Söndag med veckoplanering

Är nu hemma efter överläggningarna med president Tadic och utrikesminister Jeremic i Belgrad.

Men det hanns också med en skön höstpromenad uppe vid vackra och historiska Kalemegdan där floderna Sava och Donau förenas. Här fanns redan på romarnas tid en av deras legioner förlagda – och på den vägen fortsatte det sedan genom decennierna.

Nu handlar det i sedvanlig ordning om att fokusera på den kommande veckan.

Morgondagen börjar med att Fredrik Reinfeldt, Cecilia Malmström och jag sätter oss ner och går igenom läget i en del av de större frågor vi nu står inför.

Inte minst handlar det ju om att äntligen få Lissabon-fördraget i kraft och fatta de olika beslut som följer av detta.

Efter det flyger Cecilia Malmström på viktigt besök till Cypern för att från ordförandeskapets utgångspunkt närmare värdera situationen inför de ställningstaganden som kan komma att bli aktuella beroende av utgången i de pågående fredsförhandlingarna.

Själv är jag hemma i Stockholm under veckans två första dagar, men på onsdag bär det av till Murmansk i Ryssland för att där delta i Barentsrådets ministermöte.

Det har sin betydelse inte minst mot bakgrund av att Ryssland lämnar över ordförandeskapet till Sverige.

Jonas Gahr Störe och jag har beslutat att ta bil från norska gränsen vid Kirkenes till Murmansk.

Det ger möjlighet att se inte minst miljösituationen kring Nikel och de andra utmaningar vi möter i detta område.

Från samtalen med  bl a Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov uppe i norr flyger jag på torsdag kväll till Moldaviens huvudstad Chisinau för att där möta den nya icke-socialistiska regering som tillträtt efter valet nyligen.

Landet står inför mycket svåra såväl ekonomiska som politiska utmaningar, och blickar nu mycket tydligt mot den Europeiska Unionen för hjälp och stöd.

Då är det viktigt att vi som ordförandeskap genom ett besök på platsen visar vår vilja att ge det stöd vi kan. Moldavien är ju en del av vårt Östliga Partnerskap.

Men mycket annat måste också följas upp under de närmaste dagarna.

Rensandet av det afghanska presidentvalet från det omfattande fuskets effekter går nu in i ett slutskede. Vi vet ännu inte om det kommer att krävas en andra valomgång eller inte.

Försöken att få igång fredsförhandlingar i Mellersta Östern förefaller att stöta på allt större svårigheter. Någon form av utvärderingar av var vi står – och vart vi därefter skall gå – måste nog inledas mot slutet av veckan.

Och nere i Bosnien kommer våra förhandlingsteam att fortsätta sina arbeten inför vårt nya möte i Sarajevo under veckan efter den kommande.

Så det blir med all sannolikhet ytterligare en synnerligen fullmatad vecka.

22 Responses to Söndag med veckoplanering

 1. mx44 skriver:

  Europa är ju den största ekonmin i världen, ja faktiskt aningen större än USA. Om vi ska enas under en president krävs väl att vi är lite överens om kursen framåt internationellt, vilket jag inte på mina resor inom EU har fått bekräftat på något sätt.

 2. flyktingar skriver:

  Med den svenska vänsterns benägna bistånd har Carl Bildt neutraliserat ordförandelandet Sverige som potentiell aktör i Mellanöstern. Den svenska ”yttrandefriheten” skördar multipla offer. Och nu börjar vårt ordförandeskap bekymra sig för själva fredsprocessen. För sent. De enda som hittills fått vatten på sin kvarn är ivrarna för en tredje intifada. Vi vet alla vilka som kommer att förlora på ett sådant utbrott men det hindrar inte de svenska oskulderna i deras underblåsande. Bara att invänta Spaniens övertagande av stafettpinnen efter ett förlorat halvår för EU i Mellersta Östern. Dock står det klart för envar att Carl Bildt med råge uppväger detta bakslag genom imponerande insatser på andra håll.

 3. un2here skriver:

  @flyktingar

  Världen kretsar liksom inte om zionismens vare eller bli en vara …

 4. dogcollar skriver:

  @flyktingar

  Varför ska vi tillbringa all kraft och tid åt MÖ? De flesta människor är trötta på alla inblandade. Många US-presidenter and en hel arsenal FN-diplomater och andra har tillbringat mycket tid och energi för att försöka hitta en lösning. Men ”parterna” är ovilliga och säger nix varenda gång.

 5. flyktingar skriver:

  un2here:

  Tja, Obama fick nyss nobelpriset för ”fred i mellanöstern”, så nog tycker fler än jag som intresserar sig för den frågan.

  dogcollar:

  Är det något fel på den svenska folkhälsan? Allt oftare hör man argument som ”de flesta människor är trötta på…”. Kan det härledas till ändrad kosthållning måntro? Man rör till det ordentligt hemma hos någon annan och sen blir man trött. Dags att skärpa sig och fundera på om det endast är det egna egot som söker bekräftelse eller fred mellan kontranhenterna. Självgodhet är en sjuka bland många folk, även det svenska men den är ingen tillgång när vi mäklar fred och speciellt inte i mellanöstern. Är vi genuint intresserade av MÖ-fred eller är det bara den egna självgodheten vi vill lufta, när lusten infinner sig?

 6. stig2entreprenoren skriver:

  Låt MÖ sköta sig själva ett tag och låt de inre krafterna mha satelliter och media verka fritt. De mörkare krafterna avslöjar sig då själva och folk kommer kanske på bättre tankar.
  Det skall även bli intressant att se hur Better Place kommer att omvandla Israel till det första ”elbilslandet” i världen. Vad kommer oljeshejkerna att tänka när man kan tanka sol- och vindenergi-el i vartenda gathörn och trafiken blir tyst och ren? http://www.betterplace.com/
  Hightech-området runt Tel aviv blir ett kraftcentrum för framtidens industrier. Ett föredöme att visa upp.
  Kanske skall det vara en liten elkamel?

 7. un2here skriver:

  flyktingar säger: Man rör till det ordentligt hemma hos någon annan …

  Jo, de flesta Palestinier känner nog igen den där, fast naturligtvis med adress Zioniströrelsen.

  De smarta pengarna är dock fortfarande på Einstein och numera även Ada Yonath!

 8. ebtisamhatem skriver:

  Sunday with the weekly planning
  When should Mesopotamia bid on a beautiful autumn walk up the beautiful and historical Shat Alarab where the rivers Tigris and Euphrates reconciled.
  Peace negotiations in the meddleast perhaps should start in new ways … new places for example Baghdad or Basra.

 9. yal67 skriver:

  I would not blame Carl Bildt for the halt in the peace process. The ”process” has been going on for 16 years and despite Israeli concessions there is still not even a basic pillar: Palestinian recognition in the right of the Jewish people to a home land in the middle east.

  Now, with Hamas- Fatah again going to election we are seeing that both sides are pushing to the extreme – they must please their crowds….

 10. oppti skriver:

  Äntligen kloka kommentarer om MÖs betydelse för världen.
  Den är överdriven!
  Ryssland står inför en svår period med fallande BNP -5-7%. De har ett beroende av sin energiexport. Det vore bra om EU och Ryssland kunde få ett ökat samarbete i denna fråga. Vi har där en möjlighet att hjälpa till genom att inte sätta käppar i hjulet för Nord-Streem ledningen.
  För vad är det om inte käppar som sitter där just nu. På vår västra sida ligger det rör kors och tvärs utan att vi lagt oss i det.
  Danmark har sagt ja-så nu väntar vi på ett Svenskt ja!

 11. spanaren skriver:

  Av någon anledning anser vår nuvarande
  statsledning att det för vårt lands
  geopolitiska intressen är viktigare att vi
  ger vårt stöd till Baltikum/Ukraina/Georgien
  i dessa fd sovjetrepublikers konflikter med
  fd Centr än att vi har goda förbindelser med
  EU väster om Polen och den återuppståndna
  Stormakten i öster.

  Vad som talas om i den brittiska tidningens
  artikel kan kanske, som sista utväg, även gälla
  i Östersjöområdet – tillgripandet av militära
  maktmedel.
  Ukraina/Georgien lär underhand av NATO ha underrättats
  om att stöd från USA/NATO vid en konflikt med Ryssland inte kan påräknas.
  USA/NATO vill ha samarbete med Ryssland i frågor viktigare för USA/EU än den ”ryska intressesfären”
  – tex Iran/Afghanistan.

  Vem försvarar Gotland om Sverige framhärdar
  med att som Oppti skriver ”sätta käppar i hjulet”?
  Vilken ”lösning” på problemet med de ukrainska försöken att störa gastransporterna till Rysslands
  kundkrets i Västeuropa kan utläsas av den brittiska
  tidningsartikeln?
  Varför skulle det bli annorlunda i Östersjöområdet?

  http://www.guardian.co.uk/world/2009/oct/11/russia-ukraine-control-election

 12. spanaren skriver:

  Ref. mitt 7.26 fm

  Länkar till vad den kände svenske Rysslandsexperten
  Lars Gyllenhaal skriver på sin blogg om den ryska
  synen på användande av militära maktmedel.
  Ringer väckarklockorna på något håll?

  http://gyllenhaals.blogspot.com/

 13. smalanningen skriver:

  Tack för intressanta länkar spanaren. Jag saxar från Gyllenhaal:

  Tänker i kommande inlägg också gå in på svårare aspekter av allt det som nu sker men vill direkt säga att jag inte ändrat uppfattning sen jag skrev min förra bok, Ryssland och den svenska nedrustningen. Jag citerar från dess baksidestext. Första meningen lyder kort och gott: ”Ryssland utgör idag inget direkt hot mot Sverige”.

  En uppfattning jag delar. Däremot tycker jag generellt att vårt land lite hamnat i ett Moment 22-läge mellan NATO-medlemskap och alliansfrihet och inte riktigt vet vilket ben vi ska stå på.

 14. utrat skriver:

  Rätt länk till Nikel ska väl vara http://en.wikipedia.org/wiki/Nikel antar det var den som åsyftades. Norilsk nickel (världens största nickelproducent) har gruvan söder om Murmansk i Monchegorsk. Lycka till med Barentsrådet. Miljötänkande finns idag i Murmansk men mycket återstår att göra

 15. spanaren skriver:

  smalanningen,

  Även undertecknad gör samma analys som Gyllenhaal
  – under förutsättning att vi inte provocerar
  Stormakten med vår förda utrikes/säkerhetspolitik.

  Den nuvarande svenska säkerhetspolitiken där vi
  i likhet med Georgien är i allians med oss själva
  men till skillnad från Georgien förra året saknar
  egen militär förmåga är ohållbar om det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde försämras pga händelser vi inte kan påverka (jmf artikeln i The Guardian).

  Inte ens Stalins Sovjetunion hade planer på ett
  ISOLERAT sovjetryskt angrepp mot vårt land och
  det har troligen inte Putinryssland heller.
  Sverige ingår inte i den ryska intressesfären
  – ”Det nära utlandet”.

  Valet som undertecknad ser det är en återgång till
  den politik Sverige förde från Napoleonkrigens
  slut till Sovjetunionens upplösning med ett trovärdigt
  territorialförsvar (som Finland) eller uppgå i
  NATO och förlita oss på assistans från USA/UK
  (som Danmark/Norge).

 16. orust skriver:

  yal67
  The right of a homeland for the Jewish people may not be disputed but the size of the homeland will indeed be. The Jewish aspirations on Palestinian land and the previous and ongoing confiscations of Palestinian land are major obstacles in the peace process!

 17. Michael Östlund skriver:

  Full fart som vanligt. Bra jobbat

 18. Rulle skriver:

  När nu 90% av palestinierna på västbanken säger sig vilja tillhöra Israel för att kunna höja sin levnadsstandard borde väl FN & EU hjälpa till att fixa detta. Västbanken tillhör egentligen de 6 -7 miljoner judar som Europa mördade i senaste världskriget. De araber som nu ockuperar detta landområde är bara hälften så många som de Judar som dödades.
  Nu toppstyrs folket av fundamentalistiska ministrar.

  Fred kan aldrig uppnås om man inte skapar rättvisa!

 19. yal67 skriver:

  orust,

  you are wrong. The issue is not size.

  Israel today is only a fraction of what it was in 1968 – we gave up 75% of the land since 1968. They still want all of our land.

  take a look in the map.

 20. utrat skriver:

  Carl Bildt tar bilen över till Murmansk, så nära ligger den ryska viktiga staden i vårt grannskap. Så många för oss angelägna frågor i detta område som vi kan påverka men det hjälper inte kommentatorerna på den den här bloggen som genast i stället tar chansen att dra iväg långt bort och där vi betydligt mindre kan påverka men där vi är världsmästare på att veta vad som ska göras. Under de senaste 15 åren har mycket positivt skett i området. När Sverige nu tar över ordförandeskapet så hoppas jag vi blir välinformerade också av media. Lycka till!

 21. spanaren skriver:

  Den (västvänliga) serbiska nätsidan B:92
  kommenterar utrikesministerns inofficiella
  besök i Belgrad. Läs gärna även ”folkets röst”
  i anslutning till artikeln.

  http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2009&mm=10&dd=12&nav_id=62300

  Frågor:

  Är det en tillfällighet att nästa möte den 20/10
  om BiH äger rum samtidigt som ryske presidenten Medvedev besöker Belgrad för undertecknande av ett omfattande rysk/serbiskt samarbetsavtal även vad gäller ”security”?

  Är avsikten att tvinga Republika Srbska att uppge
  sin nuvarande ställning inom BiH och underkasta
  sig Sarajevo? Vad gör USA/EU/NATO om serberna vägrar och som Abchasien förklarar sig självständigt och den nya staten erkänns av Medvedev på besök i Belgrad?

  ——–

  Murmansk är även bas för ryska norra flottan som
  nu tar leverans av nya atomdrivna strategiska
  ubåtar av Borey-klass och på sikt planeras
  ytterligare hangarfartyg – inte bara nickelgruvorna borde vara av intresse för en svensk utrikesminister.

 22. zan76 skriver:

  De judar som va fångar i Austwicz är idag krigsförbrytare i Palestina där de med våld av sin militär makt driver bort palestinier från sina hem stryper blokad av mat,vatten,medicin fångar unga palestinier och fängslar de utan orsaker Tack vare USA-s och EU-s stöd har de grönt ljus att göra i princip vad de vill,varför ska palestinier kompensera nåt som Europerna är skyldiga för,Israels terror på palestinier kommer ta slut den dagen då Iran skaffar sig kärnvapen och den dagen är snart hoppas jag, det är då Israel kommer sluta att ockupera eller döda palestinier….

%d bloggare gillar detta: