Linjedokument Afghanistan

Efter gårdagens middag fortsätter våra utrikesministerdiskussioner här i Luxembourg i dag.

Viktigast blir diskussionen om det linjedokument om vår politik gentemot Afghanistan och Pakistan som vi nu arbetat fram.

Ofta framställs våra insatser i Afghanistan som uteslutande militära, och det är förvisso så att dessa insatser är alldeles avgörande.

Men allt tydligare inser nu allt fler att det är det afghanska statsbyggandet som är fredsarbetets kärna, och att vi utan framgång i det förr eller senare kommer att tvingas att ge upp.

Detta är bakgrunden till att vi som EU nu vill stärka och samordna våra insatser i detta avseende.  Vi satsar redan runt en miljard Euro om året på dessa insatser – och det kommer med all sannolkikhet att bli mera under de kommande åren.

Det finns en stark uppslutning bakom det linjedokument som i dag formellt läggs på ministrarnas bord för godkännande – vi har arbetat nära medlemsstaterna men också i samråd med främst FN men också USA.

Men arbetet kommer att fortsätta.

Vi ger nu konkret uppdrag till kommissionen att verkställa delar av detta beslut.

Och i det ingår också att vi vill ha förslag på en samordnad EU-representation i Kabul för att förstärka vår politiska närvaro där.

Dagens beslut är också en viktig bakgrund till våra diskussioner på toppmötet med USA i Washington nästa vecka. Gemensamma insatser i Afghanistan och Pakistan kommer att tillhöra de självklara samtalsämnena när vi sitter ner för diskussioner i Vita Huset.

5 Responses to Linjedokument Afghanistan

 1. cmcervin skriver:

  Vem i Vita Huset för man diskussioner med?

 2. herrflick skriver:

  Konstigt att inte en enda inlägg är om din goda vän och krigsforbryttaren Biljana Plavsic. Du som har kämpat så hårt att få henne friad måste väll känna viss glädje.
  Hur tror du herr Bildt det känns att förlora större del av ens familj pga Plavsic och hur tror du att det känns att samma person som har gjort så mycket illa nu släpps?
  Jag är så besviken, finns det ingen rättvissa?

 3. sarasofia80 skriver:

  Och jag ser fram emot klimatmötet i december. Nu måste något göras! /http://jordenschans.blogspot.com/

 4. stig2entreprenoren skriver:

  En samordnad EU-representation i Kabul verkar högst vettigt och framsynt. Vad annat kunde vara bättre?

 5. herrflick skriver:

  @Pravo, tycker inte du att samma bödeln hade många år på sig att förbereda sin försvar? Detta under alla de åren han rörde sig fritt i Serbien?

%d bloggare gillar detta: