I alla fall diskussioner

Efter gårdagkvällens rätt öppna middagsdiskussion fortsätter vi nu diskussionerna här på Corfu.

Efter en molnig morgon – det åskade och regnade kraftigt på morgontimmarna – börjar nu solen titta fram där ute. Men vi sitter solitt instängda än så länge.

På ett eller annat sätt slutar väl detta med att vi ber våra ambassadörer vid OSCE i Wien att fortsätta diskussionerna med sikte på att kanske dra någon slutsats om fortsatt process vid det mer formella ministermötet i Aten de första dagarna i december.

Men perspektiven är på viktiga punkter fortfarande rätt olika.

Från EU-ländernas sida argumenterar vi för ett säkerhetsbegrepp som är långt vidare är bara militärt – vi ser det som viktigt att alla våra samhällen respekterar rätt och frihet – medan man på andra håll har en mycket snävare inställning på den punkten.

Och vi ser det som centralt att varje land har en rätt att själv välja sin in- och utrikespolitiska kurs. Vi accepterar inga sfärer där rätt att välja fritt på ett eller annat sätt skulle inskränkas.

Att förra sommarens krig i Georgien kastar en skugga över samtalen är knappast överraskande. Så kommer det nog att vara under betydande tid – och det är f ö rätt rimligt att vi diskuterar hur man i handling levt upp till högtidliga deklarationer av olika slag.

Verkligheten betyder til syvende og sidst mer än orden.

3 Responses to I alla fall diskussioner

 1. geneve2 skriver:

  I Sveriges radio säger man att Nato och Ryssland ska åter samarbeta, man skall alltså återuppta normala relationer. Jag tyckte det kändes väldigt bra när jag hörde det.Detta har tydligen beslutats på Corfu.
  Varför skriver inte du Carl Bildt om det i din blogg?

 2. flyktingar skriver:

  En gemensam säkerhetspolitik vars validitet beror omvänt proportionellt mot avståndet till ryska gränsen saknar trovärdighet.

  Om EU:s fredsprojekt verkligen ska få luft under vingarna måste EU formulera och utveckla pacifistiska metoder att utvidga och konsolidera freden och friheten.

  Man måste förklara för ryssarna att en blomstrande europeisk union som granne erbjuder en hållbar marknad såväl för ryssarna som för EU, för ömsesidig uthållig ekonomisk och kulturell utveckling.

  Motsatsen erbjuder en dystopisk vision, såväl för regionen som världen. Mänskligheten, dess miljö, flora och fauna försätts i fritt fall.

 3. felixh skriver:

  geneve2,

  Sverige avbröt ensidigt sitt militära samarbete med Ryssland direkt efter kriget mot Georgien. Sverige hade ett unikt samarbete med Ryssland inom övningsverksamhet, men lyckades med konststycket att ”frysa in” oss själva istället för att frysa ut Ryssland. Nu tvingas vi att följa NATO:s politik, istället för att forma en egen. Du skall få se att Sverige snart återupptar sitt samarbete, inom någon form, med Ryssland.

%d bloggare gillar detta: