Iran i fortsatt fokus

När de hårdföra delarna av regimen i Teheran nu försöker att tvinga alla att acceptera det valresultat som ju starkt ifrågasätts sker det inte minst med påståendet att protesterna på något sätt är iscensatta av utlandet.

Det är ett klassiskt knept som regimer i situationer som denna tar till. Och inte minst i Iran finns det en historisk känslighet för utländsk inblandning som nog inte skall underskattas.

Att anklagelserna är grovt felaktiga behöver knappast påpekas.

Det är dynamiken i Iran självt – inte minst efter en valrörelse med betydande mångfald och öppenhet – som nu lett inte bara till de öppna protester som nu möts med öppet våld utan också till vad som förefaller att vara en betydande splittring i regimen självt.

Vad vi anser gjordes klart i uttalande först av EU:s utrikesministrar i måndags och därefter – i än tydligare ordalag – av EU:s stats- och regeringschefer i söndags.

Våra fördömanden av det som händer är självfallet än tyngre efter det som inträffat sedan dess.

Ingen kan veta hur de närmaste dagarnas utveckling kommer att se ut.

I slutet av den kommande veckan träffas G8:s utrikesministrar i Trieste i norra Italien, och själv skall jag vara med i den del av mötet på fredag kväll och lördag förmiddag som skulle diskutera olika regionala utmaningar med deltagande också av Irans utrikesminister.

Innan dess kommer jag att träffa bl a Italiens utrikesminister Frattini – Trieste-mötets värd – i Stockholm på onsdag kväll och det är rätt naturligt att vi då kommer att diskutera också hur vi skall förhålla oss till den fortsatta iranska utvecklingen.

Men alldeles säkert kommer det att finnas skäl att återkomma till frågan innan dess.

38 Responses to Iran i fortsatt fokus

 1. perfro skriver:

  Det finns åtskilliga klassiska knep.

  De utländska fördömmandena är nödvändiga både politiskt men även som en markering av svårigheterna nå fram till en öppna-vägens diplomati, om den nu är möjlig.

  Det kräver inte minst opinionen i västerlandet. I övrigt verkar det vara tyst.

  Den iranska regimens knep att att svara med skarpa uttalanden om att länder som USA och Storbrittannien hotar Iran.

  Fråga är om denna ”hotbild” är värre nu än tidigare när Iran under Bushs tid som president anklagades som att vara en an ”ondskans makter

  Det blir inte lätt för Obama att fortsätta sin politik mot försoning, nåt han i början av denna kris visade prov på at den måste fortsätta.

  Min gissning är att Iran inte vill föra en fredliga politik samt avvika från sitt nuvarande stöd till terroriströrelser.

  Det skulle vara bra om proteströrelsen i Iran även tog upp detta tema.

 2. visionara skriver:

  Carl, eftersom svenska media är så enormt genomusla att rapportera om annat än sexchocker och nakenskandaler vore det förnämligt om Du kunde förse oss med länk till uttalandet från EU:s stats- och regeringschefer.

  Uttalandet från Er utrikesministrar hittade jag här:

  Klicka för att komma åt 108483.pdf

  V

 3. teknox skriver:

  Även om konspirationer inte är något annat än just konspirationer, är det frestande att åtminstone snudda vid tanken på en västlig inblandning i denna ”valkallabalik”.

  Iran är som bekant på väg att bli en påfrestning för sin omvärld med möjliga ambitioner på massförstörelsevapen, vilket skulle leda till en olycklig kapprustning i Mellanöstern (varken Turkiet eller Saudi-arabien lär acceptera att Iran skaffar kärnvapen). Dessutom är det en säkerhetsfråga för israelerna.

  Att i det läget uppvigla till protester så att teokratin kan avskaffas, eller åtminstone försvagas – framför militär konfrontation, måste vara en behaglig tanke för de flesta som anser att ett Iran med nukelära drömmar är ett problem.

 4. visionara skriver:

  Hittade dokumentet:

  Klicka för att komma åt 108652.pdf

  I bilaga 8 anges bl.a:”Europeiska unionen följer med stor oro reaktionen på protesterna i Iran. Den fördömer bestämt att våld används mot dem som protesterar, med följden att människoliv har gått förlorade. Europeiska rådet uppmanade bestämt de iranska myndigheterna att säkerställa att alla iranier beviljas rätten att fredligt samlas och yttra sig. Myndigheterna bör avstå från att använda våld mot fredliga demonstrationer. Europeiska rådet fördömde aktionerna mot journalister, mediekanaler,
  kommunikationer och personer som protesterar, vilka kontrasterar mot den relativt öppna och positiva period som föregick valen.
  Europeiska rådet betonade också vikten av att Iran för en dialog med det internationella samfundet i
  alla problematiska frågor, särskilt när det gäller Irans kärntekniska program, i en anda av ömsesidig
  respekt och fullständigt erkännande av Irans internationella åtaganden.”

  V

 5. carlbildt skriver:

  Tack för hjälp med länkar till EU:s olika uttalanden!

 6. Kachina skriver:

  Det är viktigt nu att på intet sätt agera så att men ger näring åt spekulationerna om utländsk inblandning.

  Den här regimen och islams politiska gren är på väg att förinta sig själva. Låt dem göra det, ostört. Ge dem ingen möjlighet att kasta skulden på någon annan.

 7. bollinger67 skriver:

  Det är av högsta vikt att Sveriges regering och EU pressar på den Iranska ledningen. Jag har fått rapporter om att skadade Iranier som beskjutits och misshandlats av polis och de sk Basij millisen, söker skydd, och får det, på flera EU länders ambassader i Teheran. Min fråga till utrikesministern är: Släpps skadade Iranier in på den svenska ambassaden i Teheran?

 8. radiohamseda skriver:

  Hej Mr utrikesminister,

  Det är sorgligt att se SVERIGE stänga sina dörrar för ett land som behöver all den hjälp och mediabevakning dem kan få. Många av de ambassader som finns i Iran har valt att öppna sina dörrar och ta emot människor i NÖD! Detta är en humanitär hjälp som vi måste bistå med, VARFÖR har då SVERIGE valt att inte öppna sina dörrar för dem människorna?

  Att åka runt i världen och föra en dialog med olika ledare är en bra grund för en tydlig och bra framtid, men i denna skrivande stund så dör flera hundra människor i Iran och dem behöver VÅR hjälp nu.

  Vart är den SVENSKA regeringen NU? Eller ska den svenska staten vara lika handlingslösa som under TSUNAMI katastrofen?

  Hoppas att du har den medmänskligheten och ger ett svar på detta och visar att SVERIGE bryr sig.

 9. htmx skriver:

  Mir Hossein Mousavi har lanserat ett revolutionärt manifest där han menar att utvecklingen i Iran har gått snett och att grundläggande reformer krävs.

  Gary Sick professor vid Columbia Universitetet gör en intressant analys av dokumentet och länkar till det:

  Mousavi’s new revolutionary manifesto

 10. htmx skriver:

  Direkt länk till dokumentet:

  Mousavi’s statement number 5 to Iranian people

 11. paxxor skriver:

  En fråga till Herr Bildt som sade att inga Europeiska ambassader har öppet; Hur kommer det sig att en av italiens största tidningar har rapporterat om att deras Utrikesminister har sagt att de ska öppna sina dörrar vid behov?

  http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.repubblica.it/2009/06/dirette/sezioni/esteri/iran/domenica-21-giugno/index.html&hl=en&langpair=auto|en&tbb=1&ie=ISO-8859-1

  Tidpunkt 18.54, översatt med google!

 12. swtip skriver:

  Hej!

  Jag skulle gärna vilja veta VARFÖR Sverige inte har agerat eller reagerat mot det som händer i Iran?

  Med tanke på rådande situation anser jag att Sverige bör ta sig i kragen och följa våra grannars goda exempel!!!

  Rights group: Injured demonstrators arrested at hospitals. ”Numerous Iranians beaten and injured by security forces as they tried to stage peaceful demonstrations have been arrested and detained when they sought medical treatment in hospitals,” the International Campaign for Human Rights in Iran reported today.

  http://eldercato.com/2009/06/20/list-of-embassies-accepting-injured/

 13. honeyjun skriver:

  Hej Carl bildt, Först skall jag rätta dig att IRANs huvudstad är Tehran inte Teheran, där efter vill jag fråga dig att när ett system eller regering behandlar sin oskyldiga, försvarslösa folk på det visset, mörda öppet på gator, turtera, misshandla osv, hur kommer de behandla världen när de skaffa sig kärnvapen i närmaste åren. Har du något svar till min fråga? tror du att det går att förhanla med dem fredlig? varför tar ni inte ställning? Jag hoppas du kan svara mig. Tror du att det är värt och hålla tyst? Historin har svar till allt. Hoppas vi gör något att framtiden vara stolt över på vad vi gör nu.

 14. agitpr0p skriver:

  Det är lätt att konspirationsteorier börjar frodas när det finns indicier. Utan att vara insatt hittade jag en artikel från 2006 där en talesman för Bushadministrationen skrev att de skulle börja stödja demokratiska grupper i Iran för att på sikt få till ett regimskifte. Artikeln handlade om fördelarna med denna metod jämfört med ett öppet krig (som i Irak och Afghanistan). Sen hittade jag en kommentar i ett forum som jag kollade upp och som visade sig stämma. Otpor, som låg bakom den första av färgrevolutionerna, har tydligen hållit utbildningar i Ukraina, Vitryssland, Georgien och Dubai. De tre första var för aktivisterna bakom färgrevolutionerna i respektive land, den sista utbildningen i Dubai var för demokratiaktivister från Iran… Det är svårt att blunda när det finns så tydliga indikationer.

  En närmare förklaring av vad som i dessa sammanhang menas med demokratiska länder ges av Dr.Paul Craig Roberts:

  ”For the American neoconservatives, democratic countries are those countries that submit to America’s will, regardless of their form of government. “Democracy” is achieved by America ruling through puppet officials.”

  Artikeln ger också en historisk tillbakablick på vad som hände 1953 när den folkvalde Muhammad Mosaddeq avsattes av CIA och MI6 i ”Operation Ajax” vilket ledde till att den västvänlige Shahen tog kontroll och vilka paralleller som finns till vad som händer nu.

  .:agitpr0p:.

 15. sweran skriver:

  Det är dags att uttala sig nu. Det har gått över en vecka och ännu har inget officiellt uttalande kommit från varken Carl Bildt eller regeringen. Det behövs annat än enstaka blogginlägg som hänvisar till andra länders/EUs uttalande.

  Lägg tankarna om pengar åt sidan och tänk på de oskyldiga som dödas. (Det är känt att Italien och Sverige har goda ekonomiska relationer med Iran.) Norge och Danmark har öppnat sina dörrar till skadade. I detta Sverige känns det som att pengar är viktigare än människoliv.

 16. siamakemam skriver:

  AGERA SVERIGE AGERA CARL BILD det är dags och börja reagera och agera på saken !!! Iran har nu kommit till en kritisk punkt ! Detta handlar inte om vem som ska sitta nästkommande 4 år som president..och inte heller om att Mir Mousavi kommer vara en bättre president..det handlar om att vi vill inte ha den här regimen..oskyldiga dör varjedag och amatörvideon kan ses överallt. Min fråga är varför har inte svenska ambassaden tagit emot nån skadad? andra länder hjälper till men Sverige är i mina ögon just nu passiva..Det är dags och börja agera nu och låta folket ha fred i Iran. Det är människoliv vi pratar om

 17. bildterberg skriver:

  Här är ytterligare en intressant artikel skriven
  av Paul Craig Roberts som var verksam i Reagan-administrationen:

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14040

 18. bildterberg skriver:

  Den kinesiska regimen avråder bestämt från
  intervention i Iran (av den typ som gjordes 1953):

  http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/KF20Ak03.html

  Detta kan kopplas till Irans engagemang inom SCO
  (Shanghai Cooperation Organization) som nyligen haft möte i Yekaterinburg.

 19. florimond77 skriver:

  Det finns många anklagelser för inblandning.
  I israelisk press anklagas Hamas för att vara inblandad – mot demonstrationerna. Israel har för övrigt otaliga gånger mött fredliga demonstrationer med brutalt våld.
  Men där kallar man demonstranter för terrorister.

 20. utrat skriver:

  Hur ska man egentligen förhålla sig till stater som t ex Vitryssland och troligen också Iran där folkmajoriteten står bakom en som vi anser odemokratisk regim? I ämnet har jag bara läst Herbert Tingstens Demokratins problem. Och det var på 50-talet.

 21. azifp skriver:

  Bäste Carl Bildt,

  Jag har en par frågor… Jag vill gärna veta varför, varför, varför den svenska ambassaden inte tar emot några skadade? Är inte DET det minsta Sverige skulle kunna bidra med?

  Tänk på de skadade som dör i onödan pga av svenska ambassaden inte öppnar sina dörrar? Vi borde SKÄMMAS! Jag säger VI eftersom jag som svensk skäms för det vi (du, jag och andra svenskar) gör, eller INTE gör.

  Tänk om rollerna hade varit omvända. Tänk om de usatta, mördade, torterade och kidnappade hade varit svenskar? Hade det varit annorlunda då?

  Det handlar inte om politiska åsikter eller oenigheter längre, det handlar om medkänsla och hjälp till de utsatta.

  Jag ser fram emot ett svar Carl, eftersom jag som svensk gärna vill veta varför Sverige (och därför även JAG) väljer att blunda.

  Med vänliga hälsningar,
  Azi

 22. htmx skriver:

  Det intressanta är hur den interna dynamiken i Iran utvecklas.

  Är detta slutet för politisk Islam?

  Om demonstrationerna fortsätter och regimen slår ned dem med brutalt våld kan den inte göra anspråk på att vara rättvis. Att döda civila demonstranter leder till att regimens legitimitet urholkas steg för steg.

  Mycket tyder på att regimen bestämt sig för att krossa demonstrationerna med våld. Man kallar fredliga demonstranter för ”terrorister” styrda av ”utländska makter”. Politisk Islam reduceras till brutalt våld utan idéinnehåll. Ett program att omvandla Iran till en ren militärdiktatur utan folklig legitimitet.

  Gary Sick och Afshin Molavi hade ett intressant samtal den 16/9 efter Ayatollah Khamenei fredagstal:

  Worldwise: Witnessing History in Iran

  En slutsats är att det är ingen som vet vilken dynamik som valet i Iran har utlöst.
  Inte lätt att utforma en långsiktig Mellanösternpolitik idagsläget.

  Not.
  En sak förefaller dock säkert och det är att svenska ambassader är ambassader och inte sjukhus som kan ta hand om skadade.

 23. htmx skriver:

  19/6 – 19:e juni ska det vara.

 24. azifp skriver:

  htmx

  aterigen, det handlar inte om politik langre men om att vara medmansklig.

  Om andra ambassader kan ta emot skadade borde aven den svenska ambassaden kunna gora det.

  I vilket fall ar det battre att hamna pa en svensk ambassad istallet for att bli bortford fran sjukhuset som manga skadade eller doda kroppar blir.

  Har annu inte tittat pa lanken i din kommentar.

 25. perfro skriver:

  Visst kan vårt lilla land ihop med EU göra uttalanden, som på det internationella bedöms som hårda.

  Vi kommer inte bli anklagade för att blanda oss i Irans interna angelägenheter.

  Kina och Ryssland säger inget.
  Den som gör det är däremot Obama.

  Han har redan öppnat dörren mot Iran för ärliga och reella samtal och därför spelar han sina kort så att oavsett i vilken riktning utvckling går i Iran och oavsett vilken kandidat som vinner och oavsett om nu valfusk förekommit så känner han sig tvingad att förse sina utspel med mängder av reservationer.

  Att våra ambassader ska stå öppna för regimkritiker i ett läge som detta är inte ”god ton”.

  Om så skulle vara fallet i land efter land så minskar det radikalt att våra ambassader kan klara sina grundläggande uppgifter vilket inte minst gäller våra egna medborgare.

 26. bollinger67 skriver:

  Borde inte Sverige visa lite pondus?
  Följande ambassader i Teheran tar emot skadade Iranier:

  Austrailia
  Finland
  Austria
  England
  Norway
  Netherland(Holland)
  Mexic
  Belgium
  Potrtugal
  France
  Italy

  Sverige kan också om vi vill.

 27. Kachina skriver:

  ”Är detta slutet för politisk Islam? ”

  Mycket sannolikt.

  En förutsättning är att de inte kan peka ut en yttre makt som fiende och uppviglare. Låt dem förinta sig själva. Detta kan vara revolutionen/befrielsen från det politiska islam och dess förtryck.

 28. perfro skriver:

  Det väcker förstås all tänkbar medkänsla att ta emot ”skadade iranier”.

  Men hur många är de? Kan de få adekvat sjukhusvård på en ambassad?
  Ska man skilja på vanliga demonstranter eller dom som är ledande i proteströrelsen?

  Detta är några grundläggande frågor utöver att ambassader har andra uppgifter.

 29. bildterberg skriver:

  ”Det är ett klassiskt knept som regimer i situationer som denna tar till. Och inte minst i Iran finns det en historisk känslighet för utländsk inblandning som nog inte skall
  underskattas.”

  Utgår från att du i första hand syftar på störtandet
  av den demokratiskt valde presidenten Muhammad Mosaddeq 1953.
  Fast jag skulle nog snarare beteckna inblandningen som
  sådan som historisk (i meningen av återkommande mönster)
  och inte ”känsligheten” för inblandningen.

 30. darusharya skriver:

  Mousavi som framställs av västvärldens hycklande politiker/medier som reformist och motståndare till Ahamadinejad, är med andra ord mullornas leddocka. Han har till och med godkänds av Väktarrådet och accepterar den islamiska grundlagarna, annars skulle han inte godkännas och inte heller kunnat ställa upp i valet. Han uppmanade iranierna att inte demonstrera igår den 21 juni 2009. Men folket struntar fullständig i honom och hans ledare och alla som är verksamma i denna terroristregim. Om inte folket för det stödd som behövs från västvärlden, blir det massmord på iranska folket. Denna dag regimen faller i Iran blir förmodligen 200 000 fler arbetslösa i Sverige. Då river vi iranier alla kontrakt som den svenska regeringen från höger och vänster skrivit med terrorister i den islamiska regimen i 30 år. Därför håller svenska politiker med s.k. tystdiplomati, eftersom de anser att regimen i Iran blir kvar i slutänden. Men en vacker dag faller regimen i Iran. Tänk bara på detta.

  Dr Darush Arya, Stockolm

 31. darusharya skriver:

  Ursäkta herr utrikesminister
  Men, vet du vad du pratar om? Du skriver: ”Det är dynamiken i Iran självt – inte minst efter en valrörelse med betydande mångfald och öppenhet ….”.
  Menar du verkligen? Dina åsikter har noterats herr Bildt av det iranska folket. En svensk politiker som du måste vara mer kunnig och kunna det iranska valsystemet utantill. Men det verkar att du behöver läsa statsvetenskap på nybörjarnivå. Det är faktisk skrattande att läsa dina kommentarer. Vad som Ni ska göra just nu är följande: 1) Kasta ut de iranska terroristerna från ambassaden i Stockholm, London, Paris och samtliga EU-länderna, 2) Ställa de ansvariga för iranska folket dödandet inför den internationella domstolen i Haag, 3) Ordna fria val under FN:s bevakning i Iran.
  Herr Bildt, om det blir en ny revolution och folket bildar en ny regering, vet du hur många EU-medborgare som kommer att bli arbetslösa? Det är därför Ni har tystdiplomati eftersom du och dina kollegor tror att regimen i Iran inte faller. Men förr eller senare faller terroristerna och då avslöjas Era affärer med mullorna och terrorister som Ni har gjort i 30 år. Kan du verklige sova gott om nätterna Herr Bildt?

  Darush Arya

 32. bollinger67 skriver:

  Någon skrev här ”hur många skadade”? Räcker det inte med en person i nöd? ”Ambassader har andra arbetsuppgifter”. Det här låter väldigt mänskligt avtrubbat. Jag ber dig som skrivit detta att blicka in i dig själv och söka efter empati. Hoppas du finner det

 33. judi007 skriver:

  Alla som skänker en slant kommer att vara anonyma och vi kommer att radera all info varje kväll. Vi har redan samlat in ca 500 000SEK. Hjälp till du oxå att kämpa mot detta. Mer info kommer inom kort på min egen facebooksida så fort den kommit iordning. Information kommer att finna snart i svenska tidningsr, blogg, twitter och youtube. Låt oss ta vara på denna möjlighet och hjälpa till och förändra. Vi som bor utanför Iran kan inte göra så mycket mer än att visa vårt stöd och skänka pengar för att hjälpa de behövande. Te x med vård, psykoterapi, begravningsceremonier etc. Snälla för detta vidare. Kontonr kommer att läggas ut snarast möjligt

 34. judi007 skriver:

  min facebook sida har blivit helkonstig. Som ni kan se här
  Jag har öppnat en fond till Nedas ära men eftersom jag hade persiskt webhotell så stängdes sidan ner direkt. Jag har nu fått gå runt systemet och en ny sida kommer inom kort att läggas ut. Varje krona oavkortat ska gå till de strejkande i Iran och de som gått bort under demonstrationerna

 35. judi007 skriver:

  The Iranian regime has with the help of telecom giant, Nokia Siemens created one of the world’s most advanced solutions for monitoring the Internet traffic. SEND 2 ALL.NOKIA SIEMENS WORKING AGAINST DEMOCRACY IN IRAN !BOYCOTT NOW!
  The Iranian regime has developed, with the assistance of European telecommunications companies, one of the world’s most sophisticated mechanisms for controlling and censoring the Internet, allowing it…

 36. judi007 skriver:

  VÅR ÄLSKADE PRINSEN AV PERSIEN

 37. judi007 skriver:

  Det sas på nyheterna att sverige kommer att ha forsatt goda relationer med Iran trots händelsen utanför den iranska ambassaden. Det visar väldigt tydligt vart Sverige står när det gäller att ta avstånd mot brott mot mänskliga rättigheter och demokrati. Carl Bildt har utalat sig väldigt försiktigt med anledning till att relationerna med iran inte ska påverkas negativt. Förjävligt av ”Herr Utrikesminister” att värdera ekonomiska relationer mer än mänskliga rättigheter och att ta avstånd från en diktator som jämnförs med Adolf hiltler av iranierna. Vem känner denna regim bättre än iranierna själva. Nu har lugnet lagt sig och Carl Bildt kan dra en lättnadens suck. Skäms. Det slutsatsen drar jag av nyheterna där polisen inte lyckades skydda tjänstemännen på ambassaden. Sverige var då snabbt ute med att setill att relationerna inte ska påverkas av det som hände här. Det visar vad reinfeldt´s regering står och att iranierna här betyder mindre än forsatta kontakter med regimen i IRAN. Varför är denne regering bättre än den andra när ingen av dessa ingriper, när dessa regeringar hellre blundar än att försvara demokratin, allt för ekonomiska relationers skull. Under andra världskriget tog man avstånd från nazismen, men likväl sålde Sverige gas som monterades i alla gaskammare som dödade mer än 8 miljoner judar. Det t om stog Made In Sweden på gastuberna. HYCKLARE

 38. judi007 skriver:

  I write to protest Nokia for helping the Iranian regime violate the privacy of citizens and jail hundreds of peaceful protestors. Nokia recently provided the Iranian regime with an advanced digital ”monitoring center” that is enabling authorities to intercept private communications and arrest hundreds.

  I call on Nokia to stop immediately its contract with the Iranian regime, disable its monitoring center, and explain how Iranians can circumvent the monitoring system. Until then, I will boycott Nokia products and will contact my mobile carrier to demand they no longer sell Nokia products. I refuse to help fund the Iranian regime’s crackdown.

%d bloggare gillar detta: