillväxt vi nu kan notera i hela Öst- och Sydostasien.

I Jiangsu-provinsen och Nanjing förefaller dock den ekonomiska tillväxten att vara än högre.

Under de fyra åren före den ekonomiska krisen växte stadens ekonomi – med sina ca 8 miljoner invånare – med ca 15 % om året, och jag ser att siffran för i år mycket väl kan komma att ligga kring 12 %.

Utvecklingen har också inneburit att EU ersatt USA som regionens viktigaste ekonomiska partner. Svenska företag har investerat tungt i staden, och i dag har Ericsson ca 1 800 anställda där medan Atlas Copco har ca 500 och Autoliv ca 300.

Själv hoppas jag också få tid att se lite av stadens historia.

Denna den ”södra huvudstaden” i Kina har en historia som omspänner 2 500 år och var huvudstad under tio olika dynastier – senast tiden från kejsardömets fall 1912 till det kommunistiska maktövertagandet och etablerandet av Folkrepubliken Kina.

På mitt program står i alla fall ett besök på Sun Yat-sens mausoleum. Med sin växlingsrika historia var han en nyckelman när det gällde att skapa det moderna Kina – och respekteras som sådan av alla landets politiska åskådningar.

Så det blir ett besök – kort, men dock – där perspektivet kommer att växla från rik historia över dagens imponerande dynamik till de framtida relationerna mellan vårt allt mer enade Europa och ett globalt allt mer betydelsefullt Kina.

7 Responses to Mot Nanjing

 1. barroso56 skriver:

  Du har såklart helt rätt, i Nanjing kommer det att handla om klimat och ekonomi. Samtidigt har EU ett 20 år gammalt embargo mot Kina, är det ingen som vill prata om det? Enligt FOI är vapenembargot fortfarande en extremt känslig fråga: http://www.foi.se/FOI/Templates/NewsPage____8135.aspx

  /MB

 2. Kachina skriver:

  ”Utvecklingen har också inneburit att EU ersatt USA som regionens viktigaste ekonomiska partner.”

  ”dagens imponerande dynamik till de framtida relationerna mellan vårt allt mer enade Europa och ett globalt allt mer betydelsefullt Kina.”

  Finanskrisen, ”Climategate” och svininfluensan har tärt rejält på den västliga ”världsregeringens” förtroendekapital. Den stora massan ser sig manipulerad av makten och fejkad vetenskap.

  Den tid är förbi då den stora massan styrdes av feta rubriker. Marknaden ligger vidöppen för en ny ”världsregering” och det är bara att hoppas, att EU ser sin betydelse och kan agera som en enhet.

 3. kakelochklinker skriver:

  Hej Carl. Hoppas du hinner få en pepparkaka och få känna att det är 1:a advent, mitt i alla möten. Många adventshälsningar från Sverige !

 4. oppti skriver:

  Kachina uppmärksammar informationen som en förtroendefråga mellan styrande och styrda.
  Denna fråga är väl en av Kinas akilleshälar.
  Just nu kan vi njuta av Kinas enpartistat som förbjudit konjunkturnedgång och som håller sina arbetare i schack med låga löner vilket ger oss billiga varor.
  En parantes i världsekonomin som kanske är kortvarig?

 5. mrmhalland01 skriver:

  oppti,

  Är denna ”parantes” inte redan allt för långvarig ?

 6. Kachina skriver:

  Förtroendefrågan är även den stora Framtidsfrågan. Där har EU, som precis är i nystart, en möjlighet att sätta en ny standard efter nya principer.

  Rent spel, öppet spel där alla politikers och lobbyisters kort och kopplingar ligger öppet på bordet.

 7. mrmhalland01 skriver:

  Nu kommer jag nog bort från ämnet, men, är lobbyister önskvärda ?

  Jag kan se det från minst två sidor, men, tillåter vi lobbyism (vilket förmodligen är oundvikligt) så måste vi sluta prata om partipolitik.

  Lobby-verksamhet finns även lokalt, men, i det stora parlamentet har vi ju tydligt sett Svenska representanter rösta långt utanför sitt partis hållning, ganska ofta. Varför ?

%d bloggare gillar detta: