Morgon med Kaukasus

Tidig morgon i Luxembourg och dagen börjar med arbetsfrukost med utrikesministrarna från södra Kaukasus.

Den kommer att handla om hur vi nu för det Östliga Partnerskapet vidare i detta område.

Men det handlar också om att värdera situationen efter det viktiga avtalet om normalisering mellan Armenien och Turkiet.

Efter frukost blir det så individuella samarbetsråd med de tre länderna innan det vid lunchtid är dags för gemensam presskonferens.

Att utveckla våra relationer med denna för framtiden allt viktigare region är ju en viktig uppgift under vårt ordförandeskap.

4 Responses to Morgon med Kaukasus

 1. tsolin skriver:

  Avtalet mellan Armenien och Turkiet förefaller mig vara en av de viktigaste saker som hänt på senare tid i världspolitiken. Kanske kan man äntligen börja blicka framåt efter att i snart hundra år ha blickat bakåt! Den dag man på båda håll är beredd att lämna historien åt forskare och historiker och slutar göra historien – hur tragisk den än må vara – till dagspolitik är ett stort steg framåt fr varje nation. Det betyder inte att glömma, men man kan ju inte i evighet beskylla ett folk (i detta fall turkarna) för de grymheter och övergrepp som deras farfarsfäder begick!

  Kommer vi någonsin fram till denna punkt i Israel-Palestinakonflikten? Det kommer nog att ta minst en generation till är jsg rädd. Israelerna är traumatiserade av Förintelsen och arabernas anfallskrig på den nya staten Israel. Och palestinierna är traumatiserade av de övergrepp ockupationsmakten Israel begått mot dem sedan 1967.

  Ibland är det lätt att misströsta

 2. flyktingar skriver:

  tsolin:

  Glöm inte självmordsbombarvågorna mot det civila israeliska samhället och monumentet över dessa i form av säkerhetsbarriären. Jämför med det urskiljninglösa civia dödandet i Irak och Afganistan, som pågått under ett havt decenium innan ni fördömer denna barriär som i vissa delar utgörs av en mur. Utan denna hade en katastrof, många gånger värre än den i Gaza, varit nära förestående eller så hade den redan inträffat. Förhoppningsvis faller säkerhetsbarriären på samma sätt som en gång berlinmuren, dvs när den blivit överflödig.

  Lösningen på israel-palestinakonflikten måste inkludera regionen i övrigt och säkerhetsbarriären har gjort att man vunnit tid. Jordanien har en speciellt viktig roll att spela eftersom Palestina enskilt inte under överskådlig tid kommer kunna administera en demokrati i fredlig samexistens med Israel. Den palestinska grenen måste ympas på en befintlig struktur, som i detta fall borde vara den jordanska eftersom Jordanien har ingått fredsvatal med Israel.

 3. Kachina skriver:

  Den fattige måste bära sina bomber till detonationsplatsen, medan den rike skickar dem med flyg.

  I övrigt håller jag med om att det är lämpligt att först inkorporera Palestina med Jordanien. De ser till att lag och ordning efterlevs.

 4. metusalem skriver:

  Ett konstruktivt förslag att ge Jordanien rollen att administrera den Palestinska staten. Men möjligen, eller tvärsäkert, stoppar idén på att Jordanien inte vill ha en relation till det bångstyriga Hamas.
  Tyvärr… Annars kunde saken vara värd att pröva.

%d bloggare gillar detta: