Middag i Skopje

På återvägen från överläggningarna i Istanbul blev det stopp i Skopje för middag och samtal med premiärminister Nikola Gruevski.

Det var självfallet det europeiska integrationsperspektivet för regionen som vi diskuterade, och jag noterar att det samtidigt här pågår ett möte mellan regionens olika Europa-ministrar.

I morgon kommer premiärminister Gruevski dessutom att träffa såväl sin grekiske kollega Papandreou som sin albanske dito Berisha för att i olika konstellationer diskutera olika frågor.

Regionala miljöfrågor tillhör det som kommer att vara viktigt i det mötet, men också annat.

Det blev en trevlig och öppen middag och samtalet kom – som så ofta i sammanhang som dessa – att spänna sig över vida fält.

Alldeles för tidigt i morgon bitti lämnar jag så Skopje för att ta mig hem till Stockholm igen.

5 Responses to Middag i Skopje

 1. tomtomtom86 skriver:

  Tjena Bildt!

  Kan inte du försöka skriva din blogg lite mer som Blondinbella gör? Jag kan visa ett utdrag ur hennes blogg som exempel:

  ”gjorde däremot en miss på Ica idag, varför ska Lindt Ecuador och Lindt Mint vara så himla lika varandra för?! Nu blev det ecuador när jag ville ha mint”

  Din blogg är inte tråkig, missförstå mig rätt, men jag tycker att Blondinbella tar upp lite större frågor – och det är mitt tips!

  tack.

  (jag vet förresten inte vad varken Lindt Mint, eller Lindt Ecuador är för något, men det låter gott!)

 2. agitpr0p skriver:

  Pratade ni om Swedish Milk? Massor av makedonska mjölkbönder är drabbade, på randen till konkurs, på grund av att Swedish Milk inte betalat för mjölken som bönderna levererat.

  .:agitpr0p:.

 3. nubbe skriver:

  NÄR SKA DU SOM UTRIKESMINISTER BÖRJA UPPMÄRKSAMMA OCH KOMMENTERA OM ASSYRIERNAS ANDRA MINORITETERS ÖDE I IRAK. DET SKER FOLKMORD PÅ DESSA GRUPPER OCH DETTA BLUNDAR MAN FÖR. KOM IGEN CARL BILDT, DU VAR SÅ DUKTIG UNDER BALKANKRIGET NU VILL SE DITT ENGAGEMANG I DENNA FRÅGA….

  En ”omfattande katastrof” hotar flera utsatta minoritetsgrupper i norra Irak.

  Enligt människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) utsätts bland annat kristna assyrier, yazidier och turkmener för våld och förtryck av kurdiska och arabiska grupper.

  Den kritiska rapporten, som kom på tisdagen, varnar för att situationen kan förvärras ytterligare i Nineveprovinsen där Mosul är huvudstad.

  ”Minoritetsgrupperna som bor där befinner sig i en riskabel situation, där de får ta stöten i konflikten och där de tvingas att välja lojalitet till den ena eller andra sidan – eller leva med konsekvenserna” skriver HRW i sin 51-sidiga rapport.

  Godtyckliga gripanden
  De kurdiska myndigheterna anklagas för godtyckliga gripanden och hot mot dem som motsätter sig kurdiska intressen.

  Konflikten har även skapat en grogrund för ökat våld från sunniarabiska extremister som ”fortsätter att mörda medlemmar i minoriteter, speciellt religiösa minoriteter” enligt den New Yorkbaserade mr-gruppen.

  Rivaliteten mellan kurder och araber om den politiska makten förstärks av försöken att kontrollera de rika oljetillgångarna.

  Folkmord
  HRW skriver att man är medveten om de folkmord som kurderna utsattes för under Saddam Husseins regim. Men organisationen uppmanar de kurdiska ledarna att ta ansvar för utvecklingen ”och initiera oberoende och opartiska utredningar av individer – och då även de kurdiska säkerhetsstyrkorna, som anklagas för att utföra mord, misshandel och tortyr av minoritetsgrupper”.

  -Tidigare förstod vi att vi levde under en totalitär regim som utförde övergrepp. Men nu ska vi vara fria och demokratiska. Men den här demokratin dödar oss, sade en representant för de kristna assyrierna i Nineveprovinsen till HRW.

  Bland de utsatta minoritetsgrupperna finns yazidierna, vars religion är äldre än islam, samt shabak-sekten som har ett eget språk och en tro som är en sammansmältning av shia-islam och äldre lokal tradition.

  De kristna assyrierna grundade sina första församlingar i norra Irak för 2 000 år sedan

 4. currencytrader09 skriver:

  Ärade herr Bildt,

  Var ligger Skopje, och vem är premiärminister Nikola Gruevski?

  Det finns många ledare i Europa och det kan vara bra namnge deras nationalitet så att man vet vem du träffat eller refererar till.

  Påpassligt nog valde du att identifiera (per nationalitet) den grekiske och albanske statsministern.

  Du vet mycket väl vad jag åsyftar till…och jag tycker att ditt medvetna val att utesluta nationaliteten för premiärminister Nikola Gruevski är på gränsen till oförskämt för att vara en politisk minister.

  Är du lika rädd för den grekiska oförskämdheten som övriga verkningslösa EU ministrar?

 5. currencytrader09 skriver:

  Vad EU’s politiska etablisemang saknar är civilt kurage att värna om mänskliga rättigheter och självbestämmande rätt. EU snackar mycket om demokratiska principer.

  Det är inte första gången som Grekiska regeringen håller EU i gisslan för sin patetiska anti-EU politik.

%d bloggare gillar detta: