Denna dag kommer det att skrivas mycket om den betydelse som det som hände i Berlin skulle komma att få för Tysklands, Europas och världens utveckling.
Och många kommer att blicka tillbaka och berätta om hur det verkligen var under dessa dagar i den europeiska frihetsrevolutionens tid.
Till bilden hör dock att det inte var så att alla var entusiastiska.
Muren i Berlin hade kommit att bli en del av den s k stabilitet i Europa som man på sina håll inte ville skulle sättas i fråga. Att president Reagan några år tidigare hade krävt att muren skulle bort sågs inte bara som reaktionärt trams i största allmämhet utan som direkt farligt.
Några år tidigare hade det lett till offentligt raseri från den dåvarande svenska regeringens sida när vi moderater publicerat en rapport som hävdade att frihet för östra Europa var en avgörande förutsättning för en genuin fred och avspänning i Europa.
I dag är detta en självklarhet – men då var det en hädelse som t o m kunde beskrivas som ett direkt hot mot freden. På sina håll gick man stundtals så långt att man utmålade åsikter som denna som oförenliga med den svenska neutralitetspolitiken.
Detta var också år då den dåvarande svenska regeringen hade intensivare officiella förbindelser med den tyska diktaturen i Berlin än med den tyska demokratin i Bonn.
Som lite av ett dokument över den andan hittade jag slutklämmen i den ledare som Aftonbladet förmådde sig till att publicera dagen efter murens fall.
Det var en ledarkommentar som nogsamt undvek positiva värdeord, och som slutade med att ”den svenska linjen bör vara att vi i den mån vi kan uppmuntrar demokratiska reformer och ökat samarbete men inte i otid konstrar om gränser eller avsöndring av republiker från Sovjetunionen.”
Inte i tid och otid konstra med gränser eller avsöndring av republiker från Sovjetunionen.
I klartext innebar detta att man på den kanten ansåg att det var viktigt att östtyska DDR bevarades och att Sovjetunionens makt över Estland, Lettland och Litauen inte rubbades.
Det var en skamlig linje då – och det var en skamlig linje som inte skall glömmas i dag.
Att historien tog en annan väg har vi i dag all anledning att vara tacksam över. Att framsynt statsmannakonst i viktiga länder bidrog till detta – det kunde ha gått snett! – skall heller aldrig glömmas.
Vi har kunnat bygga ett nytt och mycket bättre Europa – ett arbete som vi fortfarande i många avseenden står mitt uppe i.
Men vi skall inte glömma att det länge fanns de som ville annorlunda – som inte vågade friheten och den verkliga freden.
Också denna bild också av vårt eget Sverige tillhör minnet av den 9 november.
Ja Socialdemokratiska Aftonbladet har alltid stått på fel sida.
Men till skribenternas försvar skall sägas att tidningen i sig inte haft så stort eget tänkande då S och LO i stort kontrollerat innehållet.
Och S och LO har alltid varit socialistiskt konservativa. Dvs att gammalt är bäst. Förändring är farligt. För mycket frihet är farligt.
När folk får valfrihet, tillgång till fri press och utbildning, så har samma folk en tendens till att välja den borgerliga vägen.
Tala om att sätta systemet framför människan.
Men det är ju det som är socialism.
(S) har verkligen ett och annat att skämmas för… Var det inte Palme som vid något tillfälle talade om att ”vi sysslar inte med antisovjetism”? Och det tog ju ett tag innan (s) förstod att Baltikums frigörelse närmade sig.
Men SDP-bröderna i Tyskland har väl varit ännu värre, om nu det skall vara en tröst.
Själv kommer jag att minnas allt av den 8 nov 2009, som dagen då ett av Alliansen skapat överstatligt aktiebolag, en parodi på Hollywoodsåpa, trampade så rejält i klaveret att de närmast kan liknas vid en jordbävning i Bottenviken.
Visst, jag hyllar friheten. Jag kan personligen vittna om vådorna av den svenska regeringens intensiva officiella förbindelser med den tyska diktaturen i Berlin och samarbetet med Comecon.
Men,…..när du knightone nämner tillgången till utbildning, måste jag konstatera att Alliansen gör allt de kan för att begränsa den till rika föräldrars barn i en tydlig avsikt att koppla ihop rikedom och bildning till att skapa en liten elit.
Den skola vi hade på 60-talet, har vi aldrig före eller efter sett dess like av. Inget skolsystem i världen har producerat så många framstående inom världens affärsliv, utbildning och forskning.
Det vi ser idag inom både privata och överstatliga bolag är en bildningsnivå jäms med fotknölarna och en tro att livet, däribland affärslivet, är en såpa och en datasimulering. De produkter som skolan numera förser oss med saknar helt enkelt kontakt med verkligheten.
Det går bra för oss att se oss som bättre än öst, så länge vi har 60-talets utbildning att luta oss mot, men,…..det innebär inte att vi skall blunda för förfallet inom affärsetik och bildning inom våra egna gränser.
Detta är två områden där Alliansen är inne på helt fel väg. Skyll inte tappade marknadsandelar på arbetarnas höga löner utan se istället det näringsliv som lever i en Hollywoodsåpa där nya och gamla affärer ”rinner mellan fingrarna”, just på grund av bristande etik.
60 talets skola med uppdelning i teoretiska och praktiska klasser från 11-12 årsåldern var väl kanske produktiva , men inte speciellt eftertraktansvärda.
Visst blev de duktiga duktigare där. Kanske blev de mer praktiskt lagda mer förberedda för ett liv som hantverkare.
Men på samma sätt som murar kan vara åtskiljande är nog en tidig uppdelning också urskiljande.
oppti
Uppdelningen börjar ännu tidigare i Björklunds skola. Dessutom tar han bort möjligheten att vidareutbilda sig när testosteronnivåerna sjunkit så pass att eleven kan koncentrera sig på utbildningen.
Procentuellt efter befolkningstalet, vill jag påstå att Sverige och Danmark fyller världsledande positioner inom näringsliv, forskning och bildning.
För mig är Helmuth Kohl den store statsmannen i sammanhanget.
Murar rivs men tyvärr finns det sk demokratiska nationer som inte förmår lära av historien.
Muren i Palestina är ett hån mot mänskligheten.
Artikel på SVT:
— fair use c&p –
Finsk LO-informatör var Stasiagent
Lagom till årsdagen av Berlinmurens fall avslöjar finländska medier att finländska landsorganisationen FFC:s kommunikationschef var Stasiagent.
—
Jodå. Socialister är socialister.
Lyssnade till Ingvar Carlsson på P1 i morse. Mannen som i sin roll som statsminister varnade svenska folket för att bli allt för entusiastiska över murens fall. Läs mer om detta och annat i följande utmärkta artikel som skrevs redan 2004:
http://www.dn.se/kultur-noje/festen-vi-missade-1.324329
V
Visionären 10:24:
Tack för denna länk! Mycket bra artikel i dagens DN. Verkligen patetiskt att läsa om den feghet som fanns så sent som 1989.
”Eftervärldens dom är hård”, slår tillbaka på den som myntade det och hans parti.
En mycket bra artikel i DN.
Tack Visionären!
Carl, visst minns vi historiska 9 november, fast ett par år senare, ” Europas och världens utveckling”,
http://en.wikipedia.org/wiki/Stari_most
På tal om Europa, håller jag å andra sidan med om att ”Det var en skamlig linje då – och det var en skamlig linje som inte skall glömmas i dag.”. Dessa fraser och tal om ”viktiga länder” förklarar det mycket väl, tack för det.
Jag har själv skrivit ett stort inlägg om murens fall, varför den kom så sent bland annat och kom till en intressant slutsats som kan kopplas till det Carl Bildt här skriver. Man ville inte att DDR skulle försvinna ? Eller var man rädd för Sovjet och inte vågade pusha på det hela ? Eller är det att man helt enkelt inte bryr sig om öst-europa ? Varför den 9 november 1982, varför inte den 9 november 1956 ?.
Kommer ihåg de dramatiska augustidagarna 1961 när Ulbrichtmuren (som den då kallades) byggdes, de amerikanska stridsvagnarna vid Checkpoint Charlie verkade vara utrustade för att ploga bort muren. Senare framkom som jag uppfattat det att väst hade fått information om denna aktion av Penkovskij.
Kachina!
Med risk för att betraktas som mindre vetande: Vad är det du syftar på i ditt inlägg 9/11 7:51. En stor del av världen är upptagna av att reflektera över att den röda ismen slutligen sparkades hårdhänt från tronen i Berlin för 20 år sedan.
Men du har något som överskuggar detta helt och fullt.
Förlåt en okunnig yngling- vad menar du?
metusalem
Jag syftar på ett praktiskt exempel jag var med om nu den 8/11, vad som händer när man ersätter den röda ismen med den blå ismen. Jag skall inte gå in på detaljer med hänsyn till berörda parter, men i stort handlar det om vad jag hävdat i flera år, att vår stat, våra verk och vårt näringsliv upprepar exakt samma fadäser som utspelades i Ryssland när imperiet föll.
Vi ser det inte därför att det händer mitt ibland oss, inte i långtbortistan. Samhällsgrunden privatiseras säger man. Jag hävdar att den plundras, politrukerna blir rika och skriver avtal i en sorts överstatlig hybris där övermaktens diktat betraktas som lag starkare än Svea Rikes Lag, när de i själva verket enligt svensk rättspraxis inte ens duger som dasspapper.
Jag har lovat att inte angripa Alliansen under ordförandeskapet, men den här gången kunde jag bara inte hålla mig, när Girigbukarnas Marknad blev alltför synlig nere på markplanet.
Det kommer en valrörelse och där kan jag ha min uppgörelse med kapitalismens krafter i relation till samhällets grund och uppbyggnad.
Fram till dess kan jag bara säga att Fredrik och Carl har skött ordförandeskapet med bravur. Det är en viktig dryg månad fram till nyår, vi skapar just nu historia, och jag instämmer med tsolin att i det läge skall man fylla på med inspiration och uppmuntran underifrån. Ju bättre de gör ifrån sig nu, desto bättre blir framtiden.
Men efter nyår, har jag en del att säga om vår inrikespolitik.
Kachina:
”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta” fritt citerat efter Esaias Tegnér, tror jag. Jag fattar nog fortfarande inte så bra.
Jag gläder mej dock åt att du tydligen uppskattar de insatser som teamet Fredrik och Carl gör för fosterlandet under vårt viktiga halvår. Att du gett löfte om att inte sätta åt dom för hårt gläder mig givetvis å deras vägnar.
Det budgeterade beloppet på 951 miljoner under EU-ordförandeskapet borde göra något skillnad.
Att Reinfeldt och/eller Bildt finns på olika möten/diskussioner/middagar är deras ansvar/plikt/jobb.
Varken Islands eller Tjeckens ja till EU är inte ordförandens förtjänst.
Följer essa enorma framgångar från en kant, men när jag hör ordet ”fosterlandet” vet jag exakt hur mycket man egentligen uppnått :-)
Förresten, vad är det konkret och specifikt som moderaterna förväntar sig ifrån Köpenhamnmötet som det har varit en hel del prat om, är det någon som vet? Det vore väl intressant att jämföra specifika mål innan och efter mötet. Trevliga midagar och semlor blir det gott om i varje fall.
Om det är en svaghet eller en styrka vet jag inte, men jag har förmåga att se och erkänna motståndarens förtjänster och påpeka hans brister.
Semmelmötet i Köpenhamn är och förblir en fadäs. Hade aldrig förutsättningar att bli annat. I övrigt tycker jag att de skapat ett enormt ”flyt” och nytt samförstånd i världspolitiken.
(Det går inte väcka folklig kraft i miljöarbetet så länge som vetenskapen är oenig.)
Kachina, du är redan mer än halvmoderat, så det räknas inte :-)
Samförstånd om vad exakt? Bland amerikanska politiker blev det ju ”politiskt korrekt” (och nyttigt) att prata om miljö för länge sedan. Se bara Al Gore som ett typexempel. Men, som jag förstår det (rätt eller fel?) så är detta med miljön den viktigaste biten av Sveriges EU ledaskapplaner och mål. Vad har man uppnått där rent konkret?
Att Island sade ja till EU, är delvis Sarkozys förtjänst pga av hans förhandlingsförmåga för en möjlighet till en andra folkomröstning.
F.ö. tycker jag att din ”svaghet eller styrka” försvagas. FYI… jag har medfödd förmåga att bedöma äktheten på olika människor, även just genom en blogg.
bestofmankind, tack för det, men detta låter inte som vad jag sett av moderaterna och även Carl här. Där läser jag mest, fast mellan raderna, om nya Kyoto även för u-länder, man kan väl tänka sig en del ”banker” som ska syssla med ”carbon offset” hit och dit (typ Enron) osv.
I mitt tycke väldigt naivt att tro att folk i u-länderna är så naiva, vilket inte innebär att de inte får det igenom nån gång i slutändan.
bestofmankind
Jag är inte halvmoderat för att jag kritiserar socialdemokraternas avståndstagande från socialismen.
Staten kan aldrig bli privat egendom. Samhällsgrunden och dess infrastruktur ägs av folket (staten). Ovanpå den grunden verkar ett fritt näringsliv. Tillväxt alstras genom växelverkan mellan stat och näringsliv och när de är lika stora, får man det bästa flödet.
Mona har sålt socialdemokratin till Thatcher, i och med att hon nu betraktar både barn och gamla som handelsvaror.
Men det är klart, om hon vill vinna politiska poäng bör hon säga, ”Det här gjorde ni bra grabbar”, istället för att avundsjukt gnälla på ett uppenbarligen väl utfört jobb.
Som svensk är jag stolt över det jobb de genomfört denna höst. Att jag sedan, efter nyår, kanske kör dem och dess ideologi ”genom köttkvarn”, är en helt annan sak.
bestofmankind
Jag lyssnade en del på sossarnas kongress. Slutsats:
En delning av partiet är oundviklig. Mona står på samma planhalva som Fredrik och då är det inget att välja på-
Kachina, det var jag som anklagade dig för att vara halvmoderat (inte bestofmankind), och jag ser att provokationen funkade perfekt. :-)
Förresten, på tal om regeringens alla förtjänster och ”förtjänster” — läste precis att Zlatan slutar spela för Sverige. Undrar om detta berot på regeringens framgångar för fosterlandet också :-)
Det beror nog på familjen. Barnen vill kanske träffa pappa.
Ledsen att göra dig besviken, bestofmankind, men om du har den förmågan borde du ha genomskådat Mona. Den politik kongressen fastställde hamnade på fel sida staketet och jag är övertygad om att partiet kommer att delas i två delar.
Nämen, om man kan ta förtjänsten för Irland och Tjeckien så kan man, med liknande logik, göra det samma för Zlatans beslut :-)
På tal om Mona, även om jag personligen alltid tyckt att hon var för opporunistisk för min smak, minns jag med nostalgi den tiden då det räckte med toblerone och ett par bananer för att man skulle tvingas ta sitt ansvar.
Detta är inget försvar av bestofmankinds åsikter, han får väl säga sitt.
ibrodirka :
Det var inte bara bananer och Toblerone, det handlade om mycket pengar, även om det var småsakerna som kom fram.
Det var inte två toblerone hon menade när hon sa att hon ”hade tagit ut ett förskott på lönen”.
Kan man i vänsterideologiernas medmänniskosyn ana en underström av missunsamhet? En sak vore om detta endast gällde proletariatets attityd gentemot de priviligerade men tyvärr verkar detta fula drag speciellt mot de egna.
Kräver den internationella solidariteten mellan ”kuvade” att de förtryckta folken just förblir förtryckta? Kan man förstå Aftonbladets kluvenhet utgående från denna betingade reflex? Utgör svenska vänsterns ideologi av självförtryck ett substitut för (ja ett sätt att konservera) gamla ”yttre” förtryckarsystem utövade av godsherre, kyrka och stat.
bestofmankind
Monas misstag? Tja, inte tallar jag om en Toblerone utan om att politiken saknar styrka och egen tanke.
Istället för att kopiera delar av andras politik och upprepa en variant av ”Yes we can”, efterlyser jag ett handfast ”Våga vara socialist”.
Timbro-propagandan har tagit tillfället i akt och dragit med socialismen i kommunismens fall, trots att de i sig är två väsensskilda politiska enheter.
Socialisterna, ledda av Göran Persson och Mona Sahlin har köpt Timbro-propagandan med hull och hår och knäböjer inför kapitalismens port. De vågar inte längre vara socialister, eftersom de tror mer på Timbro än på den egna valmanskåren. I den här kommunen har de kvar bara spillror av valmanskap och valmanskår.
En socialist säljer inte ut vår gemensamma egendom, samhällsgrund och infrastruktur, till privata ägare.
Socialism handlar om blandekonomi där ett fritt näringsliv rör sig på en stadig gemensamt ägd grund.
”Våga vara socialist!”
171 Apotek har i dagarna sålts till ett bolag som heter Nordisk Droghandel AB, utan att Mona ”exploderar”, kanske för att hon inte kan räkna ut vad det leder till. Vi kommer att få apotek med verksamma sortiment för de besuttna och allmänna apotek som säljer ”hopskrapet som hamnade på golvet” åt den stora massan.
Mona måste våga vara socialist, men först måste hon förstå socialismens innebörd så att hon kan bemöta Timbros propaganda.
Precis, politisk ideologi formulerad i en datasimulering, blir enahanda.
Måste få tipsa om en länk när vi är inne på ideologier:
http://www.jornmark.se
Jag råder er att registrera er på sidan (kostar inget mer än någon mniuts tid) och läsa de olika beskrivningarna för Jan Jörnmarks övergivna platser. Det är en diger lista. Vi ser rester från både svenskt söndertrasat folkhem, amerikansk kapitalism och sovjetisk socialism.
Jag är oerhört fascinerad av den hemsidan och de historier den berättar, och ska väl också – om inte annat för att se till att den gode Jörnmark fortsätter i god stil – också upplysa om att han har gett ut tre böcker i ämnet.
ibrodirka
Det bästa Henrik Larsson och Zlatan gjort är att de byggt en bro mellan svensk nationalism och blandras/blandetnicitet. De har gjort mer för integrationen än något statligt verk någonsin kan göra.
Bestofmankind är en kvinna som tänker med hjärtat, sätet för själens medvetande. Hon har invandrat från Filippinerna och vi skall vara väldigt glada att hon gett sig in i politiken. Om du är elak mot henne, står jag här redo att ”avrätta dig verbalt,….långsamt och länge.”
Det finns vissa som inte nöjer sig med nostalgi utan reagerar mot den skamliga mur som byggs idag av en annan paranoid och extremistisk stat:
”Palestinier slet på måndagen – årsdagen av Berlinmurens fall – ned en del av den barriär som Israel låter uppföra mot Västbanken.”
…
”När den är färdig kommer 85 procent av barriären att gå inne på Västbanken. 9,5 procent av territoriet och 35.000 palestinier hamnar mellan barriären och Gröna linjen”
http://www.dn.se/nyheter/varlden/palestinier-rev-barriardel-pa-murdag-1.991095
ibrodirka
Jag köper inte hela konceptet, varken från sossar eller moderater. Jag försvarar MÄNNISKAN bestofmankind och hennes rätt att vara med och forma vårt samhälle, men det betyder inte att jag har exakt hennes politiska åsikter.
Ibland försvarar jag t o m Carl Bildt, även om jag betraktar honom som en politisk motpart. Det finns inget helt svart och inget helt vitt. Carl har, liksom jag och bestofmankind, sina starka och svaga sidor.
Så enkelt är det. Har du inte kommit på det än,…..och är över trettio :-)
Martin Wolf har en intressant kommentar till murens fall:
Victory in the cold war was a start as well as an ending
Han avslutar med:
”Anniversaries are a good time for taking stock. The collapse of Soviet communism was a glorious moment. It remains so, despite mistakes and disappointments along the way. But today’s crisis tells us of the failings of a euphoric capitalism. Capitalism will not now perish, as communism did. But the signal ability of liberal democracy is to learn and adapt. We learnt from the 1930s. We must now learn the lessons of the 2000s.”