Livfullt i parlamentet

Det blev en livfylld och vittomspännande diskussion vid det öppna sammanträdet med Europaparlamentets utrikesutskott i dag på eftermiddagen.

Hela världens olika utmaningar passerade revy under de timmar som den öppna frågestunden tog.

Men det blev åtskilligt om situationen på västra Balkan – inte minst utmaningarna när det gäller den visaliberalisering vi arbetar med – och faktiskt också en hel del när det gäller våra förhoppningar om en återförening av Cypern.

Och jag hade möjlighet att lyfta fram också den nya frontlinje i värnet av friheten som finns på Internet.

Att påtala regimers strävan att kontrollera och begränsa informationen på Internet blir en viktig framtidsfråga.

5 Responses to Livfullt i parlamentet

 1. alivga skriver:

  Inte ett ord om ditt uttalande i Bryssel rörande Sloveniens blockering av Kroatiens medlemsförhandlingar. Slovenien utnyttjar sitt EU-medlemskap för att blockera kandidatlandet Kroatien med förhoppningen att Kroatien ska avträda territorium till förmån för Slovenien. Jag förstår att detta inte är något du gärna skriver om på din blogg då varje EU-skeptiker skulle få vind i seglen om de fick reda på den teater som Slovenien iscensatt – VETO-rätten möjliggör att ett kandidatland kan utnyttja sitt medlemskap för kräva omöjliga krav från kandidatländer. Denna ohållbara blockering av kandidatlandet Kroatien får t.o.m. mig som EU-anhängare att starkt tvivla på projektet. Jag måste uttrycka stark besvikelse på att du, Carl, förblir så pass passiv i denna fråga. Jag hoppades innerligt att Sveriges ordförandeskap skulle vara initiativrikt för att lösa denna konflikt. Istället har du intagit en passiv hållning istället för att i det skarpaste kritisera medlemslandet Slovenien för sin aggressiva oresonliga politik gentemot grannlandet Kroatien. Jag behöver säkert inte upplysa dig om att EU är (eller borde vara) ett fredsprojekt. Det är skamligt då du inte är mer kritisk mot en medlemsstat som istället går på agitation och konfrontation. Sloveniens blockering av Kroatien undergräver Unionens värderingar.

 2. bildterberg skriver:

  ”Och jag hade möjlighet att lyfta fram också den nya frontlinje i värnet av friheten som finns på Internet.

  Att påtala regimers strävan att kontrollera och begränsa informationen på Internet blir en viktig framtidsfråga.”

  Hmmmm… Kom just att tänka på FRA och IPRED…
  Märkligt.

 3. soli01 skriver:

  bildterberg – vi måste skilja på den nu pågående debatten ang fildelning contra FRA i alla fall. Vi ska kunna försvara oss även genom en viss kontrollverksamhet. Inget att eftersträva, men nödvändigt, inget nytt egentligen.
  Fildelningsproblematiken är det hög tid att lösa så att alla parter blir nöjda.

 4. perfro skriver:

  Läste i tidningen att i Kosovo kan serber och albaner inte dela klassrum.
  De måste också ha läroböcker, som speglar varj folkgrupp bakgrund, syn på de olika konflikterna folken emellan och därutöver även förstås om Kosovo ska vara en serbisk provins eller ha sin nationella självständighet.

  Barnen får inte ens vara tilsammans på skolgårdarna.

  Detta med viseringsliberalisring rymmer åtskilla konfkliktladdade aspekter, vilket också framgick av den ”livfulla” debatten, som var på Euroopaarlamentets utrikesutskott.

  Synd Carl att du inte påpekade att man kunde följa den debatten i sin helhet på webben.

 5. visionara skriver:

  Svenska media har tydligen gjort en hederssak i att vägra skriva en rad som kan ge er credit för någonting bra som ni gör under det svenska ordförandeskapet. Antagligen är man rädd för att de redan besvärliga opinionssiffrorna för Mona Sahlin ska bli ännu värre.

  Således blev det inga kommentarer från Fredrik Reinfeldts suveräna anförande (särskilt de tio sista minuterna av detta) inför EP häromdagen och inte heller från din dag i hetluften igår (där du, liksom Reinfeldt, gjorde mycket bra ifrån dig – liksom f.ö. även Andreas Carlgren och Maud Olofsson gjorde vid dagens presskonferens ang kommande ministermöte i Åre).

  Om man nu bortser från en del ”nidings”-kommentarer från Expressens ledarredaktion förstås, och senast idag en artikel i Sydsvenskan, vars syfte var oklart annat än att kasta skit på dig. Denna senare artikel förde dock det goda med sig att den ledde mig till att söka på ditt namn i Herald Tribune, där jag hittade följande intressanta, och i mina ögon mer sanningsenliga, artikel om dig:
  http://www.nytimes.com/2009/07/07/world/europe/07iht-profile.html?_r=1&scp=16&sq=bildt&st=cse

  Tack och lov för internet, som gör oss oberoende av vad svenska media har för åsikt om vad som är lämpligt att vi svenskar delges för vänsterpropaganda. Tack och lov också för det svenska ordförandeskapets hemsida för oss som är intresserade av att få veta hur ni sköter ert uppdrag.

  V

%d bloggare gillar detta: