Viktig dag med Nato

I dag blir det Nato:s dag för min del här i Bryssel.

Först några timmar med Nato-rådet för att för dess ambasasadörer presentera det svenska EU-ordförandeskapets ambitioner på det säkerhetspolitiska området och diskutera det allt viktigare samarbetet mellan EU och Nato i olika delar av världen.

Att få de olika delarna av Bryssel att arbeta tätare och bättre tillsammans kommer att bli allt viktigare. Fred kan bara byggas om såväl politiska som ekonomiska och militära instrument arbetar nära tillsammans.

Och så är det dessvärre inte alltid nu.

Jag hoppas att vi under Sveriges korta månader av ordförandeskap i EU kan bidraga till att börja att förbättra den situationen.

Sedan blir det lunch på inbjudan av USA:s Nato-ambassadör Ivo Daalder. Vi känner varandra från andra sammanhang sedan år tillbaka. Nu får vi försöka att dessutom uppträda med varandra i våra mer officiella roller – i alla fall i viss utsträckning.

Men det blir säkert en intressant dag med Nato.

Jag är också nyfiken på hur man nu kommer att börja att arbeta med sitt nya strategiska koncept – jag skulle tro att det kommer att visa att uppgifterna kräver att vi arbetar än närmare varandra under kommande år.

På seneftermiddagen sätter jag mig så på ett plan tillbaka till Stockholm. Det var ju ett tag sedan jag var där – även om det kommer att bli ett kort besök.

5 Responses to Viktig dag med Nato

 1. Mats Andersson skriver:

  Kom ihåg att slå ett slag för det Svenska värnpliktssystemet. Det är aldrig bra med rena yrkesarméer. Det är ett stort pluss att ha soldater från alla områden i samhället på alla nivåer i en arme. Detta är en viktig humanistisk fråga. Förmodligen den viktigaste.
  Mats Andersson

 2. balochcommunitysweden skriver:

  Hej Carl Bildt

  Glöm inte det oroväckande och spända situationen i Iran. Minoriteterna speciellt balocherna är utsatta för massavrättningar och dessa kommer att fortsätta om omvärlden inte agerar. Sverige kan göra mycket för att påverka mullorna speciellt nu när vi har ordförande posten i EU.

  Om massavrättningarna samt annan information om balocher m.m. kan du läsa på min blogg:

  http://www.baloch-community-sweden.blogspot.com/

  Mass executions of balochs in Balochestan by the Islamic regime of Iran

  http://baloch-community-sweden.blogspot.com/2009/07/mass-executions-of-balochs-in.html

  Massavrättningar av balocher i Balochestan – Iran
  http://baloch-community-sweden.blogspot.com/2009/07/massavrattningar-av-balocher-i.html

  Tack

  M. Baloch
  Baloch Community – Sweden

 3. perfro skriver:

  Det blir ytterligare i steg i riktning mot ett närmare samabete med NATO, nödvändigt i skilda konfliktområden, där också EU medverkar.

  Fåga är hur en splittrad vänster kommer att agera i detta läge.
  Inte uteslutet med en politisk storm om att vi lämnar vår alliansfrihet.

  Tolvfors har ju varit i USA och därifrån gjort vissa markeringar, vilka överenstämmer med Carls kontakter.
  Hoppas att detta är förankrat inom regeringen.

 4. nolies skriver:

  ”Fred kan bara byggas om såväl politiska som ekonomiska och militära instrument arbetar nära tillsammans” Nja,det beror väl på vad dessa politiska militära instrument hittar på.
  För att skapa fred är det väl mer naturligt att INTE invadera och bomba andra länder,läs
  Afghanistan,Irak,Pakistan osv…

  Att kostnaden för dessa krig skulle räckt till mat och dryck för väldigt många under mycket lång tid
  är det nog ingen som tvivlar på.

 5. oliwer1 skriver:

  Att vi skall så småningom gå med i Nato tycker jag är alldeles självklart, våran alliansfrihet är det väl ingen som tror på längre. Ryssarna börjar skramla mer och mer, titta bara i Georgien, vi får agera och ta ställning annars kanske vi sitter med Putins kompis vid frukostbordet.

%d bloggare gillar detta: