Snart hemåt igen

Det blir några timmar längre här i Istanbul än vad som ursprungligen planerats.

Utrikesminister Davutoglu har plötsligt lagt in ett mer informellt möte med några av de närvarande utrikesministrarna. Jag misstänker att det blir en båt på Bosporen som sedan för oss ut mot flygplatsen och färden hem mot Stockholm.

Men det har varit bra och intensiva diskussioner.

Det är viktigt att vi ger ett tydligt stöd till Malakand-programmet i Pakistan. Att det fungerar är ett viktigt bidrag till att bekämpa den inhemska terrorism som ju också spiller över landets gränser.

Men det har också varit intensiva diskussioner om det aktuella läget i Afghanistan. Det står utom tvivel att vi nu står inför betydande främst politiska utmaningar. Och det kommer att kräva åtskilliga insatser framöver.

USA:s Richard Holbrooke och jag hade anledning att tala åtskilligt om detta under dagen.

Som förutsatt blev det också ett möte med den iranske utrikesministern Mottaki.

I stort upprepades kända positioner på ömse sidor. Jag underströk att vi förvisso önskar bättre förbindelser, men att det i avsaknaden av positiva besked från Teheran i stället finns påtagliga risker för en påtaglig ytterligare försämring.

Nu återstår att se om jag snabbt hinner förbi den lilla bokhandeln Homerbooks – stadens bästa på engelskspråkig litteratur – innan det är dags för de särskilda ministeröverläggningarna och hemresa.

3 Responses to Snart hemåt igen

  1. yal67 skriver:

    Well the truth starting to come out.

    My experience in most articles published about Israel is that once you dig in the facts change:

    http://www.solomonia.com/blog/archive/2009/08/palestinian-family-we-never-told-aftonbl/index.shtml

  2. kakelochklinker skriver:

    Godmorgon Carl. Hoppas du hann till bokhandeln. Vad köpte du? Ibland är det omöjliga möjligt. Kanske även för en utrikesminister att hinna med att göra något utanför tidplanen. Skulle du kunna tänka dig att göra ett företagsbesök i Göteborg under september? Om du skulle det, så hör av dig.

%d bloggare gillar detta: