Koordinering från bilkö

Med Kremlin i vackert blickfång på andra sidan Moskva-floden avslutar jag denna dag av olika aktiviteter.

Förmiddagen i Stockholm innebar intressanta diskussioner om bl a olika alternativ att hantera relationerna med Iran med.

Att vi nu har en dialog – där också USA är med – är entydigt positivt.

Men samtidigt är det svårt att undvika intrycket att interna slitningar i Iran nu allvarligt försvårar den mer rationella förhandling som annars borde ligga i allas intresse.

Och därmed måste vi klart och tydligt förbereda de ytterligare åtgärder – konkret: sanktioner – som kan komma att bli aktuella.

Men det kräver åtskilligt av analys och en hel del tänkande för att vi inte skall hamna snett. Historien om sanktionspolitik är ju i allt väsentligt historien om misslyckanden.

Framme i Moskva och på väg till middag gav tid i sedvanligt bastant bilkö möjlighet att mer ingående såväl gratulera Catherine Ashton som att börja gå igenom olika gemensamma insatser.

Det är ju framför allt under december som vi kommer att ha anledning att göra åtskilligt tillsammans. Därefter är det hon som på denna nivå helt och fullt tar över den europeiska utrikespolitiken. Och vi skall gemensamt se till att den övergången blir så bra som möjligt.

Jag ser fram mot att nu arbeta mera med henne – till att börja med under de närmare veckorna.

Och vi kom överens om att ses i Strasbourg nästa vecka för att gå igenom olika saker lite närmare.

 

 

 

7 Responses to Koordinering från bilkö

 1. Kachina skriver:

  ”Men samtidigt är det svårt att undvika intrycket att interna slitningar i Iran nu allvarligt försvårar den mer rationella förhandling som annars borde ligga i allas intresse.”

  Iran måste falla sönder inifrån, så spridda samtal torde vara bättre än regelrätta förhandlingar i det här läget.

  Sanktioner är, som du nämner, ett tveeggat vapen. De kan alltför lätt vändas till regimens fördel. Även där torde det rätta vara att agera så lite som möjligt och där det känns mest. Alltså frysa ledarnas privata tillgångar i utlandet.

 2. nubbe skriver:

  Avbryt förhandlingarna med Turkiet

  När Turkiet välkomnade Sudans president, Omar Al Bashir, till Turkiet protesterade hela Europa. EU krävde till och med att han skulle gripas eftersom han är efterlyst för krigsförbrytelser i Darfur. Nu vill ACSA – Assyrian Chaldean Syriac Association – att Sverige ska avbryta Turkiets medlemsförhandlingar.
  Sudans president Omar Al Bashir som är efterlyst för krigsförbrytelser i Darfur, skulle besöka Turkiet den 9 november för att delta i islamiska staters konferens. EU kritiserade detta hårt och krävde att Omar Al Bashir skulle gripas.

  Först gick Turkiets president Abdullah Gül till motattack och hävdade att Turkiet är en suverän stat och att man motsätter sig att gripa Omar Al Bashir. Turkiet har varit medlem i Natomedlem och i Europarådet sedan 1950 och sitter i FNs säkerhetsråd. Det är detta man förstår av ordet suverän.

  Nästa turkiska företrädare som skulle försvara Omar Al Bashir, var statsminister Erdogan, som sade: ”Jag har besökt Darfur. Hur många ledare har besökt Darfur? Jag har inte sett något folkmord i Darfur. En muslim begår inte folkmord. Jag talar ofta med Al Bashir.”

  I den chauvinistiska och islamistiska statsministern Erdogans ögon är det enbart ickemuslimer, såsom kristna, judar, buddhister etc som kan begå folkmord.

  Turkiet förhandlar för att bli EU-medlem och får dessutom motsvarande 10 miljarder kronor i årligt bistånd.

  Kommer vår utrikesminister Carl Bildt att blunda även för detta? Han tror nämligen, av hela sitt hjärta, att Turkiet kommer att bli en bro mellan öst och väst; något som har påståtts i mer än 200 år och som ännu inte har infriats.

  Turkiet har aldrig i realiteten stått på västs sida och har aldrig i realiteten varit en sekulär stat. Turkiet hatar innerst inne alla värdegrunder som kommer från väst.

  Omar Al Bashir tordes inte resa till Turkiet, när rykten spred sig att israeliska eller grekiska stridsplan skulle från luftrummet tvinga ned hans flygplan och att man skulle gripa honom.

  Omar Al Bashir och andra sudanesiska efterlysta ministrar har tidigare besökt Turkiet flitigt. De som är krigsförbrytare i våra ögon är hjältar i turkiska statens ögon. Exakt som folkmördarna Talat Pascha och Enver Pascha.

  Avbryt medlemskapsförhandlingarna med Turkiet!

 3. Kachina skriver:

  Om det är sant det du skriver ovan, nubbe, bör vi (EU) nog lägga Turkiet i frysen ett par decennier.

 4. joakimekstrom skriver:

  Det är av enorm strategisk betydelse att Turkiet blir medlem av EU. Men det ligger långt fram i tiden. Bland annat måste Cypern-frågan lösas först.

 5. perfro skriver:

  Vem är denna brittiska Lady egentligen? Vilken bred utrikespolitisk erfarenhet har hon?

  Man får en känsla av ett hon togs fram som en kompromisskandidat för att få Brown att ge vika när han så enveten plädera för Tony Blair på denna post.

  En annan intressant infallsvinkel. Detta stärker ändå relationerna mellan EU och britterna, vilket väl främst beror på att Storbritannien ansett sig vara en stormakt med sitt koloniala förflutna.

  Förhoppningsvis kan detta nu medverka till att de konservativa i England blir lite mer EU-sinnade.
  Deras kort har ju också blivit underminerat när nu Lissabonfördraget är i hamn.

  Fredrik förtjänar ett gott betyg.

 6. krikon skriver:

  Nubbe har rätt i det mesta som han framför.
  Som tur var tordes Bashir inte resa till Turkiet. Men det är synnerligen uppseendeväckande att Republiken Turkiet inbjudit en person som är internationellt anklagard för folkmord. Jag var synnerligen förvånad över EU:s och Carl Bildts tystnad. Ingen kritik eller synpunkt från EU-ordförendet (Sverige) hördes. trots att CB gärna vill uttala sig om allt vad som händer i Turkiet.

 7. Leo Occam skriver:

  Men varför fick inte Carl färdas i gräddfil så som politiker gör i Stockholm, där man utan att skämmas stänger av E4 och andra viktiga trafikleder under rusingstrafiken för att några politiker skall färdas mellan flygplats och innerstadens lyx och flärd. Jst då får det nämligen inte finnas bilköer, fyllda av vanligt folk vars tid tydligen inte har något som helst värde.

  Men lösning på problemet finns se; http://leooccam.wordpress.com/2009/11/24/nomenklaturans-nya-graddfil/

%d bloggare gillar detta: