En ny dag i Vita Huset

Nu har Fredrik Reinfeldt satt sig på planet tillbaka till Stockholm för en arbetsdag där – vi ses torsdag kväll i New Delhi – medan jag är kvar i Washington för morgondagens fortsatta samtal.

Här finns också Maud Olofsson som var med på toppmötet i dag och som är en av ordförandena när det nya energirådet mellan USA och EU sammanträder för första gången i morgon förmiddag.

Det blev en intensiv och produktiv dag av överläggningar här i dag.

Mitt under vårt förberedande möte med kommissionsordföranden Barroso kom meddelandet att Tjeckiska Republikens president Klaus en timma tidigare undertecknat Lissabon-avtalet.

Ett stort nytt steg för Europa blir nu möjligt – inte minst när det gäller ett Europa som kan tala om sina värderingar och sina intressen med en tydligare röst i världen.

Och att det uppskattas inte minst här i Washington var det många som uttalade under dagen. Man vill ha ett starkare och ett tydligare Europa som partner när det gäller att möta olika globala utmaningar.

Lunchen med vicepresidenten Biden i Blair House ägnades huvudsakligen olika frågor i det vidare europeiska närområdet. Uppskattningen av och stödet för vårt Östliga Partnerskap gick som något av en röd tråd genom lunchdiskussionen.

I pausen där emellan smög säkerhetsrådgivaren Jones, biträdande utrikesminister Steinberg, Javier Solana och jag iväg för en mer informell och rak genomgång av de olika frågor vi står inför i den förres rum i Vita Husets West Wing.

Mest handlade det om Afghanistan och Mellersta Östern.

Och sedan samlades vi runt regeringsbordet i Vita Huset för överläggningen med president Obama och hans medarbetare.

Det var en mycket öppen och mycket konstruktiv diskussion som följde. Sällan tror jag att samarbetsklimatet över Atlanten varit så gott.

President Obama imponerar med sina politiska perspektiv på de olika frågeställningarna, men i synnerhet i klimatfrågan var det i dag än tydligare att han lyssnar påtagligt på vad Fredrik Reinfeldt har att säga. Jag tror att vi tillsammans fann konstruktiva vägar framåt.

När Fredrik och Maud rusade iväg till pressmöten stannade jag kvar i Vita Huset för samtal med en gammal vän som nu hamnat på en central position i systemet – men vi ägnade oss mest åt minnen från förr.

Vita Huset är ju inte direkt ny miljö för mig – president Obama är den fjärde amerikanska president som jag möter i dessa ombonade lokaler i West Wing. Det har runnit mycket vatten under broarna under dessa år…

Sedan bar det iväg för att tillsammans med Polens Radek Sikorski tala framför den rest av Berlin-muren som stod uppställd.

Och nu väntar ett kvällsmöte om Afghanistan med Richard Holbrooke.

 

 

11 Responses to En ny dag i Vita Huset

 1. joakimekstrom skriver:

  Jag tycker att Kansler Merkel uttrycker det så bra, att vad som binder oss samman i Europa och Nordamerika är inte bara gemensamma intressen samt historiska och kulturella faktorer, utan mest fundamentalt handlar det om gemensamma värderingar.

  Människans lika värde, okränkbarhet, hennes fri- och rättigheter, och statens roll som garanten av dessa.

 2. ibrodirka skriver:

  Det ända som som nog nu återstår är att börja tillämpa de värderingarna.

 3. spanaren skriver:

  Mest handlade det om Afghanistan…..

  Om det, vilket med tanke på det militära läget idag
  inte är helt osannolikt, blir så att USA/NATOs ”korståg” för västdemokrati slutar på samma sätt som Sovjets ”byggande av socialismen” kan man
  fråga sig vad blir nästa akt i det nya ”The Great Game”. I båda fallen förlitade sig de utländska
  styrkorna på stöd från en liten urban elit som
  trodde/tror på kommunismen/västdemokratin med en president som i praktiken tillsatts av Sovjet/USA.

  Ryssland som redan nu gör ekonomiska vinster på
  USA/NATOs transporter över av Ryssland kontrollerat
  område ser nu en möjlighet att göra affärer med
  helikoptrar som Väst tydligen saknar.
  För svensk del är helikopterfrågan ett mycket
  stort problem både i Afghanistan och i Sverige.
  Även om det svenska militära försvaret i praktiken
  avskaffats behövs helikoptar för sjöräddning mm.

  Vad som eventuellt planeras i Kreml efter att
  Västs uttåg ur Afghanistan kan anas i stycket:
  If NATO…. Afghanistan (och Iran?) ansluter
  sig till SCO och Ryssland får ett överläge i
  ”The Great Game” som pågått sedan 1800-talet.
  Liksom i Östersjöområdet tog inte historien
  slut i Centralasien 1989….

  http://www.en.rian.ru/analysis/20091104/156703839.html

 4. Kachina skriver:

  Jag har svårt att tro, att USA/EU någonsin lämnar över Afghanistan i Talibanernas händer. Inte bara för dess strategiska betydelse utan för att där ligger roten till (o)mänskliga värderingar som inte är förenliga med vår tidsålder.

 5. florimond77 skriver:

  Det är tydligt att Obama vill något men stoppas av kongressen som Reinfeld sade. Frågan är varför man vill stoppa dessa för planeten jorden så viktiga ställningstaganden. Vilka är de och vilka skäl har de? Är det folk som hellre ser till sina egna miljoner än till en framtid för kommande generationer? I så fall måste detta faktum belysas av ansvariga politiker. Ställ dem i offentlighetens scenbelysning och låt dem svara på frågan – varför.

 6. tsolin skriver:

  Kachina 7:20

  Mycket klok kommentar. Jag håller helt med Dig.

  Frågan här är inte längre ”the Great Game”, som spanaren skriver om (6:35) och kampen om geopolitiskt inflytande.

  Afghanistan är nyckeln till stabilitet i hela denna region. Faller Afghanistan åter i talibaners och fanatikers händer destabiliseras Pakistan. Destabiliseras Pakistan (en kärnvapenmakt, notera!) är risken stor för ett krig med Indien (en annan kärnvapenmakt!). För att inte tala om risken för ökad terrorism som emanerar från detta område.

  Så även om läget ibland kan te sig dystert i Afghanistan kommer nog inte USA eller ”väst” att dra sig bort därifrån och det är också helt riktigt att Sverige deltar i denna viktiga insats.

  Förhoppningsvis kommer även Kreml en dag att inse att ett stabilt Afghanistan också ligger i Rysslands intresse. I stället för att fokusera på att motverka NATO-utvidgning och annat, som ju faktiskt EGENTLIGEN borde stärka Rysslands säkerhet så borde Kreml fokusera på ett ”stabilt söder”, med en stabil och demokratisk regim en dag i Afghanistan (och kanske en dag också i Iran). Det kan bara gynna Ryssland på sikt. Men där är man nog inte ännu i sitt tänkande….

 7. flyktingar skriver:

  Ojojoj, nu har Israel kapat ett skepp fullastat med vapen igen. Denna gång utanför Cyperns kust. Båten kom från det fredliga Iran och hade destination Syrien och Hizballa. När, Carl, kommer den officiella protesten från EU för detta övergrepp på folkrätten?

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1125807.html

 8. karrman skriver:

  Det gäller att kampen mot extremismen görs på ett intelligent sätt. Om man skapar hat och motstånd bland civilbefolkning pga av de metoder man använder kommer det gå som det gick för Sovjetunionen.

  Om civilbefolkningen ser bomberna falla från robotplan som fjärrstyrs från Las Vegas och ständigt riskerar att råka ut för en attack kommer rekryteringen till talibanerna att fortsätta.

  Se t.ex intervjun med David Rohde, som satt fängslad hos talibanerna innan han lyckades fly:

  Charlie Rose – David Rohde

  Sen är det Pakistan som avgör hur det kommer att gå.
  Om den pakistanska armén och säkerhetstjänsten menar allvar att med att krossa den pakistanska delen av talibanerna så kan insatsen lyckas annars inte.

 9. spanaren skriver:

  Ryssland och Kina vill inte ha en fundamentalistisk
  islamsk regim i Kabul som kan verka destabiliserande
  på fd sovjetrepubliker och tom delar av Kina.

  Vad de ledande makterna inom SCO kanske vill är att
  i det pågående ”Great Game” vara de krafter
  som styr och kontrollerar utvecklingen i området
  med hjälp av den nyuppsatta snabbinsatsstyrkan
  efter det att USA/NATO tvingats ge upp försöken
  att ”västdemokratisera” Afghanistan.

  Tsolin,
  Din analys speglar troligen vad som händer om
  INTE andra krafter (läs SCO) ingriper för att
  stabilisera läget efter en utdragning av USA/NATO.

  http://www.cfr.org/publication/10883/

 10. spanaren skriver:

  Med anledning av det idag är den 4 november
  och i Ryssland firas den återinförda tsarryska
  ”enhetsdagen” visar ryska kabel-TV ”CH1” just
  nu den ryska filmen ”1612”.

  Svartmålarna, inkl. undertecknad, ser inte filmen
  som en skildring från ”Den stora oredans tid” utan
  det sena 1900-talet/början av 2000-talet ehuru
  i 1600-talsdräkt.
  Helt fel?

  http://en.wikipedia.org/wiki/1612_(film)

 11. […] som bloggar om toppmötet mellan EU och USA: Carl Bildt – alla dessa dagar Senaste nytt från regeringenUtredning om Arbetsförmåga presenterasFörslag om […]

%d bloggare gillar detta: