Middag i Castello di Miramare

Anlänt till Trieste och omedelbart kastats in i de olika förberedelserna för de olika uppföljningsmötena här under kvällen och morgondagen.

Det officiella G8-uttalandets formuleringar om Iran blev lite i svagaste laget – det är uppenbart att Ryssland bromsat en hel del.

Då är det desto viktigare att vi i EU fortsätter att vara så klara som vi faktiskt har varit.

Det handlar både om att fördöma det som nu sker – och att hålla dörren öppen för en bättre framtid. Om detta bland annat detta talade jag i Venedig tidigare i dag.

I lobbyn på mitt hotell lite utanför den hetaste zonen vimlar mina kollegor från olika länder förbi. Nyss Polen och Spanien. Nu Kazakstan och Danmark.

Och snart vidtar ministermiddagen ute på vackra Castello di Miramare.

Trieste – vid den allra nordligaste delen av Adriatiska Havet – har sin alldeles speciella charm och karaktär.

Här letar sig Centraleuropa ner till Medelhavet – detta var en gång Wiens viktigaste hamnstad – och här möts den latinska och slaviska världen. Och områdets historia är ty följande en blandning av blodig konflikt och fantastisk kommersiell och kulturell blomstring.

Castello di Miramare byggdes en gång av den person som gick från att vara amiral och befälhavaren för den österrikiska flottan till att bli Kung av Mexico.

Så kunde det gå en gång i världen.

3 Responses to Middag i Castello di Miramare

 1. dkkd skriver:

  Du måste väl ändå lämna någon kommentar om Michael Jackson. T o m US senaten hade tyst minut idag. Och det kan ju inte bli sämre än Stig Malms kommentar i Godmorgon-soffan där han trodde att Michael Jackson skulle bli mer ihågkommen för sina skandaler än sin musik. Jag tror Stig Malm tänkte mer på sitt eget öde där, han är mer skandalernas man än annat.

 2. felixh skriver:

  Varför stödjer Turkiet Irans sittande president? Varför väljer Turkiet Iran före Israel och EU?
  Varför stödjer Ryssland Irans sittande president?
  Varför stödjer USA Irans opposition?
  Stödjer USA hellre oppositionen i Iran än sittande regering i Georgien?

  Det är några frågor att svara på….men för Rysslands del handlar det oftast om Geopolitik/Geostrategi. Byt äpplen mot päron, och gör det helst med USA, så blir man nöjd.

 3. bildterberg skriver:

  Från Venedig-talet saxar vi följande:
  ”But we must persist in trying to get Russia truly involved and embedded in a rule-based European and global order – along with all others.”

  Embedded? Global order?

  Hur blir det då med SCO och BRIC?
  http://www.radio86.co.uk/china-insight/news-today/10989/bric-sco-summits-conclude-with-calls-for-reform-of-financial-system

%d bloggare gillar detta: