Efter tre dagar i Bryssel

Efter tre dygn i Bryssel har jag nu dragit mig bort därifrån och inlett någonting som möjligen skulle kunna likna några lite lugnare dagar.

Vi får se hur det går med det. Världen står väl inte stilla.

Men det var ytterligare en bra dag i Bryssel i går.

Javier Solana och jag inledde på ett frukostseminarium om medling som samlade huvuddelen av EU:s speciella representanter i olika delar av världen. Och sedan fortsatte vi på en större konferens som samlade erfarenheter av ett decennium av EU:s gemensamma yttre säkerhetspolitik.

Bägge mötena var en del av vårt arbete för att försöka att ytterligare stärka EU:s roll som fredsaktör i olika delar av världen.

Därefter var det s k trojkamöte med Vitrysslands utrikesminister Martynov. Att de vill komma närmare EU är alldeles uppenbart, och det är ju inte heller svårt att förstå motiven för detta. Men för att det skall vara möjligt krävs tydligare steg när det gäller den fulla respekten för medborgerliga fri- och rättigheter liksom utvecklingen mot ett öppnare samhälle.

Vi kommer mycket uppmärksamt att följa utvecklingen i bl a dessa avseenden under de närmaste månaderna. Vi står inför viktiga beslut mot slutet av året.

Mot slutet av dagen hanns det också med ett telefonsamtal med Irans utrikesminister Mottaki om  bl a den EU-medborgare som fortfarande hålls fängslad i Iran. I dag kommer vi att återkomma till Iran i den vidare frågan om respekten för grundläggande fri- och rättigheter.

Men nu njuter jag solen i Europas sydligare delar – även om telefon och Internet fungerar med full kraft även här.

2 Responses to Efter tre dagar i Bryssel

  1. Susann Gunnarsson Österman skriver:

    Hej
    Följer din blogg med förtjusning. Ser ditt bidrag till samhället som en handling för demokrati och insyn. Men jag förstår inte hur du lyckas att alltid vara uppkopplad. Själva har vi (alla jag känner) problem med täckning när det gäller internet och telefon.
    Grisslan

  2. oliwer1 skriver:

    Att EU är en stor fredsaktör i världen finns det ingen tvekan om, och att Iran och Vitryssland måste diskuteras är det definitivt ingen tvekan om. Inga valobservatörer tillåtna, inga grundläggande mänskliga fri och rättigheter, EU har väl lättat lite på restiktionerna mot Vitryssland men i fråga om dessa länder får vi verkligen ta oss i akt. Hoppas inte EU släpper vaksamheten på dem för fort.

%d bloggare gillar detta: