Överge? Nej, snarast tvärt om.

Innan jag lämnade Kabul i går kväll – där jag f ö också hann med några inköp i den utmärkts och omskrivna lilla bokhandeln – hann jag med att kort tala också med några svenska media, och kunde med viss förvåning notera att en eldstrid i norra Afghanistan nu tydligen lett vissa till att kräva att vi mer eller mindre helt skulle skrota vårt enagemang i landet.

Den ståndpunkten har jag mycket svårt att förstå.

Visst är stats- och fredsbyggandet i Aghanistan både svårt och osäkert. Det handlar om ett av världens fattigaste länder som dessutom slitits sönder av tre decennier av förödande krig.

Men vad som händer här angår oss. Att 90% av världens opium-produktion i dag kommer från södra Afghanistan borde egentligen vara argument nog. Att förhindra att al Qaeda kan komma är viktigt för oss alla.

Jag tror inte att vi snabbt kommer att kunna stampa ett perfekt samhälle ur marken vid Hindu Kush, men jag kan för den skull inte acceptera att vi skulle överge dem som faktiskt försöker att bygga ett rättssamhälle, ge kvinnor möjligheter de annars skulle förvägras och ge unga pojkar och flickor en utbildning de annars aldrig skulle ha fått.

Och det tragiska är att allt detta måste skyddas – också militärt – mot dem som försöker att kasta landet ner i medeltida mörker av förtryck och fördomar. Att tro något annat är bara att visa hur lite man förstått.

I dag deltar 41 nationer i den militära fredsoperationen i Afghanistan – med mandat och uppdrag från FN:s säkerhetsråd.

Trots en i vissa avseenden mer besvärlig situation än när jag var där senast återvänder jag från Afghanistan med lite mer av tillförsikt.

En ny amerikansk politik har även här skapat bättre möjligheter. Man inser behovet av att skydda civila, och att satsa än mer på civila och ekonomiska insatser i fredsbyggandet. Kring detta diskuterade vi mycket.

Och med alla sina ofullkomligheter pågår just nu en livlig demokratisk debatt i hela landet inför presidentvalet den 20 augusti. Jag skulle inte våga att spå om utgången – dynamiken i den demokratiska debatten är alldeles för stark för det.

Jag tror att den Europeiska Unionen kan göra mera för att hjälpa Aghanistan, och efter sommaren hoppas jag att vi kommer att ha förslag på bordet för hur det skall kunna gå till. Det är när landet är på väg in i den utomordentligt viktiga perioden mellan årets president- och nästa års parlamentsval.

Fredsbyggande är förvisso inte enkelt, och måste ibland fysiskt försvaras mot de krafter som vill annorlunda.

Men att ta utmaningarna till intäkt för att kapitulera är mig främmande. De är i stället ett argument för intensivare och bättre insatser.

27 Responses to Överge? Nej, snarast tvärt om.

 1. peter7878 skriver:

  Så länge richard holbrooke har något att sägga till om så kommer inga opium fält att förstöras.

  Amerkianerna låter opium fälten vara för att de får information från opium ”kungarna”.

  Vissa Amerikanska myndigheter (DEA, FBI) tycker inte att det är så smart att låta opium döda flera hundra tusen i världen för att man ska få information om några enstaka individer. Samt att de försöker stoppa ”små” handlare som försöker smuggla några hundra kilon när de kan köpa ton vis i Afganistan.

  USA har teknologi för att hitta en ventilations trumma på en bygnad samt misiller som kan träffa ventilatons trumman. Om USA skulle vara intreserade utav att få bort opiumuet skulle det vara bort.

 2. Kachina skriver:

  Väl talat, Carl. Instämmer.

 3. perfro skriver:

  Först på plan vad gäller att Sverige ska lämna Afghanistan var förstås Pierre Schori.

  Han fick också vederbörlig uppmärksamhet i tv.

  Ännu har vi inte hört något från Lars Ohly och Peter Eriksson, men Mona Sahlin än så länge har dem i ett fast grepp.

  Afganistan är ju ett land där kvinnorna förtrycks. Det sker med instämmande av den politiska ledningen, som i detta avseende representerar en fundamentalitisk hållning likt den i Iran.

  Denna fråga verkar inte uppmärksammas i det förestående valet.
  De demokratiska länder, som nu finns i Afganistan, måste, ta itu med detta.
  Något avgörande resultat kan dock ta sin tid liksom att få bukt med opiumhandeln.

 4. Kachina skriver:

  perfro

  Religioners förtryck, i synnerhet mot kvinnor, är tydligen en känslig fråga som man måste orda försiktigt om.

  Klart är dock att Talibanernas livsåskådning är direkt skadlig och ett hot, även mot oss i Sverge. ”Väckelsepredikanterna” är redan igång, även i Norrland. Först som vän i familjen, sedan (när relationen är etablerad) som mycket krävande ”försäljning” av ett kraftigt vinklat budskap.

  Det Bo W nämner om London, sker även här. Detta kan vi bekämpa (förinta) utan andra vapen än ord, kunskap och uppmärksamhet. Betänk, att det finns en avsikt bakom varje ord och varje liten attityd.

  Bemöt dem, innan de hunnit gro till ett accepterat faktum.

  Talibanerna är prio 1, därefter kan vi städa ut opiumet.

 5. bildterberg skriver:

  Konstigt,
  Det verkar som om talibanerna inte alls gynnat
  opiumproduktionen i Afghanistan:

  http://www.swivel.com/data_sets/spreadsheet/1016492

  Inte för att jag vill försvara talibanerna men
  hur kan man förklara detta fenomen?

  http://opioids.com/afghanistan/

 6. un2here skriver:

  bildterberg,

  Mullah Omar och Bin-Laden var inte alltid överens om hur Koranen skulle tolkas. Den senare förespråkade en mer pragmatisk ekonomisk politik med export av opium/heroin som hörnpelare.

  (Detta i ett krigshärjat land som på 80:talet hade haft export av benproteser till minskadade barn i Moçambique som viktigaste inkomstkälla.)

 7. mothermoo skriver:

  Hmm.

  Hedervärt att vi ska visa närvaro i Afghanistan, men vilken är vår egentliga huvuduppgift?
  * Bekämpa talibaner
  * Stoppa drogtillverkning
  * Underlätta för civila hjälporganisationer
  * Hjälpa och skydda afghanska civilbefolkningen

  Eller bara visa att Sverige är beredd att bära sin del av den internationella bördan?

  Jag tror att det är denna inte helt definierade huvuduppgift som också leder till debatten om vilken utrustning våra soldater ska ha. Är det bekämpa talibaner så är det givetvis Stridsfordon 90 som borde skickas ner, förutsatt att den klarar av vägarnas skick i operationsområdet. Är det den humanitära sidan som ska ha fokus så kanske minskyddade jeepar räcker. Helt oskyddade fordon som vi fortfarande har måste dock ses som lite väl naivt.

  Se mer på min blogg: http://chefsingenjoren.blogspot.com/2009/07/mer-trupp-till-afghanistan.html

 8. Kachina skriver:

  Värt att tänka på, mothermoo.

  Kanske försvarsministern skulle läsa, Slagfälten efter 1945, del 1, Gunnar Åselius, sid 69,….och begrunda.

 9. oliwer1 skriver:

  Bra skrivet Carl Bildt ! Om Talibanerna ska kunna utrotas måste hela befolkningen tro och verkligen vilja skapa förändring. Vad valet den 20 aug beträffar tror jag inte att det den här gången går att utläsa någonting, jag nenar man kan inte lova en falang en sak (lagligt kvinnoförtryck till shia) och annat till de andra. Varje parti måste stå för en fast politik vilket folk får rösta på.

 10. Kachina skriver:

  mothermoo

  Vid eftertanke om vad som skall prioriteras;

  Alla fyra punkter samtidigt.

  Det går inte att ta en sak i sänder. Alla är involverade i varandra och man kan inte lyckas med en sak i sänder. Allt måste genomföras på en gång, likt en tsunami som väller över bygden.

  Att få folkets förtroende måste inympas i alla fyra punkterna.

 11. knightone skriver:

  Att vissa röster får komma till tals i en överrepresenterad form beror helt enkelt på att Svensk massmedia har en överrepresentation av vänstersympatier jämfört med befolkningen.

  Vänstern och till viss del Mp är ju inte egentligen emot att flickor ska gå i skola utan dom är emot alla insatser som Sverige genomför där USA har en ledande roll. ”Den stora satan” ni vet.

  Men den romantiska tanken som vänstern har om att bedriva kamp mot demokratin och kampitalismens ledstjärna leder defakto till just att barn och kvinnors situation i världen försämras.

  Därför ska vi inte lyssna på vänsterkanten och fortsätta ge det stöd till Afghansk demokrati som FN har begärt av oss.

  Vi borde fördubbla trupp eller tillföra spaningsflyg.

 12. Kachina skriver:

  Nu är du ute och cyklar igen, knightone.

  När har kapitalismen gjort det bättre för någon annan än en liten befallande elit? I Latinamerika, där den ”demokratiska” kapitalismen triumferat i hundra år?

  I USA? GWB:s tre först år gav tre miljoner nya fattiga.

  När skall du/ni fatta att ni är spegelbilden av kommunismen. Ni passar ihop som not och spont. En liten elit skall styra en stor massa arbetsboskap.

  När skall ni fatta att Thatcher har präglat en felaktig karta i hjärnbarken på er. Varken civilisation, samhälle eller företag utvecklas genom individuell konkurrens.

  Individuell konkurrens hör hemma på savannen, i djungeln, på VM och OS,….men INTE internt i företag och samhälle. Om jag, som f d fabrikör, hade uppmanat mina anställda till att individuellt konkurrera om min gunst och fetare lön, hade det varit som att hälla grus i maskineriet på företaget.
  Produktionen hade blivit lidande eftersom arbetarna börjat motarbeta varandra.

  Redan två år efter Karlssons (soc.) införande av Thatcherismen började effekterna av interdebiteringarna och ”det går bra för mig om det går dåligt för mina arbetskonkurrenter” Aktiebolag bokförde sig i konkurs och det enda som växte i statliga och kommunala bolag, var underskotten när avdelningarna debiterade varandra fantasisummor.

  Det kunde f-n en femåring räkna ut 1986 och ni har inte fattat än, att varken kapitalism eller kommunism är fungerande system. Ni har inte fattat än, att samhällsgrunden, hörnstenarna och infrastrukturen, inte kan ägas av annan än samhället.

  Bygg ni era luftslott, era girighetens tempel, ovanpå samhällsgrunden. Men, samhällsgrunden ägs av samhället och den skall ni ge f-n i.

 13. Kachina skriver:

  knightone.

  Du kanske inte är van vid hembränt språkbruk från norrland, så ta en Magnecyl.

  I övrigt håller jag med. Skicka fler soldater till Afganistan. Talibanernas livåskådning kan utvecklas till en pandemi om vi inte avväpnar och omprogrammerar dem.

 14. Pravo skriver:

  Till att börja med kan vi skippa det politiskt korrekta tassandet och gå direkt på kärnan. Sverige är i Afghanistan för att visa solidaritet med NATO och USA och inte för att hjälpa Afghanistans förtryckta kvinnor. Om det bara handlade om förtryckta kvinnor kunde man lika gärna skicka trupper till Saudi-Arabien. Frågan är varför Sverige ska hjälpa USA. Landet är som en narkoman som går och tigger pengar av sina vänner. De tigger både bailoutpaket från sin egen befolkning och från omvärlden. Men det kommer en dag då kompisarna fått nog och vägrar låna ut mer pengar till narkomanen. Det sägs att Obama kommer tigga om ytterligare 2000 miljarder dollar i september 2009. Problemet är att kompisarna börjar få nog och det finns en stor risk att Obama inte kommer få sin dos i september. Konsekvensen blir att Sverige inte kan räkna med något överväldigande tack från USA för att så solidariskt riskera de svenska soldaternas liv i det meningslösa kriget i Afghanistan. Ta hem soldaterna. Om svenska folket vill hjälpa till i Afghanistan så bygg skolor, sjukhus, vattenreningsanläggningar och dylikt. Skicka inte dit soldater (som till råga på allt blivit en stridande part på sistone).

 15. Kachina skriver:

  Om man vill åtgärda kvinnoförtrycket i SaudiArabien, gör man det genom att rycka upp roten till ogräset, i Afghanistan.

  Med tanke på storleken av vårt försvar, är det ren självbevarelsedrift att ställa upp när NATO och USA ber om hjälp.

  Jag är mycket kritisk till det republikanska USA, något kritisk till det demokratiska USA, men kom ihåg att jag hatar inte allt USA gör. De har, som alla mynt, två sidor.

 16. Kachina skriver:

  Religion som missbrukas är människans värsta fiende, oavsett om missbruket utövas av judar, muslimer, katoliker eller protestanter.

  Islam har för tillfället fullständigt tappat kompassriktningen och ”styrs av representanter från underjorden.”

  De använder samma taktik som våra väl kända sekter, bygger en psykisk cell runt individen och ser till att begränsa umgänget till gruppen och styra den information som får komma in.

  Missbruk av religion, i alla former, är det största hotet mot mänskligheten av den enkla anledningen att man får makt över sinnet och tankarna.

  Just nu är Talibaner kärnan till en eventuell psykisk pandemi. Jag skiter fullständigt i om det är en svensk, en amerikan, en afrikan,…..som gör jobbet.

  Talibanerna måste avväpnas, både materiellt och mentalt.

 17. soli01 skriver:

  Att man bara pratar om att ta hem soldaterna visar på en okunskap hur det fungerar där nere i Afghanistan. Tur att sådana personer inte kan påverka något sådant beslut.
  Om vi får tack eller inte av USA är något som vi inte ska hänga upp oss på utan nu gäller det att rädda landet! Vi är inte där för att kriga om nu någon trodde detta utan för att säkra vissa viktiga funktioner så att bl a val och civilbefolkningen får hjälp.

 18. un2here skriver:

  Kachina säger: – Om man vill åtgärda kvinnoförtrycket i SaudiArabien, gör man det genom att rycka upp roten till ogräset, i Afghanistan.

  Stop stop stop stop! Talibanrörelsen har sitt ursprung i den saudiska wahabismen och i de saudiskt understödda koranskolorna (madrassaer) i Pakistan.

  Inte tvärtom.

 19. Kachina skriver:

  un2here

  Tack för upplysningen. Jag skall studera wahabismen närmare.

 20. bildterberg skriver:

  Det finns en geostrategisk aspekt som alla här tycks
  ha missat när det gäller konflikten i Afghanistan:

  http://www.globaliamagazine.com/?id=764

  Hur många av er känner överhuvudtaget till
  existensen av SCO (Shanghai Cooperation Organization)?

 21. Pravo skriver:

  bildterberg, självklart finns det geopolitiska skäl. Jag försökte bara lyfta fram att det inte handlar om Afghanistans kvinnor utan att det finns andra bakomliggande orsaker till kriget. De förtryckta kvinnorna används bara som emotionellt lockbete för att övertyga de godtrogna och icke invigda om att det är rätt att ha trupper där.

  Om Sverige ska delta i ett krig så är det första man måste kräva att alla kort läggs på bordet. Jag ser det som en stor skandal att svensk trupp skickats iväg utan att varken de verkliga målen med operationen eller de bakomliggande orsakerna redovisats för varken riksdagen eller folket när beslutet klubbades igenom.

  Jag personligen är övertygad om att till och med talibanerna bara används som en bricka i ett större spel. Se t.ex. på den senaste nyheten från DN:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/sju-greps-i-usa-for-terrorplaner-1.919380

  Läser man bara en nyhet kan man avfärda det som en slump. Men om man som jag har följt det här under många år så inser man till slut att det inte rör sig om någon slump utan att de här talibanerna verkligen har använts systematiskt som en spelbricka. Brzezinski (rådgivare till Obama) beskrev spelplanen redan 1997 i boken ”The Grand Chessboard”. Kolla upp den.

  Med denna kunskap i bagaget finns ännu större skäl att ifrågasätta den svenska närvaron i Afghanistan.

 22. Pravo skriver:

  Utveckling av hur länken i DN hör ihop med talibanerna. Talibanerna har använts som ”nyttiga idioter”. De flesta av dem är övertygade om att de kämpar ”för islam” men i själva verket används de som spelbrickor av väst. Personer som Bin Laden har i själva verket god kontakt med västledarna och de manipulerar sedan de nyttiga idioterna för att spränga sig själva och hålla på. Sådana talibaner användes i Afghanistan på 80-talet, de användes i Bosnien och i Kosovo (se DN-länken ovan), de användes 11:e September 2001 och de används nu i Afghanistan/Pakistan.

  Som en bieffekt av detta spel har terroristhotet använts som motiv för att införa en vansinnig och helt oproportionerlig övervakning av befolkningen i både Nordamerika och Europa.

 23. bildterberg skriver:

  Bra sammanfattning, Pravo!
  Vi börjar närma oss problemets kärna.
  Notera för övrigt att Afghanistan faktiskt utgör
  en geografisk länk mellan Iran och Kina.
  Återigen används olika religioner som ett verktyg
  för att ”söndra och härska”.
  Observera att jag i kategorin religioner
  även räknar in ”War on Terror”.
  Huruvida och på vilket sätt maktkampen
  mellan ”väst” och ”icke-väst” (SCO bl.a.)
  ska utmynna i en världsunion är en öppen fråga.
  Graden av ”demokrati” och insyn i en sådan världsunion
  kan också vara intressant att fundera över.

 24. sarasofia80 skriver:

  Svåra problem – spännande platser.

 25. himstaf skriver:

  Här är en röst från Afganistan, av en kvinnlig parlamentsledamot. Väldigt talande titel : The Big Lie of Afghanistan, ”The Guardian” — July 25, 2009

  Carl Bildt har inget annat val än att låtsas att man kämpar för demokrati och frihet – när i själva verket det kan vara tvärtom. Kanske Carl inte inser det, och kanske vill väl också. Tyvärr är kriget helt o hållet geopolitiskt bestämt, och mycket pekar på att USA (mest Israel alltså), vill expandera kriget in i Pakistan, för att bryta upp Pakistan, den enda muslimska Kärnvapenstaten. Då kan de också dra pipelines genom de nya länderna till havet. Återstår Iran, och glöm aldrig att de (eller vi) då bara är ett kort steg mot krig mot Ryssland och Kina. Då är det inte så jävla skoj längre, inte ens Calle kommer att gå säker. För övrigt så hör vi till de fegaste folken på jorden. Ingen av våra hormedia och knappt någon av våra horpolitiker har vågat belysa faktumet att de tre skyskraporna demolerades, och det med sprängämnen (nanotermit) som har identifierats av internationella forskarteam och publicerats i Open Chemical Journey, samt diskuterats på dansk, amerikansk och rysk tv.

  The Big Lie of Afghanistan
  Inquiries into the 954 deaths in police custody since 1990 have all proved fruitless – and then this historic case comes along

  By Malalai Joya
  July 26, 2009 ”The Guardian” — July 25, 2009 — In 2005, I was the youngest person elected to the new Afghan parliament. Women like me, running for office, were held up as an example of how the war in Afghanistan had liberated women. But this democracy was a facade, and the so-called liberation a big lie.

  On behalf of the long-suffering people of my country, I offer my heartfelt condolences to all in the UK who have lost their loved ones on the soil of Afghanistan. We share the grief of the mothers, fathers, wives, sons and daughters of the fallen. It is my view that these British casualties, like the many thousands of Afghan civilian dead, are victims of the unjust policies that the Nato countries have pursued under the leadership of the US government.

  Almost eight years after the Taliban regime was toppled, our hopes for a truly democratic and independent Afghanistan have been betrayed by the continued domination of fundamentalists and by a brutal occupation that ultimately serves only American strategic interests in the region.

  You must understand that the government headed by Hamid Karzai is full of warlords and extremists who are brothers in creed of the Taliban. Many of these men committed terrible crimes against the Afghan people during the civil war of the 1990s.

  For expressing my views I have been expelled from my seat in parliament, and I have survived numerous assassination attempts. The fact that I was kicked out of office while brutal warlords enjoyed immunity from prosecution for their crimes should tell you all you need to know about the ”democracy” backed by Nato troops.

  In the constitution it forbids those guilty of war crimes from running for high office. Yet Karzai has named two notorious warlords, Fahim and Khalili, as his running mates for the upcoming presidential election. Under the shadow of warlordism, corruption and occupation, this vote will have no legitimacy, and once again it seems the real choice will be made behind closed doors in the White House. As we say in Afghanistan, ”the same donkey with a new saddle”.

  So far, Obama has pursued the same policy as Bush in Afghanistan. Sending more troops and expanding the war into Pakistan will only add fuel to the fire. Like many other Afghans, I risked my life during the dark years of Taliban rule to teach at underground schools for girls. Today the situation of women is as bad as ever. Victims of abuse and rape find no justice because the judiciary is dominated by fundamentalists. A growing number of women, seeing no way out of the suffering in their lives, have taken to suicide by self-immolation.

  This week, US vice-president Joe Biden asserted that ”more loss of life [is] inevitable” in Afghanistan, and that the ongoing occupation is in the ”national interests” of both the US and the UK.

  I have a different message to the people of Britain. I don’t believe it is in your interests to see more young people sent off to war, and to have more of your taxpayers’ money going to fund an occupation that keeps a gang of corrupt warlords and drug lords in power in Kabul.

  What’s more, I don’t believe it is inevitable that this bloodshed continues forever. Some say that if foreign troops leave Afghanistan will descend into civil war. But what about the civil war and catastrophe of today? The longer this occupation continues, the worse the civil war will be.

  The Afghan people want peace, and history teaches that we always reject occupation and foreign domination. We want a helping hand through international solidarity, but we know that values like human rights must be fought for and won by Afghans themselves.

  I know there are millions of British people who want to see an end to this conflict as soon as possible. Together we can raise our voice for peace and justice.

 26. himstaf skriver:

  http://www.bentham-open.org/pages/content.php?TOCPJ/2009/00000002/00000001/7TOCPJ.SGM

  The Open Chemical Journal, Vol 2

  ”Active Thermitic Material Discovered in Dust from the 9/11 World Trade Center Catastrophe”, pp.7-31 (25) Authors: Niels H. Harrit, Jeffrey Farrer, Steven E. Jones, Kevin R. Ryan, Frank M. Legge, Daniel Farnsworth, Gregg Roberts, James R. Gourley, Bradley R. Larsen

  Abstract

  We have discovered distinctive red/gray chips in all the samples we have studied of the dust produced by the destruction of the World Trade Center. Examination of four of these samples, collected from separate sites, is reported in this paper. These red/gray chips show marked similarities in all four samples. One sample was collected by a Manhattan resident about ten minutes after the collapse of the second WTC Tower, two the next day, and a fourth about a week later. The properties of these chips were analyzed using optical microscopy, scanning electron microscopy (SEM), X-ray energy dispersive spectroscopy (XEDS), and differential scanning calorimetry (DSC). The red material contains grains approximately 100 nm across which are largely iron oxide, while aluminum is contained in tiny plate-like structures. Separation of components using methyl ethyl ketone demonstrated that elemental aluminum is present. The iron oxide and aluminum are intimately mixed in the red material. When ignited in a DSC device the chips exhibit large but narrow exotherms occurring at approximately 430 °C, far below the normal ignition temperature for conventional thermite. Numerous iron-rich spheres are clearly observed in the residue following the ignition of these peculiar red/gray chips. The red portion of these chips is found to be an unreacted thermitic material and highly energetic.

  Keywords: JScanning electron microscopy, X-ray energy dispersive spectroscopy, Differential scanning calorimetry, DSC analysis, World Trade Center, WTC dust, 9/11, Iron-rich microspheres, Thermite, Super-thermite, Energetic nanocomposites, Nano-thermite.

 27. Pravo skriver:

  Nu är är vi uppe i 6 Afghaner som dödats i strider med de svenska trupperna. Men Afghaner är ju som myror i svenskarnas ögon. Inte förrän en riktig människa, en svensk, dödas kommer debatten om den svenska närvaron ta fart. Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet. Alla har kommentarsfunktion på vissa nyheter. Men när det kommer till Afghanistan då är det sordin på. Det får för allt i världen inte föras någon debatt om den diskutabla svenska närvaron.

%d bloggare gillar detta: