När SZ-100 inte längre fanns

Varför föll järnridån? Hur kollapsade det sovjetiska imperiet?

Stora historiska frågor som dessa har sällan några alldeles självklara svar. Diskussionen kommer säkert att pågå under mycket lång tid.

Utan jämförelser i övrigt må noteras att diskussionen om varför det romerska riket föll fortfarande tillhör de livligare.

Var det Reagans retorik? Dissidenternas djärvhet? Avspänningens logik? Eller rätt och slätt det korrupta systemets plötsliga kollaps?

Alldeles säkert måste alla dessa faktorer vägas in när det fantastiska skeendet för två decennier sedan diskuteras.

Kring firandet här i Sopron kommer fakta som ger ett av perspektiven på det som inträffade.

Att bygga och underhålla och bemanna denna omfattande järnridån var en kostsam operation. För det dåvarande socialistiska Ungern handlade det om en 226 km lång mycket omfattande spärranläggning.

För varje kilometer järnridå vid Ungerns gräns gick det åt 25 ton taggtråd – och denna taggtråd måste dessutom då och då bytas ut.  Vi talar om närmare 6 000 ton taggtråd bara på denna mindre del av järnridån genom Europa.

Länge var det i Sovjetunionen som taggtråden SZ-100 tillverkades. Men när den tillverkningen av någon anledning plötsligt upphörde visade det sig att det socialisiska Ungern inte hade något annat alternativ än att börja att importera taggtråd från Väst.

Men att importera från Väst krävdes västvaluta, och i det smygande socialistiska sammanbrottets Ungern var det dåligt med den saken.

Och så hamnade man i situationen att man inte riktigt hade råd eller möjlighet att underhålla de jätteanläggningar som var en förutsättning för de socialistiska fängelseregimernas själva existens.

Beslut fattades om att börja att ta ner de omfattande gränsspärrarna.

Och strax tog människors frihetslängtan över och utvecklingen fick sin egen dynamik.

7 Responses to När SZ-100 inte längre fanns

 1. donkeyman skriver:

  Självfallet var det inte EN enda orsak utan det var en summa av en mängd faktorer som samarbetade och den patiensen råkade gå ut just den gången för 20 år sedan.

  Personligen förde mitt jobb mig till Östblocket många gånger och jag hade många vänner och arbetskamrater där. Folk jag var tillräckligt god vän med för att kunna snacka politik i vart fall mellan skål och vägg. Och jag vill lyfta fram en av dessa faktorer som jag tycker har blivit väldigt underskattad i debatten.

  Sovjetunionen hade ett alldeles utmärkt skol- och utbildningssystem. Folk flest i Sovjet var betydligt mer allmänbildade än vad folk flest i till exempel USA var. Och ju mer internationella kontakter man fick desto mer såg allt flera att verkligheten och de officiella politiska teorierna inte stämde överens. Det tror jag är den faktorn som satte den stora mängden människor i rörelse.

 2. nilbor skriver:

  Carl!
  Din fråga; ”varför föll järnridån,” och ”stora frågor som dessa har inga självklara svar.”
  Vi som följt Dig genom åren kommer gärna ihåg Dina tidigare reflektioner; ”den frihetslängtan som finns inom varje människa är starkare än någon diktator eller diktaturstat. De är dömda till undergång förr eller senare. Gäller inte detta längre..?

 3. htmx skriver:

  Skulle peka på splittringen i den ryska elitens strategi.

  Var nog en nödvändig men inte tillräcklig förutsättning för imperiets sönderfall. Andra faktorer som fallande oljepris, omvärldens agerande, kriget i Afghanistan kan nämnas som andra bidragande faktorer.

  Frågan om splittringen i den Iranska eliten får liknande följder? Hittills verkar det inte så.
  Reformisterna är i minoritet inom eliten och den ”högste ledaren” Khamenei är ingen Gorbatjov.
  Frågan om omvärlden kan föra en politik som förändrar dynamiken? En förstärkt sanktionsregim är sannolikt inte det rätta. De konservativa kan peka på omvärldens isoleringspolitik och stärka sin ställning ytterligare.

 4. smalanningen skriver:

  donkeyman: Helt korrekt och bra inlägg. Jag har vänner i forna DDR som vittnar om hur mycket bättre t.ex. sjukvården var under DDR-tiden.

  Sen att de avskydde att vara bevakade av STASI och hindrade att resa och verka fritt är en annan sak, men man kan lära sig saker av det som faktiskt fungerade.

 5. perfro skriver:

  Det koruppta systemets inneboende logik är tycker jag är en alltför mild formulering.
  Det skulle i så fall syfta på en förändringar som skedde när Gorbatjov var president.

  Ryssland av i dag är fortfarande ett korrupt samhälle.
  Vi har där ett polit6isk system, som inte tolererar en politisk rörelse, som skulle bli ett alternativ till den nuvarande halvkommunistiska.

  Putins språkbruk gentemot georgierna talar för sig självt liksom utskällning av den ukraniska presidentern.

  De politiker och den befolkning som utmarnar ryska intressen i Kaukasus förtjänar inte annt än att bli likviderade menade de n blide Medvedvev nyligen.

  Den enda utmaning Putin inte vågar är islam i Ryssland. Han går till och med
  bönestund.
  Om det vore allvarligt menat och han verkligen levde upp till skulle det vara ett mirakel.

  De som verkligen vet vad Putin stått för och genomfört kallar honom mördare.

 6. Kachina skriver:

  donkeyman

  Jag tror att du har dragit de exakt rätta slutsatserna.

 7. stig2entreprenoren skriver:

  Taggtråden tog slut!
  Du sa det själv!
  Kan det vara så enkelt?
  Roligt och troligen mer underfundigt än vad de flesta först tänker.

%d bloggare gillar detta: