Till toppmötet

Efter sedvanligt regeringssammanträde i dag bär det av till Bryssel och EU-toppmötet där.

Vi kommer att kunna skörda hem betydande framgångar på detta möte.

Att Östersjö-strategin – viktig för oss! – går i hamn med brett stöd. Att det viktiga beslutet om inriktningen av EU:s kommande gemensamma utrikestjänst nu kan fattas i bred enighet.

Ingenting av detta var självklart för några veckor sedan – men nu kommer det att gå.

Med all sannolikhet kommer dock inte media att fokusera främst på detta – utan på de frågor som återstår att föra i hamn.

Den tjeckiska hanteringen är inte alldeles enkel – även om det handlar om någonting som nog inte kommer att rendera mer än en fotnot i historieböckerna.

Och i frågan om den s k klimatfinansieringen är allt inte löst. Här är det viktigt att Europa kan gå in med viss trovärdighet i slutförhandlingarna inför Köpenhamn.

Så det kommer att bli en hel del att göra i Bryssel under eftermiddagen, kvällen och morgondagen.

Mitt första möte när jag anländer i eftermiddag – Fredrik Reinfeldt är där redan från morgonen – blir med Tysklands nya utrikesminister Guido Westerwelle.

I går hade jag ett längre och mycket bra möte med Greklands nya stats- och utrikesminister George Papandreou.

29 Responses to Till toppmötet

 1. Maria Åkesson skriver:

  Ja, klimatförhandlingarna kommer säkerligen bli en utmaning! Jag skriver dock av en annan anledning och det är för att jag undrar varför du inte kommenterar Biljana Plavsic frisläppande? Hon anlände som sagt till Belgrad häromdagen, där jag själv befinner mig.
  Läser just nu i B92 att du inte är så populär i Bosnien och Herzegovina… Hade varit intressant att få veta mer om dina ställningstaganden och beslut i frågan. Bifogar länken:
  http://www.b92.net/eng/news/region-article.php?yyyy=2009&mm=10&dd=27&nav_id=62637

  Ha en bra dag.

  Hälsar Maria

 2. moderat31 skriver:

  Hej

  Ser att du beskriver och kommenterar det mesta i ditt politiska liv men har inte hittat något om ditt beslut att släppa Biljana Plavsic en dömd krigsförbrytare ur fängelse . Hon har avtjänat sitt straff i Sverige och du har besökt henne i fängelse och nu undrar jag vad har detta handlat om? Besökte du henne för att hon ska kunna tacka dig för att du vittnade i hennes försvar under rättegången? Pratade ni om hennes brott? Gav du henne ditt stöd? Tänkte du på dina besök när du har fattat beslut att släppa henne ur fängelse? Är det inte lite konstigt att först vittna i hennes försvar, efter detta umgås med en dömd krigsförbrytare och sen fatta beslut att benåda henne?

 3. laken skriver:

  Plavsic dömdes av Haag tribunalen till 11 års fängelse. Fängelsestraffet måste avtjänas någonstans, i detta fall blev det Sverige, troligtvis efter önskemål från Plavsic själv. Enligt Svensk rättspraxis avtjänar man i de allra flesta fall bara 2/3 av sitt straff.
  Kritiken borde har riktats till Haag tribunalen som utdömde för kort straff (om man nu tycker det) eller till de som bestämde att Sverige var villiga att ta emot henne då hon dömdes (7-8 år sedan).

 4. laken skriver:

  Att hon skulle släppas efter 2/3 av strafftiden kunde man förutse redan då hon dömdes och placerades i Sverige……

 5. dogcollar skriver:

  Som jag har fattat saken, Plavsic dömdes av FN-tribunalen i Haag till 11 års fängelse. Det var tribunalen som bestämde detta och inte Carl Bildt. Sedan begärde Plavsic att tillbringa fängelsetiden i Sverige (det är allmänt känt att svenska fängelser, trots allt, är de bekvämaste i världen…) Jag läste någonstans kort därefter att Carl Bildt hade ordnat så att hon skulle få internationella (och kanske även serbiska) tidningar. Om detta är sant vet jag inte. Men jag tycker att vilken fånge som helst borde ha tillgång till dagstidningar.

  Frigivningen efter 2/3 av strafftiden anordnades av Haag-tribunalen för flera veckor sedan. Detta blev allmän kännedom. Jag hinner inte söka relaterade länkar, men de finns säkert därute någonstans. Den svenska regeringens beslut att frige Plavsic blev därefter en juridisk formalitet eftersom hon satt i svenskt fängelse.

  Jag tror, trots det otroliga hatet mellan parterna (det är nästan värre än Israel/Palestina), att Carl Bildt, FN, och många andra diplomater och tjänstemän/kvinnor har försökt göra den allra bästa av en mycket svår och känslig situation.

 6. bluka skriver:

  I både expressen och aftonbladet kan man läsa att man tycker det är ett hån mot offren att Plavsic släpps fri. Här på bloggen har man sett många liknande åsikter.
  Min fråga till er är hur stort hån är det mot dem serbiska offren att inte några högre ledare för bosnienmuslimerna eller kroaterna ens har ställts inför rätta?

 7. dadoemi skriver:

  bluka,

  Den kroatiska generalen Gotovina sitter i Hag. Tudjman skulle också hamnat i Hag men han dog. Delic från den muslimska sidan är dömt till 3 års fängelse och Oric är frisläppt efter processen i Hag. Hundratals serber är dömda mellan 10 och 40 års fängelse. Det är inte så konstigt för att det var just serber som har gjort mest hemska saker.

  Frågan till Karl:

  Vad gjorde din fru med de här serbiska soldater 1992?

 8. geneve2 skriver:

  mrmhalland01 4.01em.
  Du har skrivit ett mycket bra och viktigt inlägg.Tack ! Fortsätt och skriv önskar jag, Du behövs här.

 9. bluka skriver:

  Dadoemi

  Jo tack jag har läst om Oric och det behöver väl inte ens kommenteras, och 3 år för Delic är ju ett hån om nåt.Seselj fick väl 1.5 år för något han skrivit i en bok när åklageren yrkade på typ 5 månader eller nåt liknande.
  Dudakovic har det ju inte hänt något med trots den video som släpptes i somras.

 10. mrmhalland01 skriver:

  Tack så mycket geneve2.

 11. bosnjak86 skriver:

  Samma fråga ställer jag till dig, vem ska ansvara för de Muslimer (Fikret Abdics muslimer) som dog av muslimskt eld. Du kan ju börja med att se vad Dudakovic är åtalad för och varför man inte vill gripa honom, obstruktion från ert håll kan jag påstå! Eller Silajdzic, som Croatia Libertas åtalat för koncentrations lägret ”Musala”, lägret som han själv skapat för icke-Muslimer i Konjica! Vidare har han även illegalt tagit in i landet över 12.000 islamska krigare. Kanske dags att rensa i sin egna bakgård? Serberna har redan gjort det, men era krigsledare sitter fortfarande vid makten.

 12. bosnjak86 skriver:

  Alija Izetbegivic dröm var en Islamsk Republik, om det är det ni drömmer så är det nog dags att vakna upp. Och till skillnad från dig stödjer jag inte Biljana Plavsic för det hon blivit dömd för, jag tycker att alla ska befinna sig i Haag likaså era ledare som ni försöker få att framstå som hjältar!

  En annan sak ni måste förstå är att Bosnien Hercegovina inte är ert land mer än det är vårat eller Kroaternas. Tillsammans väljer vi landets öde, och Serbiska Republiken är vårat skydd som vi aldrig kommer att ge upp. Så jag frågar dig, tycker du att alla anklagade Muslimska ledare ska åka till Haag så vi får se om de också kanske döms för något, så de får sitta av några år åtminstone. Som det är nu blir de åtalade i BosnienHercegovina och åtalen förhalas av er, så att de inte grips, ni behandlar mördare som hjältar, medan jag fördömer alla krigsledare på alla sidorna. Så sluta spela offer, det är dags att ta sitt ansvar tycker jag.

 13. bosnjak86 skriver:

  Så det är ditt argument, ”propaganda organisationer” och dyl. Kul att du inte tar något på allvar såvida det inte handlar om att döma Serber eller Kroater, är det inte bättre att låta de själva bevisa att de inte gjorde något olagligt?

  Jag frågade dig innan i den andra tråden, hur tror du vi ska leva tillsammans i Bosnien-Hercegovina? Det är inte bara ert land, ni har lika mycket rätt till det som vi och Kroaterna? Vilka är ens vinnarna för att vi tvingas leva i samma land? För mig spelar det ingen roll, jag har Serbiska Republiken som garant för mig, men jag hoppas innerst inne att även Kroaterna får sig en entitet så de åtminstone kan ha sin egna TV kanal på kroatiska vilket ni förbjuder de, tragiskt.

 14. bluka skriver:

  wanderer72

  Om det nån gång ska bli försoning i den här regionen så går det inte att minimera sin egen sidas krigsbrott som jag tycker du gör när du använder meningar som ”enstaka civila offer”.
  Du skriver om serbiska fascister i srebrenica.Vem har stått för dödandet av över 3000 serber i samma område?

 15. bosnjak86 skriver:

  @helgethrhero

  Problemet är snarare att folk som inte har en aning om ekonomi försöker förstå sig på det. Vad är dåligt med EU eller med en Amerikansk Union? Vi måste underlätta allt för handeln, det är det som ger oss mat på bordet. Jag förstår att vissa inte förstår fördelarna med EU, men det kanske är bättre för er att utbilda er i t.ex. företagsekonomi eller nationalekonomi för att börja förstå hur allt hänger ihop istället för att sitta och läsa konspirationsteorier, de har alltid funnits och kommer alltid att finnas.

 16. helgethehero skriver:

  Se denna filmen, ekonomer m.fl. som intervjuas om det ekonomiska klimatet:

  Alla borde se FALL OF THE REPUBLIC!

  I vilket fall som helst, du borde inte bara avfarda allt som inte stammer overens med MSM som ”Konspirationsteori”. Som medlem i Bilderberg sa skrattar sannolikt Carl Bildt at dig, eftersom han vet battre.

 17. bosnjak86 skriver:

  För att inte tala om eran propaganda om 250.000 döda Muslimer, när de i själva verket var ca 1/5 då inkl soldater. Angående Serber i Kravici så vet man att många dött när eran Muslimska armee anföll en dag 1993, bland annat var den yngste som mördades 4åringen Vladimir Gajić och den äldste en kvinna vid namn Mara Božić 84 år gammal, glöm inte detta var innan 1995 och Massakern i Srebrenica där Serberna gick in för att få stopp på ert dödande av Serber i de serbiska byarna. Jag fördömer självklart alla krigsbrott, till skillnad från dig! Och bland de så kallade 8000 i Srebrenica finns det en lista med personer som dog av naturlig anledning eller som bara skrevs upp för att få upp siffrorna och det är allmänt känt, men det dog fortfarande många det förnekar jag inte, medan du förnekar att många Serber inte blivit dödade och då främst civila, gamla som unga, i byarna runt om Srebrenica.

 18. mrmhalland01 skriver:

  Finns det inte någon balkan-sida där detta går att diskutera ?

  I och för sig får ni mig mer bekväm i min kommentar 4:01 e.m, men, detta är ju löjligt.
  Ni kanske kunde byta mail-adresser ?

  Kanske ni rent av skulle göra varandra sällskap till Balkan och hjälpa till att bygga upp området.
  Ni tycker ju trots allt att våra Svenska ledare är att jämföra med krigsförbrytare.

  Den enda kritik jag vill rikta mot Carl Bildt är att försöka få med dessa krigiska människor i vår union.

  Representanterna på detta inlägg visar ju klart att det är MÅNGA år kvar innan dessa stater kan umgås civiliserat med andra stater.

 19. mrmhalland01 skriver:

  bosnjak86, bluka.

  Tro mig.
  Jag förstår att man inte bara kan glömma oförätter man anser att man / sitt folk varit utsatta för.

  Jag tycker bara att man kunde unna sig själv (och sin omgivning) en trygg och fredlig tillvaro om man flytt från krig till fred.

  Alla som kommit hit från Balkan har gjort samma resa.
  Strävat efter ett liv i fred och frihet.

  När man då har möjlighet till det är det svårt för mig att förstå varför en som flytt av det skälet ska börja bråka med en annan som gjort det av samma skäl, fast från ett annat land.

  Kanske är det svårt för mig att förstå eftersom jag har sluppit se det på nära håll ?

  Jaja, så länge det är verbalt är det en sak, men visst har även ni sett att det urartat till våld även här i Sverige ?

 20. mrmhalland01 skriver:

  Nej, Jag pratar om helt vanliga människor som inte normalt är / har varit kriminella som hamnar i slagsmål med varandra p.g.a det som hänt i deras tidigare hemländer.

  Om du menar att du aldrig sett detta i Sverige så menar jag att du förskönar sanningen.

 21. Pravo skriver:

  Karadzic är inte på väg ut. Snarare tvärtom. Efter att ha varit ute i 13 år är han på väg in. Nu får han till slut en chans att bemöta 13 års demonisering i media, 13 år av oemotsagda anklagelser. Ständig upprepning av ”fakta” i media. Snart får vi veta vad som verkligen hände och vilka krafter som låg bakom. Till och med några av hans egna landsmän har skyllt ifrån sig på honom. I och med att Holbrooke bröt sitt avtal är det nu fritt fram för Karadzic att tala om för världen vad som verkligen hände (om de låter honom leva så länge).

  Att serbernas fiender fått korta straff eller helt frisläppts kommer bara stärka Karadzics case. Det blir en lätt match för honom att underminera domstolens trovärdighet när den själv lagt upp för det genom att helt frikänna grova krigsförbrytare som Haradinaj och Oric. De har släppts av en enda orsak, att de inte är serber. I själva verket är det västmakterna som satt upp Haagtribunalen för att döva sitt dåliga samvete och peka ut serberna som de enda skurkarna. Tribunalen har används som medel för att rättfärdiga västmakternas handlingar på 1990-talet, handlingar som störtade Balkan i krig och osämja. Motsättningarna lever kvar än idag 15 år senare. Det ser man inte minst på kommentarerna ovan (och snart nedan förmodar jag).

  Sanningen står för tröskeln i Haag, men något säger mig att många inte vill se den komma fram. Det är ju så bekvämt att skylla allting på serberna.

 22. Visionären skriver:

  Vi som regelbundet följer denna blogg har sett det förut och ser det nu igen. Kommentatorer som i sin iver att bespotta och smutskasta Sveriges utrikesminister inte drar sig för någonting. Nu senast i denna tråd genom att bl.a. kalla Carl Bildt för landförrädare (notera stavningen Helge; och se nu upp med pocenten Helge).

  Dessa kommentatorer tycks alla ha ett gemensamt, utöver att använda så många invektiv om den svenske utrikesministern som möjligt, i det att de så gott som alltid uppvisar en självhävdelse och ignorans mot vedertagna umgängesregler samt aggressivitet och oförsonlighet som man sällan möter på andra bloggar. En annan sak som slår en är att dessa fanatiska kommentatorer allt som oftast har nicknames som avslutas med ett tvåsiffrigt tal (och då menar jag inte dig Halland). För min del för det tankarna till ett annat tvåsiffrigt tal, nämligen 68.

  Dessa kommentatorer dyker oftast upp när händelser som är ägnade att påverka en allmän opinion dyker upp. Vi har således sett dem här på bloggen under konflikterna i Georgien och Gaza, i samband med Kosovos självständighetsförklaring, Donald Boströms organartikel i Aftonbladet och nu senast Plavsic´s frigivning.

  Är det en tillfällighet?

  V

 23. Visionären skriver:

  Glömde tillägga.

  För er som är intresserade av hur det går för Fredrik Reinfeldt och det svenska ordförandeskapet på toppmötet; glöm svenska medier som alla refererar till en TT-artikel. Läs istället följande länkar:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8333134.stm

  och

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4839060,00.html

  V

 24. mrmhalland01 skriver:

  V,

  Mitt ”efternamn” är rent klanteri när jag registrerade mig.
  Jag ville ha namnet mrmhalland, men något gick snett vid första försöket, så blev det så.

 25. Visionären skriver:

  Vet du att du numera kan ändra ditt nick Halland? Jag ”tvingades” till en början att kalla mig för Visionara, men upptäckte för en tid sedan att det gick bra att ändra till det nick jag ville.

  V

 26. mrmhalland01 skriver:

  Tack för tipset, det ska jag kolla.
  å andra sidan har jag ju haft detta i något år nu, så några ”blogg-vänner” har vant sig vid det…

  Jaja..Jag kollar upp det.

 27. sarajevo123 skriver:

  så skrev Bosnjak86:
  ”och bland de så kallade 8000 i Srebrenica finns det personer som dog av naturlig anledning”

  Menade du att cifran 8000 stämemer inte, det stämmer kanske 7963? Känns det bättre?

  Viste du att i Srebrenica bosniska serber med hjälp av Serbians friviga grupper gjorde genocid over bosnier? I tre dagar dödade de ca 8100 Srebrnica invånare.

  Arme av Republik Serbisk så kallade VRS är dömd för folkmord på Bosnier i Bosnie i Tribunal i Haag.

  Kolla Srebrenica genocide blogg:
  http://srebrenica-genocide.blogspot.com/2007/07/srebrenica-genocide-questions-answers.html

 28. sarajevo123 skriver:

  Arme av Republik Serbisk så kallade VRS är dömd för folkmord i staden Srebrenica vid Tribunalen i Haag.

  Kolla Srebrenica Genocide blogg:
  http://srebrenica-genocide.blogspot.com/2007/07/srebrenica-genocide-questions-answers.html

  Samma brott har serberna begått i andra städer av den östra delen av BiH i städerna Visegrad, Zvornik, Foca, Bijeljina etc men där blev de individuella krigsledare åtalade för krigsförbrytning vid Tribunalen i Haag.

 29. bosnjak86 skriver:

  Det du kallar genocid kalls ”lokalt genocid” och har inte begåtts i hela landet. De som begått det i Srebrenica svarar för det. Nu tar vi det lilla lugna här, snart kommer även era pojkar Dudakovic, Oric, Silajdzic & Ganic att dömas så det är bara att invänta de domarna, tro inte att eran så kallade ”ArmijaBiH” inte begått brott. Alla vet nu hur många som faktiskt dog, vi vet att ni inte kan fortsätta ljuga om några 250.000 döda Muslimer tänk t.o.m. ni trodde på det så mycket hur hjärntvättade ni hade blivit, men allt kommer hamna på sin plats i sinom tid. Så länge får du njuta av Bosnien Hercegovina, finns det fler som du (som tror att du har större rätt till landet än en Serb eller Kroat) lär landet inte finnas kvar ganska länge till. Vänliga hälsningar

%d bloggare gillar detta: