Fortsatt viktig debatt

Morgon på Harpsund efter trevlig middag med regeringskollegorna. Strax bär det av till Stockholm, och senare i dag tänkte jag åka med Fredrik Reinfeldt ut till Vaxholm för att lyssna på hans anförande där.

Det blir nog mest inrikespolitik – att hantera den ekonomiska krisen är vid sidan av EU-ordförandeskapet just nu denna regerings viktigaste uppgift.

Samtidigt fortsätter debatten om Aftonbladsaffären och dess konsekvenser.

Det är självfallet Aftonbladet som skall ta ansvar för sina beslut, och som har att förklara varför man i detta fall valde att publicera en artikel som man rimligen borde ha insett skulle leda till starka reaktioner.

Detta sagt utan att vilja rescensera det beslutet.

Det som bekymrar och bedrövar mig är vissa av de reaktioner – inte minst i andra länder – som detta beslut lett till.

Jag skrev tidigare här att jag kan förstå de starka känslor som väcks inför påståenden som kan upplevas som vädjande till antisemitiska sentiment.

Jag känner personligen också en stor vrede när jag konfronteras med  förlöpningar av det slaget i debatten. Men som en i Sveriges regering har jag lika lite som något annat statsråd rätt att agera mot publiceringsbeslut vad jag än personligen må tycka om det som har publicerats.

Vi har en tryckfrihetsförordning som alla måste respektera och som föreskriver på vilket sätt eventuella brott mot denna grundlag ska beivras. Och en grundbult i denna lagstiftning är att politiken inte ska sätta sig till doms över tryck- och yttrandefriheten.

Det finns ett förbud mot hatbrott som inbegriper ett förbud mot antisemitisk agitation, men det är rättsväsendets – inte politikers – sak att påtala sådana brott och lagföra dem som till äventyrs sysslar med sådant.

När detta är sagt har vi samtidigt alla ett självklart ansvar att motverka sådana strömningar som hotar de grundläggande värdena i vårt fria och öppna samhälle.

Och dit hör förvisso antisemitiska påståenden och utfall oavsett vem som gör dem eller varifrån de kommer.

Som regering arbetar vi aktivt för att bekämpa fördomar och främja förståelse. Det kan – som nu – handla om anti-semitism, men det handlar självfallet också om fördomar mot t ex islam. Att vi är ett samhälle med stor öppenhet bygger inte minst på att vi på bredden av vårt samhälle arbetar för tolerans och förståelse och motverkar de fördomar och den intolerans som annars kan få förödande konsekvenser.

I mitt tidigare inlägg nämnde jag hur vi i riksdagen gemensamt över partigränserna har manifesterat vår enighet mot varje form av anti-semitism. Det har varit viktigt för mig att detta har kunnat ske med så stor tydlighet.

Men också i det mer konkreta utrikespolitiska agerandet är vi tydliga. Nyligen demonstrerades detta när den svenske ambassadören i Genève på regeringens uppdrag lämnade FN:s konferens om rasism under den iranske presidentens anförande.

Vad den svenska regeringen – och riksdagen – tycker om antisemitism är således kristallklart. Lika kristallklart är det att vi ser det som en viktig uppgift att med stor kraft motverka sådana företeelser i och utanför Sverige.

I ljuset av detta, och mot bakgrund av att vi har som uttryckligt mål att fördjupa relationerna med Israel, vore det minst sagt egenartat om ett enskilt inlägg i en tidning skulle kunna tas till intäkt för att dra Sveriges kategoriska avståndstagande från alla slags antisemitiska konspirationsteorier i tvivelsmål.

217 Responses to Fortsatt viktig debatt

 1. Visionären skriver:

  Jaha, de som efter detta kräver ett förtydligande kan väl läsa texten en gång till.

  V

 2. wannaberocker skriver:

  I försvar för svensk press frihet: är det då inte rimlig att svara på frågor i en intervju istället för envägskommunikation här, utan möjlighet till kritiska följdfrågor? Bildt får numera avgöra debatten och inte de som granskar honom.

 3. Visionären skriver:

  Carl.

  Lägg gärna ut delar av denna text i ett pressmeddelande och på regeringens hemsida. Texten innehåller i sina delar ett principiellt ställningstagande i utrikespolitiska – och även inrikespolitiska – frågor, och bör kunna läsas av fler än dina dagliga besökare på denna blogg.

  V

 4. flyktingar skriver:

  Tack Carl!

  Utmärkt deklaration. Uppenbart sann vårt samhälles värderingar. Med stolt, tydlig och klar röst. Mer än så kan ingen begära.

  Denna text kommer att citeras med beundran i många sammanhang som en viktig markering för vad Sverige står för, ja genuint uttalat står för, i sina egna ögon.

  Sverige förtjänar endast det yppersta och ett svenskt UD lett av Carl Bildt är absolut det bästa för Sverige. Nu vinner vi fotbolls-VM!

 5. Lasse Wilhelmson skriver:

  Jag förstår inte hur någon på fullt allvar kan använda sig av begreppet ”antisemitism” längre. Det har ju på grund av missbruk devalverats till ett skällsord med vilket användaren önskar stigmatisera sin meningsmotståndare. Vanligtvis en kritiker av Israels politik.

  Förr var antisemit någon som ogillar judar.

  Nu har det blivit en som judar ogillar.

 6. bestofmankind skriver:

  FM Carl Bildt,

  Since your ambassador to Israel made a statement on behalf of the Swedish government published on the Foreign Ministry of Affairs website – which was deleted after a while – you owe the world in general and Israelians in particular an explanation, an official statement where the Swedish government stands.

  The world deserves to know the official Swedish point of view regarding this Aftonbladet-Bonnier statement- FM Liebermann issue.

  I am waiting, and the rest of the world are waiting.

  Please don´t hide in your rethorical blog. Don´t understimate the citizens of the world.

 7. flyktingar skriver:

  Nej, Lasse Wilhelmsson

  Antisemit har alltid varit ett skällsord.

  Det har alltid betecknat sådana som stigmatiserar det judiska folket. Att tro att man kan demonisera Israel utan att därmed demonisera åtminstånne 80% av dess befolkning är självbedrägeri.

  För övrigt ser jag fram emot din analys av kommunismens och sionsimens gemensamma rötter (Hess/Marx) och nationalismen, socialismen nationalsocialismen, det socialdemokratska folkhemmet etc som varande en enda stor judisk konspiration. Skicka in det till AB. AB ”kultur” tar det helt säkert osynat.

  PS. Min farmor och farfar vilar på samma begravningsplats som Moses Hess. Vid Genesarets strand i Israel. DS.

 8. florimond77 skriver:

  Det är bra att Sverige håller sig kallsinnig inför Israels inflammerade påhopp.
  Jag har en känsla att folk i Israel och i synnerhet den nuvarande regeringen har probem med att så fort de får kritik ser sig själva som offer. De ser bara sig själva och känner sig sårade utan att kunna analysera saker och ting på ett advekat sätt. Eftersom de ser sig som offer har de oerhört svårt att acceptera sin egen skuld i saker som har skett. Artikeln i Aftonbladet hade kunnat bemötas på ett mognare och trovärdigare sätt.
  Tex att ambassadören här i Sverige bemött den med en annan artikel och förklarat varför det som påstods inte kan vara sant eller ge någon annan förklaring. Nej, istället så går man på som om artikeln var riktat till Israel av ren elakhet. Upprörda röster hördes som försvarade sig som om det gällde ett helgerån. Det är inte något bra sätt att ta kritik. I en demokratisk värld måste man kunna lyssna på vad andra har att säga och ifrågasätter utan att bete sig som ett bortskämt barn.
  Jag håller med Lasse W att anisemit har blivit någon som judar ogillar. Antisemitismen tillhör historien. De enda som håller liv i begreppet är israelerna. Låt oss lämna detta överhettade ord därhän och kalla det rasism där det förekommer. Ett betydligt mer heltäckande ord.

 9. rickard81 skriver:

  Let me get this straight: ”Anti-semitic” means hate towards jews, right?

  But please read the article again. Not once is the word ”jew” used in the article by Donald Boström.

  I won’t say anything about the substance of the article since i simply don’t know. I would however really like for someone to actually dig deeper in the story, to either confirm or dismiss the article. I don’t think i’m alone in this point of view. It probably won’t be Aftonbladet doing the digging though..

  However, to claim that the article is ”anti-semitic” propaganda is simply wrong, because it doesn’t point out ”the jews” as responsible. It points out the IDF, i e soldiers and their commanders.

  Not worshippers and their religion. Please.

  I really hope you stand by your view Carl, and don’t budge for the hysteric Israeli government.

 10. Lasse Wilhelmson skriver:

  Jag diskuterar bara med dem som har en annan åsikt än jag själv, men aldrig med dem som uppträder under oidentifierabar pseudonym. Jag har länge undrat varför nästa alla som debatterar gör detta anomymt.

  Det är inte bara fegt, det devalverar dessutom innehållet i det som skrivs. Det bästa sättet, för dig Carl, att höja nivån på inläggen på din blogg är därför att kräva att alla uppträder under sitt riktiga och fullständiga namn.

  Var mina släktingar är begravda, saknar betydelse för mina argument.

  De som är intresserade av min person, eller av mina artiklar hittar det på min blogg.

 11. iprenz skriver:

  Rofl…
  This is not a real issue for the Israelis as its is all a matter of costs!
  They should simply look at Nordstream (Gazprom) to get direction about how to get Mr. Bildt as an allie.
  And its cheap.
  Only 5M SEK.
  Now Gazprom will soon be valued @ 500 Billion $ and Vostock Nafta will make a hefty profit.
  Mission accomplished.
  Gj Carl.

 12. napoli22 skriver:

  Problemet är att en del israeler har aldrig lärt sig vad menas med ordet ”tolerans” och yttrandefrihet. Det finns folk som tycker och tänker annorlunda än de själva. Man är inte antisemit om man fördömer tortyr som pågår i många år i Palestina.

 13. Lasse Wilhelmson skriver:

  Carl, du har ett problem.

  Personalen på UD som har dig som sin högsta chef, kommer att tappa förtroendet för dig om du inte kallar hem vår israelambassadör. Hon har överträtt sina befogenheter och dessutom gått främmande makts ärenden. Om du inte korrigerar dessa diplomatiska dödssynder kommer inte bara ditt eget anseende i de kretsar du umgås att skadas, utan dessutom Sveriges.

  Är du Carl för din hatt, eller …?

  MVH

  Lasse W

 14. iprenz skriver:

  Btw… what the Israelis is using is something I personally refer to as ”sandboxrethorics”.

  ”Your granddad didnt help my granddad 70 years ago so you have no right to critizise me!”.
  Immature.

  And since my name is Christian Pettersson (hint hint Lasse) and im a swede I (should) feel personally offended by the Israeli spokesperson whom indirectely called the entire Swedish government, AB and in extention the entire Swedish population for Antisemetic and fascist; due to a newspaperarticle!

  But I dont since I know how that the Israeli Government usually reacts to all forms of critizism in this maner, and that they only represent the bitter old warveterans and settlers and not their entire population.

  Its also funny that the most radical and most aggressive in defending ”the Israeli honor” is jews living outside the motherland. Funny and disturbing at the same time.
  Wonder what part media and the church is playing in this?

 15. arhodz skriver:

  Skamligt

  Vad Israel håller på med är helt ofattbart.
  Att de attackerar ett land som Sverige på grund av en artikel i Aftonbladet.
  Att deras politiker på hög nivå kritiserar sveriges befolkning för att de inte hjälpte tillräckligt under andra världskriget.
  Att de förväntar sig att du som representant av sveriges befolkning ska stå för deras värderingar och inte de värderingar som detta land är byggt på.

  Artiklen var inte så farlig så att de ska reagera på det viset, men de gör det för att de kan. Det kvittar hur mycket fel de gör och hur många människor har dött och hur många kommen att dö i Palestina på grund av dem, de vet att de kan göra vad de vill bara för att de kan alltid falla tillbaka på ordet ”antisemit”.

  Skamligt :(

  Jag hoppas att du kommer att hantera detta på samma sätt som du har gjort hittils. Backa inte undan bara för att en ”ultranationalist” kallar Sverige för antisemiter. Om du sänker dig till hans nivå så kan du lika gärna avstå från ansvaret att representera Sverige på det sättet du gör, och du gör det på ett bra och smart sätt.

  //ordinary joe

 16. yal67 skriver:

  The comments here, especially the one saying that the use of an age old antisemitic myth about the Israeli soldier is not antisemitism shows how much some swedes try to hide their antisemitism.

  The foreign office of sweden says, ”the condemnation was solely the judgment of the embassy [in Tel Aviv], and designed for an Israeli audience.” This article, which seemingly has many supporters in sweden and elsewhere, is a slander against all Jews, not just Israeli Jews. They should apologize to Jews worldwide.

 17. alnabone skriver:

  Carl!

  Om än i bloggversion så var detta ett uttalande ”av rang”. Ett klart tydliggörande av Sveriges och din egna ståndpunkt. Ett utdrag av detta vore bra att publicera i någon av dagstidningarna precis som Visionara var inne på ovan…

  De som inte tycker dett var klart nog, läs texten igen…

 18. solojuve1897 skriver:

  Artikeln som Boström står bakom har ingenting med antisemitism att göra. Varför du uppenbarligen insuerar det begriper jag inte.

  Kalla hem ‘vår’ ambassadör innan hon skämmer ut sig igen!

  MVH

 19. Visionären skriver:

  Sensationellt bra uttalande även av Fredrik Reinfeldt i denna för Sveriges identitet och Sveriges intressen så viktiga debatt. Han säger (allt enl AB):

  ”För det första kan ingen be Sveriges regering att bryta mot Sveriges grundlagar. Och yttrandefriheten är inskriven i den svenska grundlagen och är en omistlig del av den svenska demokratin. Det fungerar så att regeringen, oavsett politisk färg, fattar inga publiceringsbeslut och recenserar inte heller enskilda publiceringar. Däremot har vi en fri samhällsdebatt. Man kan gå in och tycka och förhålla sig till saker som ofta leder till att någon känner sig kränkt eller påhoppad på ett felaktigt sätt. Och det är inget konstigt om det händer i den nu aktuella debatten också.

  – Det andra som är viktigt att säga om Sverige är att vi har varit måna om ett sätt att leva i Sverige, att visa respekt för olikheter, som har olika religiösa trosuppfattningar, som har olika politiska uppfattningar, som lever sida vid sida och med ömsesidig respekt. Det öppna samhällsklimatet ska vi också kunna ha i framtiden. Förstår man inte detta, ser man inte hur Sverige fungerar, så blir kanske bilden, anklagelsen felaktig. Därför är det viktigt att säga att de här utgångspunkterna är viktiga för oss i Sverige.

  Hur ser du på relationen mellan Sverige och Israel, efter det som har hänt?

  – Vi har varje ambition att ha bra relationer med Israel. Vi vill gärna vara en positiv kraft om vi kan, vi och EU, i Mellanöstern. Vi vill ha bra relationer med såväl Israel som den palestinska sidan. Vi har också en ambition att ha en bra relation med den muslimska världen.”

  http://blogg.aftonbladet.se/johannamelen/

  Så talar två statsmän, som i sanning är mån om att i såväl inrikes- som utrikesförhållanden skapa förutsättningar för så bra relationer som möjligt. Som hyllar Sverige och den svenska grundlagen, däribland TF, och är stolt över att det samhälle vi alla lever i är ganska ovanligt i detta hänseende.

  Bravo!

  V

 20. Visionären skriver:

  Måste tillägga att Fredrik Reinfeldt med detta uttalande beskriver den svenska folksjälen mitt i prick. Åtminstone som jag föreställer mig – och hoppas – att den är, oavsett vilket politiskt parti, religion eller annan gruppering man bekänner sig till.

  V

 21. alnabone skriver:

  Fredrik Reinfeldt är det bästa tillskottet på den politiska arenan i Sverige i modern tid!

  A

 22. flyktingar skriver:

  Lasse Wilhelmson ondgör sig över anonyma insändare.

  Lasse, du känner inte mig men jag vet en hel del om dig och de fora och sammanhang du exponerar dina teser i. Alla känner apan, apan känner ingen.

  Betrakta mig som en ansiktsös representant för å ena sidan de som lämnade antisemitismens Europa i början av 1900-talet för att grunda kibbutzer i Palestina, å andra sidan representant för de barn som överlevde nationalsocialisternas koncentrationsläger, i detta specifika fall Bergen-Belsen.

  Du behöver inte veta vem jag är men jag har, som medborgare i Sverige, allt intresse i världen att bevaka retorik som din.

 23. rickard81 skriver:

  yal67, you are wrong. The problem is that you, others with you, and especially the Israeli government, shut your eyes for a PLAUSIBLE reality.

  You don’t even consider the possibility of the claims in the article, instead you go to a full-frontal attack with claims of ”anti-semitism” as your number one weaapon. Not one official response has emerged to the fact that a 19-year old palestinian was sawn together from waist to chin. The only thing from the article that has actually been questioned, is the fact that the picture is so old, therefore it’s not relevant. Does the fact that it happened long time ago mean it’s not relevant?

  Together with this picture and text, which was documented in an earlier publication from Boström, the article argues whether the FACT that a team of criminals in USA actually HAS undergone illegal organ trading, WITH Israel, has any connections with each other. You don’t need too much of imagination to actually see this possibility, casualties of war has been subject for this matter earlier throughout the history. Another argument is the well-known and well-documented illegal trading of organs in Israel, and constant shortage of organs due to religious reasons. But none of these argumentations actually meets any challenge.

  Instead you choose the ”it’s anti-semitic”-card, which sadly is your topmost alternative when criticized, despite the subject. ”If it’s not the Israeli way, it must be Anti-Semitic.”.

  The article does NOT point out jews as a people or jews as practitioners of Judaism, neither does it combine the actual observations with age-old myths about jews (ritual slaughters, drinking blood and so on). Your government officials however only dwells these statements, over and over again. It’s embarassing and not very enlightened.

  This article is simply not antisemitic, it simply asks for further investigation of the (however somewhat strong) circumstantial evidences.

  Our government, any swede or even Aftonbladet does NOT owe anyone an apology.

 24. Makthavare skriver:

  […] starka reaktioner. Detta sagt utan att vilja rescensera det beslutet”. Carl Bildt fortsätter kommentera Aftonbladetstormen, utan att för den sakens skull kommentera eller recensera enskilda artiklar i […]

 25. Lasse Wilhelmson skriver:

  Fredrik Reinfeldt har kvaliteter som ”vänstern” borde ta fasta på. Hans ställningstagande i denna fråga förvånar mig inte, utan stämmer väl med hans agerande under den tid då han var kommunalpolitiker i Täby.

  Men Reinfeldt bör vara konsekvent i sin sin principfasthet när det gäller tryck- och yttrandefriheten och sätta stopp för hela Storebrorslagstiftningen. Först då förtjänar han att få stöd.

  Dock, faktum kvarstår. Bilds och Reinfelds ställningstaganden är och förblir ofullgångna och bristande i trovärdighet, tills dess Carl Bildt kallat hem vår israelambassadör.

 26. knightone skriver:

  Riktigt trist att Bildt måste lägga ner tid på att kommentera skräpjournalistik.

  Aftonpravda är en oseriös slasktidning med gamla avdankade kommunister på kulturred.

 27. flyktingar skriver:

  Rickard81:

  The worldwideweb WWW is full of plausable scenarios. If you mean to say that any plausable scenario is publishable as a possible truth, can you then see what a powerful tool of manipulation such an interpretation has in the hands of a biased press?

  This leads to a second question. In your oppinion, does AB have a responsibility towards the public to declare that they are strongly biased against Israel? This, in order for the general reader to know how to interpret the article, namely as slander.

  Indeed, in Sweden we enjoy freedom of speech. We also have a tradition of ”product declaration”. Why not simply tell the reader that every time AB mentions Israel it is slander. Maybe we should have Janne Josefsson look into it. In the mean time, you will hear it at Carl Bildt´s blogg.

 28. havets skriver:

  Hej Kalle! Vill bara säga..tack för att du finns och för allt det du gör!

 29. […] kräver att den svenska regeringen ska ta avstånd.Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt uttrycker på sin blogg förståelse för att människor upprörs. Men han klargör lika tydligt att det inte är hans uppgift som […]

 30. yal67 skriver:

  rickard81,

  Other than repeating the absurd accusations you have offered nothing new.

  There is no way to provide a ”proof” that something does not take place. If you or anyone has a proof positive – come forward and present it.

  Since Israel has the highest number of foreign journalists, since Israel has a open and honest free media who is not afraid to take a stand and expose wrong doing and since organ transplants require significant effort (including registration, matching donors to recepiants etc..) there is absolutly no way that such a story would go on for years with no proof. so it is not my job or anyone in Israel to prove the negative. It is clear antisemitism and the only reason this story (about 1992) resurfaces on 2009 is because some Rabbi in NJ story that somehow allow you and the writer to connect a false accusation to something true but unrelated.

 31. yal67 skriver:

  For the benefits of those not familiar with Arab story telling let me remind few such stories:

  1. Where are thee refrigerator trucks which were supposed to hold the 500 bodies from the so-called Jenin massacre ?

  2. How come other than about 50 people – most of them fighters – no one was missing in Jenin after the so called ”massacre”

  3. Is there a single autopsy of a Palestinian body in which organs were missing ?

  4. Does Israel police do autopsy as a matter of routine as part of unnatural death – even when the dead is religious and religious jews object to it on religious grounds ? ( the answer is yes)

  5. Does israeli police hold on to bodies of Palestinian terrorists to let spirits cool down before the funeral – funerals which sometimes turn into riots (answer is : yes sometimes)

  6. If an event took place in 1992 ( and more than thousands of Palestinians killed since that time) why wait until 2009 for an accusation ? Was there any such proven accusation since that time ?

  7. Medically can organs be harvested from a Person that has died in the field and there were no immediate cooling facilities for his organs ?

  the bottom line is that this whole accusation is total nonsense much like this ”epidemic”ones from the same area: http://www.jcpa.org/jl/vp476.htm

  We have stories after stories coming from north west bank:

  *** Jenin massacre

  *** Fainting school girls

  *** Sterilizing bubble gum

  *** Harvested corps

  not a shred of evidence despite many journalists trying to prove it. except one:

  http://factsofisrael.com/blog/archives/000012.html

  pay close attention to the walking corps at min 1:09

 32. bestofmankind skriver:

  I noted that Carl Bildt´s blog entries with the above title and ”Principer och praktik” are posted today in the Ministry for Foreign Affairs website under news:

  http://www.regeringen.se/sb/d/1475

  But still I don´t consider them as official Swedish government statements.

  Correct me if I´m wrong.

 33. Visionären skriver:

  ”Correct me if I’m wrong.”

  Yes you are, as usual.

  V

 34. rickard81 skriver:

  flyktingar:

  There are a lot of conspiracy theories, common for the most of them is that they can easiliy be shot down for what they are – namely conspiracy theories. This article however, in MY point of view, raises a fair question based on facts together with argumentation:

  * Proof of a well-known organ shortage in Israel
  * Proof of a well-developed illegal organ trade in Israel
  * Proof of a highly organized organ trafficking between USA and Israel
  * Palestine citizens being taken away for several days, when they return him he is sawn together from waist to chin. ”Autopsy” being the alleged reason, despite the fact that the reason of death was obvious.

  The question being, WHY were these citizens dissected? Why can’t any official actually respond to the question, instead of yelling anti-semitism?!

  And to further comment on your first section – regardless if the issue is wrong or the palestine families’ suspicions are way off, journalists and others must at least be able to ask the question without being accused of being anti-semitic. As i said, nowhere is the word ”jew” mentioned in the article. The right to raise the question – that is the freedom of press. To deem more or less an entire nation ”anti-semitic”, like the Israeli government did in response to this article, THAT, my friend, is racist if anything (let’s call it anti-swede).

  And these anti-semitic accusations are used in any matter. Anyone opposing the Israel policies are anti-semitic. Including me i guess, since i don’t agree with your political standpoints. I don’t care whether you are jewish, muslim, buddhists or whatever – i simply don’t like your policies. But since it’s Israel, it’s anti-semitic, and therefore banned from the debate arena. It’s incredibly insane.

  Back to the article. The author does not say ”this is happening, and it’s the jews that are behind it” – he is asking a question whether there might be any truth in the palestine families’ suspicions.

  To call this ”anti-semitic” is, in my strong opinion, to shut your eyes for the reality. This defense-mechanism of yours is so absurd. No one may accuse Israel or even raise a question of anything, whether it’s bad oranges or wars of crime, with an almost 100% chance of being called ”anti-semitic”. That is, according to me, killing the free speech and open debate. A consequence to this sadly accepted and standing point of view from the Israeli government, is that in a way they can actually behave any way they want. If anyone decides to disagree, it’s simply anti-semitic. It makes me so sad.

  Anyway, back to the article again. What i’m trying to say is that this article is NOT biased against jews (therefore, it’s not anti-semitic). It raises a question from especially the palestine families, IF the snatched bodies – returned sawn together from waist to chin – is subjected to any form of organ harvesting. It’s a fair question i’d say.

  Lastly, can you honestly say that the article, with it’s argumentation on the organ trafficking in US, the organ shortage in Israel etc, is really that unsubstantiated? Do you also think that the Israeli governments reactions are proportional?

 35. bestofmankind skriver:

  So the self appointed diplomat Visionären consider the blog entries as official Swedish government statements.

  What a shame for the Swedish government NOT accepting their fault interfering on its own freedom of the press by letting the Ambassador to Israel made a statement on its website.

  Think twice Visionären before you post a comment, consequences may not worth it.

 36. bestofmankind skriver:

  To be precise.

  It is shameful that the current government leaded by the Moderates are proud enough not to publicly admit its mistake letting the Ambassador to Israel published a comment against its own country´s consitutional rights.

 37. yal67 skriver:

  rickard81,

  Other than repeating the absurd accusations you have offered nothing new.

  There is no way to provide a ”proof” that something does not take place. If you or anyone has a proof positive – come forward and present it.

  Since Israel has the highest number of foreign journalists, since Israel has a open and honest free media who is not afraid to take a stand and expose wrong doing and since organ transplants require significant effort (including registration, matching donors to recepiants etc..) there is absolutly no way that such a story would go on for years with no proof. so it is not my job or anyone in Israel to prove the negative. It is clear antisemitism and the only reason this story (about 1992) resurfaces on 2009 is because some Rabbi in NJ story that somehow allow you and the writer to connect a false accusation to something true but unrelated.

 38. Visionären skriver:

  bestoff,

  Om du själv lägger upp bollen på straffpunkten och lämnar målburen utan bevakning, får du räkna med att ngn rullar bollen i mål.

  Har du hört talas humor?

  V

  PS. Tomma hot tar dig ingenstans.

 39. bestofmankind skriver:

  You´ve been checked mate Visionären.

  Don´t worry you don´t need to admit it.

 40. nena75 skriver:

  Alla dessa högbrynta brösttoner för vår svenska yttrandefrihet… var var de när Drottningen ville ändra vår grundlag för att skydda mot pedofili?

  Var var de när den svenska kultureliten fördömde muhammedteckningarna? När Laila Freivalds, i egenskap av minister, skrev ursäktande brev till Jemen i samma ämne? Och tvingade websiter att stänga ned. För att friska upp minnena se: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3388037.svd

  Det enda som är bra med denna debatt är att det belyser EXAKT hur antisemitiskt Sverige är.

  När skall man börja kämpa mot det i Regeringen?

 41. un2here skriver:

  yal67 says: … They should apologize to Jews worldwide.

  Why on earth would they do that? You might not know this but Helle Klein – the editor in chief at Aftonbladet – is herself of Jewish descent, being the grand-grandchild of Rabbi Gottlieb Klein. He on his part, along with many others at the time, rejected the Zionist movement, and this is probably what is at play here: One smaller political group falsely claiming to be the spokespersons for a much larger group, who wants to have nothing to do with them.

  Have you ever for a minute thought about how disastrous the events leading up to the Balfour Declaration and its further consequences – the loss of war and severe economical punishment of Germany – was to the German Jews?

 42. rickard81 skriver:

  yal67,

  I understand that we won’t reach a mutual conclusion.

  Just a few more question:

  * What are my ”absurd accusations”? Have I said something antisemitic? Please be specific.

  * The fact that the photoshot of the strange, to say the least, autopsy took place 17 years ago makes it irrelevant?

  * If you maybe can agree with me that there MIGHT be something strange with the above said person, is it really plausible that it occured as a single event and never again – and even got shot on camera?

  * The fact that organized organ trafficking has taken place from Israel to USA for an unknown period of time, is also irrelevant in matter of the article? Is it really that unrelated?

  Regards.

 43. yal67 skriver:

  un2here,

  what does being Jew has to do with it. I could not care if the editor is Jewish or not.

  The issue is publishing an unfounded story based on age old myth of Jews killing non-jews to use their corps/blood.

  Can’t you see the antisemitism in such a story ?

  Now granted if there was a shred of proof she should look for solid story but instead she choose ”an op-ed” . This is a news story printed as ”op-ed” because it lacks proof.

  look at such stories – are they op-ed:

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article6805885.ece

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/5386720.stm

  http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/rape-ever-present-danger-darfurs-women

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/1561384/Hamas-honeymoon-ends-with-torture.html

  and Rickard, you may think you are smart when you write ”As i said, nowhere is the word ”jew” mentioned in the article. ” but I don’t think you are that smart. This is a story based on antisemitic myth – your inability to acknowledge it pretty much ends the discussion.

 44. Bo W. Höglund skriver:


  Det är kanske orättvist att jämföra Karl Gerhards mästerverk med utgjutelser i Aftonpravda, men principerna är desamma.

  Sedan kan den ju gärna spelas hur många gånger som helst, särskilt i denna tolkning!

 45. yal67 skriver:

  unhere,

  My grandfather was a German soldier in WW-2.

  He did not suffer at all from the Balfour declaration.

  My grandfather (with my father as baby) escaped Germany in 1938 and got a visa from the British consul in Munich to go to Palestine as a legal immigrant. If it was not for that my whole family would have exterminated and you will not have to answer my questions.

 46. yal67 skriver:

  Correction: unhere,

  My grandfather was a German soldier in WW-1.

  He did not suffer at all from the Balfour declaration.

  My grandfather (with my father as baby) escaped Germany in 1938 and got a visa from the British consul in Munich to go to Palestine as a legal immigrant. If it was not for that my whole family would have exterminated and you will not have to answer my questions.

 47. Kachina skriver:

  Hi, I´m Jesus. The guy from Nazareth. I was on my way to Andromeida and stopped for a short break on The Earth to see how You have developed these two thousand years . Well, shit happens and this is evidently the place where it happens.
  There are a few disciples ready for heaven, but when it comes to muslims and jews, there is no entrance for You in any of the seven divisions in the seven heavens.
  The guy “down there” is in desperate need of more fire stuff, hell is about to freeze. The Father and I tried to negotiate, asked him to open the door for you, but he REFUSED!
  “I WILL NOT ALLOW, You to send those maniacs down here, he said.
  So, it seems like you’re going to be hanging in between, inside the dark materia.
  Bad luck guys, but shit happens and you´ve created the shit.

 48. yal67 skriver:

  Kachina,

  I did not understand a single word from your latest blurb.

 49. Kachina skriver:

  I understand that you didn´t understand.

 50. Kachina skriver:

  Read once again, and again,…….it´s your religions that blocks the way to peace. You read old scriptures you no longer understand the meaning and symbolic in.

 51. soli01 skriver:

  Visionären – (kl 11:37 f m) är en bra kommentar och med direkta referenser till vad bl a statsministern sagt i detta heta ämne och som Aftonbladet oförskyllt egentligen är ”pappa” till. :-)
  Nu kan ju de tvivlande och surmulna personer som bara ska hitta fel läsa på här.
  Nu gäller det politik och då ser motståndarsidan ingenting – de vill inte se eller höra – helst blunda och famla sig fram och hoppas att de hittar något att bearbeta. Människan är tydligen ett rovdjur. :-)

 52. yal67 skriver:

  Kachina,

  I am not religious.

  As for religion(s) blocking the way to peace – I agree with you.

 53. orust skriver:

  Utmärkta ställningstagande både från Bildt och Reinfeldt!

  Jag stödjer kravet på hemtagning – eller omplacering – av Tel Aviv ambassadören!

  Jag tyckte dock att det var lite onödigt av Bildt att markera att ”vi har som uttryckligt mål att fördjupa relationerna med Israel” så tydligt. Efter allt som varit – och är – i detta ärende borde det nog vara klokare att vara lite återhållsam i kontakterna!

  Jag vill tipsa om två utomordentliga artiklar i ämnet
  Geoffrey Wheatcroft – Zionist Terroism. London Review of Books, 6 August 2009 page 32.
  Brian Urquhart – Mideast Follies. New York Review of Books, 13 August – 23 September 2009 page 44.

  Efter att ha läst de två artiklarna är nog de flesta böjda att hålla med om det kloka i att hålla sig något avvaktande i kontakterna med Israel. Den aktuella ”stormen” ger syn för sägen. Sannolikt är Israel bara ute efter att dra uppmärksamheten från de verkligt svåra förhållanden som landet står inför!

 54. komigenuva skriver:

  Det som pro- och con-debattörerna i denna infekterade fråga har gemensamt är att de båda efterfrågar bevis i sak. Så den enklaste lösningen verkar vara att kontrollera hur det verkligen förhåller sig – i en gemensam undersökningskommission med lika många och tungt vägande sakkunniga representanter för båda “lägren”. Innan det hela spårar ur totalt på ömse sidor.

 55. yal67 skriver:

  Ourst,

  Brian Urquhart made the same mistakes you FM did in 2002-2003: http://www.nybooks.com/articles/15911

 56. mottip skriver:

  Nobody should be granted immunity from criticism, it is therefore legitimate to criticize Israeli, Icelandic or Sudanese politics. In most cases the facts speak for themselves. The Aftonbladet article, however, is not based on coherent facts, but follows the general scheme of a typical Anti-Semitic liable, in which Jews are demonized in order to incite to Pogroms or prepare public opinion for Anti-Semitic harrasment. Failing to understand the mechanisms behind Anti-Semitism means that one does not understand this phenomenon.

  Furthermore, in Israel, where just last week the press revealed that a guard of the Army Chief of Staff stole his credit card data and sold the information to an Arab friend, the locaL free press would have outed soldier-organ-traffickers ages before some remote North Pole newspaper…

  You, Mr. Bildt, were in the position to find out if the above article is based on facts or not in right time. A simple Web search could lead you to the sources of the Aftonbladet photos. Your missing public moral stand on this issue, therefore, discredits you while negotiating real Human Rights’ issues with the Israeli Government, and the ”friends” you now may win will not be able to appreciate the subtlety of your reasoning never even having heard of ”The freedom of speech”, respecting only the freedom to hang with dangling legs.

  I am afraid to say that the timing of this scandal makes me suspect that both you and the Israelis deliberately were politically trapped and highjecked and seem to be the true victim of this media helter-skelter. Your position in far from enviable…

 57. yal67 skriver:

  Here we go the antisemites already clinging to the publication:

  http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=220847

 58. Kachina skriver:

  mottip

  Do you and the Israeli citizens really want to have us, Carl Bildt and the citizens in Sweden, to be your enemies?
  You are trying very hard to make us mad.
  Just cut off the shit. You have no right to rule in Sweden. You have no right to accuse and verbally blackmail our foreign minister.
  If you want us to work against you, this is a good way to accomplish that.
  Social competens is really something unknown in the middle east.

 59. yal67 skriver:

  Kachina,

  We do not wish to be your enemies but antisemitism is not something that is lightly taken in Israel.

  You want to out friend ? You want to have saying that counts to the Israeli people ? you must denounce the antisemites among you. Exercise your freedom of speech and speak loudly (and clearly) against evil.

 60. yal67 skriver:

  so far 448 comments by angry israelis:

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1109008.html

  and this is the English version of the newspaper which is left leaning. You should see the Hebrew versions of the more centrist web sites….

 61. Kachina skriver:

  yal67

  Netanyahu will demand that Carl Bildt overrules our constitution and censur our media. We have elections next year. If he does obey Netanyahus demands, this government will loose the election.

  You israelis act like if you had an IQ of a seagull. Only Aftonbladet is responsible for what they publish. Not the government, not Carl Bildt and not the swedish people.

  DO YOU UNDERSTAND???????

 62. Kachina skriver:

  I have, several times in this column, denounce the antisemites among us. They are very few jungsters.

  I have declared that i am willing to die for Israels right to exist.

  But, i´m not willing to take the shit you are throwing around at this time.

 63. yal67 skriver:

  No one is asking that Carl Bildt overrule the constitution.

  I, an israeli and a Jew, ask that he afarim the Swedish law, denounce the antisemitism of the newspaper by using his own freedom of speech.

 64. Kachina skriver:

  What if Carl Bildt, like me, didn´t see any anti-Semitism in that story? The only thing I saw was a fake story, a blackout, that let the reader draw the conclusions. I didn´t draw the same conclusions that your government did. So, I cannot apologize for your conclusions, neither can Carl Bildt.

 65. un2here skriver:

  yal67 says: so far 448 comments by angry israelis

  Did you read them? Because I am not so sure the comments in Haaretz are actually by angry Israelis. At least half of them are in support of The Swedish Government:

  Lol! Israel has lost it completely now.

 66. hariknaidu skriver:

  I must add I first read about AB article in Haaretz…and they’re currently building up a blog on this subject in English also.

  First, Liberman/FM will most likely be convicted soon and be out of office. He thinks CB can control what AB publishes! Liberman must be living in a fools paradise, methinks.

  Second, to label AB article as *anti-semitic* is most unfortunate and disingenuous…but Jewish rightist’s
  groups will use that argument principally because they can’t accept or even admit may be AB article is not false…given FBI evidence from NJ.

  Kachina is right…and she shld speak out even more for the rights of Swede’s to discuss in this(CB)blog.
  [She’s like me an old timer and can deal with these silly rhetorics coming from Liberman & Gang.]

  ————-
  In retrospect it’s also relevant to recognize that when GWBush called PM/Sharon a *peace maker*(killer of ‘000 Palestinian refugees in Lebanon camps, according to official IDF investigation) and declared Arafat a *persona-non-grata*, Isreal/Moosad got a lot of wind in its (political) sails to demonize anyone who criticized their policy as *anti-semite*…even including liberal American Jews!

  It’s also not beyond the pale to read in current Isreali press refrerence to Obama not by his full name but just *Hussein*.

  So Kachina your first intervetion was almost on the mark…coming from Jesus!

  Obama is now depicted as anti-Israeli and pro-Arab American Pres because he won’t allow realestate development in E Jerusalem – for good political reasons – under the *road map*.

  Racism in today’s Israel has a very pungent smell and may be very counter-intuitive because their neocons supporters are now gone from WH ….

 67. yal67 skriver:

  Lieberman will be out soon.

  The anger is among most Israelis from all walks of life and political views. Haaretz tend to have few commentators from the extreme left. look at ynetnews.com for more centrist web site.

 68. yal67 skriver:

  >>>> You israelis act like if you had an IQ of a seagull. Only Aftonbladet is responsible for what they publish. Not the government, not Carl Bildt and not the swedish people.

  Fine. So there is no problem for the government to come out and denounce this extreme antisemitic reporting camouflaged as ”op-ed” – since if they don’t it seems that now they are supporting it.

 69. un2here skriver:

  The problem is; who is to be the piper and who is to dance, and that Lieberman appears to be playing totally out of tune.

 70. […] Bildt däremot kommer med ett skrämmande uttalande på sin blogg: “I ljuset av detta, och mot bakgrund av att vi har som uttryckligt mål att fördjupa […]

 71. chris200 skriver:

  Det är rättsväsendet och inte politiken som dömer yttrandens laglighet, tex om det är hets mot folkgrupp. Men det förtar inte politikers rätt att ha åsikter om yttranden.

  Politiker har ofta åsikter om yttranden, tex motargumenterar man varandras debattinlägg och kommenterar diverse frågor av politisk relevans (tex EU, miljö, ekonomi) som media presenterar. Åsikter om yttranden är inte censur och rättsligt dömande, och därmed inte kränkning av yttrande- och tryckfrihet.

  Att Sveriges ambassadör i Israel fördömde artikeln om organstöld är inte i strid med tryckfriheten utan bara i strid med regeringens åsikt. Nu intar Sveriges regering en schizofren hållning där man å ena sidan inte tycker sig ha rätt att recensera enskilda artiklar och å andra sidan smyger ut en subtil recension i detta blogginlägg.

  Oavsett vad Sveriges regering tycker om artikeln så bör man respektera att ett annat lands regering tycker att frågan är viktig och begärt ett ställningstagande. Regeringen kan inte döma artikeln som olaglig och med tanke på Sveriges liberala yttrandefrihet så blir det nog svårt att ha åsikten att den är olaglig (om man tycker illa om den). Men man kan ha en åsikt om artikelns faktaunderlag, slutsats, och lämplighet; även om det kanske inte blir så långtgående åsikter som i detta fallet Israel önskar.

  Även om Mohammed-teckningarna och organartikeln inte har samma karaktär, så har politikernas undvikande av åsikt med hänvisning till yttrandefriheten samma karaktär. Det måste vara ett europeiskt missförstånd, att undvikande av åsikt och skydd av yttrandefrihet är samma sak?

 72. mrmhalland01 skriver:

  Det som hände på 30- 40-talet var naturligtvis fruktansvärt !
  Utan tvekan det värsta som hänt i vår närtidshistoria.

  Land uppläts till de värst drabbade 1948.

  Alla var naturligtvis övertygade om att de värst drabbade skulle leva ett fredligt liv i det generöst upplåtna landet.

  Icke !

  Sammanlagt sedan 1948 har det judiska folket krigat om mer land så till den milda grad att antal dagar i fred kan räknas på två händers fingrar.

 73. alnabone skriver:

  Det är läskigt det du skriver mrmhalland… men ack så sant. Denna krutburk i mellersta östern lär aldrig få sin lösning förrän västvärlden inser att man ingalunda kan stjäla mark och skänka till ett folk.

  Någonstans måste man inse att de som bodde där innan på ett eller annat sätt kommer att protestera…

 74. giznad skriver:

  Är något av en logiker som älskar påståenden som är logiskt korrekta, det vill säga att det inte finns någon som helst möjlighet att något som skrivs kan misstolkas eller tolkas på flera olika sätt, det vill säga jag eftersträvar absolut rationalitet. Det pratas en del om antisemitiska sentiment i denna tråd. Vill ha en absolut korrekt definition på vad som menas med en semit. Det var ett tag sen jag gick i lågstadiet och läste vissa avsnitt ur gamla testamentet, men om jag kommer ihåg rätt så är både judarna såväl som araberna semiter, båda folkgrupperna har Abraham som sin stamfader – Isak respektive Ismael, så både judar såväl som araber är semiter.

  En rolig parantes här kan vara att under andra världskriget så var många arabiska (semiter) på Tysklands sida i kriget rent praktiskt, då många av de ”arabiska” länderna led under ett Franskt eller Brittiskt kolonialvälde/protektorat. Tysklands framgångar i kriget gjorde dessa stater närmare en möjlighet till självständighet – en positiv sak med Tredje Riket som sällan koms ihåg.

  Vill bara att all text som skrivs är logiskt korrekt och att benämningar som ”semit” behandlas korrekt. Aftonbladets artikel kan knappast vara antisemitisk om bara Israel har reagerat, om även resten av Arabvärlden skulle ha reagerat så finns det möjligen befog för att använda ordet.

  Avslutningsvis vill jag säga att jag har fullt förtroende för vår utrikesminister i denna fråga, men tycker att medan vi andra diskuterar det hela kan använda oss av korrekta benämningar och inte dras ner i djupet av dålig vetenskap som inte sällan journalister gör.

  Live long and prosper!

 75. eudemokraten skriver:

  Bildt skrev: ”Och en grundbult i denna lagstiftning är att politiken inte ska sätta sig till doms över tryck- och yttrandefriheten.”

  Bildt och flera med honom verkar, av överdriven hänsyn till journalisterna, medvetet eller omedvetet blanda bort begreppen. Givetvis ska en politiker inte ifrågasätta själva tryck- och yttrandefriheten, men det är ju inte detsamma som att framföra åsikter om vad som skrivs och debatteras öppet i en demokrati. Alla har rätt att delta i den debatten. Detta krypande luktar självcensur och medeltid.

  Här är kanske förklaringen till att Sverige spårat ur i många avseenden, politikerna vågar inte gå i polemik mot media utan betraktar alla galenskaper därifrån som heliga. Media borde i stället välkomna den debatten, vilket kunde leda till en normalisering av åsiktsutbytet och vettigare beslut.

 76. eudemokraten skriver:

  URL: http://eudemokraten.blogsome.com

  Ifall vad Aftonbladet antyder i sin artikel om den palestinska organdonationen vore sann, men det får vi förmodligen aldrig veta (och därför kunde artiklen ha varit mindre insinuant, särskilt med tanke på judarnas speciella situation), har dessa stackars palestinier åtminstone räddat liv, vilket är hedrande.

  Kanske FN kunde erbjuda deras familjer litet ersättning, bara utifall… Ett uppslag till Bildt inför hans Israel-resa, om han vill bättra på relationerna.

 77. flyktingar skriver:

  En möjlig analogi:

  Yanick Tregaro ber om ursäkt för att han kallat Bolt 200-meterspajas. ”Jag har fått mycket skit för det”. Yannick kommer att fortsatt få ta skit för uttalandet men åtmostånne kan han peka på det faktum att han offentligt bett om ursäkt.

  AB gör koppling mellan en jude som arresterats för organhandel 2009 och palestinska familjers, som förlorat sina söner, påståenden att Israeliska armén för 17 år sedan stulit organ från deras döda kroppar.

  Som svar på en veritabel storm av indignation, har AB försökt försvara sig genom att gå till mottattack och havda ”diplomatic immunity” bakom den svenska yttrandefriheten. Detta istället för att erkänna att organstöldsartikeln utgör ett flagrant övertramp.

  Be om ursäkt AB, istället for att göra ont värre. En pudel är det minsta man kan förväntar sig av AB.

  AB kommer fortsatt få ta mycket välförtjänt dålig press för sin publicering och detta länge än. Med en pudel visar att man inser sitt misstag. För ägaren Schibsted är det varumärket Aftonbladet som står på spel.

 78. baktam skriver:

  Jag undrar om inte Carl Bildt skall passa på att senarelägga sin resa till Israel och på det sättet undvika att skaka hand med Avidor Liberman, och jag menar att senarelägga till dess Israel har fått en mer anständig person i denna post. Hur medgörlig behöver Carl Bildt vara för att kunna utöva sin position? Bengt Westerberg är stolt över att ha vägrat skaka hand med Nydemokraterna, som var rena busungar i jämförelse; Carl Bildt bör våga avstå från att skaka hand med en…. (här får läsaren komplettera med alla attributer hon/han kan tänka sig om Liberman)
  Hälsningar
  Richard Soudah

 79. nena75 skriver:

  Han reser i egenskap av EU representant, inte som svensk först och främst. Så det kan bli svårt om nu inte EU vill dra på sig debatten om de bruna lössen i Sveriges flagga.

 80. Kachina skriver:

  Som vanligt, klokt och sansat inlägg från flyktingar.

  Lägg skulden där den hör hemma, hos Aftonbladet, inte hos svenska folket eller regeringen.

 81. nena75 skriver:

  Jag undrar också en detalj – kontrollerade familjen själv om några organ var stulna? Jag förstår till fullo att man vänder sig mot obduktioner, men det skulle ha svarat på frågan.

  För det kan väl inte vara så att det helt enkelt är enklare att bara anklaga fienden för alla möjliga övergrepp istället för att ta reda på fakta?

 82. flyktingar skriver:

  nena75:

  AB besöker idag modern till den palestinske pojke som skjöts i bröstet och sedan obducerades för 17 år sedan.

  …och, under över alla under, Israel tillåts bemöta ryktena och förklara, i anslutning till intervjun, orsakerna till de rutinmässiga obduktionerna.

  Föredömlig journalistik!

  Tyvärr är skadan redan skedd. Bara att be om ursäkt och gå vidare.

 83. nena75 skriver:

  Jag har läst artikeln, och inte någon gång ställer ABs journalister frågan ”undersökte ni själva?” Familjen tillåts att upprepa sina anklagelser. Hela tiden – ”jag har träffat,” ”jag har hört.” Familjen vet inte om organstöld har inträffat. Som bevis ges att magen är insjunken, magen sjunker in på döda personer, luften lämnar kroppen.

  Jag är förvånad över att ingen palestinsk undersökning gjorts – om den hade visat organstöld – vilket triumfkort i kampen hade man inte haft då?

 84. florimond77 skriver:

  Det råder inget tvivel på att den unge mannen, Bilal,blev utsatt för organstöld. Kroppen på bilderna är ihopsjunken vilket också vittnen påstår som sett kroppen. Det avskyvärda sättet han dödades på, ett fegt bakhåll samt helikopteresan. Hur kommer det sig att en obducerad kropp saknar tänderna?
  Det enda som saknas är en formel utredning. Hoppas att Aftonbladet går vidare. Sverige bör ta avstånd från de israeliska grymheterna som inte har sin motsvarighet på den palestinska sidan. Varför ska Israel gång efter annan systematiskt få kränka demokratin och de mänskliga rättigheterna?

 85. Kachina skriver:

  Vi lär ju få mer klarhet under dagen i och med att israeliska myndigheter finns med och får förklara sig.

  Finns det bildbevis på att han saknade tänder? Finns tandkort från åren före?

  Jag tror inte att det utifrån går att bedöma om organ avlägsnats. Man måste öppna och se efter. Frågan är varför det inte gjordes? Man måste även fråga sig varför detta fall avslöjas först nu, sjutton år efter händelsen.

  Ett gram sanning och ett kilo spekulationer ger alltid samma resultat, konspiration. Vi behöver mer än 50% sanning för att kunna ta ställning.

 86. nena75 skriver:

  Florimond77

  Vilka fakta baserar du dina uttalanden på? Har du fakta i målet (organstöld, bakhåll etc) som inte ens familjen, eller myndigheterna har bör du kanske delge dem dessa fakta?

  En hopsjunken kropp – ja, man får det även med inälvor efter dödens inträffande.

  Bakhåll – hur vet du det? Spekulationer eller fakta?

  Som du så riktigt säger – det saknas en formell utredning. Att AB gör en är högst otroligt, de har haft chansen men har valt att endast sprida hörsägen vidare.

  Annars vill jag bara upprepa Kachinas frågor – men som sagt du verkar kunna svara på dem baserat på fakta. Du är i så fall den första/förste som kan göra så och bör lägga fram de fakta i målet du så uppenbart har.

  Med de fakta du uppenbart som ende person besitter har du chansen att lugna en familj och ge en mor frid – varför tar du inte den?

 87. un2here skriver:

  – Bakhåll – hur vet du det? Spekulationer eller fakta?

  Pojken var ju liksom obeväpnat. Blev kallblodigt avrättat utan rättegång. Angivligen för att ha kastat med sten (vilket väl iofs kan antas vara troligt.)

 88. Kachina skriver:

  Till Aftonbladets försvar skall sägas att israeliska UD getts tillfälle att yttra sig och förklara.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5680852.ab

  Nu börjar det likna nyhetsrapportering, Helle Klein.

 89. un2here skriver:

  Kachina säger: – Nu börjar det likna nyhetsrapportering, Helle Klein.

  Inte för att israelerna är så värst mycket för någon nyhetsrapportering:


  Samtidigt klargjorde Daniel Seaman, chef för israeliska regeringens pressbyrå, att en reporter och en fotograf från Aftonbladet motarbetas aktivt i Israel. Deras ansökningar om att få passera gränsen till Gazaremsan kan komma att ta tre månader att bedöma.

  – Vi kanske måste undersöka deras blodgrupper för att kontrollera om de är lämpliga som organdonatorer, säger Seaman, känd för radikala uttalanden.

  Men högt humör verkar de ha iallafall :-D

 90. mikaeleb skriver:

  Nu är det ointressant vad som hände vid tillfället som beskrivs i artikeln.
  Det saken gäller är att Israel inte gillar att Aftonbladet skriver som dom gör.

  Lite bakgrund om mig: Jag är polack, kom hit som liten, det fins en, och dessutom inte så liten, möjlighet att jag är jude. Jag har alltid betraktat judar, särskilt i min bransch, som kompetenta. Jag har försvarat Israels beteende i området. Därmed inte sagt att jag inte samtyckt med Palestiniernas agerande.

  Ok, vi varken kan, juridiskt, eller ska fördöma Aftonbladets artikel. Israels representanter är välkomna att anmäla Aftonbladet för behörig myndighet.
  Israels hantering av saken ser jag helt som ett politiskt rävspel mot EU.

  Jag hoppas att ingen i regeringen och ingen annan politisk representant försöker fördöma Aftonbladets artikel hur rätt eller fel den nu må vara.

 91. flyktingar skriver:

  Jag lyssnade nyss på israeliska ministrars uttalanden idag. De är minst sagt SURA över svenska regeringens passivitet.

  Det som i första hand krävs är en acceptabel förklaring från AB:s sida. Oavsett förklaring, så kommer inte denna affär blåsa förbi i en handvändning. Och utan för Israel acceptabla argument får AB svårigheter att rapportera från Israel-Palestina framgent.

  Vad svenska regeringen anbelangar, så återstår endast att distansera sig från AB kulturs ”slirning” och rida ut stormen med hjälp av uttalanden som den Carl Bildt ger prov på ovan.

  Slutligen upplever jag det finnas samstämmighet kring ståndpunkten att AB:s fadäs ska de ta ansvar för och reda ut själva. Speciellt ska sossarnas flaggskepp höra upp med att gömma sig i Carl Bildts kavajveck.

 92. tsolin skriver:

  Debatten kring denna faktiskt mycket intressanta fråga har blivit väldigt lång just på detta Bildtinlägg (nu över 90 kommentarer).

  Jag skrev just en kommentar till denna ”Israelaffär” men gjorde det på nästa blogginlägg i stället (”Söndagsmorgon”).

 93. jaanne skriver:

  Vem förvånas över att apartheidstaten Israel kräver att Sveriges tryckfrihetsförordning ska kväsas?

 94. jaanne skriver:

  Hur rätt hade han inte den gode Albert.

  ”Nationalismen är mänsklighetens barnsjukdom ”

  A. Einstein

  Men uppenbart en synnerligen envis sådan

 95. ollieq skriver:

  Det blir det troligen det 91:a inlägget i detta ämne.
  Ett tecken på vilken infekterad debatt det alltid blir när Israel-Palestina är inblandade.

  Jag konstaterar att Per Gahrton gått in med synpunkter i frågan, ett tecken om något på att nu mobiliseras det.
  Han säger bla ”att ambassadören måste kallas hem för att läxas upp av Carl Bildt i frågan om elementär svensk yttrandefrihet”.
  En yttrandefrihet som han inte tyckte var lika viktig, snarare tvärtom, när det gällde de sk Muhammedkarikatyrerna år 2006.

  Borde inte yttrandefriheten väga lika oavsett vilken av dessa båda parter som blir gynnade eller lidande?

  I

 96. Leo Occam skriver:

  Länderna i mellanösternregionen tävlar med varandra i intoleransens mästerskap. Israel är givetvis inte på medaljplats men deltar helt klart i denna primitiva tävling. Vi europeer bör avhålla oss från alltför mycket ungänge med dessa deltagare. Vi bör inte vara funktionärer, massörer, tränare eller ens åskådare på denna dammiga stadion. Låt oss i vända bort blicken, helt.

  Leo

 97. bestofmankind skriver:

  Thanks for the link Kachina.

  Now when the Israelian Foreign Minister have given a chance to answer the questions raised in Donald Boström´s provocative article, it is up to each and everyone of us to conclude the facts or hyphoteses behind the article. The human race, after all, has the ability of judging any situation based on its intelligence. That despite of nationality, religion or political views in life.

  The fact is that there is no evidence that the organs were plundered. Thus, the article falls in as a stereotype. The hidden moral lesson is that the world has to be aware of organ trafficing.

  A condemnation of the article by the Swedish government is out of the question since this is not a political nor a diplomatic issue. The only thing the Swedish government is guilty of is the false statement done by the Swedish Ambassador in Israel. False, since the statement was not in accordance with the Swedish freedom of speech and of the press.

  However the Israelian government is free to demand a public apology from Aftonbladet. What Aftonbladet should respond is up to them.

  I, indeed, feel sorry for those who has been offended by the article. The article did not change the fact about my respect to the people in Israel eventhough I was against it´s government´s defensive attack to the Palestinians for sometime ago. But that is another story.

  Peace to everyone!

 98. […] israeliska regeringen kan dra något gammalt över sig. Hoppas FAN inte Bildt fegar ur och ursäktar det hela offentligt eller bakom kulisserna. DET vore skamligt för Sverige om något. Det skulle […]

 99. janotto skriver:

  Israel should be ashamed!

  Sweden has a constitution, it is not the Israeli Government to make laws in Sweden.

  Sweden is the country chairing the EU and it is the height of the nerve to demand that the Swedish government to violate Swedish Constitution!

  Sweden should break off all diplomatic relations with the suspect nation Israel !

 100. yal67 skriver:

  Jantto: this is not at all about freedom of speech.

  It is about the government not using it’s own freedom of speech.

 101. mikaeleb skriver:

  ollieq, vem satt i regeringen fram till 5 oktober 2006?

  Karikatyrteckningarna publicerades i september 2005.

  En politiker har rätt att ha åsikter men en regeringsmedlem måste vara betydligt försiktigare då vi inte vill ha ministerstyre, eller?

 102. bestofmankind skriver:

  ”It is about the government not using it’s own freedom of speech.”

  You are asking the government to do a political suicide. No sitting government shall do that. Democracy and human rights are, I repeat (as others has stated in other comments) fundamentals in the Swedish constitutions.

  To ease your pain, demand an apology from Aftonbladet not from the government.

  The press in Sweden is a different independent entity NOT relying on the government.

 103. Visionären skriver:

  Bra sagt bestof.

  För en gång skull håller jag med dig. :-)

  V

 104. pernordin skriver:

  1 ”vad jag än personligen må tycka om det som har publicerats” kan ses som ett fördömande av artikelinnehållet. Som minister ska du inte skriva något som kan uppfattas som en personlig uppfattning bu eller bä. Allt annat kan ses som att tangera ministerstyre.

  2 Bara för att artikeln handlar om Israeliska soldater gör inte det till en antisemitisk artikel. Antisemitism är att man är emot judar. Blanda inte ihop begreppen. Det är just det som görs för mycket. Så fort någon kritiserar staten Israels politik får man höra att det är antisemitism och det är helt fel. Man kan faktiskt vara emot en stats politik utan att vara rasist mot folket eller folkgruppen.

  3 Vi _vet_ inte i dagsläget om det som artikeln påstår är sant eller inte. Så tills en oberoende kommission tillsatts för att utreda fakta så ska man som minister vara _väldigt_ noga med att inte ens insinuera någon form av ställningstagande.

  4 Att Israels högsta ledning nu även gått in och kräver att Sveriges regering ber om ursäkt bör däremot mötas med ”Ni har ingen som helst rätt att kräva någonting sådant. Sverige tillhör inte Israel”. Deras krav visar tydligt både deras egen odemokrati och en maktarrogans som är bokstavligen gränslös.

 105. yal67 skriver:

  I could not care less about Aftonbladet.

  The Swedish government has reacted to the Muhamad Cartoons – it sent an official letter to the government of Yemen, it closed down a web site that showed the cartoons.

  The Swedish government also financed the so-called ”research” that the ”journalist” has done (they did so in 2001) so they need to distance themselves from the publication and clarify it has no value and not a shred of truth.

 106. kristoffer08 skriver:

  Är det intressanta inte att utreda huruvida påståendena är sanna eller inte?

  Att Israel kallar sina meningsmotståndare
  antisemiter är enligt mig ett angrepp mot yttrandefriheten i världen samt förlöjligar och tar fokus från kampen mot verklig antisemitism, islamofobi och all annan slags rasism som skadar mänskligheten idag.

 107. yal67 skriver:

  ”You know what, I have a suggestion for you,” Dagan retorted. ”Why won’t you investigate why the Mossad and the Jews were behind the bombing of the twin towers? Why won’t we investigate why Jews are spreading AIDS in the Arab countries? Why won’t we investigate why Jews killed [Christian children to bake Matzot on Pessah]?”

  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418673856&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

  http://edition.cnn.com/2009/WORLD/meast/08/23/israel.sweden.organ.harvesting/

  Bostrom told CNN he had no proof that Israeli soldiers were stealing organs, and that the purpose of his piece was to call for an investigation into numerous claims in the 1990s that such activity was going on in the West Bank and Gaza.

  ====

  Those who call for investigation only show their own antisemitism. This is an age old accusation about Jews taking blood etc. sick really sick. How come a story about IDF (not about Jews – right) surfaces after 7 years when rabbi is arrested in NJ and the story mention that investigation is needed because something unrelated attributed to the stupid rabbi.

 108. bestofmankind skriver:

  yal67,

  You´ve been carried away by your emotions. I understand that.

  As far as I am concerned the article has nothing personal against the Jews, the main issue was organ-trafficing. There was no religion involved comparing to Muhammad Cartoons.

  Sorry to disappoint you but the basic human rights and the Swedish Constitution are NOT negotiable:

  http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____6357.aspx

  Swedes lives and shall die for it.

  As I understand that sentiments are behind your demand of condemnation, please try to understand that the Swedish Constitution stops the government from doing so.

 109. yal67 skriver:

  Best,

  I am not emotional about it at all.

  For years the physical presence of Jews in Israel was (aand still is) under attack.

  http://www.camera.org/index.asp?x_context=7&x_issue=11&x_article=1691

  in recent years the struggle has become more sophisticated. Knowing that they can not remove us by force the Arab side has turned to false propaganda to undermine the right of the Jewish people to a country of their own (a home land) in the mostly Arab/Muslim middle east. That is the issue: Israel’s right to exist.

  If Sweden want to have a voice in that issue. It should take a clear moral stance. remaining Neutral in the face of Evil is evil by itself.

  If Israeli soldiers remove organs from Palestinians I think Swedish government is correct in not disputing the article but remaining silent is not an option after they took a stance in the past. This is double standard.

 110. yal67 skriver:

  btw, making it an issue of ”Swedish Constitution ” is nothing but a lame spin. you want to be taken seriously – look at previous government actions – did they violate the constitution back when they wrote a letter to Yemen about Muhamd cartoons ?

 111. bestofmankind skriver:

  yal67,

  So the whole thing was Israel´s right to exist. The Aftonbladet article however is not about your right to exist.

  Don´t blame the article on your faith and destiny. The article is all about organ-trafficing no more no less. Have you noticed that other countries was mentioned as well?

  The previous government defended the fundamental freedoms and rights as freedom of worship. Do I have to lecture you about that?

  From now on, if you want to be respected, work for it!

 112. yal67 skriver:

  No the article is part of a systematic effort to de-legitimatize Israels right to exist. This is how we in Israel see it.

 113. addelicious skriver:

  Jag är övertygad om att du har Sverige bakom dig när du säger det här! Tack!

 114. legogris skriver:

  yal67, regarding the parallel to the Muhamad Cartoons:
  Laila Freivalds left her post as a minister after it became clear that she sent the letter to Yemen and was aware that the website of the ”Swedish Democrats” was taken offline.

  It is not acceptable to try to silence or, as a government, condemn voices in a manner like that. It is against the Swedish constitution, there’s no difference made between different groups there.

  Plus, the article doesn’t question Israel’s right to exist or criticize it’s people in any way.
  If the facts the article state are true it is a very relevant text that doesn’t have anything to do with anti-semitism. It would have been publicized no matter what country was behind the horrible acts of stealing organs.

  If the claims made are false, then someone NEED to come out and tell the truth, to counter the information in Aftonbladet. Censuring is never the way to go.
  Freedom of speech means freedom to express even inconvenient or even false beliefs.

 115. legogris skriver:

  +1 på addelicious. Vik er inte!

 116. yal67 skriver:

  Legogris,

  The article makes similar accusations to age old antisemitic myth. Please : If you keep the false argument that this is an issue about freedom of speech you are wasting my and your time. No one in Israel is buying this. No one in Israel is asking for censorship or for AB to go to jail or shut down.

  We ask for a clear voice about the truth.

  If Israeli soldiers snatch organs – I am sure the Swedish government would be against it. So it is similar: When a false accusation aboutr such issue is leveled we except Sweden to stand up tyo Evil and speak the truth.

 117. bestofmankind skriver:

  Be reminded that the world is not seen from the Israel´s eyes alone.

  The earth don´t evolve just on you.

  Come on, your people survived the holocaust, you can survive the slur in the article too.

  And please begin believing on yourselves.

  You are a part of the world. Enjoy it!

 118. Kachina skriver:

  addelicious

  Ja, sällan har väl en regering haft så brett folkligt stöd i en fråga.

 119. yal67 skriver:

  >>>Come on, your people survived the holocaust, you can survive the slur in the article too.

  We the Jewish people, survived by far more than the holocaust.

  But it is Europe and the Jewish people who lost some of the best minds that could have lived in Europe in 1940 until today. Anna Frank would have been 80. Imagine how many books she could have written in 65 years since she was 15.

 120. theanticlaus skriver:

  It is disingenuous to hide behind freedom of speech, which is not absolute. You are not ”free” to yell fire without cause in a crowded theater. That is a crime. So is slander and so is libel. In this case, it is a resurrection of the old blood libel against Jews repackaged and peddled as a merely ”anti-Israeli” accusation. Moreover, it demonstrates a failure of the Swedish press to adhere to its own journatlistic standards, namely the requirement to investigate and corroborate stories, particularly one as explosive as this one is. As for the Swedish government action, it is not a violation of the freedom of the press to condemn obviously false and unsupported reports in their press. Nobody asked the Swedish governemtn to close the paper. However, it is absolutely proper and right for the Swedish government to condemn this libelous charge, especially as it will undoubtedly lead to yet more violence against Jews internationally. I find it particularly interesting that Mr. Bildt can accept Swedish government apologies to the Arab world for the Mohammed cartoon incident while refusing to do the same when it comes to a few Jews. Guess if there were Jews blowing up buses in Europe or hotels in Indonesia, targeting westerners, then that would be a different story!

 121. bestofmankind skriver:

  yal67,

  Yes your right.

  I do hope you catch my message.

  Inspite of the incident, it was fruitful discussing with you.

  Carpe diem, my friend!

 122. Kachina skriver:

  theanticlaus

  ”it demonstrates a failure of the Swedish press to adhere to its own journatlistic standards, namely the requirement to investigate and corroborate stories, particularly one as explosive as this one is.”

  This is what its ALL about. We don´t expect our government to pick upp or hide the garbage on our streets.

 123. theanticlaus skriver:

  To Kachina sager: Again, nobobdy asked the government to act to close down or fine Aftonbladet. However, the government also has freedom of speech, and it is free to condemn such obviously false reporting. Moreover, I and many others are also free to speak and to call your press and government to task for this outrage. An interesting point for you–80% of the Swedish press is owned or affiliated to the Social Democrat party of Sweden. For that also, one may extrapolate Swedish government culpability in this libel. Also, the Swedish government funds many NGOs operating in the Middle East that are not charities but merely advocacy groups seeking to destroy Israel through a smear campaingn of disinformation. And please don’t make me go back to examine your government’s neutralist policies during WWII. Your active support of the Nazi regime lead some historians to estimate it lengthened the war in Europe by a full year. I think it may be time to examine your government’s record of murder and support to terrorism. Perhaps Israel should swear out a warrant for the arrest of Carl Bildt upon his arrival on Israeli soil. The charge–war crimes, providing materiel support to terrorism, and accessory to slander.

 124. Kachina skriver:

  It is clear that we do not have the same values in two such disparate countries. The government can not possibly begin to evaluate the press, condemn one and accept the other.
  They should simply shut up when the people and media talking. The schit, which then will the people and the media, they themselves stand for. We have prosecutors who investigate serious cases and take them to court if this is warranted. I suggest that any Jew in Sweden goes to the police and notify Aftonbladet for breaching the law on anti-Semitism we have in Sweden.

 125. yal67 skriver:

  Bestofmankind,

  Same here. Best regards, Yal

 126. yal67 skriver:

  >>>It is clear that we do not have the same values in two such disparate countries.

  Not true. But I think the discussion is becoming pointless at this juncture

 127. Kachina skriver:

  Agree

 128. […] debatten om yttrandefriheten som uppstått i spåren av Aftonbladet uppmärksammade artikel om påstådd […]

 129. caybs skriver:

  Utrikesminister Bildt det har ar ju inte fraga om yttrandefrihet utan snarare hets mot folkgrupp eller i det har fallet den enda demokratin i Mellan Ostern.Vad Aftonbladet skriver ar ren pahitt och logn.Det ar lika motbjudande som att saga att pa UD:s middagar serveras blodpudding med blod fron Samiska barn!!!!
  Hade daremot Aftonbladet skrivit att Mohammed ar en gris ja da hade den svenska regeringen tagit avstand som den tidigare utrikesministern hade gjort.
  Kom igen Sverige, det ar verkligen dags att spola kroken for nu kan ni inte ens skilja pa ratt och fel.

 130. Kachina skriver:

  ”Vad Aftonbladet skriver ar ren pahitt och logn.Det ar lika motbjudande som att saga att pa UD:s middagar serveras blodpudding med blod fron Samiska barn!!!!”

  Aftonbladet ställer insinuanta frågor utan egentlig källforskning. De är egentligen ganska enkla att bemöta av israelerna. Men,……för att göra saken fullständigt klart för dig, vilken nationalitet du än är, så torkar inte vår utrikesminister upp spyan Aftonbladet häver ur sig, inte om han vill ha kvar jobbet.

 131. mikaeleb skriver:

  cabys, det är precis det som är skillnaden mellan den gamla utrikesministern och den nya. Den nya vet vad han får göra och inte göra. Det stavas KOMPETENS, någonting som Du saknar.
  Men för att Du skall förstå lite bättre. Om jag skriver på min hemsida att alla judar är rasister och bör avrättas skall då utrikesministern be om ursäkt för min dumhet?

  (som jag tidigare sagt så är jag kanske jude själv, bara så att det inte blir några missförstånd)

 132. Joakim Hörsing skriver:

  […] I Israel verkar man tycka att Bildt minsann borde ha kunnat hitta på ett klurigt sätt att fördöma artiklen utan att bryta mot grundlagen. Jag har svårt att se att Bildt kan säga så mycket annat än det han gör på sin blogg. […]

 133. drujnasu skriver:

  Zvi Mazel said in Israeli media that 85% of the Swedish press is controlled by the left wing parties. The facts about Swedish press is all messed, it’s more like 85% of the press is moderate and liberal.

  That Olof Palme started a tradition of an anti-semitic campaigns through media implies there is a Swedish conspiracy against jews.

  Is that anti-swedic propaganda?

 134. Kachina skriver:

  No, its bullshit.

 135. allahblessisrael skriver:

  Hi
  As a former muslim and high educated in Muslims imams ideology and in the real Quran which assert that Israel land extend to Iraq I would like to assert:

  – Israel all its life treated and still treating the Arabs and Moslims with respect and took care of them
  – Israel army protecting the Holy Land and the world. Protecting the Holy Land is very important for the international security . Even in the real Quran Allah asserted that Israel must fight any person who try to attack the Holy Land or trying to enforce shar2a law which muslims imams created
  – The muslims should thanks Israel which gave them some of its land to build some states such as Jordan and Iraq.
  – Again as a former muslim knowing all the official imams ideological tactic I have the right to write and criticize their ideology and to tell all the world waht the real Quran asserts such as that Mosques as building do not exist, any person has the right to draw even Allah, Hijap – according to the real quran – is against Allah, alcohol is allowed …etc…

  The main problem is that 80% of non muslims and ”moslims” do not know how the muslims official imams modified the Quran and created some religous books in the name of the real Mohammed who was a follower of Jesus , for many reasons such as to fight the Jews and to build mosques to take control over the national and international security . Therefore, I assert that before assusing any law concerning ” prejudices ” against Islam ” fördomar mot islam ” the state must know the real Quran. Otherwise the main problem can not be solved.And I hope that Mr. Carl Bildt would take in consideration what I a asserting.
  JDM
  Strategical & Security Studies

 136. figlarz skriver:

  När Calle Bildt, jag säger alltså inte om utan när, skall du sparka den svenska ambassadören i Israel?
  Det är fullkomligt oacceptabelt att en ambassadör surrar i fyllan och villan utan att ha UD bakom sig.
  Nu får Du allt reagera på dessa ambassadörens dumheter. Eller struntar du i dina väljare??

 137. Kachina skriver:

  Interesting. According to your statement was, in fact, Islam suffering the same fate as Christianity, when the Emperor of Rome in 300-century had faked the Gnostic scriptures.

  Good Night (This time I mean it :-)

 138. drujnasu skriver:

  To theanticlaus:

  I too though think that the Swedish policy during WWII was in many ways totally wrong, but there are alot more sides to the Swedish policy than ”support to terrorism”. ”Some historians” say… well. (Since you haven’t got a clue about the Swedish press maybe you should start by checking all your sources.)

  Anyway, the Swedes that live today have nothing to do with that. Sweden is not a homogeneous group of people, interests differ alot. People in power will do things that doesn’t get the support from every single one in the country. Also people in different times will act differently as their common values differ. I’m sure all countries or people has hidden skeletons.

  Arresting Carl Bildt for something someone else did seems like a very strange thing to do, at least from my point of view. In Sweden we judge people as individuals, not based on who they are related to.

 139. obeveklig skriver:

  Folke Bernadotte was murdered on the 17 september 1948 by Yehoshua Zetler. The murder was approved/ by Yitzhak Shamir. http://sv.wikipedia.org/wiki/Yitzhak_Shamir

  Considering the extreme international presence of Israel, I think we need to put our entire government under heavy protection from hitmen.

  These are facts, even admitted by Israel, (but never apologized for), but we know from experience by now that any criticism towards Israel and/or Jewish related issues are faced with immediate references to antisemitism.

  Regardless of the truthfulness of the Aftonbladet article, the crimes of war and violation of human rights that the Israeli government commits on the people of Gaza today and since long, that, is the only thing that deserves a condemnation.

  Whatever the state Israel once was, it is not today.

 140. […] Svaret från utrikesminister var ett blogginlägg om ”konstiga inlägg” och igår med ”känner stor vrede”. […]

 141. […] Obviously, there has been no comment from the Swedish government yet. Carl Bildt is notably silent on the matter. […]

 142. figlarz skriver:

  When Calle Bildt, I say when and not if, are You going to sack the Swedish ambassador in Israel?
  It is totally unacceptable that an ambassador make statemens like this without the support from he ministry of foreign affairs. Now You have to react on these stupidities. Or do You ignore Your supporters?

 143. flyktingar skriver:

  OK, nu har den dåliga israeliska pressen i Sverige resulterat i dålig svensk press i Israel. Allt enligt den uråldriga odiplomatiska principen ”öga för öga, tand för tand”.

  AB:s organstöldsskröna var ju bara en i mängden av förtalsartiklar. Varför blev just den droppen som fick bägarn att rinna över? Fanns där ömsesidiga intressen?

  Med valår i antågan är det svårt att föreställa sig några förändringar i Israel-Sverige relationen inom den närmaste framtiden.

  Är de djupfrusna relationerna i själva verket till Aliansens fördel? Har AB:s organstöldsskröna kommit att verka i Alliansens favör?

  I och med att regeringen står emot och avvisar de israeliska påtryckningarna desarmeras ju Israel-Palestina konflikten som en skiljelinje mellan de båda blocken.

  Priset för framgång i valet blir dock att EU:s ordförandeland hindras ta initiativ i mellanösternkonflikten pga sina dåliga relationer med den ena parten…

  Alla får något. AB får prata skit om Israel. Sittande regering får chansen att bli omvald. Israel slipper svenska initiativ (Gaza – Hamas) under svenska ordförandeskapsperioden. Därför passad det så bra med en kris just nu.

  Här följer ett smakprov på hur Sverige skildras i israel:

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3765291,00.html

 144. baktam skriver:

  Hej,
  Det är första gången jag gör ett inlägg; det gjorde jag söndag morgon vid 11 tiden, bara några rader ang. affären med Israel. Har det publicerats? Jag antar att Ni inte publicerar allt vad ni får. Hur vet man om ett inlägg man har skrivit har publicerats? Har Ni ett verktyg som BBC:s för detta ändamål?
  Om jag inte hittade mitt inlägg hur skall jag kunna hitta det eventuella svaret till detta mail?
  Hälsningar
  Richard

 145. norah4you skriver:

  Kachina august 23 9:20,
  While you do have a point in your ref to Islam, which didn’t exist in 4th century, you lose the game because there are distinct documentation from 164 AD of the New Testament texts which you assume Constantine the Great had forged!
  And no they are by no means Gnostic! You better do your homework, no matter what your degree in History and/or Religion might be: You are wrong!
  The texts mentioned from a Church meeting where several Bishops participated are almost identical to those found in the earliest Christian society in todays Eritrea.

 146. vampyren skriver:

  @richard81, i could not have said it better myself! Israel should be ashamed of their policies and how they try to interfere with press! The more they talk about the antisemitic nonsense the more i believe there is truth in the article.
  To yal67, i know it is unusual for you to have open and free press but i don’t think we owe you any apology , on the other hand i think you and your government owe Swedish people a huge apology for their ridiculous behavior!
  You are saying why dont the families come up with proof? What does the pictures show? I dont think the poor Palestinian families can walk to the nearest police station and accuse the government for such crimes, who would listen to them? Even now when the proof is on the table Israel refuses to open their eyes and investigate so imagine how a helpless family would be faced accusing the government for such things in Israel, i can only imagine. On the other hand it would be very easy for Israel to simply find the family in question and investigate this. It would be the best opportunity to show how wrong everyone else are but in this case i have a feeling that the government has something to hide which is why they have chosen to focus on ”other” topic then the question at hand.

  Carl Bildt:
  Your are doing an excellent work not interfering with the free press and i fully agree with the blog statement above.

  ps. If an article like this can make the Israeli government behave like children (comments from Seaman among others) and cancel Carl’s planned trip to Israel then i don’t think the relationship between Sweden-Israel is worth the paper its written on (sorry for my bad English but i think the expression is something like that).

 147. florimond77 skriver:

  Tidningen Aftonbladet ger sig inte ut och påstår att det förekommit organstöld. Man referar till en misstanke som bla annat den drabbade familjen hade. Det vimlar av fakta i berättelsen. Händelsen har bevittnas, den grymma avrättningen av en obeväpnad 19åringen som ägnat sig åt att kasta sten, den döda kroppen har setts av vittnen, inte bara familjen utan ett pressuppbåd som råkade befinna sig i närheten. Han hade inga tänder kvar och kroppen var slarvigt ihopsydd och dumpades på natten. Israeliska soldater tvingade familjen att begrava honom utan respekt och värdighet. Är inte bara det upprörande? Och det finns folk här som frågar efter tandkort?
  The whole event, organstealth or not, is such a bad scene. Something any country should be ashamed. Is there no law in Israel? The days will come when it no longer will be tolerated. Time for Israel to stop see itself as the eternal victim of the world. We are all people of flesh and blood in this world.

 148. northlander5 skriver:

  The article in question is inflammatory and libelous and extremely poor journalism, there is little doubt of that. However, be that as it may, AB is free to publish what they like and people are free to read and believe what they like as well. Freedom of the press is guaranteed under the Swedish Constitution and the Swedish government cannot censor or curtail expressions made in the media. However, Sweden’s government is also responsible for the maintenance of Sweden’s diplomatic ties with and standing within the international community. Israel is in effect asking the Swedish government to declare its position on a published article. So an important question here is whether or not having an opinion on the part of the Swedish government constitutes censorship? Personally I don’t think it does provided they don’t try to prevent the media from publishing whatever it wants, but I’m sure there are people who hold different opinions. In any case the government can hardly expect diplomatic tensions to be eased by claiming freedom of the press. Sweden’s government has had opinions before on issues published in the Swedish press as well as abroad.

 149. theanticlaus skriver:

  drujnasu,

  It is interesting you state I know nothing about your press. How wrong you are. I know Afton bladet has a long history of such tendentious media coverage regarding Israel. I also know the author Donald Bostrom has a history of false and inflammatory reporting regarding Israel. while the Swedish government said it could not impinge on press freedom and condemn the article, it did exactly that during the 2005 upheaval over caricatures of the prophet Muhammad in the Danish press. Moreover, your government has interfered with your sacred freedom of the press before, when it served its interests. For example, Sweden shut down an Internet site in the country that posted the Muhammad caricatures, and the Swedish foreign minister wrote a letter of apology to the president of Yemen. And for your information, it is not only paranoid Jews or right-wing Israeli fascists who accuse both the paper and its author of producing libelous propaganda and encouraging hate crimes by this disgraceful articleb. A Swedish paper, Sydsvenskan, also attacked thsoe responsible for this act of hate. Guess I knew a little more about your press than you think, eh. BTW, an ad hominem attack (i.e., attacking the messenger, not the message) is the surest indication that you have a very weak argument.

 150. theanticlaus skriver:

  northlander5,

  Thank you for writing a reasoned and emotion-free explanation of the situation. That is all many wish to see, not an infringement on freedom of the press, but a government statement condemning it. At the very least, the Foreign Ministry should not have censured the Swedish Ambassador to Israel for her condemnation.

 151. northlander5 skriver:

  Why are obduction made on individuals where the cause of death is obvious? Perhaps because if they didn’t they would have no records and no way of proving claims that the deceased individual was shot in the back of the head execution-style while on their way to visit their dying grandmother in the hospital.

  So the IDF conducts obductions as a means of verifying accusations made by Palestinians and other groups and also as a means of monitoring the conduct of their own soldiers. The accusations simply change to now they are stealing body parts.

  Case in point…there is not a shred of evidence in the AB article of organ stealing yet the burden of proof falls on Israel. Israel now has to defend itself that it is not in fact stealing organs.

  If I was Israeli I would be sensitive too. There is afterall, as they point, out a track-record of people, journalists included, who fabricate all kinds of stories about Israel to an all-too-willing-to-believe consumer.

 152. northlander5 skriver:

  As to the rather flimsy debates about who has a right to have a country and who doesn’t and blah blah.

  I think both sides’ claims are tenuous at best and the conduct of both the Israeli government and the IDF as well as the various factions that claim to represent the Palestinian cause are deplorable.

  One would hope that this issue could be resolved in the spirit of non-violence and peace…the participants whom it chiefly concerns are going to be neighbours afterall.

 153. antykatoendek007 skriver:

  Lasse Wilhelmson,

  Du skriver att begreppet antisemitsm har devalverats. Icke! Det passar dig så perfekt, och du är så typisk representant för antisemitsläktet att något bättre beskrivande ord finns inte.

 154. northlander5 skriver:

  To add some perspective to this issue let us create a hypothetical scenario…

  Let us say that an English journalist with well known anti-Swedish sentiments published an article in a British tabloid that said the following. A Swedish national was arrested in Yorkshire for his involvement in trafficking young girls from Russia to England to be used as prostitutes. We know that human trafficking and forced prostitution is a global problem. He then also claims to have met a Ukrainian girl who was adopted by a Swedish municipal politician and that this girl has since disappeared (presumably sold into prostitution). He then insinuates that the Swedish government…well actually Sweden as a country, is not only complicit, but actively engaging in human trafficking.

  Most rational people would look at the above scenario and think it was ridiculous. Where is the proof other than that human trafficking is a problem and that a Swedish national was arrested for it in Yorkshire? Now imagine that the accused Swedish municipal politician claimed the article libelous and the response was ”Please prove that you never adopted a Ukrainian girl and sold her into forced prostitution.” Or if asked their position by an outraged Swedish minister the British government’s reaction was ”We have freedom of the press and therefore we cannot comment on whether or not the article in question is ridiculous.”

  What frightens me in the real scenario with AB is that so many people seemingly don’t think the article is ridiculous. Incidentally that is also what gives people the grounds to make accusations of anti-semitism.

 155. aviel skriver:

  Bäste Carl Bildt,
  här kommer ett förslag på lite konstruktiv diplomati.

  Vid publiceringen av Muhammed-karikatyrerna så tog Laila Freivalds avstånd från publiceringen och bad dessutom om ursäkt.

  Saxat från Aftonbladet 2006-02-09 (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article352542.ab)

  ”- Jag kommer i alla lägen att försvara tryckfriheten, men deras provokation tar jag bestämt avstånd från. Det är en fullständig brist på respekt, säger utrikesminister Laila Freivalds i ett pressmeddelande.

  Freivalds ber också omvärlden om ursäkt och säger att hon skäms.

  – Jag ber om ursäkt att vi i Sverige har enstaka personer som är så hänsynslösa och medvetet kränker andra människors religion.

  – Jag skäms över att det i vårt land finns extremister – som i yttrandefrihetens namn – försöker utnyttja de rättigheter som vi håller så högt till att kränka andra människor och dessutom spä på en konflikt där nu alla krafter borde samlas för att nå en lösning.”

  Det märkliga är att Laila Freivalds aldrig anklagades för att ha brutit mot yttrande- eller tryckfriheten när hon tog avstånd och bad om ursäkt, utan endast när det gällde nedstängningen av hemsidan.
  Israel begär inte att du ska ta avstånd från tryckfriheten utan att du ska markera avstånd från Aftonbladets artikel. Freivalds visade att det inte behöver vara så svårt.

 156. aviel skriver:

  Jag skall tillägga att jag faktiskt inte tycker att Sverige skall be om ursäkt då givetvis inte ansvarar för vad en tidning väljer att publicera. Men enligt officiella uttalanden får man dock intrycket att det inte ens går att kritisera artikeln utan att bryta mot tryckfriheten. Exemplet Freivalds gör att jag ställer mig frågande till något som mest liknar en undanflykt.

 157. Liisa skriver:

  Vittnesmål om de obducerade kropparna som kommer tillbaka till de efterlevande efter några dagar finns från flera håll. Boström har dessutom publicerat dessa vittnesmål och sina bilder tidigare, i sin bok.

  Det som är märkligt är att själva sakfrågan inte utretts och diskuterats ordentligt tidigare. Oavsett om ryktena om organen har tagits ut ur kroppen är sanna eller ej kvarstår frågan: Varför obducerar man en person som just har skjutits till döds?

  För familjerna som förlorat en anhörig och som tror att dennas kropp har skändats behövs ett avslut för att kunna gå vidare. De har också rätt att få veta vad som verkligen har hänt. Förhoppningsvis har de fel i sina misstankar om att man tagit ut den dödas organ, men OM det finns någon som helst sanning i dem så måste de få veta!

  I ljuset av rättegångarna i New Jersey ang. organhandel så behöver de här ryktena utredas!

 158. drujnasu skriver:

  theanticlaus:

  You said 80% of the Swedish press is controlled by left-wings parties. That is a lie! Sweden has a problem as most newspapers are liberal, even though very few voters support the liberal party. That was the background for the statement of you knowing nothing about Swedish press. And I’ll stick to that even though you think it’s ”interesting”.

  You, though, still need to comment on your suggestion that Israel should arrest Carl Bildt, based on what other people have done, instead of attacking me for pointing that out. That is a ”very silly” (Monty Python-quote) idea! And if I’m allowed to speak freely, which I am, that is saying an individual is guilty for related individuals crimes – a pure nationalist (or racist) or thoughtless remark. (I’m not calling you a racist, because I don’t know if it’s because of Bildt’s nationality or biological origin you think he should pay for what other Swedish governments has done.)

 159. perfro skriver:

  Varför har Urban Ahlin anmält Carl till konsitutionsutskottet?
  Den frågan borde närmare belysas.

 160. yal67 skriver:

  # drujnasu säger:
  augusti 23, 2009 kl 8:45 e m

  Zvi Mazel said in Israeli media that 85% of the Swedish press is controlled by the left wing parties. The facts about Swedish press is all messed, it’s more like 85% of the press is moderate and liberal.

  That Olof Palme started a tradition of an anti-semitic campaigns through media implies there is a Swedish conspiracy against jews.

  Is that anti-swedic propaganda?

  Answer:

  We should investigate…

 161. florimond77 skriver:

  IDF does not conduct obdutions as a rule. There is clear information that its only a smaller part that of victims that has had that. Easy to check the figures for anyone intrested. Thanks to papers like Aftonbladet horrible truths about what happens in the dark can come into open. I am sure that many people in Israel also is outraged about the facts and the questions that has come into the light. Israel has a problem. They see themselves as victims all the time. But that time is gone. Hitler is dead. Its time to look at the present.
  How on earth is it possible that a demokratic state can tolerate brutal killings of young men who throw stones? And today to try to strangle the free press and journalists entering occupied areas? Like any dictatorstate. Who are these people who cry out for the godforsaken word antisemitism as soon as they are critizised? Antisemitism is specially made for jews while all other people who are met with the same bias ar met with racism. Why?

 162. smalanningen skriver:

  The only good thing about this article is the debate it is creating, and my point of view is crystal clear: Never should a politician interfere with the free press.

  That said, Aftonbladet is best used as toilet paper.

 163. perfro skriver:

  Dick Eixson refererar i sin blogg vad Netanyathos talesman Haarata sagt; vi respekterar pressfriheten i Sverige, men lika självfallet borde regeringen kunna ta avstånd från det som sagts i Aftonbladet.

  Dick Erixson finner inget klandervärd i detta.

  Men han bortser från en sak. Carl kan mycket väl i sina samtal med israelerna säga att han tycker artikeln är klandervärd och att den har drag av antisenitism.

  En tyst diplomati oh med det borde den israeliska regerigen kunna sig nöja.

  Dessutom har vi enligt vår grundlag en åsiktsfrihet, som inte får överskridas.
  Det kan till och ed vara frågor som utträcker vedervärdiga tanker t ex antisemmism eller stöd för terrorism.
  Var går gränserna. Får man vara en ismamilitisk fundamentalism liknande den i Iran.
  Svaret är ja.
  Vi har också fått ett invandradparti, som vänder sig mot en alltför omfattande invandring,
  Motsvarigheter finns i en rad andra europeiska länder och i Danmark ingår Danske Folkparti i regeringen.

  Våra svenska partier vägrar bemöta detta parti annat än i form att vi vill inte ha med dom att göra.
  Det låter sig säga, men vad händer om Sverigedemokratrna blir vågmästare, Ja, någon Sahlin-regering lär det inte bli.

  Detta sagt utan att jag inte känner någon sympati för sverigedemokraterna.

 164. […] vorgehen. Außenminister Bildt nutzt wie üblich sein Blog zur Stellungname (1 2) und fügt hinzu, dass eine Distanzierung von einem bestimmten Artikel eine Zustimmung zu all […]

 165. theanticlaus skriver:

  drujnasu,
  No, I was not serious about arresting Carl Bildt upon his arrival in Israel. I was being ironic, but that was probably lost in translation. I was trying to draw a parallel with the unending harassment of Israeli politicians. For instance, there are many Arab advocacy groups that use the justice system of democracies to commit ”law-fare” against Israel. Witness attempts in the UK and Spain, to name two countries, where there have been attempts to have Peres, Barak, and others arrested under trumped up war crimes charges.

 166. ervkohn skriver:

  Jeg har ikke hørt at den israelske regjering har bedt den svenske regjering eller utenriksministeren gjøre noe med hverken Aftonbladet eller redaktøren. Israelske politikere vet hva en fri presse er. Svenske politikere behøver ikke komme trekkende med ytringsfrihet overfor israelske politikere. Jeg har derimot hørt den israelske statsminister si at han forventer at den svenske regjeringen ikke er likegyldig til påstandene i artikkelen. Det er noe ganske annet. Det er lov å ha en holdning. Ytringsfriheten gjelder for alle.

 167. theanticlaus skriver:

  Had the Swedish Foreign Ministry backed the condemnation of Boström’s article by Elisabet Borsin Bonnier, Sweden’s ambassador in Tel Aviv – instead of reprimanding her – the matter would have ended there. Stockholm could have announced that in a democracy, the government does not muzzle newspapers; but that the blood libel does not reflect the views of the Swedish people or government. Israel did not ask for anything more. Instead, while Prime Minister Fredrik Reinfeldt opted to pontificate about the Swedish constitution and freedom of speech, he could not bring himself to dissociate from the substance of the defamatory article. Free-world newspapers can write basically anything they want, subject to self-regulation and national libel laws. So it should be. The bylaws of the Swedish Journalists Association call on members not to lie. Sweden’s press ombudsman and its press council are charged with monitoring and promoting good journalistic practice. Let them judge whether Aftonbladet has violated the ethical standards of Swedish journalism.

 168. scholljackson skriver:

  VARFÖR ??????????

 169. Kachina skriver:

  norah4you

  And ,…… when did Christianity come to Eritrea?

  In my research Konstantin hired a man named Eusebius (the world’s greatest forger) to ”compile” a Bible from the writings that existed, including the Gnostic writings.

  Then he cut the head of the Gnostics, but some of their writings they had time to hide in NAQ Hammadi and Quamran.

  When you read the Gnostic philosophy you can see quite clearly that sections has been removed and changed in the purpose to gain power over people and disparage women. This can be seen most clearly in Paul’s writings.

  Mohammed was indeed a follower of Jesus, but he used almost the same language as the dogmatic Paul. According to ”allah bless israel” has also the Koran been distorted , which gives us the result that Christianity and Islam are two false religions, created to oppress people.

  If you see their deeds from the 300s and 600s, they have probably killed more people than they saved souls.

 170. northlander5 skriver:

  florimond77,
  Aftonbladets horrible truths? Truths? An arrest of an Israeli rabbi in New Jersey for money laundering and connections to organ trafficking and the emotional retelling of an incident in 1992 with loose and unsubstantiated allegations? I think a good question to ask is why you so easily seem to take such a poorly written article as truth? Probably because you WANT to believe it.

  Can the IDf conduct obductions on every single individual killed in this conflict? No. And even if they were selective in their choice of who to obduct, how does that remotely substantiate organ trafficking?

  Like I said in a previous post on one of these entries, the scary thing is not that journalism like this exists, but that there are some people who will swallow it whole.

 171. antykatoendek007 skriver:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8217042.stm

  Page last updated at 18:03 GMT, Sunday, 23 August 2009 19:03 UK
  […]
  Mr Bildt added that

  condemnation of anti-Semitism is ”the only issue
  on which there has ever been complete unity in
  the Swedish parliament”.”

  Det verkar som om Mr Bildt är en riktigt duktig, bra skojare och borde gå över till ett annat yrke, förslagsvis som stand up komedian.

 172. theanticlaus skriver:

  Florimond77: The article’s author Donald Boström freely admits that he has no evidence of any of his allegations but says it is up to Jews and Israelis to prove themselves innocent. An interesting if not entirely original twist – Jews are guilty until they prove themselves innocent. The basic tenets of democracy do not appear to be familiar to either Boström or Aftonbladet or to many posting here. In case you needed an example of anti-Semitism, that is it…applying standards to them that you do not apply to anybody else

 173. […] sin blogg Alla dessa dagar fortsätter Carl Bildt att försöka förklara sig. Alla högstämda berdyranden om försvar av […]

 174. janotto skriver:

  Well, the Israeli government would surely they had more leverage so they could get Sweden to bend but the Swedes are tough people, we have made it clear throughout history.

 175. theanticlaus skriver:

  Janotto,

  It is not brave or admirable for the Swedes to resist correcting their mistake or to condemn this article. After all, the Israelis apoligized, as they should have, in February when then-prime minister Ehud Olmert expressed regret and sorrow for a satirical skit on Channel 10 that poked fun at the Christian belief that Jesus walked on water and Mary was a virgin. The skit had infuriated the Vatican. I don’t recall that Olmert’s condemnation damaged press freedom in Israel.

 176. Kachina skriver:

  ”….expressed regret and sorrow for a satirical skit on Channel 10 that poked fun at the Christian belief that Jesus walked on water and Mary was a virgin. The skit had infuriated the Vatican.”

  Well, it didn´t infuriate the Swedes, because Mary was born in constellation Virgins and water is the gnostic symbol for fellings. He upset feelings, but ”walked on them,” ignoring them.

 177. Kachina skriver:

  Det var friktionen mellan två individer, den ena dominerad av stjärnbilden Jungfru och den andra dominerad av den motsatta stjärnbilden Fiskarna, som alstrade Världsfrälsare.

  It was the friction between two individuals, one dominated by the constellation of the Virgin and the other dominated by the opposite constellation Pisces, which produced the World Savior, Christ.

  Jesus was born the same way all children are born.

 178. theanticlaus skriver:

  Kachina:

  You miss the point. I do not decide which religion is right or which is wrong. I treat all, or none, with respect. It is counterproductive to debate faith. that is not the matter being discussed here. The point is, Israel’s PM apologized when a group was offended by a comedian, of all people. Likewise the Swedish PM apologized to the President of Yemen. Yet, when an outrageous and libelous charge is leveled against the Jewish state, those who should condemn it refuse. Worse still, they falsely hide behind freedom of speech. That excuse did not stop them in the other case I mention.

 179. Kachina skriver:

  Which Prime Minister and witch Government?

  Previous government lost the election because of its shilly-shallying on the Mohammed cartoons and the Tsunami. Former foreign minister did not know what Phuket was (a ”Swedish village” in Thailand) and thought it was more important to go to the theater, than to send aid to the hundreds of Swedes who died on the beaches of Thailand.

 180. yal67 skriver:

  Kachina here you go:

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1066061.html

  Prime Minister Ehud Olmert on Sunday said he feels regret, sorrow and disapproval for a comedy show that mocked Christian theology and offended the Vatican.

  Government spokesman Mark Regev said Olmert told ministers at a cabinet
  meeting Sunday the comedy segment was in stark contrast to good relation between Israel and Christians worldwide.

  Broadcast recently on a late-night show on the private Channel 10 TV station, the segment mocked the belief that Mary was a virgin and that Jesus walked on water.

  The skit was a sarcastic response to the Vatican’s rehabilitation of a
  Catholic bishop who denied the Holocaust took place. The host later apologized for causing offense.

  The Vatican issued a statement Friday calling the segment a vulgar and
  offensive act of intolerance.

  In the sketch, Mary is said to have become pregnant at 15, thanks to a schoolmate. It said Jesus could never have walked on water because he was so fat he was ashamed to leave the house, let alone go to the Sea of Galilee with a bathing suit.

  The foreign ministry said the segment wouldn’t be shown again and that its host, well-known Israeli comedian Lior Shlein, had apologized.

  Did this ever affected Israeli freedom of the press ? of course not. Lior Shlein keeps making fun of Rabbis (but he is careful about Priests and Imams)

 181. chris200 skriver:

  I am anti-Zionist on the basis of its illegality. Thus I am highly critical of Israel and disagree with Zionists about most things. But we agree on one thing: the Swedish government is allowed to state an opinion about the organ-theft article, and it is good manners to do so when requested by another country’s government.

  The Swedish government cannot pass a legal verdict in the matter or decide what the press should do. That is freedom of press. But, which Israel keeps repeating to deaf ears, this is not what is requested. Only the government’s opinion is requested. The government’s opinion can range from condemnation, to support, to inconclusive.

  No one has explained why such a government opinion would limit the freedom of press, in what way it would violate the law. It is just taken for granted. It is a false assumption that makes Sweden look quite silly. Or perhaps it is just my silly misunderstanding, in which case I would appreciate someone explaining it to me.

  Have the Swedish and European governments misunderstood the freedom of press, or perhaps chosen a convenient interpretation of it, in times of controversy like the organ-theft article and the Muhammed cartoons? (the position in the latter was close to ”no opinion due to freedom of press”)

 182. flyktingar skriver:

  chris200:

  Jag förstår din anti-sionism. Mänsklighetens historia är kantad av tragedier. Tyvärr går det inte att backa bandet. Bara att gå vidare med så lätta fötter som möjligt. Jag är ocks helt enig med dig i din bedämning rörande regeringens tystnad. Jag kan inte förstå den på annat sätt än att man väntar sig en ursäkt från Aftonbladet. I detta fall vinner den en moralisk seger, som hinner först.

 183. Kachina skriver:

  ”I detta fall vinner den en moralisk seger, som hinner först.”

  En Phyrrus-seger om regeringen uttalar sig. Det kommer att betyda att de måste säga vad de tycker i samtliga detaljfrågor, till och med på kommunalnivå. Skall vår statsminsiter ta ställning till varje fall när socialnämnden med stöd av lagen om omhändertagande av barn, delar på familjer?

 184. mattemo01 skriver:

  Carl, om du får åka till Israel så tycker jag du skall ta upp en diskussion om de murar Israelerna byggt upp! För en som läste Uris böcker om Mila 18 som ung ter sig detta totalt idiotiskt! Sen undrar jag varför den Rabbin Rosenbaum som just nu är anklagad för just organhandel inte nämns! Om folk beter sig som svin, kommunister, nazister, judar eller palestinier så tycker jag det skall upp!
  Sen kan ju fråga sig om inte dagens Israeliska regering är antisemitisk? Det är ju inte så att judar är de enda som kan kalla sig semiter!

 185. flyktingar skriver:

  Kachina:

  Det kallas ryggrad och ansvarskänsla. Regeringen har i det längsta väntat på en ursäkt från Aftonbladet.

  När den uteblir måste man agera för medborgarnas skull. Annars driver folket roderlöst. Det kallas att leda, när en regering uttrycker vad man tänker och tycker.

  Sen är det upp till folket att välja vilket ledarskap det vill ha.

  Ett fortsatt ansvarslöst Aftonbladet med samme Oansvarige utgivare och med Ohly vid rodret i UD är en motbild som kan få den mest härdade att rygga tillbaka.

 186. florimond77 skriver:

  The swedish governement has no reason whatsoever to have any opinion on this article, and most of all no obligation whatsoever to condemn it and never ever because the israeli representaters puts agressive force and threat behind its words. The israeli governement has shown itself in a very ridiculus way.
  On the other hand if the israelis showed concern and seriously wanted advice how to deal with the problems described in this excellently written article it would be another matter.

 187. chris200 skriver:

  @Kachina

  Varför innebär ett regeringsyttrande om en artikel att de måste yttra sig om alla artiklar? Det är ju inte så att andra länders regeringar kommer begära yttranden om alla artiklar.

  Ett annat begrepp du lyft fram är ministerstyre. På vilket sätt styr regeringen pressen genom att uttrycka sin åsikt om en artikel? Ministerstyre betyder för mig att man fattar beslut åt andra. Tex besluta om censur, avsked, fängelsedom, belöning, medalj. En åsikt om artikeln har ej sådan beslutseffekt.

 188. Kachina skriver:

  ”När den uteblir måste man agera för medborgarnas skull. Annars driver folket roderlöst. ”

  Regeringen tar för givet att folket har så pass bildning att de kan tänka själva. Ni överdriver de antisemitiska strömningarna i Sverige och svenska folkets åsikter ändrar man inte genom en kraftigt vinklad artikel.

  ”Ett fortsatt ansvarslöst Aftonbladet med samme Oansvarige utgivare och med Ohly vid rodret i UD är en motbild som kan få den mest härdade att rygga tillbaka.”

  Aftonbladet är en seriös tidning med välutbildade journalister. Även andra sådana tidningar har sina hjärnsläpp.

  Sossar och Ohly har ensidigt tagit ställning FÖR palestina, något jag inte gillar. Jag menar att man i den här konflikten inte kan ta ställning för någondera parten och därmed vara fri att kritisera bägge parter, när de agerar omänskligt.

 189. florimond77 skriver:

  Varför ska vår regering yttra sig om denna artikel när den israeliska regeringen inte säger ett smack om vad som verkligen står där?

 190. mattemo01 skriver:

  Vår regering skall vara alldeles tyst i denna fråga! Däremot kanske man skall börja ifrågasätta varför Israel kan strunta i en hel drös FN resolutioner! Det kanske är en viktigare fråga?

 191. Kachina skriver:

  ”When it fails they must act for the citizens. Otherwise, the people running with loose rudder. ”

  The governmen believes that people have that intellectual training to think for themselves. You exaggerate the anti-Semitic tendencies in Sweden and Swedish people’s does not change views through a heavily biased article.

  ”A continued irresponsible Aftonbladet, with the same irresponsible publishers and Ohly at the helm of the UD is a counterpart who can get the most hardened to shrink.”

  Aftonbladet is a serious newspaper with well-trained journalists. Although such other newspapers have their brain-flips.

  Social Democrats and Ohly has unilaterally committed themselves to Palestine, something I do not like. I believe that in this conflict one can not rule for any party and thus be free to criticize both parties, when acting inhumanly.

 192. chris200 skriver:

  @florimond77

  Kan hända att vår regerings yttrande vore just att ”israeliska regeringen inte säger ett smack om vad som verkligen står där”. Även om Israel har beställt ett ”fördömande”.

 193. mattemo01 skriver:

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204886304574307932274150934.html

  Bara så ni vet att det ibland är som Dylan säger: Sometime Satan comes as a man of peace!

 194. flyktingar skriver:

  mattemo01:

  Lag är lag.

  Det är förbjudet att handla illegalt med organ och antisemitism är straffbart enligt lag. Så enkelt är det.

  Norskägda(!) Aftonbladet kommer att fällas. Pikant koppling till 150-årsfirandet av Knut Hamsun, han som gav sin nobelprismedalj till Göbbels 1943 …

 195. svennebananen skriver:

  Det är väl bara för haaretz att vänta på utvecklingen i Afghanistan.. när svenska soldater börjar bli indragna i tyngre strider med dödsoffer. ”Swedish soldiers plunder organs from dead afghans” allt baserat på någon sörjande analfabet till taliban som fått sin son dödad av svenska trupper. vad är problemet? Ingen skulle kritisera israel för det hoppas jag.

 196. Kachina skriver:

  Den rättegången kommer att bli mega-intressant.

  Även jag gissar att AB kommer att fällas. Det är för långt mellan Israel -92 , New Jersey och Rosenbaum 2009.

 197. mattemo01 skriver:

  Vad är en semit? Flyktingar kanske kan svara på det? Om någon är antisemitisk vad är man då emot?

 198. flyktingar skriver:

  mattemo01:

  ”Vad är en semit?”

  Kanske dags att googla? Om det känns lite trögt när du söker, så ska du bara tåla dig. Det är fler än du som googlar samtidigt. Donald Boström, Jan Helin och hela hans redaktion letar kryphål i lagen just nu …

 199. mattemo01 skriver:

  Sen Flyktingar undrar jag varför du inte tar upp oss i Sverige under 40-talet! Vad tyckte vår kung? Vad tyckte merparten av ordningsmakten?
  Detta är ju en subfråga! Om en njure betalas med 150.000 dollar svart så är det klart att några kommer att försöka tjäna pengar. Detta har en rabbin enligt egen utsago hållit på med i 10 år. Israels arme med dess killar och tjejer är troligen inte mer moraliskt högflygande än USA’s, Rysslands eller Norges! Vi i Sverige har docj aldrig gjort något ont! Eller hur! :-)

 200. mattemo01 skriver:

  Med andra ord flykting så vet du inte vad en semit är utan drar likhetstecken mellan en semit och en jude?

 201. flyktingar skriver:

  mattemo01:

  Visst är det bra med lagar, så man slipper bråka…

 202. svennebananen skriver:

  Kom just på en rubrik till. den här skulle dom kunna köra redan imorgon:

  ”Svenska soldater plundrar organ från död same”

  Intervju med kvinna som fått sin son dödad under sameupproret. Sedan gäller det om det skall bli riktigt att det finns idioter som faktiskt skulle kunna tro på innehållet också.. det är lite svårare att få till, vi måste alltså få igång något rykte i världen så folk i israel tänker ”jaja man vet ju aldrig riktigt med dom där svenskarna.. dom stal ju land så varför inte..”

  bara en liten tanke till alla som lägger inlägg här och verkar ha en spännande självbild och ett kort minne..

 203. mattemo01 skriver:

  Ja, stal land är ju intressant! Finns det en FN resolution som kanske kom till innan du föddes som härrör sig just till det? Som senare kanske kallades land-for-peace? Men vi har ju i Sverige hållt på mycket med rasbiologi och då blir ju uttrycket semit lite intressant,eller?

 204. mattemo01 skriver:

  Svenne, du tror alltså inte på att det säljs organ idag?

 205. svennebananen skriver:

  Mettemo:

  Klart det säljs organ men att tro att staten israel/IDF skulle vara involverade i det är inte realistiskt.

  Troligt har väl rabinen i usa någon förvirrad kontakt i rysland eller ett annat uland där det inte är så reglerat.

 206. mattemo01 skriver:

  Så Israels arme består enbart av moraliskt högstående kvinnor och män och inte ens en liten skit kan ha smugit sig in där?

 207. mattemo01 skriver:

  Känner du till Sternligan? De fick fram en minister med ögonlapp! En Israelisk kärnfysiker blev sövd och återförd till fängelse för att han ville påkalla att Israel skaffat sig kärnvapen! Men det var väl helt i sin ordning! Det skall väl vara fritt fram för alla att skaffa sig kärnvapen oavsett vilka regler som gäller?

 208. svennebananen skriver:

  mattemo:

  Det är just pga sådana kommentarer jag la mina tidigare inlägg för att visa på att det är för att det är israeler/judar och inte svenskar som du och jag har den här konversationen.. om det hade varit samma artikel om SSG soldater i Afghanistan hade du avfärdat den som strunt för svenskar gör inte sådant. DET är antisemetism. oavsett vad semit har för #¤%#¤ ursprung. suck. hejdå

 209. mattemo01 skriver:

  Vi borde skaffa oss några egna faktiskt! Bara för att det är kul att se filmer när det ryker lite från botten! Esrange borde ju vidareutvecklas eller hur?

 210. mattemo01 skriver:

  Så alla araber och svenskar är dumma och alla israeler goda?
  Du måste skämta?

 211. mattemo01 skriver:

  Så om Jackie Arlöv gör sig skyldig till krigsbrott i Bosnien och jag tycker att han är en fullständig idiot, är jag antisemit då?

 212. mattemo01 skriver:

  ”oavsett vad semit har för #¤%#¤ ursprung”
  Nu vet jag ju inte exakt vad de där tecknen betyder men det ser lite antisemitiskt eller åtminstone oartigt ut

 213. bildterberg skriver:

  svennebananen:
  ”om det hade varit samma artikel om SSG soldater i Afghanistan hade du avfärdat den som strunt för svenskar gör inte sådant”

  För min del hade jag nog krävt en grundlig utredning
  så att de svenska soldaterna hade kunnat få upprättelse
  i det fall de visade sig vara oskyldiga och anklagelserna
  helt grundlösa

 214. florimond77 skriver:

  Jag tycker Israel ska byta namn till Stalland.

 215. tommar skriver:

  Hjärtligt välkommen till min Face Book grupp Carl Bildt!

  Give the The Nobel Prize in Medicine to the Israeli Army!

  In the Swedish paper Aftonbladet (a paper with absolutely no several decades long history of anti-semitism… Over and over and over again…), the not even the slightest anti-semitic freelance writer Donald Boström, tells the story of how a young Palestinian was shot first in the breast and later in the stomach and legs, before the corps was dragged away by the Israeli army.

  Five days later the corps was returned. According to the always 100 % neutral and truthful Palestinian sources, the organs had been removed to be transplanted.

  (Up until now organs were considered to be delicate, and had to have blood and oxygen to work. Because of this, organ donation used to occur in hospitals, where specially trained doctors and nurses could remove them. All of this is now history!)

  We should all thank the honorable chief editor of Aftonbladet Jan Helin, who fortunately decided to publish this scientific breakthrough, on how the Israeli army secretly has developed a method to use dead internal organs, shot with assault rifles, in transplantations.

  Thanks to the responsible free press, we now have a sure winner of the Noble Prize of Medicine – The Israeli Army!

  Join this Facebook group to let the Noble Prize Foundation know about this nomination!

  And by the way. If Donald Boström or Jan Helin should ever need new organs, let’s all demand that they will be the first in Sweden to benefit from this new method!

%d bloggare gillar detta: