Små stegens och stora ordens land

Solen har sänkt sig ner över ett rätt vintrigt Sarajevo. Vi förbereder en middag för att gå igenom dagen och summera våra resultat.

Det finns alltid en viss risk med att på detta sätt komma på hög politisk nivå till Sarajevo – en del politiska ledare ser det som en möjlighet att springa från vardagspolitikens mödosamma plikt och i stället ägna sig åt principiell retorik om de egna principer man ännu inte fått genomslag för.

Vi fick en hel del av den varan i dag på morgonen. Och därmed den oförsonlighet som följer med detta.

Sedan handlar det om att ta dem ner till det faktiskt möjligas lite mer prosaiska värld.

Och vi förklarade att vi tyckte de hade hyggliga möjligheter att gå vidare med ett antal steg som visserligen inte tillfredsställde någons maximala krav men som respekterade allas minimala stoppbockar.

Tillsammans skulle det ge landet en möjlighet att gå mot EU i alla fall i samma takt som regionen i övrigt. Det tror jag är viktigt.

Nästa år kommer att bli ett mer besvärligt år. Det är val till hösten, och jag fruktar att tidigare mönster med lite mer upphetsad nationalistisk retorik då kommer att upprepa sig.

Och lite är det så att de mest principfasta nationalisterna på ömse sidor spelar retorisk och politisk ping-pong med varandra. Den enes retoriska övertramp föder den andres…

Men just därför är det så viktigt att förankra den praktiska politiken i det som är praktiskt nödvändigt. Och att vända blicken från det som var till det som kan komma att bli möjligt.

Har vi – EU och USA gemensamt – lyckats att ta dem en bit på den vägen har det varit dagar av värde här i Sarajevo.

23 Responses to Små stegens och stora ordens land

 1. edinas skriver:

  Jag undrar bara vad i h-e du tänker med när du går ut och säger att alla bosnier som bor i Sverige kan och borde flytta tillbaka till Bosnien? Du har varit på dem fina ställen i Sarajevo, varit på de fina middagarna med Bosniens pengakåta ministrar, och utifrån DET anser du att man borde flytta tillbaka? Du borde åka och bo i Srebrenica, där bosnjaker blir verbalt misshandlade VARJE dag pga. vilken nationalitet dem tillhör och ska jag som är 20 år, precis börjat plugga på universitetet flytta tillbaka dit där jag kan bli t.o.m mördad om jag säger vad jag heter i förnamn. Du har sjunkit så lågt du kan komma med dina uttalande Carl, och jag skäms över att du har fått efterträda en kvinna som Anna Lindh. Du borde skämmas, skämmas på riktigt för det gör jag. Jag skäms över att en sådan person som DU är Sveriges utrikesminister. Du får jättegärna svara på denna kommentar då jag verkligen vill veta vad det var som fick dig och säga så!

 2. mrmhalland01 skriver:

  VARFÖR Carl Bildt är det viktigt att få med alla Balkan-staterna i EU så snabbt som möjligt ?
  Varför är USA med i dessa samtal ?

  Skulle inte EU vara en fredsunion ?
  Med detta förfarande är risken uppenbar att EU snart upplever sitt första inbördeskrig !

  Självklart ser ni detta, men, varför prata om detta som om folk vore idioter ?

  >Och vi förklarade att vi tyckte de hade hyggliga möjligheter att gå vidare med ett antal steg som visserligen inte tillfredsställde någons maximala krav men som respekterade allas minimala stoppbockar.

  Har de minimala stoppbockarna blivit mycket mindre under Sveriges ordförandeskap, eller har EU fått nya direktiv utifrån om hur höga stoppbockarna får vara i just denna region, till skillnad från andra ?

 3. joakimekstrom skriver:

  mrmhalland01: Vi måste fortfarande vinna freden. Förnyat krig kommer substantiellt, om än indirekt, att påverka dig och din familj. Om vi vinner freden kommer dina barns framtid att bli klart ljusare.

  Förutom dig och din familj finns även en massa andra familjer för vilka freden måste vinnas.

 4. joakimekstrom skriver:

  edinas: Jag beklagar djupt att situationen är som du beskriver i Srebrenica, det låter verkligen fruktansvärt.

  Det måste till en politisk lösning som, trots alla möjliga fel och brister, ändå leder till att människor kan blicka framåt. Försoning kommer att ta lång tid, men om situationen långsamt förbättras är det ändå bättre än stagnation.

 5. mrmhalland01 skriver:

  joakimekstrom,

  Ja, vi måste vinna freden, vi kan inte köpa den.
  Innan Balkanstaterna är trygga i sig själva och i varandra tror jag det är farligt att ingå i en union.
  Glöm inte att de nyligen har gjort det, och det gick ju inte så bra.

 6. koneven skriver:

  It is 2109 and new hope is coming for BiH. After Dayton IV and Butimir VII, Carl Bildt IV, the grand grand son of Carl Bildt is going to orginize a new meeting for Bosnian politic leaders hoping to find some solution for this country…

  But unfortunately Christian-Orthodox Bosnians have some very new arguments. Ibrahimovic IV, the grand grand son of Zlatan Ibrahimovic, is playing footbal for Sweden. As he is a Muslim Bosnian, they are worried if Carl Bildt IV, that likes football, will be too protective for Muslim Bosnians…

  Muslim Bosnians have also their arguments, Ibrahimovic IV is not played well last year…

  With this point the situation in BiH is again blocked and the discussion continues…

  —-
  greetings from Belgrade

 7. joakimekstrom skriver:

  koneven: It is indeed simple to play the role of the doomsday prophet.

  But will your children really benefit from you acting the role of the loathsome doomsday prophet? Wouldn’t they be better off if you, for instance, helped them with their homework? You could play a positive role and support their desire for self-actualization.

  And as a pleasant by-product, it would also make you feel better about yourself.

 8. sarajevo123 skriver:

  Edina,
  det kommer inte att ske eftersom Sverige inte kommer att släppa bosnier. Sverige kommer aldrig att skicka tillbaka bosnier även de är muslimer, eftersom de är så bra människor, de är lojala, friska, hjärtliga och arbetsamma.
  Dessutom det skulle förstöra någons plan för ett nytt land Stora Serbien på bekostnad av 49% territorium av Republik Bosna och Hercegovina, som är emot internationella lagar. Så kallade entitet Republik Serbisk (ett kvazi land) skapades på folkmord på bosniers civiles och plundring och stjälning av landet i 49% av RBiH. Men EU representanter fortfarande stöder det ny baby land Republik Serbisk, entitet, även det är fascistiskt. Banja Luka var aldrig serbisk stad genom historien. Det var alltid original bosnisk stad som bevisar massa gamla byggnader och foton. EU gjorde fel och gav stöd till ett nytt fascistsikt land RS. Bosniernas ledarna var försvaga och med ägna intresse. RBiH är idag taoc och koloni av Serbien. Daytons grundlag är påtvingat.
  Egendom av UNs landet Republik Bosna och Hercegovina är enligt internationella lagar egendom av landet, och det blir bedrägeri om det skrivas in på de nya fascistiska ”entiteter”. Då blir det ”the end” av RBiH med hjälp av EU och bosniska och hercegovska försvaga ledare.
  Kosmetiska ändringar av Grundlag varar inte länge och löser inte problem i landet.
  Entitets röstning (veto) ger rätt till serberna att stoppa varje lag som skulle föra landet framåt. Så det blir i sista hand att 30% serber bestämmer över befolkning i hela landet. Och det är inte demokrati utan diktatur.
  Det skulle bli best göra det möjligt för folk och medborgare i Bosnien och Hercegovina att återgå till den konstitutionella ställningen från 1991. år. Då Republik Bosnia och Hercegovina hade ett fungerade grundlag, och då kunde man inte höra ”nationalistisk retorik” eftersom människorna då var RBiH medborgare och hade samma rättigheter. ”Nationalistisk retorik” som kom upp efter all orättvisa, genocid, våldtäcker och efter uppdelning av landet i två så kallade entiteter. Och så är det i 20 år nu.
  Evropa bekämpade Hitler men var för obestämt för serbisk nynazism och fascism. Krigsförbrytare Karadzic sitter fängslad i Haag men skapelse stat RS står kvar.
  De som skulle kunna presentera bosnier på bästa sätt kunde aldrig komma fram i politik. Bara de som skulle ”kompromisa” och trejda med sitt land skulle komma in i politik och i projektet av Stora Serbien som fortfarande pågår.

 9. sarajevo123 skriver:

  Hälsningar

 10. koneven skriver:

  to: joakimekstrom

  I’m not playing a prophet. I explained with a parody, what BiH really is…and what was for decades and centuries…I’m sorry, if you didn’t understand what I wanted to say.

  We are all tired in the region with BiH problems, sometimes remain only to laugh…maybe that is a solution, take things easier and look on them more positevly.
  Stop to speak how many are killed between each of them last 500 years…

 11. carlbildt skriver:

  Hur vore det med lite försök till försoning efter alla dessa år?

  Fred kan i längden inte bygga på hämnd – den måste på ett eller annat sätt bygga på försoning.

  Oändligt svårt – det är jag djupt respektfull för i medvetande om vad som hänt.

  Men oändligt nödvändigt. För framtiden. För de generationer som kommer.

 12. koneven skriver:

  Dear Carl Bildt,

  maybe you could propose Banja Luka as a capital of BiH and ask more integration of RS in Bosnia. Lets see what 3 parts will say about that. Maybe that question could show their real intentions…

  best

 13. mrmhalland01 skriver:

  carlbildt,

  Är inte försoning en förutsättning för inträde i EU, eller ens en ansökan ?
  Då tänker jag inte på en ”pappers-lösning” utan en genuin försoning.
  Är inte 10 år av försoning ett rimligt tidsperpektiv ?
  Det är väl samtidigt den tidhorisont man kan förvänta sig vad gäller mänskliga rättigheter, stabil ekonomi och folkvald regering ?

 14. joakimekstrom skriver:

  Grattis till lösningen av situationen i Afghanistan – härligt!

 15. oppti skriver:

  Visa ord av carlbildt ovan.
  Försoning.

  Att verbalt attackera vår utrikesminister, som ovan, är bra mycket bättre än den attack som ändade Anna Linds liv.
  Men det kanske är vettigare att bygga fred genom en något mer ödmjuk hållning.

 16. tsolin skriver:

  Edinas 5:20

  En obalanserad kommentar av Ditt slag ovan hör inte hemma på en civiliserad blogg:

  ”Jag undrar bara vad i h-e du tänker med när du går ut och säger att alla bosnier som bor i Sverige kan och borde flytta tillbaka till Bosnien?”

  Det kan jag inte tänka mig att Bildt någonsin har sagt. Var och när?

 17. dadoemi skriver:

  oppti,

  Jag är rädd att ni svenskar kommer aldrig att inse att de som dödade Anna och den demokratiska premiärminister i Serbien Zoran Djindjic är samma som dödat oss under fyra år i kriget. Det var ingen tillfällighet.

  Det som du kallar för verbalt attack är egentligen en skrik om hjälp och förståelse för det som har hänt.

  Visst är det mycket enklare att tro att det var bara en galning med kniven i handen som råkade döda Anna. Det står mycket mer bakom detta än det som allmänheten vet.

 18. dadoemi skriver:

  carlbildt,

  Milorad Dodik som du har träffat i Butmir under den senaste vecka har besökt Biljana Plavsic som har suttit för krigsförbrytelse i fängelse här i Sverige och gett henne moraliskt stöd. Hon kommer att frisläppas på måndag och enligt media i Serbien kommer han själv till Stockholm för att ta henne hem.

  Är det honom eller henne du menar att vi ska försonas med???

  Vanlig folk har inga problem med försoning men när det krävs av krigsoffer att kompromissa med politiker som anser att förbrytare är hjältar då har man gått för långt.

 19. edinas skriver:

  tsolin:

  Bildt gästade programmet ”60 minuta” som visades i måndags, men som var filmat för ett tag sedan. Där satt han med b.la Haris Silajdjic och diskuterade detta, och det var då Silajdjic uttryckte att läget i Bosnien är bra nu och att man kan komma tillbaka och leva där, vilket Bildt instämmde…

 20. allanp3 skriver:

  FÖR att människor ska förstå sig själva måste de få LÄRA SIG VARFÖR de beter sig som de gör ! HUR ska de annars kunna lära sig något ? Detta gäller oavsett om det är krigsförbrytare eller skolelever!
  Har dom inte ett objektivt eller kvalificerat BOLLPLANK, så måste ett sådant SKAPAS !

  Det försigår en kontinuerlig symptomatisk debatt, istället för att ta upp fundamentala grundbegrepp. DU har ett ansvar att föra en offentlig dialog. Det är inte fel att låta en annan (tänker på Mr. advokat bodström), delvis styra denna. OM du inte har argument för att bemöta honom, förstår jag din tystnad. På samma sätt som många bemöter SD.
  MEN….HAR man inga argument, är då ens egen ståndpunkt så mycket bättre än den man förfäktar ???
  OCH, är ens egen ”demokrati” så mycket mer demokratisk när man inte kan eller vill föra en dialog ?
  OK att herr Bodström själv är en dyrkare av KONTROLL,
  (tänker på FRA) men av dig hade jag hoppats mer!
  Så intellektuell som jag uppfattar dig som.
  Öppenhet och transparans osv :)
  Eller vill du åberopa att nedan gäller ? (*ler*)
  ”Never argue with an idiot. They only bring you down to their level and beat you with experience”
  Mvh :)

 21. besic skriver:

  Det är sant:nästa år det är val i Bosnien men det även val i Sverige, Carl.
  Föra gången du fick mitt röst och aldrig mer Carl.
  Har du kanske läst vanliga människors kommentarer efter mötet i Sarajevo?
  Glöm Bosnien och Sarajevo!

 22. Kachina skriver:

  ”Europas vilja att sluta evig fred på Balkan genom att ta in alla de länderna till EU är kanske en bra politik eftersom hela snacket om nationaliteter kommer tappa i sitt värde när alla blir i EU.”

  Instämmer.

 23. bosnianking skriver:

  Intressant att vissa inlägg som innehåller fakta tas bort över en natt. Ha, ha, ha, saningen är hård ibland.

%d bloggare gillar detta: