Det står och väger i Ghazni

Så är jag tillbaka efter en intressant och informativ dag i Ghazni-provinsen cirka en timmes helikopterresa söder om Kabul.

Med sin position längs huvudvägen mellan Kabul och Kandahar, och med relativ närhet till den pakistanska gränsen, är detta en viktig provins där säkerhetsläget till vissa delar försämrats.

Vi tillbringade dagen tillsammans med bl a guvernören Mohammad Usman Usmani och nationella jordsbruksministern Asif Rahimi, men lyssnade också på de polska soldater som står för säkerhetsstödet till de afghanska styrkorna i området liksom till deras amerikanska rådgivare.

Det blev en tydlig bild av ett Afghanistan där utvecklingen står och väger.

Just nu handlar mycket om det kommande valet. Att talibaner och andra liknande grupperingar vill förhindra och försvåra det är dessvärre alldeles uppenbart. Vi diskuterade länge hur många av provinsens ca 400 planerade vallokaler som de kan komma att lyckas att stoppa.

Men vi diskuterade också den långsiktiga ekonomiska utvecklingen i området. USA:s Richard Holbrooke vill nu ge en ny tyngdpunkt på jordbruksutveckling i den amerikanska politiken, och det är självfallet viktigt.

Säkerhetsläget är inte perfekt. Polska soldater var inblandade i eldstrider under dagen med vissa skador som resultat, men kom snabbt till bra sjukvård med hjälp av de helikoptrar man har. Och när mörkret snart sänker sig över provinsen släcks mobiltelefonerna ner och vägarna blir öde.

Nu väntar diskussion under kvällen med olika afghanska tankesmedjor. Det är viktigt att lyssna på de afghanska rösterna om landets framtid.

4 Responses to Det står och väger i Ghazni

 1. visionara skriver:

  Hörde dig precis på Studio Ett i debatt med Gunilla Wallen. Bra rutet!

  Det hördes att du blev irriterad över hennes enfaldiga tro att civil personal frivilligt skulle bege sig till en plats där man blir lätt offer för talibaner. Hur man kan tro, att någon människa med förnuftet i behåll frivilligt skulle sätta sig i en situation där sannolikheten att bli mördad är överväldigande, är för mig en gåta. Det inser nog alla utom Gunilla Wallen. Självklart går -som du uttrckte det – de militära insatsera hand i hand med de civila och det lyckades du få igenom i etern på ett mycket övertygande sätt. T.o.m. Helena Groll verkade bli övertygad.

  Lycka till med dina fortsatta uppdrag i Afghanistan!

  V

 2. alivga skriver:

  Hur vore det om utrikesministern skapade fred och försoning i sitt eget närområde (EU) istället för att åka världen runt och mana till detsamma. Jag noterade Carl Bildts mycket passiva uttalande häromdagen rörande Sloveniens blockering av Kroatiens medlemförhandlingar. Han uppmanade då de två länderna till eftertänksamhet samt lyfte ansvaret från EU:s axlars genom att uppmana de båda länderna till att själva lösa denna, i grunden bilaterala, gränsdispyt. Vad jag inte förstår är hur kan EU förhålla sig passivt när ett medlemsland (Slovenien) missbrukar och använder sitt EU-medlemskap som förevändning för att uppnå nationella mål, d.v.s. att utvidga sitt territorium på Kroatiens bekostnad? Slovenien, i egenskap av medlemsland, har gjort denna dispyt till en EU-fråga och det åligger nu EU att lösa den. Unionen har flera mekanismer för att sätta press på Slovenien men har hitintills förhållit sig passivt. Jag förstår att detta inte är en intressant fråga för Carl Bildt eller svenskar i gemen – men det som nu händer är att Slovenien sätter ett prejudikat på hur ett medlemsland kan bete sig och detta kan straffa sig i längden. Island lämnade här om dagen in sin medlemsansökan. Hur tänker Sverige förhålla sig om Storbritannien eller Norge bestämmer för att blockera Island i framtida medlemsförhandlingar? Unionens passivitet rörande Sloveniens aggressiva expansionistiska politik kan ge andra länder idéer. Jag uppmanar Carl att göra slut på den parodi innan vi får ett EU där olika länder för krig gentemot varandra genom blockering. Slovenien valde idag att blockera kapitlet ”fri rörlighet” med Kroatien. Därmed är antalet blockerade kapitel uppe i 14 stycken och Slovenien har nu blockerat Kroatien i över sju månader. Samtliga EU-länder (utom Slovenien) anser att Kroatien uppfyller kraven och är redo att öppna dessa förhandlingskapitel med landet. Hur länge tänker Union passivt titta på? Detta måste vara första gången i EU:s historia att Unionen (genom Sloveniens förtjänst) snarare skapar en fiendskap och rivalitet mellan två länder än fred? Var inte EU tänkt att vara ett fredprojekt?

 3. mahanandia skriver:

  Dear Mr Carl Bildt,
  Heartfelt Congratulation.

  Hoppas allt är bra med Er. Alla platser ni besöker just nu , jag cyklade genom i 1977 på väg till Kärleken Sverige.
  I made it.
  Nu är jag lycklig med min fru Lotta och mina barn Emelie och Carl.Den livs resa har övertyggat mig att
  Rättfärdighet i hjärtat blir det skönhet i karaktären,
  med skönhet i karaktären blir det harmoni i hemmet,
  med harmoni i hemmet blir det ordning i landet och med ordning i landet blir det fred på världen.
  Wish you good luck.
  PK
  från Borås

 4. oliwer1 skriver:

  Tycker att det är fullständigt obegripligt att FN, EU och alla andra som försöker hjälpa detta land till ngt bättre liv och leverne, inte minst för kvinnor och barn tillåter att det skapas lagar där det är tillåtet att svälta kvinnor om de inte ställer upp på sex. Så mycket påtryckning borde väl finnas så detta inte skulle kunna hända. Det allra värsta att vi ser det även i vårat eget land, titta på den idioten som låst in sin familj under lång tid. Annorlunda kultur, pyttsan, blåögda myndigheter.

%d bloggare gillar detta: