Kontinuitet och förändring i Tyskland

Regnet har lättat lite över Manhattan när kvällen nu närmar sig. Chrysler Building har kommit fram ur dimman och molnen.

I Tyskland kommer Angela Merkel att sitta kvar som förbundskansler. Det ger stabilitet åt den samlade europeiska politiken och styrka åt Tyskland.

Men regeringen förändras. Socialdemokraterna SPD gjorde sitt sämsta val på många decennier, går i opposition och ersätts i regeringen av liberala FDP.

Bilden av den strukturella krisen för den europeiska socialdemokratin förstärks påtagligt efter detta val.

Min nuvarande tyska kollega Frank-Walter Steinmeier övergår därmed till att bli oppositionsledare i förbundsdagen. Han har varit en konstruktiv och kompetent kollega som jag gärna och ofta haft anledning att arbeta tillsammans med i olika frågor.

Men nu stundar nya tider – det återstår dock att se hur den nya tyska regeringens program och sammansättning mer i detalj kommer att se ut.

7 Responses to Kontinuitet och förändring i Tyskland

 1. Kachina skriver:

  Mycket riktigt är den europeiska socialdemokratin inne i en svårartad strukturell kris. Det är många som väntar, väntar och väntar, på en synlig och stark struktur i den socialdemokratiska politiken.

  En socialist säljer inte ut den gemensamma samhällsgrunden till ”kungen golfpolare”

  Våga Vara Socialist, är ett steg i rätt riktning. Dessutom lär man ”Timbro-folket” skillnaden på socialist och kommunist, istället för att svälja den konserverade gröt de säljer.

  Det finns fler likheter mellan en Kapitalist och en Kommunist, än mellan en Kommunist och en socialist.

 2. joakimekstrom skriver:

  Goda vänner, angående det ämne du tagit upp, Kachina, måste jag få berätta en ganska fantastisk historia.

  Jag kom till L.A. sent torsdagkväll, jag har blivit inbjuden som gästforskare till UCLA och kommer vara här året ut. Första natten sov jag på hotell. Sedan, efter en natts jetlaggad sömn, gav jag mig på fredag morgon ut för att ”hitta en lägenhet”. Klockan 10 öppnade at&t och jag köpte ett förbetalt mobilabonnemang, sedan började jag promenera runt och ringa på olika lägenheter. Och vid lunchtid hade jag fått ett förstahandskontrakt!

  En möblerad tvåa, ca 50kvm, alldeles intill campus, jättefint område, el, vatten, gas, sopavgift, tvättstuga och internet inkluderat för 9000 kr/mån. Precis allt som jag hade kunnat önska mig. Snacka om en bra fungerande hyresmarknad!

  Inte illa. Jämför med Stockholm där man måste vänta någonstans mellan 20 och 30 år, alltså motsvarande ungefär en generation, om man vill ha ett förstahandskontrakt på laglig väg. Det här låter ju som ett skämt, men det som är så tragiskt och bedrövligt är ju att det faktiskt är verklighet.

  Alternativt får man vända sig till svartmarknaden för att förskaffa ett kontrakt på illegalt sätt. Priset är väl nu ungefär 300 000 kr vad jag förstått av tidningsrapporteringen, pengar som går till korruption, mutor och i fickorna på kriminella.

  Så jag kan rapportera att det verkligen innebär en helt otrolig höjning av livskvaliteten att kunna leva i ett land med en fungerande hyresmarknad! Att leva i ett socialistiskt land å andra sidan innebär korruption, mygel och maktmissbruk på samhällelig nivå, samt maktlöshet, otygghet och ångest för individen.

  Så ser verkligheten ut.

 3. soli01 skriver:

  Bra att Merkel tog hem detta val. Hon backade något, men det var flera som gjorde. Nu gick det bättre för FDF och nu kan det kan bildas en borgerlig regering. Det var ingen lycklig lösning med ett socialistiskt parti som oftast tillhör ”bormsklossarna”. Bakåtsträvande partier är imgenting för framtiden. Socialdemokratin har stelnat och sneglar nu oroligt för stöd från kommunister. Sverige är ett bra exempel.

 4. Torsten skriver:

  soli,

  Ursäkta, men jag vill rätta Dig på en punkt:-)
  När det gäller socialdemokratin, så är Sverige ett uselt exempel.
  ”Rödgrön röra”.

 5. soli01 skriver:

  Torsten – nu ska vi inte röra allt för mycket i ”röran” – den kan rinna ut.

 6. […] har utrikesministeriet ansvar för stora delar av EU-politiken, och jag hoppas därför på ett gott samarbete med den nya […]

 7. Kachina skriver:

  ”Att leva i ett socialistiskt land å andra sidan innebär korruption, mygel och maktmissbruk på samhällelig nivå, samt maktlöshet, otygghet och ångest för individen.”

  Och,….. du menar att USA är fritt från korruption, mygel, maktmissbruk, maktlöshet, otrygghet och ångest?

  Vilken såpa lever du i?

  Herregud, utvidga medvetandesfären åtminstone till 80-skyltarna, så lär du se mer av verkligheten.

%d bloggare gillar detta: