Landat i Kabul

Efter några timmar i Stockholm i går har jag nu landat i den afghanska huvudstaden Kabul för att på ort och ställe träffa nästa månads presidentvals olika kandidater, diskutera hur vi kan förstärka EU:s olika insatser och koordinera med såväl FN som USA.

Flygningen hit tog sin tid, och vi landade på Kabuls flygplats framåt fyra-tiden på morgonen lokal tid.

Omedelbart gällde det att få information om den eldstrid som den svenska styrkan i norra Afghanistan varit inblandad i tidigare under natten. Efter ett tag lyckades jag dock få beskedet att ingen var skadad.

Det var för någon vecka sedan som USA:s Richard Holbrooke och jag såg ett behov av att tillsammans och på ort och ställe diskutera och visa det vi gör gemensamt för de kommande valen och för den afghanska utvecklingen i stort.

Så i dag kommer vi tillsammans att ge oss ut och besöka ett av de europeiska s k PRT – Provincial Reconstruction Teams som svarar för viktiga internationella insatser.

Vi kommer dock inte till det PRT som Sverige och Finland gemensamt svarar för uppe i norr – det var inte så länge sedan jag var där.

Det blir helikopterfärd från Kabul ut i en av provinserna för att där tillsammans gå igenom hur utvecklingen ser ut.

Framåt kvällen är vi tillbaka i Kabul, och då vidtar de mer politiska samtalen här. Vi kommer bl a att tillsammans att träffa FN:s Kai Eide för att lyssna till vad han anser att såväl EU som USA kan göra bättre i landet.

Och självfallet kommer jag under mina dagar här självfallet också att träffa president Karzai och andra kandidater i nästa månads viktiga val liksom min afghanske kollega Spanta.

På söndag är jag tillbaka i Europa igen – då direkt till Bryssel och de sista förberedelserna för måndagens första utrikesministermöte under det svenska ordförandeskapet.

10 Responses to Landat i Kabul

 1. knightone skriver:

  När skickas SE02 med spaningsutrustning till Afghanistan då?

  Dom behövs innan det smäller.

 2. soli01 skriver:

  Det är inget direkt fredligt ställe du nu besöker så jag – säkert flera – håller tummarna att resan kan ske utan intermezzon.
  Skönt höra att de svenska soldaterna inte fått skador vid den aktuella incidenten.

 3. knightone skriver:

  Om Sverige som har hand om PRT:n inte skickar ner spaningsflygplan så kommer anti-regeringstrupper fortsätta att hacka sig in i området och göra utfall mot Svenska patruller som råkar korsa deras väg.

  Agera preventativt för en gångs skull.

  Skicka SE02/SE03.

 4. hariknaidu skriver:

  Carl you know the history of Hindu Kush – foreigners will not – repeat will not – resolve this tribal conflict in Afghanistan. Like Soviet Union you too will inevitably be forced to put your tail between the legs and get out – eventually – after a lot of human disasters/casualties/deaths….

  The strategy that will finally work…and make Afghans rulers of their own land…demands no foreigners in actual combat in this mixed tribal culture…and specially not white Americans and Europeans.

  The ultimate outcome will be decided by a fully fledged Afghan trained/armed military establishment and its own trained police forces.

  If you are not introspective enough about the serious human disaters to follow – with still more casualties of NATO soldiers – you shall be politcally punished yet again!

  And don’t forget this intervention in Hindu Kush would or could also turn out to be the end of NATO, as public opinion inside countries like Netherlands and Germany rise against the killing of their young sons/daughters on this high-risk adeventure of politicans and their likes.

 5. Peter Hammarberg skriver:

  Som svensk utrikesminister och för tillfället dessutom representant för hela EU är det synnerligen förvånande att CB trumpetar ut för hela världen att han är i Kabul, vilka han ska träffa och vad han planerar göra.
  CB är ett prio-1-mål för terrorister och det visar på en naivitet alternativt dumhet bortom allt säkerhetstänkande att redovisa sin närvaro i realtid.
  CB hade mycket väl kunnat vänta med blogginlägget från Kabul till dess han lämnat landet; om inte pga omtanke om sig själv så i alla fall om dem som kunnat drabbas av collateral damages.

 6. vinet11 skriver:

  Hej Carl,
  Jag är besviken över uttalandet om visum till bosniska medborgare och Eus beslut. Nu lever de i europas GETO och kan inte resa utan visum i 14 år efter kriget.
  Att anglaga alla politiker i BiH är inte ok eftersom alla vet att serbiska represenater from så kalade rs blockerade de 4 nya lag som var karv från EU.
  Min svärfar kom aldrig på besök till Sverige. Han sa att det är FÖRÖDMJUKANDE stå i kön och söka visum.

 7. vinet11 skriver:

  Fortsättning:
  Läget nu är att bosniska serber kan söka serbiska pass av Serbien (många redan har det). Bosniska kroater kan söka pass av Kroatien (alla har det) men bosniska muslimer måste leva i Geto, avstängda, de får inte åka i andra länder.

  Min syster var på besök till Sverige föra året. Hon blev tvungen komma med många papper till Svenska ambasaden i Sarajevo och betala förmogenhet att få Visum för sin familj. Varför? Varför är medborgare i BiH diskriminerade i 14 år mot medborgare i andra länder? Varför är jag som bor i Sverige bätre än hon?

  Man kan läsa mycket om att bosniska musliumer är något hot. Vilket hot? Om vi är teroristiskt folk varför tog Sverige emot ca 80 000 bosnier? Vilka bosniska muslimer attekerade någon och när? Bosniska muslimer har aldrig i sin historia erövrat andras teritorier eller hade fashistiska ideologier. Att bosniska muslimer är ett hot för Europa är så solklart serbisk propaganda att mörka sina okupationsplaner mot teritorium av Republika Bosna och Hercegovina som har pågått i 150 år. Som det ser ut har Serbien och bosniska serber lykats med sin okupation mot RBiH, eftersom EU stödjer fördeling av RBiH, Karadzics skapelse Republika Srbska och resten Federation BiH. Daytons överenskommelse är inte bra exempel hur man löser konflikter eftersom de som görde folkmord och folkrensing, är belånade med parastat Republika Srpska. RS är skapelse av krikgsförbytare Karadzic och Serbians Milosevic.

 8. Kachina skriver:

  ”CB är ett prio-1-mål för terrorister och det visar på en naivitet alternativt dumhet bortom allt säkerhetstänkande att redovisa sin närvaro i realtid.”

  Jag tror inte det handlar om dumhet eller naivitet, utan om en medvetenhet av vikten i de signaler man sänder ut.

  Jag minns en filmsekvens från Bosnien, där Carl Bildt stod oskyddad, nästan i ögonkontakt med det klientel som utgjorde kärnan i krypskyttet och oroligheterna, samtidigt som han kommenterade deras närvaro.

  ”Klientelet” varken hörde eller förstod språket, men de förstod hållningen och den stadiga blicken, och började röra sig synbart besvärat och osäkert.

  Detta är mycket viktiga signaler, till motparten och de egna förbanden. Det gör motparten osäker och stärker moralen enormt i de egna förbanden. Priset kan vara högt,…..men det är så en ledare agerar.

 9. vinet11 skriver:

  Journalister borde skriva bättre om kriget i Bosnien. Men det är en del av serbisk propaganda att mörklägga allt och desinformera i stilen att båda 3 folk är skyldiga. So offer blir detsamma som aggressor. FYI krypskyttar var bosniska serber och det var en del av det speciella kriget mot civilbefolkning. Så i ockuperade Sarajevo hölls invånarna (som var 90% bosnier, d.v.s. bosniska muslimer) i skräck i 3,5 år. Jag var också rädd för krypskyttar varje dag i Sarajevo första året av kriget. Sedan flydde jag.

 10. […] på sin blogg rapporterade Carl Bildt för lite drygt en vecka sedan: “Efter några timmar i Stockholm i går har jag nu […]

%d bloggare gillar detta: