Koordinering om veckan framöver

På vårt ambassadörsmöte i dag fortsatte vi diskussionerna om framtiden för den gemensamma europeiska säkerhets- och försvarspolitiken med medverkan också av Robert Cooper från rådssekretariatet i Bryssel.

Och meningarna var delade om glaset skulle ses som halvt fullt eller halvt tomt efter de tio år som gått sedan denna politik sattes i sjön.

Åtskilligt har gjorts – ett 20-tal olika freds- och stabilitetsoperationer – men kraven för framtiden är samtidigt betydande. Och det rådde bred enighet om vikten av att bygga ut vår förmåga i olika avseenden.

I sedvanlig ordning pläderade jag för att det kanske inte är hårdvara i form av olika instrument som är den största bristen, utan snarare mjukvara i form av politik och politisk vilja.

Under dagen har vi så haft möjlighet att koordinera i olika frågor med Robert Cooper, och per telefon också med Javier Solana i Bryssel om olika aktuella utmaningar och om våra respektive planer under veckan fram till det informella utrikesministermötet här i Stockholm om en vecka.

Då kommer såväl läget i Mellersta Östern som situationen i Afghanistan att stå på dagordningen. Var och en på sitt sätt kommer Javier och jag att förbereda delar av de diskussionerna.

2 Responses to Koordinering om veckan framöver

 1. flyktingar skriver:

  Idag: Netanyahu i Wannsee, där den slutgiltiga lösningens genomförande, förintelsen av Europas judar, planerades. Tidigare fick han av sina tyska värdar ritningarna till Auschwitz att överlämna till förintelsemuseet i Israel: Yad va shem.

  Netanyahu skrev i gästboken:
  Israels Folk Lever! Am Israel Chai!

 2. hariknaidu skriver:

  I’ve a funny feeeling AfPak strategy of Holbrooke will become (also) your Waterloo – if you don’t get a bit more critical about its (military) contents.

  There must be a timeline, a policy farmework which FM/Steinmeir has now declared, to withdraw all German troops from Hindu Kush. Same applies for Nederland.

  Don’t fall into the trap of Holbrooke (your Yugoslav/Dayton pal) because, while he’s a student of European affairs, he has never dealt with SouthAsian policy issues as a professional.

%d bloggare gillar detta: