Andra horisonter efter Moskva

Efter några dagar dominerade av Ryssland – toppmötet i onsdagen och fortfarande i Moskva – börjar jag nu blicka framåt mot lite andra horisonter under den kommande veckan.

Mitten av veckan – jag skulle tro att jag kommer dit tisdag kväll – kommer att tillbringas i Strasbourg i samband med Europaparlamentets session där denna vecka.

Viktigast för mig där är onsdagens diskussion om utvidgningspolitiken. Det är allom bekant att detta är en viktig fråga för Sverige, och steg för steg för vi den också framåt.

Det är viktigt att redovisa för parlamentet, och att diskutera med dem som kanske vill bromsa – eller dem som möjligen vill accelerera.

Men det finns också andra utrikesfrågor de vill diskutera med mig.

I Strasbourg kommer nya High Representative Catherine Ashton och jag också att ha möjlighet att sitta ner för mer konkret koordinering. Behovet är betydande.

Därifrån bär det på torsdagen – nu tillsammans med Olli Rehn – vidare till Istanbul för ett s k trojka-möte med Turkiet.

Vi skall värdera var utvidgningsförhandlingarna står, men nere vid Bosporen finns också en rad viktiga utrikespolitiska frågor att diskutera med utrikesminister Ahmet Davutoğlu. Cypern kommer alldeles säkert upp – Iran och södra Kaukasus likaledes.

Fredagen hoppas jag så ha möjlighet att vara hemma – oskrivet är dock bäst – för på lördag bär det iväg i riktning Nanjing i Kina för toppmötet där mellan EU och Kina.

Det är de kinesiska värdarna som har velat ha toppmötet här i stället för i Beijing, och i grunden tycker jag att det var en utmärkt idé. Kina är ett mycket stort land, och Nanjing är både historiskt och i nutid en viktig stad.

Själva toppmötet är på måndag, men för min del startar det redan på söndagseftermiddagen med överläggningar med utrikesminister Yang Jiechi.

Alldeles säkert hinner det att rinna mycket vatten under broarna innan dess.

Men jag är fortfarande kvar i Moskva, och hoppas bl a hinna med en titt på den Poltava-utställning som invigdes i Kreml under veckan innan det blir dags att börja att bearbeta bilköerna på vägen ut mot flygplatsen.

Sedan blir det trygga SAS-planet hem.

3 Responses to Andra horisonter efter Moskva

 1. ingridfredriksson skriver:

  Ja, Kina är verkligen stort. Nanjing ligger ju nästan i mitten (nord-sydlig riktning)av mittens rike. Men detta var lördagens äventyr, först var det Strasbourg.
  Är det något som retar vanligt folk i hela Europa är det den regelbundna flytten mellan Bryssel och Strasbourg.
  Ja, jag vet att som det nu är ryms inte hela EU på ett ställe men det borde ju gå att ordna i Bryssel. Finns det inget som fransmännen skulle godta i kompensation? http://www.ingridfredriksson.com

 2. Kachina skriver:

  Medvedev stiger i aktning och rysslands image förbättras avsevärt.

  Har du sett den här, Carl?

  http://eng.kremlin.ru/sdocs/vappears.shtml

 3. Rulle skriver:

  Det är glädjande att se att det finns goda vibrationerna i relationerna med ryssarna. Georgiens territoriella integritet kan lämnas därhän med ett konstaterande att trots dessa och andra meningsmotsättningar så kan samtal föras. Diplomatin bjuder dock att man inte överreagerar. Ibland kan det vara bättre att inte säga allt man tänker!
  Detsamma borde ha gällt ”Mellersta Östern som trängde sig på”.
  Som Europeisk Unionens talesman sade Carl Bildt sig ha anledning att göra ett mycket tydligt uttalande om senaste israeliska besluten om byggande av villor och hyreshus i Östra Jerusalem samt egnahem på Västbanken.
  Efter EU`s ”clean bill of attack” den 18-19 nov. så dröjde det inte många timmar innan raketer började skjutas in över Israel.
  Naturligtvis borde man ha tigit offentligt om uppfattningen angående byggnadsloven. Vad fanns att vinna med ett ”skarpt fördömande”? Det påverkade givetvis inte direkt israelerna. Men resultatet blev att palestinierna kände sig ha stöd för nya raketattacker. Uttalandet var måhända mest ämnat för hemmaopinionen i Europa. Men inte heller det tycktes ha någon påverkan på C.B.s popularitet.
  Ett enkelt samtal med den israeliska regeringen, utan inblandning av media, hade gett ett bättre resultat och varit en bättre vaccinering utan skadliga bieffekter.
  Det kan inte kännas särskilt bra att vara pappa till nya raketattacker och kanske start av ett nytt krig vilket raket-beskjutningar i realiteten är. Saken påminner om K.G. Hammar´s stöd till palestinierna, jag tror det var 2003, där han med bussprängningar blev bönhörd inom ett par veckor efter hans uttalanden.
  Min åsikt och de flesta jag talat med instämmer att här var ett känslomässigt och publikfriande handlande direkt skadligt. Klumpigt gjort! Det krävs nu ”bättre vibrationer” för att rätta till fadäsen.

%d bloggare gillar detta: