Den sköra stabiliteten

Då och då nås man av nyheter som antyder att vi har det värsta av den ekonomiska krisen bakom oss. Det talas om ”gröna skott” som man ka se här och var.

Måhända.

Men faktum är att prognoserna fortsätter att revideras nedåt.

Världsbankens senaste prognos talar om att den världsekonomin i dess helhet minskar med nästan 3 % detta år och att världshandeln minskar med ca 10 %.

Detta är dramatiska siffror. Och jag fruktar att de – om de visar sig korrekta – pekar på fördjupade problem för åtskilligas länder runt om i världen.

För såväl Europa i dess helhet som Centralasien pekar prognosen på negativ tillväxt detta år.

Stabiliteten blir allt viktigare – och kanske allt skörare.

7 Responses to Den sköra stabiliteten

 1. gustavmax skriver:

  Carl, uppståndelserna i Iran är inte ett internt problem.
  ALLA svenskar känner en iranier, de är våra vänner och vi måste visa vårt stöd. Allt fler människor dör och den kämpaglöd som ungdomarna gör att de inte heller kommer att ge upp! Mina iranskavänner visar mig de mejl de får av sina släktningar i Iran och det ser ut som att de kommer ge sig ut på gatorna tills det inte finns mer blod att spillas. Vi måste hjälpa dem NU!
  Är vi inte medmänniskor i Sverige?!

 2. emmacamillaemma skriver:

  Världsbanken, 3%, 10%, prognoser…
  Vad är PROGNOSEN för folket i Iran?
  Du säger ”Ensam är inte stark – det är när vi samarbetar och samordnar som vi blir starkare.
  Svårare än så är det inte.”

  Nej, svårare än så är det inte! Vi anordnar demonstrationer, visar vårt stöd och informerar vänner och medmänniskor.

  Vad gör du? Visa mig att du samarbetar och samordnar och se till att det börjar växa några ”gröna skott” på gatorna i Teheran.

  Camilla

 3. Kachina skriver:

  Vi får inte lägga oss i, NU.

  Det ger regimen en möjlighet att ena folket mot en yttre fiende. Vi kan demonstrera, vi kan göra vår röst hörd. Diplomater kan tala klarspråk med regimen ”inom fyra väggar”, men vi får inte lägga oss i genom ett aktivt deltagande.

  Se bara på Irak, ett land som hade ”rensat sig självt”, om vi inte lagt oss i.

  Detta är helt avgörande. Muslimer måste själva se att inom religionen finns ett politisk förtryck som de själva måste rensa ut, precis som vi gjorde med det politiska förtrycket inom kristendomen.

 4. paxxor skriver:

  Vem har sagt något om att lägga sig i? Att visa sitt stöd är inte samma sak som att börja ett krig! Och vill vi verkligen ”rensa” bort tusentals, kanske hundratusentals personer? Jag förstår inte, varför ska det finnas ett sådant pris att betala för frihet? Omvärlden har i, jag vet inte hur många år klagat på orättvisor och förtryck i Iran, och nu när det faktiskt kokar på riktigt så bara backar man. Jag vet att det finns en chans att folk börjar tveka huruvida det är väst som gör uppror eller folket, men jag tror inte att det är det Iranska folket som kommer tveka! De har rest sig nu och jag vet faktiskt inte om det finns något som kommer få dom att lägga sig ner igen, förutom frihet! Så snälla, kasta lite mer ved på elden eller vad ni nu vill kalla det. Ni har ju tydligen räknat med otaliga människoliv som går till spillo ändå?

 5. Kachina skriver:

  ”De har rest sig nu och jag vet faktiskt inte om det finns något som kommer få dom att lägga sig ner igen, ”

  = En extern handling som regimen, mullor och imamar kan, genom propaganda, använda till att övertyga den stora massan att det är externa krafter som ligger bakom oroligheterna. Dit hör att öppna ambassader för skadade. (”Ett tydligt bevis för att ”terroristerna” är i maskopi med utländska makter. De söker skydd i boet de kom ifrån”)

  Gör inget som flyttar focus från de skyldiga, alltså regimen.

 6. htmx skriver:

  Håller med föregående talare.

  Regimen i Iran legitimerar sig själv framförallt genom yttre hot. När löftena från revolutionen 1979 om Islam som en tredje väg mellan öst och väst inte infrias utan klingar falskt är det detta medel man använder sig av för att framstå som legitim.

 7. htmx skriver:

  Khamenei sa exempelvis i sitt tal i fredags:

  “the most evil of them all is the British government”

  Finns ett utbrett konspirationstänkande i Iran att det finns en brittisk komplott bakom varje problem i samhället.

  BBC hade för en tid en dokumentär på temat:

  Iran and Britain

%d bloggare gillar detta: