Bra dag – bra början

I stort sett måste man väl säga att denna dag av vårt första möte med GAERC avlöpte ungefär som  vi hade tänkt oss.

Det enstaka viktigaste beslutet var självfallet att sända Islands ansökan om medlemskap vidare till Europeiska kommissionen.

Men bra var att diskussionen i den frågade visade ett mycket brett stöd för att gå vidare med integrationsprocessen också vad gäller västra Balkan. Och jag hoppas att vi kommer att kunna ta ett ytterligare steg i det avseendet redan vid vårt nästa möte.

Vi hade också en bra diskussion om EUMM-missionen i Georgien och situationen där, och jag rapporterade kort från resan till södra Kaukasus i stort. Det var viktigt att sända signalen om EU:s tydliga engagemang för stabilitet – liksom för stödet till Georgiens territoriella integritet.

Jag hoppas vi kommer att kunna återkomma till frågorna om vårt samarbete med södra Kaukasus vid ett av våra närmaste möten.

Även Somalien diskuterades med viss utförlighet. Vi måste förstärka vårt engagemang i de olika frågorna på och kring Afrikas horn. Också denna fråga återkommer inom kort.

Såväl Javier Solana som jag rapporterade också kort om våra besök nyligen i Afghanistan och våra slutsatser från dessa. Till dem kommer vi att återkomma vid det informella utrikesministermötet i Stockholm i början av september.

Vid lunchen var det naturligt att vi också diskuterade situationen i Iran. Att de anställda på den brittiska ambassaden som arresterats nu släppts noterades med tillfredsställelse, men fortfarande hålls en fransk medborgare orättfärdigt arresterad.

Också till olika aspekter på den iranska utvecklingen kommer vi alldeles säkert att återkomma på olika sätt.

Allt detta belysters väl på den avslutade gemensamma presskonferensen.

Nu stundar förberedelser för morgondagens möte. Jag har två tal på två konferenser och därefter ett viktigt möte med Vitrysslands utrikesminister.

Det var en bra dag – och en bra början.

14 Responses to Bra dag – bra början

 1. perfro skriver:

  Eumm-missionen i Georgien ska allts verka för territoriell stabilitet, vilket förstås är nödvändigt.
  Däremot tycks det råda en politisk instabilitet i Georgien, är en stor andel av befolkningen inte delar presidentens starkt uttalade ameikanska sympatier.

  Det skulle tycker jag vara bra om relationena mellan EU och USA närmare klargjordes i Georgien.

  Har EU helt övergivit Georgiens anspråk på att de av Ryssland ockuperade provinserna ska frigöras och i så fall hur det ska kunna ske?

 2. himstaf skriver:

  ”Georgien är Europa” sa Carl Bildt efter att Ryssland slagit ned Georgiens (med Israeliska commandos och rådgivare o amerikanska legosoldater, en slags NATO-attack kan man säga) oprovocerade attack 8/8/8 under OS invigningen. Snacka om osportsligt. En sovande civil stad blev massakrerad för NATOs och Israels fortsatta krig mot västra och mellersta Asien. 1000 döda, varav de flesta har ryska pass, plus ryska gränsvakter. Befolkningen flyr mot ryska gränsen….
  Brave New World

 3. oliwer1 skriver:

  Problemet med Iran och de afghanska talibanerna är det absolut viktigaste för både EU och USA. Löser man inte det så kan det gå riktigt illa.

 4. florimond77 skriver:

  jag har en känsla av att EU projektet är ett misstag. man borde kunna handla och hjälpa varandra utan denna stora dyrbara apparat. de nordiska länderna kunde istället ha bildat en egen nordisk union. island blev ju hotat av EUländer under sin kris. nu tvingas man in. allt är bara maktspel. en makt som man inte är mogen att inneha. någon gång i framtiden kommer folk att få kämpa att ta igen sina stater om det ska fortsätta så här. så onödigt. jag tror på decentralisering och mångfald – inte att hela världen ska se ut som vilket köpcentrum som helst. dessutom har vi miljöproblemen att klara av nu. det smartaste sättet att lösa det på är att få företagsvärlden att inse att de kan tjäna pengar på en bättre värld. en värld där krig är förbjudet av miljömässiga skäl bl a ….

 5. mrmhalland01 skriver:

  florimond77 :

  Jag tycker nog att tanken med EU har varit god, men nu har den definitivt urartat.
  Som du påpekar är organisationen så kostsam så ingen verkar ha grepp om kostnaderna, precis som inom FN.

  Personalen roffar åt sig så mycket pengar att det inte finns något kvar när det verkligen behövs.

  Utvidgningen har blivit ett självändamål. Troligen för att kunna betala de enorma tjänstemanna-ersättningar med påhittade bidrag för än det ena och än det andra.

  Att bjuda in länder som Turkiet och balkan-länderna är självklart det som till slut kommer starta konflikter i EU.
  Hoppas det inte leder till regelrätta krig.

  Vi har de senaste 20 åren bevittnat hur unioner av ”omaka” länder fallit sönder med buller och brak.

  Nu bygger vi en egen.

 6. tg46 skriver:

  Vi har inte hört från CB sedan i måndags. Märkligt. Hoppas allt är väl.

 7. currencytrader09 skriver:

  Hej Carl,

  Jag läste din intervju i Financial Times gällande integrationen av Balkanländerna där du påpekar riskerna som finns för EU om man inte agerar snabbt.

  Citat
  ”..The European Union risks losing credibility and contributing to political instability in the Balkans unless it draws the region’s states closer to their goal of EU membership”

  ”..Mr Bildt, whose country holds the EU’s rotating presidency, warned that nationalists in the region might gain strength at the expense of pro-European political forces in several former Yugoslavian states if the prospect of joining the EU were to fade”

  Det du lyfter fram är onekligen en stor risk. Flera länder i Balkan motarbetar sina grannar av politiska orsaker, men även på grund av bitterhet. Ett exempel är den Grekiska regeringens ofattbara motarbeting (snart i 18 års tid) av det lilla landet Makedonien, som besitter rätten till ”self-determination” i fråga om identitet. Många kritiker menar att EU i dagsläget ”sponsrar” Grekland indirekt genom att inte ta i hårdhanskarna direkt.

  Grekland har redan fått en fördömmande rapport från FN (Gay MacDougal-rapporten) gällande grova minoritetsbrott (mot Makedonier) som strider mot internationell lag. Och under 2004 så dömdes Grekland av EU’s domstol för minoritetsrättigheter för brott(återigen mot Makedonier) och fortfarande har INTE Grekland följt EU’s domstol. Det är ju patetiskt.

  Vad har EU för makt egentligen? Vad sysslar dom med? Det predikas mycket om fungerande lagar och demokrati.
  Jag delar helt din mening att EU bidrar till ostabilitet samt ger nationalister mer mod att ta över.

 8. alivga skriver:

  Mrmhalland01:

  Jag köper inte riktigt din kritik mot EU. Visst finns det mycket som är dåligt i unionen och som bör bekämpas. Den kritik som du riktar mot EU kan appliceras på nationalstaten Sverige i lika hög grad. Stockholm roffar åt sig en stor bit av kakan och som halläning undrar jag om det verkligen var rätt att det underutvecklade Dalarna och Norrland skulle få vara en del av Sverige. Bör Sverige upplösas? Naturligtvis inte! Detsamma gäller för EU.

  Din nervärderande syn på Balkan är något komisk. ”Att bjuda in länder som Turkiet och Balkanländerna är självklart det som till slut kommer starta konflikter i EU”. Visserligen är jag inte en anhängare av Turkiet som EU-medlem – det av orsaker jag nu inte tänker utveckla. Att Balkanländerna hör hemma i EU är i min mening självklart. Glöm inte att EU:s ”kärna” utgörs av Europas mest krigiska nationer – Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Dessa länder har tillsammans skapat så många krig och konflikter på vår kontinent genom historien att Balkanhalvön bleknar i en jämförelse. Det skulle inte förvåna mig om EU en dag faller sönder – men fram till dess har vi alla att vinna av samarbetet.

 9. mrmhalland01 skriver:

  alivga:

  >Det skulle inte förvåna mig om EU en dag faller sönder

  Varför skulle det inte förvåna dig ?

  >Den kritik som du riktar mot EU kan appliceras på nationalstaten Sverige i lika hög grad.

  Visst är det så..
  Är det ett argument att acceptera det som utbetalas inom EU och FN ?

 10. alivga skriver:

  mrmhalland01:

  1. Därför att stora multinationella länder och unioner historiskt sett alltid fallit samman.

  2. Nej! Men det är ett argument för att inte kritisera EU innan man städat upp på sin egen bakgård? ”EU-projektet” är lika vettigt som ”Sverigeprojektet”.

 11. mrmhalland01 skriver:

  alivga :

  Jag är inte emot EU.

  Jag tror att EU har en viktig funktion, men, det får inte bara ösas ut skattepengar till orimliga mer eller mindre rumsrena ersättningar internt.

  Jag tror dessutom att Sverige kommer att anstränga sig och uppnå goda resultat under detta halvår som ordförandeland.

  Kunde Sverige föra upp den interna ekonomin på agendan kanske nästa 2-3 ordförande genomföra en reform.

 12. alivga skriver:

  mrmhalland01:

  Jag tror inte att det finns en enda EU-medborgare (inklusive Balkan) som inte skriver på det du säger. Lösnigen ligger dock inte i att upplösa unionen utan på att tillsammans bekämpa det som är dåligt.

 13. mrmhalland01 skriver:

  Då är vi överens :-)

%d bloggare gillar detta: