Kryssa sig fram i Kabul

Dagen här i Kabul har just avslutats med spännande middag och intensiv diskussion på trevlig restaurang med initiativtagarna bakom den nya oberoende tankesmedjan Afghanistan Analysts Network.

Idén om en sådan tankesmedja – som samlar personer som arbetat länge med och i detta land, men som nu vill kunna arbeta lite friare än vad olika organisationer gör möjligt – har funnits ett tag, men att det nu blivit verklighet är viktigt.

Dagen tidigare har – förutom möte och pressträff med min utrikesministerkollega Rangin Dadfar Spanta – upptagits huvudsakligen av överläggningar med olika internationella företrädare här i staden.

Att kryssa sig fram i den täta och rätt oordnade trafiken i staden har också tagit sin tid. Och då och då skall ju också olika säkerhetsspärrar passeras. Att säga att Kabul är en livaktig stad är ett understatement – också mitt i Ramadan.

I morgon träffar jag de tre personer som fick de högsta röstetalen i presidentvalet – president Hamid Karzai, Dr Abdullah Abdullah och Dr Ramazan Bashardost.

Och dessutom möter jag den dessa dagar så utomordentligt viktiga Electoral Complaints Commission – som nu prövar alla de olika anklagelser om oegentligheter som kommit in – liksom andra oberoende bedömare av valet.

På programmet står också möte med Världsbankens chef här i Afghanistan. Utvecklingsfrågorna är viktiga, och jag tillhör dem som tycker att vi måste ge dessa större uppmärksamhet.

Om jag hinner mitt i allt detta – och åtskilligt därtill – hoppas jag kunna besöka något av de kulturella och historiska minnesmärken som finns i denna stad.

Denna gång blir det nog inte Baburs Garden – annars lite av favorit – men jag tycker att det är viktigt att visa att Kabul inte bara är dessa moderna decenniers konflikter utan också ett rikt historiskt och kulturellt arv.

Innan det framåt kvällen bär hemåt igen hoppas jag också hinna med att träffa ambassadörena från de olika EU-länderna här i staden.

6 Responses to Kryssa sig fram i Kabul

 1. yal67 skriver:

  Kabul coming to Denmark: http://www.uriasposten.net/?p=7443

  wait it is Lebanon.

 2. futureexpress skriver:

  Carl,

  Jag har skickat en förtrogen till Mumbay. För att försöka knyta de framtida handelsrelationerna mellan Sverige och Indien. För några år sedan var jag i Kabul, Kandahar, Karachi. – Insåg att det var en ”en dead end”.

  Indiens ekonomi har stigit med 6,4% trots den globala lågkonjunkturen. Därför flyger mina utsända som privatpersoner i en Gulfstrem G550 medan du i en Gulfstream V.

  Ja Carl.

  Kom hem och ta tag i ordförandeskapeti EU-medlemskapet. – Mitt förtroende för dig håller liksom på att haverera.

  Du må ha en italiensk fru, men jag har italienska vänner.

  FutureExpress

 3. perfro skriver:

  Vi vet ännu inte vem som segrar i valet i Afganisstan. Den mesta talar för den nuvarande presidenten Hamid Karzii, som även tycks få absolut majoritet.

  Även om internationella länder ska lägga sig i utgången av val i ett land, som prövar på vad demokrati är, så är det ingen tvekan om att amerikanarna ville ha bort Karzai, som inte är påöitlig och som har nära samarbete med landets krigsherrar.

  Valet var sannolikt präglat av valfusk, det stördes av talibanerna i de provinser deras ställning var stark och även i provinser där kigdherrarna dominerar-

  Den andre presidenkandidaten Kabul vet vi egentligen inte så mycket om vad gäller hans kapacitet att styra landet och att bygga upp det i samverkan med nuvarand andra länder.

  Det mesta talar för fortsatt militär närvaro och äben truppfärstärknigar.
  Ett av motiven är opiomhandeln som talibanerna nu har huvudsaklig kontroll över.

 4. pressord skriver:

  För att ytterligare förgylla denna blog är det faktiskt sjuttio år sedan den första konstruktionen av Sandöbron rasade! Sabotage? Felkonstruktion? Materialutmattning? Ingen vet, men faktum är att arton man dog denna eftermiddag 1939! Av denna illa tråkiga nyhet blev det intet, ty dagen efter bröt andra världskriget ut och denna händelse sjönk likväl som all betong i Ångermanälven.
  Sandöbroraset in memoriam!

%d bloggare gillar detta: