Mellersta Östern vid Bosporen

Mycket bra överläggningar under dagen i Istanbul.

Mycket handlade alldeles självklart om Turkiets anslutningsförhandlingar och reformprocessen i landet. Och jag noterade att man uppmärksamt följt debatten i Europaparlamentet i går.

Mitt i det hela hanns det också med en telefonkonferens med den s k kvartetten under ledning av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon för att diskutera Mellersta Östern.

I fokus stod beskedet från den israeliska regeringen i går om ett tio månaders moratorium på nya byggnader på Västbanken.

Detta är mindre än vad vi önskat, men icke desto mindre viktigt.

Det oroande är att Östra Jerusalem helt undantagits. Fortsatta nya bosättningar eller vräkningar där förblir ett hot mot möjligheten att återta fredsprocessen.

Efter detta telefonsamtal på en terrass vid Bosporen fortsatte överläggningarna med Turkiet innan det åter var dags att ge sig iväg.

Nu väntar mer balkanska samtal innan det blir dags att återvända till Stockholm.

51 Responses to Mellersta Östern vid Bosporen

 1. mrmhalland01 skriver:

  Kan jag få ett tips på media som rapporterar något sånär objektivt om Balkan och utvecklingen där ?
  Jag tycker det följs dåligt av Svenska media.

 2. un2here skriver:

  – Det oroande är att Östra Jerusalem helt undantagits.

  Samt att orderböckerna för de närmaste 10 monader är fulltecknade, så att byggandet kommer att fortsätta överallt i samma tempo som tidigare … eller kanske högre.

 3. un2here skriver:

  mrmhalland01 säger: – objektivt om Balkan och utvecklingen där?

  Tyska media.

 4. flyktingar skriver:

  un2here:

  Om Jerusalem inte hade undantagits, så hade många israeler blivit oroliga. Avsteg i Jerusalem utan någon att prata med är uteslutet. Långsamt men säkert bojkottar palestinierna och deras allierade sig in i en allt mer omöjlig situation. Kommer en 3:e intifada att bryta ut och vilka skulle vinna på den? Endast förhandlingar kan påverka i en för palestinierna positiv riktning. Vilka råd får Abbas & Co av det svenska ordförandeskapet? Orderböckerna är, som sagt, fulltecknade.

 5. Kachina skriver:

  flyktingar

  Jag vet inte vad det svenska ordförandeskapet säger, men som svensk med viss insyn i bägge lägren säger jag att enda lösningen för Jerusalem är att göra staden till internationell religiös/kulturell huvudstad enligt samma modell som Vatikanstaten.

  Alla religioner i hela världen har sina anspråk på Jerusalem. Varken islamister eller sionister har någon ”Gudomlig lagfart” på staden.

 6. Kachina skriver:

  ?

 7. un2here skriver:

  flyktingar säger: – Orderböckerna är, som sagt, fulltecknade.

  Tydligen inte riktigt än:

  Israel okays 28 new settlement buildings, despite freeze
  http://haaretz.com/hasen/spages/1131124.html

 8. Kachina skriver:

  Frågetecknet 08:42 betyder att när jag tryckte på ”Skicka kommentar” på inlägget 08:41, försvann det ut i cyberspace.

  Detta fick mig att undra om det var bättre förr, på den gamla CIA/KGB- tiden, före FRA, då dissidenternas åsikter åtminstone levde fram till nackskottet/bokbålet.

  Jag hade inte varit elak, varken mot sionister eller islamister och lyckligtvis var det inte ”instant-censur”
  utan bara servern som behövde ”harkla sig”.

 9. florimond77 skriver:

  Det är välkomnande att något händer även om det är litet. Nu måste världen ta till hårdhandskarna mot Israel. Dom är så fruktansvärt bortskämda. Man måste respektera människorna i östra Jerusalem som har bott där hur länge som helst och som har rätt att bo kvar. Östra Jerusalem ska bli en del av det nya Palestina. Folk måste sluta att vara rädda för Israel. Israel förstår namligen inte sitt eget bästa.

 10. flyktingar skriver:

  Kachina:

  Naturligtvis gäller religionsfrihet i Israel, liksom i Sverige. Muslimsk religiös kontroll över Islams heliga platser, kristen religiös kontroll över kristna heliga platser, judisk kontroll över judiska religiösa platser.

  Bortsett från det, så måste där finnas en civil administration av Jerusalem. Vi kan inte ha ett Libanon-system i Jerusalem. Att Israel skulle låta FN, Jordanien, Vatikanen, Hamas eller någon annan extern part sköta dess huvudstad… Kort sagt, glöm det.

 11. Kachina skriver:

  ”Kort sagt, glöm det.”

  Kort sagt, ni två parter behöver förmyndare. Vem kan vara bättre än världsamfundet?

 12. flyktingar skriver:

  Kachina:

  ugandiska, somaliska, tanzaniska, österrikiska, pakistanska, kinesiska, sudanesiska, italienska, spanska, engelska, indiska, amerikanska, franska, norska, turkiska, ryska, svenska poliser och soldater patrullerande Jerusalems gator? Ett Irak/Afganistan i Jerusalem? Glöm det.

 13. un2here skriver:

  Nu är ju inte Hamas – eller PA för den delen – någon ”extern” part direkt, utan representerar istället endast de infödda palestinierna mot de judiska invandrarna.

 14. flyktingar skriver:

  un2here:

  Israel kommer inte tillåta det Hamas vi lärt känna styra ens Västbanken.

  Tror man att Israel lämnar Jerusalems öde i andras händer pga inspirerat resonerande på Carl Bildts blog, så tror man fel.

  Pressa, kritisera, hota, bojkotta, gör vad ni vill men var förvissade om att Israels lämnande Jerusalem är mindre sannolikt än att Saudi Arabien lämnar Mecka och Medina.

 15. un2here skriver:

  Och till vem skulle saudierna lämna tillbaks Medina hade du tänkt dig?

 16. flyktingar skriver:

  un2here:

  Muslimerna dominerar Mecka och Medina. Katolikerna har sitt Vatikanen och Rom. Jerusalem är i trygga händer.

 17. un2here skriver:

  Jamen det får man väl hoppas! Vad jag förstår är det redan idag fullt med poliser och soldater från Italien, England, Amerika, Frankrike, Ryssland, … – och så du från Sverige samt en och annan från Moldavien

  De tycks dock mest beskydda varandra, varför nu det?

 18. orust skriver:

  Och vem har sagt att Jerusalem är Israels huvudstad? Det är Tel Aviv så vitt jag vet – alla ambassaber ligger där – inte ens USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad. Vem var det som sa att om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir det en sanning – men än har Israel inte nått framgång och inte lär de få det med nuvarande politik – det är min fasta övertygelse!

 19. flyktingar skriver:

  orust:

  Du må förlåta men en personlig övertygelse, hur fast den än må vara, på en ö långt borta och inbäddad i adventsmörker har liten bäring i frågan, även om jag inser att Orust är tredje största ö i Sverige.

  Israel trakaseras, hotas med bojkotter, liknas vid än det ena än det andra. Vad får dig att tro att Israel lyssnar på dessa uppskruvade och fientliga röster i fallet Jerusalem, när man för länge sedan slagit dövörat till i de andra frågorna?

  Var förvissad om att Jerusalem är en del av Israel och att detta i realiteten är oomtvistat allt sedan Jordanien avsade sig anspråken. Jerusalem är den judiska statens hjärta. Inga andra alternativ finnes utom kaos.

  Inte endast du, käre Orust, är fast i din övertygelse. Israelerna bor där de bor. Svenskarna bor där de bor. Israelerna arbetar på sitt statsbyggande liksom svenskarna arbetar på sitt.

  I Israel finns problem på platser där kulturer bryts mot varandra. I Sverige ser man liknande tendenser på liknande platser. Jerusalem är som Malmö. Orsaker till konflikter saknas inte men det är ytterst Sveriges ansvar att få staden att fungera, liksom det är Israels ansvar att få Jerusalem att övergå från en krigets frontlinje till en normalt fungerande stad.

  Mot Israel står de som vill göra Jerusalem till en evig konflikthärd. Dessa bor någon annanstans, tex i Indonesien, Stockholm eller på Orust. Jag kallar dem konflikromantiker. Man bor på ett ställe och underblåser konflikter någon annan stans.

  De mest extrema tar semester från sitt monotona 9 – 17 jobb och blir konfliktturister. Det gemensamma med dessa är att de utgör del i nationer som höjer upp sig själva, samtidigt som de är livrädda för några tusen vinddrivna människor per år som söker skydd och vill bygga sina liv i det nya landet.

  Dubbelmoral är bara förnamnet. Lyssna till Ann Bötcher. Hon tangerar i en bisats vid roten till detta existentiella bråddjup i radioprogrammet

  ”När ideologin kidnappar konsten. Och när ideologi blir konst”

  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3049&artikel=3243686

  Gå inte på ”den lätte” att intollerans sker någon annanstans. Humanismens fronter är överallt där människor möts. Israel har detta problem, arabstaterna har dessa problem, Schweitz, Tyskland, Österrike, USA, England, Frankrike, Sverige, Danmark, Norge och Finland har dessa problem. Kampen står här, i Sverige, på våra gator, i våra förorter, småstäder och på våra öar. Stirra dig inte blind på Jerusalem. Humanismens front är där vi står, var och en av oss, på Orust liksom i Vellinge, Rosengård och Rosenbad.

 20. un2here skriver:

  flyktingar säger: Kampen står här, i Sverige, på våra gator, …

  Våra gator? Sätt ner foten nångång är du snäll, och bestäm dig för om det är Stockholm som är din huvudstad eller om du har dina aspirationer nån annanstans.

  Om du vill ha Jerusalem som huvudstad får du försöka samsas med de som bor där, dvs palestinierna! Det är väl för fan inte konstigare än att de palestinier som bor här samsas med svenskarna utan att utropa Stockholm till sin egen lilla privata lekpark.

 21. flyktingar skriver:

  un2here:

  Gå ut och se dig om.

  Stanna inte förän du träffat ”verklighetens folk” bortanför dataskärmens israel-palestinakonflikt.

  Frustration bland ”etniska svenskar” över ett ”förlorat folkhem”, över brinnande bilar i förorterna, över att behöva lära sig nya ”sociala koder” i sina egna grannskap, över utanförskap i ”sitt eget land”. ”Kommer de hit ska de ta efter oss”, ”bli svenskar”, ”betsämma sig om det är i Stockholm eller någon annanstans de har sina aspirationer”.

  Javisst, Israel har ett enormt problem att lösa varav integration av palestinier och judar i Jerusalem är ett och, jag vet, det ska ske nu och inget är bra nog för landets belackare. Det kommer fortsatt att bli svårt att genomföra i praktiken men INTE oändligt mycket svårare än att hitta en formel för ”etniska svenskarna” och ”hederskulturernas invandrare” att lära sig leva tillsammans.

  Idag demonstrerar folkhemmets alienerade barnbarn till minne av Karl XII.

  http://www.dn.se/sthlm/karl-xii-30-november-stockholm-1.1003770

 22. un2here skriver:

  Discursen var om hur judarna i Israel behandlar sina palestinska värdar. Vad har det att göra med Karl XII???

 23. un2here skriver:

  Ahh … Nu förstår jag. Skillnaden mellan sionism och nazism är mikroskopisk.

  [un2here beställer ett mikroskop på nätet]

 24. flyktingar skriver:

  un2here:

  6% sverigedemokrater mindre än ett år före val. Ingen är immun mot nationalsocialismens idéer. De som känner Sveriges mellankrigshistoria och folkhemmets bruna ideologiska rötter vet att Sverige ska akta sig för att kasta sten i glashus.

  Mikroskop är bra men komplettera med spegel.

 25. un2here skriver:

  flyktingar säger: – Ingen är immun mot nationalsocialismens idéer.

  Ja ja, men Hitler annamade ju delvis sina idéer från sionismens 1800:tals ideal. Varför vill du skryta med detta?

 26. flyktingar skriver:

  un2here:

  Alldeles riktigt. Kommunismen, socialismen, nationalismen, kristendomen, islam i allt detta har judarna ett finger med i tillblivelsen av. Moritz Moses Hess medverkade i slutet av 1840-talet till det av Karl Marx författade kommunistiska manifestet. Han drömde om en tysk judisk identitet men blev bittert besviken på den nyvaknade tyska nationalismens avståndstagande från den judiska gruppen i dess mitt. Han var ett barn av sin tid och formulerade på 1860-talet en tidig form av sionism.

  Den judiska nationalismens, sionismens, födelse och utveckling går parallellt med de andra folken i Europa i slutet av 1800- och början av 1900-talet

  Det konkreta byggandet av ett judiskt folkhem i Eretz Israel, som ett svar på förföljelser och fattigdom i östeuropa, formulerades av Teodor Hertzl i Judestaten 1896. 52 år senare blev hans vision verklighet. Detta är historia. Inget att skryta med men inget att glömma eller gömma undan heller. Fakta är fakta.

  Folk har levt, kämpat och dött för sina övertygelser på alla håll, palestinier, judar, tyskar, finnar, polacker, ryssar, engelsmän, fransmän, amerikaner mfl. De har betalat priset för sina övertygelser. Respekt. Efterklokhet är meningslöst.

  Nu är frågan: Ska palestinier och svenskar fortsätta motverka Israel eller är det dags att jobba tillsammans med detta vitala land?

 27. Kachina skriver:

  Jag tror att svenskar och övriga världen fortsättningsvis kommer att motverka en EXPANSION av staten Israel. (dit jag personligen även räknar Golan.)

  Vårt stöd inom 1967 års gränser har ni alltid haft

 28. flyktingar skriver:

  Kachina:

  Antar att du du med ”1967 års gränser” syftar på 1949 års med vapenstilleståndslinje. Få debattörer här håller med dig.

  Lite historik:
  1920 skulle britterna ansvara för att judarna skulle få ett folkhem i Palestina. Strax därefter delades landet i Transjordan (Jordanien) och Palestina men det räckte inte för araberna. Peel rekommenderade 1937 delning av resterande Palestina i en arabisk och en judisk del. Judarna godkände men araberna vägrade. 1947 röstade FN för delning av Palestina i en judisk och en palestinsk del. Judarna accepterade. Araberna såg sig få för lite. Efter 6-dagarskriget 1967 erbjöd Israel sina grannar fred. Dessa vägrade. Begin erbjöd palestinierna autonomi i samband med freden med Egyptens Anwar Saadat 1977. Inte nog, blev svaret. 2000 erbjöd Barak palestinierna en Palestisk stat och fick kalla handen från palestinierna. Ehud Olmert erbjöd 2008 demilitariserad palestinsk stat på 93% av Västbanken samt delar av Israel på 1949 års vapenstillsetåndslinje. Förkastades. .

  Jobba tillsammans? Acceptera demilitariserad stat? Fortsätter man spjärna emot, så finns snart ingen mark att spjärna emot på.

 29. florimond77 skriver:

  Jag har aldrig hört talas om att israelerna någonsin accepterade en palestinsk stat 1947. Det var så det började.
  Som israel eller judisk förstår jag att man önskar ha hela landet som det var för ca 3000 år sedan. Men verkligheten ser annorlunda ut idag, en situation man varit med och skapat själv. Hade den israeliska staten grundats på rättvisa och en god vilja till de som också bodde där hade de idag haft en demokratisk och blomstrande stat för folk att se upp till. Istället för att omedelbart påbörja utrotandet av palestinierna med Nakban hade man kan kunna sträcka ut handen till de enkla fåraherdar och bönder som levde där och erbjudit dem att få ta del av den välfärd man ämnade bygga upp. Man gjorde inte det. Ännu idag stänger man dem ute. Israel måste sluta vara högmodiga och kliva ned från sina höga hästar. De måste be om förlåtelse och visa god vilja.

 30. un2here skriver:

  flyktingar säger: – Antar att du du med ”1967 års gränser” syftar på 1949 års med vapenstilleståndslinje. Få debattörer här håller med dig.

  Signaturen ”rulle” ger dig sitt fulla stöd, och det så helhjärtad att det blir närmast komiskt. Att däremot palestinierna motsätter sig att bli rånade – helt eller delvis – för att du ska få uppfylla ytterligare en europeisk demagogs lätt sinnessvaga dröm är väl inte så konstigt.

  Vad som är konstigt – för att inte säga närmast sorgligt – är att ni överhuvudtaget har lyckats få något stöd alls för ett projekt som i sin själ inte skiljer sig nämnvärt från nazismens hänsynslösa stöveltrampande förakt för människor i andra länder. Eller för den skull hur britterna mishandlade folk i sina kolonier, se exempelvis ”Massakern i Amritsar” – ja eller fråga vilken irländare som helst.

  Om staten Israel ska existera som en modern västligt orienterad republik med sin östra gräns vid Jordan floden då får hon acceptera enkla demokratiska principer som ”en man, en röst” och inse att judarna fortfarande är i minoritet. Att som nu istället bomba dissidenter inspärrade i läger bakom taggtråd med fosfor ledar ingenvart.

  Å andra sidan, palestinierna är en minoritet i Sverige – även om den numera är dubbelt så stor som den judiska – och ingen gråter snor för den sakens skull.

 31. flyktingar skriver:

  florimond77:

  Israel utgör kärnan till välstånd för hela Levanten inlusive alla dess inbyggare: palestinier, libanieser, syrier, jordanier.

  un2here:

  Israel visar vad som är möjligt för ett folkhem att åstadkomma under ett relativt kort tidsspann, så som det svenska folkhemmet visar vad som är möjligt under faktiskt ett liknande tidsintervall. En skilnad är att det israeliska folkhemmet byggts samtidigt som landet utkämpat ett flertal krig medan det svenska varit förskonat från dessa fasor. Trots denna skilnad har man lyckats relativt väl. Visst anar man bruna tendenser inom båda ländernas identitetsbyggande.

  Trots att jag inte gillar din debatteknik, som jag finner oärlig och full av propaganda, så vill jag bemöta andemeningen i dina kommentarer. Först, staten Israels existens är ett faktum. Den strävar inte först och främst efter att bli en ”modern västligt orienterad republik”. Den vill skapa ett nytt fredligt Levanten. Om sen resultatet blir en ”modern västligt orienterad republik”, så må så vara. Ett är säkert och det är att vägen dit inte går via kaos lik den i Libanon, Pakistan eller Afganistan.

  Sist och slutligt, jag bor i Sverige och trivs ypperligt med det. Detta delar jag med de flesta första generationens invandrare, helt säkert också med många palestinasksvenskar.

  Advent liggen mig särskilt varmt om hjärtat. Fokus förflyttas till en krubba i Det Heliga Landet (Betlehem på Västbanken, strax utanför Jerusalem) där en judisk pojke ska födas, han som många ska komma att kalla ”judarnas konung” och ”Guds son”. Adventssånger som ”Hosiana (hebreiska: rädda oss) Davids son…”, ”det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam; Av färdren ren besjungen…” (”Jesse” syftar på Davids far Isai och ”fädren” var naturligtvis judarna som längtade efter sin Messias).

  Advent är en härlig tid fylld av löften som vi vet ska komma att infrias i juletid och visst önskar vi frid på jorden, särskilt i det området så långt bort, som frambringar sådan värme i oss idag. 113 år har flytt sedan Teodor Hertzl formulerade sin vision om ett judiskt folkhem i Eretz Israel. Idag är detta folkhem ett faktum, inte utan problem det ska gudarna veta, men vart det ska gå står skrivet i stjärnorna.

  Naturligtvis kan man, som du, verka för att Israel blir som granstaterna Libanon, Syrien, Jordanien men du inser helt säkert också att det finns de som har andra visioner av hur ett fredligt och blomstrande Levanten ska komma till stånd och vad det ska komma att stå för av fredlig samexistens och gemensam framtid. Varför skulle de kompromissa med den visionen? Vad har EU:s ordförandeland med Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt i spetsen att komma med, som bräcker denna vision förutom ”minsta motståndets lag”, så här inför 2010 års riksdagsval?

 32. Kachina skriver:

  flyktingar

  Din historieskrivning är i huvudsak riktig, men att palestinier och arabstaterna vid den tidpunkten vägrade erkänna de fredsförslag Israel gav, kan inte vara en ursäkt för fortsatt expansion.

  Om ni står stilla vid 1949 års gränser och låter erbjudandena stå kvar, flyttar ni över skuldbördan på den palestinska sidan. Men,…..den invasion av främst amerikanska aggressiva sionister som kräver mark enligt deras uppfattning av de gränser som drogs av ”Guds lantmätare” (gränser som inte ens existerar i den fysiska verkligheten), gör att Israel framstår som en ockupationsmakt.

  Märkligt att området kring Genesarets sjö fortfarande är relativt fredligt. Kan det bero på att de judar som bor där (förintelsens ättlingar) har andra referensramar än de judar vars sinnen formats i amerikanska synagogor med efterföljande diskussionsgrupper på MacDonalds.?

 33. Kachina skriver:

  ”Först, staten Israels existens är ett faktum.”

  Därom äro vi överens och den staten är jag beredd att försvara med mitt liv, i försvaret av de mänskliga principerna, inte på grund av något religiöst flum.

  Men,……ni måste hålla ”MacDonalds-judarna” i hårda tyglar. Det får inte bli de som speglar staten Israel, utan Israels grund finns fortfarande i förintelsens offer.

 34. flyktingar skriver:

  Kachina:

  Krafterna som drar ”McDonaldjudarna” till dessa nejder är svåra att hålla tillbaka. De är resultat av frånvaron av en gräns i kombination med närheten till ”rötterna” (sk ”flum”). En sådan gränslöshet i tanke och handling leder obönhörligt till att Västbankens palestinier blir israeliska medborgare.

  Alternativet är att formulera Israels gräns i enlighet med 1949 års stilleståndslinje, som du säger. Detta innebär överlämnandet av Västbanken till Israels fredligt sinnade granne och erbjuda de judar som bor där att bli palestinska medborgare. Vad Jerusalem anbelangar, så är min tro att dess arabiska innevånare får finna sig i att bli israeler.

  Mycket talar för senare alternativet. Det är också Rahm Emanuels och Barak Obamas scenario för fred i Mellanöstern, som de tänkt sig kommer att infrias i god tid inför nästa presidentval… Fredspriset är som bekant redan utdelat.

 35. un2here skriver:

  flyktingar säger: Naturligtvis kan man, som du, verka för att Israel blir som granstaterna …

  Fredliga? Sluta bomba de som har flytt? Jamen det är väl på tiden!

 36. florimond77 skriver:

  Denna märkliga lilla del av världen som ligger där medelhavet tar slut upphör aldrig att faschinera. Detta land har haft många namn och skiftande kulturer. Det hette en gång Kaanan och beboddes av ett folk vars gud var en kvinna. Det har haft många namn och varit ett kungarike. Det har hetat det förlovade landet, det heliga landet. Det hette länge Palestina utan att vara en stat och idag heter det Israel men ligger i Palestina…Denna underbart vackra del med sina kullar, sina dalar, sina floder, sina olivträd (de som ännu finns kvar) och sitt fina klimat där fåglarna fortfarande sjunger högt och i stort antal när solen går upp i ett förrött Gaza.
  Tre religioner med samma gud har samsas här och landets historia, legender och sägner är vida kända över hela världen.
  En dag, några generationer fram, kommer barnen här att vara klokare än de vuxna idag.
  Det kommer en tid när man inte längre kan skövla jorden med krig och asfalt om det ska vara möjligt att leva här. De barnen kommer inte att ha tid att tänka på om någon har större rätt än den andra att leva här. Mellanöstern kommer alltid att förbli en smältdegel av den kultur de alla uppstod i.

 37. flyktingar skriver:

  florimond77:

  Amen selah

 38. Kachina skriver:

  Tja, varför inte redan nu utropa Israel, Golan och Västbanken till Kaanan och alla Abrahams söner (judar och araber) som bor däri, blir medborgare i Kaanans Land.

  PS. Ni kan meddela nobelkommittén att de kan skicka mig nästa års fredspris via e-post. DS

 39. […] C, Läs också: – UNRWA: Biståndet till Gaza hamnar hos Hamas – Biståndsministern i dåligt […]

 40. flyktingar skriver:

  Tomas Ramberg:

  Palestinierna är bara att gratulera till en så generös och kravlös vän, som de har i det svenska folket.

  När man betalar 750 miljoner kr årligen i bidrag, så förlorar man lätt perspektivet och blir snart part i konflikten. Det är så jag tolkar svensk utrikespolitik, att det är därför Sverige inte längre har någon medlarroll i regionen.

  Den absurda konsensus som råder i frågan, tvärs över blockgränserna är uppseendeväckande, att Israel är ensidigt skyldigt till att konflikten fortgår. Krav gentemot Israel är de enda som hörs. Hur kommer det sig? Är det en ankdammseffekt?

  Vi känner Stockholmssyndromet, en psykologisk dynamik som uppstod i samband med norrmalmstorgsdramat. Eller fenomenet med kvinnor förälskar sig i våldsbrottslingar. Är detta ensidiga ställningstagande uttryck för något liknande? Det påminner om en blind tonårsförälskelse på nationell nivå.

  Varken Hamas våld gentemot Fatahanhängare eller Fatahs stöd till Israels Gazaaktion förmådde störa det det offentliga Sveriges kollektiva Astrid Lindgren-illusion. Var ska detta sluta?

 41. florimond77 skriver:

  Palestinierna är beundransvärda. Trots att de fördrivits från sina hem, lemlästats, mördats och satts i fängelse tillsammans med sina bäst kvalificerade ledare har de inte gett upp.
  Inte heller israelerna ger upp trots att de snart har hela världen mot sig.
  Två sådana hårdnackade folk borde ta varann i handen och gå samman. Viljan finns – det gäller bara att se den.

 42. un2here skriver:

  flyktingar säger: – Den absurda konsensus som råder i frågan, tvärs över blockgränserna är uppseendeväckande, att Israel är ensidigt skyldigt till att konflikten fortgår.

  Det enda som är uppseendeväckande är att den judisk-demokratiska aggressionen mot ursprungsbefolkningen har fått pågå så länge, med USA fastklistrat vid veto-knappen i FN. Men det är positivt att du har upptäckt att det råder konsensus.

 43. orust skriver:

  Det gladde mig att mitt inlägg om Israels huvudstad väckte sådan anklang! Spelet om Jerusalem är en hörnsten i fredsprocessen och Israel är i färd med att skapa oöverstigliga hinder för den. Detsamma gäller flyktingfrågan som inte ens erkänns, den närmast kriminella bosättarpolitiken och ockupationen som drivs med apartheid som ledstjärna – som Israel lärde sig av sina vänner i Syd-Afrika en gång i tiden!

 44. flyktingar skriver:

  un2here:

  750 miljoner kr/år – kravlösa pengar. Sossar som moderater. Man häpnar.

  orust:

  Det gläder mig att du är glad. Oöverstigliga hinder hittar man bara i segregationens Sverige. I det heliga landet kan till och med under ske. Förtvivla icke och var icke rädda. Men framför allt, undvik att hata och förakta. Det slår lätt tillbaka och det är ju trist när det gör det. Fortsätt din vilkorslösa lojalitet med det palestinska folket men se igenom dess ledarskap. Det har detta prövade folk gjort för länge sedan. Det är biståndskorruptionen som föder och befäster konflikten. Sverige bidrar vilkorslöst.

 45. un2here skriver:

  European Union foreign ministers are expected to officially call next week for the division of Jerusalem, to serve as the capitals of both Israel and Palestine.

  http://chet-justice.blogspot.com/2009/11/eu-foreign-ministers-likely-to-call-for.html

  Få se vad Obama säger om det?

 46. flyktingar skriver:

  un2here:

  Konfrontationspolitik signerat Bildt.

  En stad ska delas igen, 20 år efter Berlins enande.

  Är ett korrupt maffiastyre finansierat av FN, EU och Sverige på Västbanken och i Gaza, ett gångbart alternativ?

  Israel kommer att vägra låta sig dikteras.

  Varsågoda och bojkotta.

  Sverige-ledda EU leker med elden.

  Häller bensin på brasan.

 47. kris08 skriver:

  Att kalla Sveriges stöd villkorslöst är ju löjligt jämfört med USA:s enorma stöd till Israel i form av kontanter, vapen, teknologi, underrättelseinformation, veton, etc. etc.
  Så vitt jag vet skickar till exempel inte Sverige ner nyutvecklade splitterbomber att testas på en instängd israelisk civilbefolkning…
  Korrupt? Jaha, och vilket styre skulle kunna utvecklas i en samling spridda ghetton utan naturlig ekonomi och säkerhet?

 48. flyktingar skriver:

  kris08:

  Ja, svenska folket får ge åtskilligt mer än de årliga 750 miljonerna för att bräcka USA:s stöd till Israel. Men inget säger att denna summa inte ökar med tiden, givet de ambitioner svensk utrikespolitik har mitt under den värsta lågkonjunktur någonsin.

  Vad ska komma när lågkonjunkturen är över? Är målet att göra Palestina till svensk koloni?

  Givet krisen vi befinner oss i, kunde man räkna av delar av de 750 miljonerna/år om Sverige skickade sin afganistanstyrka att slåss med Hamas mot Israel istället för mot Taliban. Svenska offer i strid mot sionismen skulle säkert finna brett svenskt folkligt stöd till skillnad från det som försigår i Afganistan.

  Förresten, en idé att rädda SAAB vore om Hamas kunde tänka sig att ta emot biståndet i SAAB-bilar? Det var länge sedan svensk biståndspolitik blev förtäckt stöd till den svenska inhemska industrin. Snart är den lilla palestinska ekonomin integrerad med den svenska. Är detta en medveten strategi?

 49. un2here skriver:


  Netanyahu wants a corrupt Attorney General

  Public poll: Olmert most corrupt member of government

  Israel ranked 28th on corruption list

  International organization that fights corruption issues world’s corruption list, ranks Israel 28th of 159 countries, alongside Arab countries, behind West

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3156444,00.html

  :-D

 50. chupitos99 skriver:

  Never forget that Bildt is THE major Israel-hater in the Swedish government. He knows very well that his time is now, because in a month he will be back to his usual impotent status as a politician when Sweden no longer holds the rotating chairmanship of the EU. Israel now should make a LOUD protest to Sweden, because Bildt loves to work in the SILENT shadows of politics, his version of diplomacy.

 51. flyktingar skriver:

  un2here:

  Hur kan ett land vara mer korrupt än ett där ”Staten och Kapitalet Sitter i Samma Båt”?

%d bloggare gillar detta: