Washington om Afghanistan

Den amerikanska huvudstaden är alltid fylld av intensiva politiska diskussioner – inom administrationen, med administrationen, runt administrationen och om administrationen.

Denna dag snubblar jag in i dammet runt möten i Vita Huset om Afghanistan-politiken – fler kommer att äga rum i morgon – och intensiva diskussioner inför torsdagens möte med Iran i Geneve – och alldeles säkert är det mycket mer som pågår.

Allt detta handlar självfallet först och främst om USA:s och Obama-administrationens politik.

Men det är viktigt att man vet att det också handlar om politiska ställningstaganden av stor betydelse för det internationella koalitionsbyggande som oftast är en absolut förutsättning för att politiken skall ha någon förutsättning för att lyckas.

Jag tror att Natos Anders Fogh Rasmussen levererade samma budskap under sina samtal här i dag.

Lunchen blev en intensiv diskussion om Ryssland, Iran och vår gemensamma politik med inte minst Zbigniew Brzezinski. Han fortsätter att tillhöra de skarpaste hjärnorna i denna stad när det gäller internationell politik – hans kritiska frågor bidrar alltid till att skärpa den politiska analysen.

Och på eftermiddagen fortsatte det med diskussioner på bl a State Departement om vårt gemensamma arbete i Afghanistan.

Richard Holbrooke far in och ut till policy-mötena några kvarter längre bort. I media talas det om att presidenten står inför det viktigaste beslutet på utrikespolitikens område hitintills under sin mandatperiod.

Tyvärr blev det inte mycket tid över för annat.

Det vackra höstvädret hade annars inbjudit till en promenad längs M Street i Georgetown.

Nu bär det i stället strax iväg till middag – och jag skulle tro att också den till större delen kommer att handla om Afghanistan-politiken.

Det är alldeles uppenbart dagens ämne i den amerikanska huvudstaden.

4 Responses to Washington om Afghanistan

 1. nolies skriver:

  Kanske diskussion om ett namnbyte?
  A) Vietnamistan
  B) Pipelineistan
  C) Globalistan

 2. kris08 skriver:

  Vore trevligt om du inte bländades av glansen från kändisarna utan vågade ställa någon kritisk fråga till Zbigniew Brzezinski också. Som om han är stolt över stödet till Pol Pot, eller till talibanernas föregångare i Afghanistan…

 3. bildterberg skriver:

  Zbig uttalade sig nyligen angående ”missilskölden”
  i Östeuropa men även om vad han tyckte om en eventuell
  israelisk attack mot Iran.

  http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2009-09-18/how-obama-flubbed-his-missile-message/full/

 4. maltmate skriver:

  Har en fråga till dig Carl, hur går diskusionen i Washington om en eventuell förfrågan till Ryssland om trupp till Afghanistan?
  Har hört rykten om detta men inget konkret, dock så är ju Ryssarna väldigt intresserade av att få ett stabilt läge där då väldigt mycket av det opium som odlas dyker upp på deras sida gränsen, de är även oroliga för att ”jihadisterna” ska sprida sig upp till dom.

  De hjälper ju redan till en del genom att låta transporter till Isaf och NATO gå genom deras luftrum, men vore ett gyllene tillfälle för ökat samarbete då detta är ett område som både berör och oroar alla parter.

  Hoppas innerligt på ett svar

  /Mathias

%d bloggare gillar detta: