Blåsigt men bra

En vacker men påtagligt blåsig morgon när jag blickar ut över Nordatlanten från hotellfönstret i Reykjavik.

Gårdagens val i Afghanistan förefaller att ha förlöpt avsevärt bättre än det på sina håll hade befarats. Men det kommer att dröja till i morgon innan vi börjar att se konturerna av det valresultat som mer officiellt inte kommer att vara klart förrän i mitten av september.

Men i den nordisk-baltiska utrikesministerkretsen – med sedvanligt bra diskussioner – är det också mycket annat som står på dagordningen.

Utvecklingen i Sri Lanka fortsätter att oroa. Östersjösamarbetet måste byggas ut. Och vi måste få en fungerande fredsprocess i Mellersta Östern.

Men vi diskuterar också hur vi genom ökat samarbete kan förbättra våra respektive utrikesförvaltningar. Vi diskuterar alla i samma termer om modernisering och förändring.

Och alldeles självklart har vi diskuterat Islands situation i olika avseenden – främst de ekonomiska utmaningarna och hur frågan om medlemskap i den Europeiska Unionen har förutsättningar att utvecklas.

Mot slutet av dagen bär det så åter hem mot Sverige.

12 Responses to Blåsigt men bra

 1. millian4898 skriver:

  Hej Carl,
  Det är rätt att jämföra den debattstorm som uppstått efter Donald Boströms artikel om påstådd organstöld i Israel med den som uppstod när Muhammedkarikatyrerna publicerades. Utgången av de två ”stormarna” är dock vitt skilda. När det gällde karikatyrerna tog media ansvaret och publicerade (i de flesta fall) INTE medan fallet med Israel är att man väljer ATT PUBLICERA.
  Och det är en jädrans skillnad det! Som oundvikligen ger en viss uppfattning om var de som gör bedömningen har sina egna sympatier.
  Fel av ambassadören i Tel Aviv att uttala sig för Sverige. Samtidigt åndå skönt att någon svensk tog officiellt avstånd.

 2. emeishar skriver:

  Wisely, you’ve removed the ability to post comments on your controversial comments on Israel, free speech and that awful article in your local newspaper. The media, and seems like yours is no different, will publish anything to create sensationary headlines. The role of government – and this is where you, my dear minister, come into the picture – is to preserve democracy ethically and without slander and dishonest biased reporting without proper investigation of facts!

  You failed miserably in doing so, an in keeping a stance of avoidance while hiding behind “freedom of speech (quite a poor argument, I must say), you are reviving history and lessons unlearned. You fail to recognize media influence over public opinion and by keeping silent you risk becoming a latent accomplice to the ideas expressed in that article.

  I’m just a concerned individual also expressing his “freedom of speech”

 3. allnamesarealreadytaken skriver:

  Jag tycker att Carl Bildt på eget initiativ ska ställa in sin kommande resa till Israel. Det tycker jag därför att Sveriges utrikesminister inte ska riskera att bli gjord till åtlöje av de Israeliska regeringsmedlemmarna där den ultra-nationalistiska extremisten Lieberman finns i spetsen för denna fars som har utspelats de senaste dagarna.

  Jag förstår inte ens varför den svenska regeringen vill ha någon som helst kontakt med Lieberman och hans anhängare? Jörg Haider och Österrike gick det bra att bojkotta så varför inte Lieberman/Israel också? Båda är ju nationalistiska rasister.

  ”Enligt tidningen Haaretz webbsida överväger israeliska UD även andra protestformer, såsom att ställa in den resa som Bildt planerat till Israel om tio dagar. En annan idé är att ta emot svensken, men att utnyttja besöket till att ge kritiken mot artikeln rejält med publicitet, och att varje företrädare för den israeliska regeringen ska vägra att prata med Bildt om någonting annat än artikeln.”

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/mediekonflikt-mellan-sverige-och-israel-trappas-upp-1.935925

  Sen vill jag bara avsluta med att säga att jag tycker att det är skamset av Israel att kräva att den svenska regeringen ska gå in och censurera svensk media eller tycka till om enstaka artiklar. Detta är medias eget ansvar att välja vad dem vill publicera eller inte publicera. Alla Israelvänner som jämrar sig nu, varför var ni så tysta när all världens medier publicerade Muhammed-teckningarna? Inte var det NI som krävde att den Danska regeringen skulle fördöma denna publicering.

 4. z42007 skriver:

  Tjena Carl!

  Jag tycker att du gör ett kanonjobb! Inte bara du, utan hela sittande regering. Vik nu inte ner dig för mediala påtryckningar ang. Israel. Utan visa för en gångs skull var Sverige och sittande regering står. Stå på dig! Vad blev det för nubbe till kräftorna?

 5. Visionären skriver:

  Såg nyligen AB:s senaste inlägg i debatten: Här flyr Bildt från frågorna är rubriken och så kommer följande klipp:

  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article5677047.ab

  Filmen visar en ngt mysko reporter som först ägnar en stund att smutskasta Carl Bildt för att sedan framhålla hur pressad Carl Bildt är och att han minsann är KU-anmäld. Sedan ser man, uppenbarligen från ett längre avstånd, Carl Bildt få sitt bagage ur en bilstå vid Harpsunds entré och därefter gå mot entrén för att sedan stanna vid en krukväxt för att för en sekund studera denna. Samtidigt hör man reporten, som uppenbarligen står så långt ifrån att han måste höja rösten, säga: Carl Bildt, får vi ställa en fråga. Uppenbarligen hör inte Carl Bildt detta utan går vidare in genom entrén. Rubriken blir alltså: Här flyr Bildt från frågorna.

  Uppenbart är också att sossarna – och med dem medlöpande medier – satsar stenhårt på att försöka få Carl Bildt ur balans. För ngn vecka sedan var det skitsnack i TV4 från både Urban Ahlin och – förvånande nog – även Jan Eliasson, vilket många med mig redan har kommenterat här på denna blogg.

  Denna vecka är det tydligen AB som tagit över stafettpinnen. Först en helt osannolik artikel publicerad på kultursidan. För Helle Klein, Jan Helin och Urban Ahlin måste den svenska ambassadörens uttalanden fått dem att förtjust gnugga händerna, eftersom den där fick en infallsvinkel för ytterligare angrepp. Och nu lever drevet efter sin egen dramaturgi med ovan s.k. ”reportage” som hittillsvarande absoluta höjdpunkt, alla kategorier.

  Av antalet kommentarer just nu att döma har AB och sossarna än så länge lyckats i sitt uppsåt. Men om Carl Bildt behåller sitt lugn och bara sakligt svarar på de frågor som under helgen säkerligen kommer ställas till honom från framför allt AB, kommer han att gå vinnande ur striden när krutröken lagt sig medan AB och Urban Ahlin kommer att framstå som riktiga loosers.

  Lycka till Carl!

  V

 6. bestofmankind skriver:

  ”…..ur striden när krutröken lagt sig medan AB och Urban Ahlin kommer att framstå som riktiga loosers.”

  Beklagligt hur vissa nästan helgonförklarar Carl Bildt, och inte tål att han blir kritiserad och bli rättad.

  Urban Ahlin gör sitt jobb alldeles utmärkt. Han tycker att ett ”blogg inlägg” inte räcker som ett officiellt uttalande för Sverige. Och han vill att KU utreder hur det gick till när ambassadören Bonnier publicerade sitt uttalande på ambassadens websida.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5676114.ab

  Det är så politiken fungerar i praktiken.

 7. mrmhalland01 skriver:

  bestofmankind,

  nja…nu är det väl inte riktigt så (att det stannar vid ett blogg-inlägg)?
  Vi (Sverige) Kallade ju faktiskt till oss Israels ambassadör till UD idag för ett möte med kabinettsekreterare Belfrage.

  Nej Ahlin gör inget bra arbete, han stör Sveriges ordförandeskap i EU bara för sakens skull.
  Naturligtvis kan han inte hämta hem några poänger på detta löjliga utspel !

 8. talmannen skriver:

  Kan du precisera dig ang. Sri Lanka..?

 9. Visionären skriver:

  Idag skriver AB bl.a. följande i en artikel på nätet angående Carl Bildts ankomst till Harpsund igår kväll.

  ”Vände bort blicken
  Strax efter klockan 18 i går anlände en hårt pressad utrikesminister till Harpsund. När Aftonbladet försökte ställa frågor om KU-anmälan och Israels krav på att Sverige ska fördöma artikeln om organhandel vände han bara bort blicken, plockade ut sin väska ur bilen och gick in i huset. Han vägrade ge ett ord till svar.”

  Som framgår av min kommentar här ovan är detta rena ljuget rakt upp och ned. Av filmklippet jag länkat till framgår med all önskvärd tydlighet att AB:s s.k. reporter är på så långt avstånd från Carl Bildt att denne inte ens märker reporterns närvaro och ännu mindre att det skulle ha ställts ngn fråga som Carl Bildt förmodades besvara. Att Carl Bildt vid detta tillfälle skulle vägrat svar är således ren och skär lögn från AB:s sida.

  I dagens artikel har AB emellertid inte ngn länk till det filmklipp som jag hänvisar till ovan, utan istället en stillbild på när Carl Bildt går in i huset. Av denna stillbild framgår inte att AB:s textinnehåll innehåller rena falsarier. Min länk till filmklippet ovan funkar fortfarande såvitt jag kunna se, men frågan är väl hur länge det dröjer innan AB helt plockar bort filmklippet.

  Hur som helst kommer jag att anmäla dagens artikel till PO. Att AB publicerar artiklar med galna vanföreställningar står helt i deras rätt enligt TF, men inte att komma med medvetna lögner.

  V

 10. bestofmankind skriver:

  ”Nej Ahlin gör inget bra arbete, han stör Sveriges ordförandeskap i EU bara för sakens skull.
  Naturligtvis kan han inte hämta hem några poänger på detta löjliga utspel !”

  Du menar alltså att den Moderatsytrda regeringen har immunitet eftersom den är ordförande i EU. PATETISKT!

  Eftersom du vinklar sakfragan att få hem politiska poäng, kommer säkert många väljare att ha en fundering över den.

  Det är ju uppenbart att ambassadören till Israel borde ha en direkt kontakt med UD/Carl Bildt innan publiceringen av den kontroversiella uttalandet angående denna mycket känsliga moraliska frågan.

 11. hjortfot skriver:

  Även jag är intresserad av vad Carl Bildt syftar på när han nämner utvecklingen i Sri Lanka. Det finns åtminstone 3 områden som inger oro.

  1, Behandlingen av tamilerna i nord/noröstra delen av landet och den roll som NGOs tilldelats av den lankesiska regeringen. Det kan sammanfattas som den humanitära aspekten.

  2. Sri Lanka är på väg mot att bli en enpartistat, för att inte säga en enfamiljstat eller t o m en enperson stat. Huvudstaden Colombo är nedlusat med stora affisher där president Rajapaksa förhärligas. Denna med offentliga medel finansierade propagande har är utmärkande för diktaturer. Politier och journalister med avvikande åsikter förföljs och trakasseras. Presidentens bröder och andra familjemedlemmar placeras på nyckel poster. Det är den demokratiska aspekten.

  3. Bland de reformer som Rajapaksa prisas för av utrikesmninister Bogallagama är övergivandet av en västorienterad politik till förmån för en östorienterad.
  Listan på statsbesök är avslöjande. Kina, Iran och Libyen är anslående exempel. Sri Lanka har beiljats observatörstatus i BRIC tillsammans med bl a Iran och Mongoliet. I SCO (Shanghai Cooperation Organisation) grundat av Kina, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan och Uzbekistan. Sri Lanka har nyligen, tillsammans med Belaru, erhållit status som ”Dialogue Partner” i denna långt ifrån västvänliga organisation. Sri Lanka bidrar här till en balansförskjutning i regionen. Som ett case är det väl värt att studera. Det är den internationella aspekten.

  Efter nedläggningen av den svenska beskickningen i Colombo i mars 2010 kommer UD inte att ha någon direkt rapportering från Sri Lanka i bl a dessa frågor.

 12. perfro skriver:

  Valet i Afganistan kräver fortsatta ansträngningar att stablisera läget i landet.

  Det kräver att amerikanarna sätter in starkare militära resurser än nu och attatt USA inte bara lämnar för då blir det kaos.
  Det krävs låmgvarig amerikansk närvaro och inte som i Irak där man lämnar Bagdad åt sitt öde med ökad terrorism som följd.

  Vi ser i dagsläget en opinon som säger låt oss lämna landet åt sitt öde. Det angår inte oss.Den finns även i vårt land visar olika undersökningar.

  Det krävs att de politiska partierna bemöter detta kraftfullt och även om det inte märks så har ju även socialdemokraterna godkänt att vi har trupp där.

  Vid ett tillbadagrande skulle det innebära att talibanerna åter tar makten och att uppbyggnaden av demokrati går förlorad.
  Talibanerna vill inte ha sånt som skolor, sjukvård, rättsväsende, en stark krigsmakt och polisväsen de.
  Kvinnornas ställning skulle gå tillbaks till tidigare förtryck.

%d bloggare gillar detta: