Midsommardag

Midsommardag och den avkoppling som alltid har med en sådan att göra – efter den intensiva EU-veckan är det inte utan att det känns rätt skönt.

Men självfallet tränger sig världen i alla fall på.

Hur de som protesterat och demonstrerat i Iran kommer att reagera på regimens allt hårdare språk återstår att se. Det är landets egen sak att avgöra sin väg, men vi borde alla ha ett intresse av ett öppnare Iran.

34 Responses to Midsommardag

 1. fredad skriver:

  ”Det är landets egen sak att avgöra sin väg, men vi borde alla ha ett intresse av ett öppnare Iran.”
  När nyheterna eller bristen på nyheter tränger sig på funderar jag över utrikesminsterns ordval ”landets egen sak”. Detta diplomatiska uttryck kan komma att behöva tolkas & fördjupas de närmsta månaderna när Sverige ska leda EU och ett stort land har försatts i gungning.

 2. ati79 skriver:

  Måste säga att jag skäms över att vara europeisk medborgare idag.
  Varför öppnar inte svenska ambassaden dörren för demonstranter? Varför bistår inte Sverige – vi som är så snabba med att utfärda vår briljans och medverkan i medling och konfliktlösning nu när världen behöver oss?
  Ska vi vänta, hur länge till Carl Bildt?
  Vad väntar vi på? Vilka väntar vi på?
  Väntar vi på ett godkännande, eller att andra länder yttrar sig först?
  Visar vi verkligen vår neutralitet just nu, eller bara det faktum att vi är politisk korrekta, som alltid?
  Vad blev det av era diskussionerna i Bryssel?
  Kan du kommentera de faktum att svensk/iranier söker skydd, men får i gensvar från Svenska ambassaden att det ”tyvärr” inte kan bistå med hjälp??!

  Vh,
  en moderat

 3. paxxor skriver:

  Jag har exakt samma fråga som föregående! Nu har Finland, Norge, Tyskland och Schweiz, bara för att nämna NÅGRA, öppnat sina ambassader och tar emot alla som söker skydd!

  SKÄMS Sverige, och i synnerhet Du; Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt som vägrar ta ställning! Tack för att ni har placerat oss i samma främlingsfientliga fack som Danmark!

 4. soli01 skriver:

  Ati79 – Sverige har väl, av alla länder, ställt upp -senast när det gällt Irak – och vi kan inte fortsätta att agera som ett världs-samvete hur länge som helst. Titta dig omkring bara! Samordniong mellen EU:s länder måste snabbt till.
  ”Sveriges-springa-före-mentalitet” har vi inget för.

 5. darezy skriver:

  Känns tråkigt att se & bevittna en sån svag Sverige. Sverige har reagerat otroligt klent i Iran situationen, inte minst du Carl. Reaktionen så häg långt har varit långt ifrån acceptabelt.

  Idag bor över 100 000 Iranier i Sverige, nästan alla med svensk medborgarskap, de flesta gör varje dag sitt yttersta för att bistå med kvalitativa handlingar och tjänster för Sverige. Alla dessa har någon form av familj och släkt i Iran som just nu behöver stöd och hjälp.

  Det minsta sverige kan göra i dags läget är att bidra med en helade plats för skydd och fred i en just nu kaotiskt Iran.

  /R

 6. paxxor skriver:

  soli01:

  Jag skäms ännu mer nu efter ditt inlägg! Det är personer som du som bara gör något för att få ett bra rykte. Sverige har ALDRIG hagt någon ”springa-före-mentalitet” som du snackar om. Vi har haft individer i landet som tar ställning och tycker till och tar initiativ. Landet som helhet har dock aldrig varit mer än ett neutralt och alldeles lagom politiskt insatt i världen. Vi gör det som vi tror skapar bra rubriker, och tyvärr finns det inga vettiga eller bra rubriker om Irans situation i Sverige, för att vi bryr oss helt enkelt inte om det lika mycket som U21-EM. Våra tidningar orkar inte skriva en enkel korrekt artikel, så folket vet inte vad som händer! Det bästa som skulle kunna hända vore om våra s.k. ”ledare” (Reinfeldt eller Bildt) kunde ta ställning och antingen stötta, som våra mer solidariska grannländer, eller bara ignorera frågan, som vårt otroligt främlingsfientliga grannland i söder. Just nu är det bara oklart vart vi står!
  TA STÄLLNING FÖR F*N!

  /P

 7. Ragnhild Larsson skriver:

  Vi måste göra allt vi kan för att stötta de iranska medborgarna som vill ha en förändring. Det är inte acceptablet at bara förbli passiv!
  Beordra svenska ambassaden att släppa in iranier nu!

 8. mas24 skriver:

  Varför ska inte svenska ambassaden öppna sina dörrar för demonstranterna?

  Unga som gamla demonstrerar för att kunna leva i ett demokratiskt land där dem kan leva i frid och det vi får höra av Carl Bildt är: ”Det är landets egen sak att avgöra sin väg, men vi borde alla ha ett intresse av ett öppnare Iran”.

  Sverige borde skämmas, inte lite utan väldigt mycket för att dem inte tar ställning till våldet och hur människors rättigheter tas ifrån dem bara för att dem vill ha ett friare IRAN!

  De enda som förväntas just nu är att ni öppnar dörren för dem. VAD VÄNTAR VI PÅ???

 9. farzanehh skriver:

  Stöd är det minsta av det som väntas att du ska uttrycka för folket i Iran. Frihetskämpandens blod spills. Stöd, tack.

  Ska omvärlden än en gång bara se på?

 10. celemon skriver:

  Hittade en googlemap med adresser till ambassader i Iran som tar emot skadade. Upptäckte till min förvåning att Sverige inte fanns med på listan. Brukade inte vi vara duktiga på att engagera oss utomlands? Finns det någon bra förklaring till det här?

 11. Lars skriver:

  Jag skäms! Jag skäms över att vara svensk medborgare, jag skäms över att vara människa! Men främst av allt skäms jag över mina medmänniskor! Att DU som verkligen har en chans att säga något! Att DU som har en chans att påverka, inte utnyttjar den. Var är din medmänsklighet? Vi kan inte kalla oss människor om vi inte gör någonting. Jag skäms för dig när du skriver ”det är landets egen sak att avgöra sin väg”. Ja, vi kan inte bestämma hur Iran ska styras, eller vad som ska hända. Vi kan bara sätta ner foten och säga att vi inte accepterar det som pågår just nu! Att passivt ställa sig vid sidan av är samma sak som att ge sitt samtycke! Jag hoppas för mänsklighetens och för det svenska samhället skull att du inte skulle ställa dig och passivt titta på när två beväpnade killar slår en stackars flicka sönder och samman – även om det i mina ögon är ungefär vad du (eller är det kanske vi – Sverige) gör just nu.
  Så – strunta i de politiska spelreglerna! Strunta i vad EU säger! Vi är inte förbjudna att öppna grindarna till vår ambassad! Vi kan hjälpa – då är det vår skyldighet!

 12. soli01 skriver:

  Jag tycker vi här i Sverige inte alls behöver skämmas över vad vi t ex gjort när det gäller att hjälpa andra länder. Det finns statistik på detta – bara att läsa.
  När det gäller Iran har där nu medborgarna misstanke om valfusk. Vi vet inte hur det nu är med detta. Troligen kan det vara så att man fuskat med valet.
  Nu blir det mycket våld tydligen genom detta berättigade uppror.
  Vi kan inte , som jag tidigare sagt – vara något sorts världssamvete då det inte bara är på en plats i världen som det pågår förtryck.
  Sverige är engagerade i många länder och ger mycket bidrag i förhållande till vår folkmängd och vi har ingenting som vi ska behöva skämmas för.
  Alla vill väl hjälpa de som är i nöd. Vi måste dock samordna våra hjälpinsater bättre och där har EU mycket kvar att bearbeta. Nu när Sverige har ordförandeskapet måste något hända på den fronten.

  Bl a har EU gjort uttalande ang valet och vi ingår i detta nu!
  Att Sverige skulle vinna något på att agera helt enskilt i det aktuella fallet mot Iran ser jag inget meningsfullt i.

 13. Kachina skriver:

  Det vi just nu bevittnar är hur islam förlorar makten över den stora massan. Det kommer att kräva lidande och offer.

  Hur hårt det än kan låta, men att öppna flyktvägar nu är detsamma som att uppmana den stora massan att fly, istället för att ta itu med sina förtryckare.

 14. bestofmankind skriver:

  Detta är stolta folket i Irans kamp. Vad omvärlden kan göra är ha öppna ögon och vara observant hur demonstranterna behandlas av dem som har makten.

  Att öppna grindarna i den svenska ambassaden i Iran för att ta emot skadade behöver inte nödvändigtvis betyda att man tar emot dem som flyktingar – som kanske Carl Bildt och regeringen är rädda för.

  Visa lite empati och sympati och ge skadade stöd och tillfälligt hjälp.

  Det är normallt, kallas medmänsklighet och är inte konstigare än så.

 15. perfro skriver:

  Det är varje folks sak att bestämma sin egen väg, men säger CB det vi alla hr ett intresse är ett öppnare Iran.
  Det är förstås rätt och det gäller alla diktaturer i olika skepnader och även en hel del demokratier.

  Nu har Iran ändå val, sannolikt i syfte att gentemot omvärlden ge sen av att det ändå finns demokratiska inslag.

  Säkert har det förekommer betydande valfusk, mn samtidigt kan det vara svårt ”bevisa” att skillnaden mellan huvudkandidaterna kan vara så stor som sju miljoner via rent valfusk.

  Under alla omständigheter styrs Iran av det mäktiga Väktarrädet. Landet är en teokrati. Iran stöder med alla medel via vapehandel och även politisk stöd terrorism i lände som Irak och Israel.

  Landet är emot Väst och kommer att vara det, främst då mot USA. Det kommer att ställa sig avvisande till Obamas försök till att via samtalsdiplomati kunna komma någon vart.

  Det gäller inte minst landets kärnvapenprogram.

  Kanske, men bara kanske, finns det risk för ett inbördeskrig. Om ett sådant skulle komma har regimen tillgång till alla nödvädiga militära , polisiära,mediala m fl resurser för att krossa den proteströrelse, som nu får omvärldens stöd.

 16. htmx skriver:

  Utvecklingen i Iran bestäms av den interna dynamiken i Iran. Ju längre de massiva demonstrationerna fortsätter ju mer försvagas den sittande regimens företrädare med ayatollah Khamenei i spetsen.

  Frågan hur makteliten i Iran hanterar skeendet?

  Kommer mullorna att vända sig emot Khamenei och hitta en ersättare eller kommer man sluta upp bakom honom och slå ner demonstrationerna?

  Hur ställer sig militären och revolutionsgardet?

  Khamenei förefaller ha tagit en stor risk att ensidigt liera sig med Ahmadinejad. Kan knappas spela rollen som medlare i konflikten.

  Oroande om makteliten sluter upp bakom Khamenei.
  Då återstår bara brutalt våld mot demonstranterna.

  Frågan om det finns en dynamik som leder i en positivare riktning? Svårt för en utomstående att avgöra.

 17. denstillsammemoderaten skriver:

  Iran ÄR i ett mycket svårt läge. Men det måste ju få vara deras val av väg nu utan att en massa länder ska leka världspolis, för då blir det precis lika mycket gnäll. Ett nytt Irak vill nog ingen ha, och vad kan förutom med militära styrkor då? Handelsembargo? Det försvagar folket ännu mera och stärker styrets makt. Lilla Sverige kan inte rädda hela världen utan vi måste ha tro på det iranska folket.

 18. Kachina skriver:

  ”Kommer mullorna att vända sig emot Khamenei och hitta en ersättare eller kommer man sluta upp bakom honom och slå ner demonstrationerna?”

  Sluter mullorna upp bakom Khamenei, är det slutet på islams makt över massorna. De har verkligen ett eget val att göra.

  Det går att misshandla och döda kroppar, men det går aldrig att döda en idé, i det här fallet tanken på frihet.

 19. htmx skriver:

  Det omvärlden kan göra är att solidarisera sig med demonstranterna och stödja deras rätt att demonstrera.

  Om det är en dynamik där demonstrationerna fortsätter trots att milisen slår ner dem brutalt kan scenariot från 1979 återupprepas.

  Demonstrationerna minskar inte utan fortsätter att öka trots våldet. I Shia religionen ligger ett grundläggande element av martyrskap och om religionen spelar en roll i demonstrationerna kan våldet mötas på detta sätt. I en regim som väljer våldets väg mot sina egna medborgare kan därför undergräva sig sin egen position i Iran.
  Det är lärdomen från revolutionen 1979.

  Kan också vara så att Ahmadinejad skapat en stat i staten med Revolutionsgardet som kommit i motsättning med delar av prästerskapet. Ayatollah Khamenei ses som en svag ledare som underordnat sig det militära komplex som Ahmadinejad byggt upp.

  Men som sagt det är svårt för en utomstående att bedöma vilken dynamik som dominerar skeendet.

 20. denstillsammemoderaten skriver:

  Vilket är ju vad som händer med. Människor engagerar sig. Men enskilda regeringar skall nog inte fördöma åt något håll. Det är vad vi har FN för. Ingen svensk politiker gör något fel alls. Rätt spelare måste ha bollen för att gör mål. Så är det alltid

 21. florimond77 skriver:

  Det är väl självklart att man ska öppna dörrarna och hjälpa folk. Det här är ett akutläge där man ska se till människorna oavsett politiska och diplomatiska avvägningar. Varför är svenska ambassader och konsulater så sega förresten? Tänk på Tsunamikatastrofen. Vi var ju det enda bordet som stod obemannat.

 22. denstillsammemoderaten skriver:

  Vad tycker du man ska göra då? Ta hand om halva iranska befolkningen på konsulatet? Vem ska man släppa in och vem ska man neka? Det finns över 70 miljoner invånare där. Vill du som är så driftig åka ner och stå i porten på konsulatet och ge tummen och och tummen ner?

  Det fungerar inte så. Det måste ges hjälp och sättas krav på regeringen i Iran, från FN och möjligen EU.

 23. paxxor skriver:

  Jag tycker att det är helt rätt av de regeringar som öppnat sina ambassader! De har verkligen förstått KRISEN i Iran. Är det så mycket att begära att få en fristad i en stad i krig? Folk skriver här att det är deras egna sak och istortsett att de får skylla sig själva! Ni menar alltså att i Iran just nu, där det för tillfället råder mer anarki än något annat, är det upp till regimen att ta hand om folket. Samma regim som slår ner och dödar folk som bara går förbi på gatorna. Jag förstår inte hur kall man måste vara som person för att kunna yttra den åsikten. Kom inte och säg att man måste se på helheten och vara diplomatisk, för man kan ALDRIG någonsin rättfärdiga mord, och nu är det massmord, genom att gömma sig bakom vår påhittade diplomatiska värld. Detta är verkligheten och om Sveriges ledare verkligen är såpass inhumana att de inte ens tar ställning till de värsta inhemska attackerna på ett bra tag, så vet jag inte vad de ska ta ställning till längre. Att inte uppmärksamma och ta ställning MOT detta avskyvärda våld är att inte göra något alls.

  Då drar vi det klassiska exemplet:
  Om du ser någon som blir misshandlad, vad gör du då?

  Det är din MEDBORGERLIGA RÄTT att kliva in och försöka hjälpa! Hur är det annorlunda mot situationen i Iran? Lever vi inte i samma värld? Har vi inte skrivit under samma krav på mänskliga rättigheter i FN? Varför är vi så fega att vi tycker något men inte gör något?

  /P

 24. paxxor skriver:

  Jag hänvisar till Svarta nejlikan, återigen en mycket stark individ som tänker mänskligt före byråkratiskt och diplomatiskt! Vi borde hylla människor som honom! Googla om ni inte vet vem det är, Sverige har som sagt inte så mycket till övers för folk som honom eller Wallenberg. De står ut för mycket eller något.

 25. denstillsammemoderaten skriver:

  Ok. Jag tänker inte ens ge mig in i en diskussion på så låg nivå.. Jämföra kamp om frihet i Iran med knogslagsmål hemma på gatan. hehe.
  Du kan ju åka dit ner och skaffa en grön flagga i stället för att vara kunnig och stor hemma vid datorn ;)

 26. carlbildt skriver:

  Låt mig bara konstatera att de uppgifter som spritts – ockdå i kommentarer på denna blogg – om att vissa länder öppnat sina ambassader för skadade men att Sverige inte gjort det är helt grundlösa.

  Samma anklagelser har riktats mot i stort sett samtliga andra europeiska ambassader. Och är felaktiga då också.

 27. bestofmankind skriver:

  Menar du då utrikesminister Carl Bildt att ingen ambassad – varken europeisk eller icke europeisk – har öppnat sina grindar för skadade?

  Bör man inte göra det?

 28. bestofmankind skriver:

  ”The New-York based International Campaign for Human Rights in Iran said scores of injured demonstrators who had sought medical treatment after Saturday’s clashes were arrested by security forces at hospitals in the capital.

  It said doctors had been ordered to report protest-related injuries to the authorities, and that some seriously injured protesters had sought refuge at foreign embassies in a bid to evade arrest.”

  http://hosted.ap.org/dynamic/stories/M/ML_IRAN_ELECTION?SITE=MATAU&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

  Google översättning:
  ”Den New York-baserad internationell kampanj för mänskliga rättigheter i Iran sade att ett antal skadade demonstranter som hade sökt läkarvård efter lördagens sammandrabbningar greps av säkerhetsstyrkor på sjukhus i huvudstaden.

  Det sa att läkarna hade fått i uppdrag att rapportera protest-skador för myndigheterna, och att vissa allvarligt skadade demonstranter hade sökt skydd på utländska ambassader i ett försök att komma undan arrest.”

  Vad skall omvärlden göra?

 29. nilbor skriver:

  Tack, Carl Bildt för Ditt klarläggande. Din breda erfarenhet och stora kunskaper borgar för att vi Sverige, gör rätt saker, på rätt plats och i rätt tid. Skall man skämmas är det för de okunniga bloggare som Du ger plats för på denna blogg. Det liknar mest ”skolgårdsdialog” med tillägget att nästa klassresa går till Kolmården, längre sträcker sig inte det geografiska perspektivet för vissa.

 30. mrmhalland01 skriver:

  nilbor,

  Det du kallar ”skolgårdsdialog” är engagerade människors åsikter.
  Vi har naturligtvis inte hela det politiska spelets regler klara för oss, men tar du dig tid att läsa så finns det både kloka, medmänskliga och logiska slutsatser i nästan varje kommentar.

  Denna blogg kan inte ställa krav på att alla ska vara lika insatta i problematiken som utrikesministern, men, det skulle inte förvåna mig om även han emellanåt blir inspirerad av vissa kommentarer här.

 31. paxxor skriver:

  Tack än en gång för att ni visar för oss, folket som bryr sig tillräckligt mycket för att bli besvikna, vad man verkligen kan åstadkomma med sin röst. Gång på gång hör man att det är bra att komma ut och göra sin röst hörd, men så fort man talar kommer det fullt med ignoranta människor som inte ser längre bort än till sin framdörr. Ni kan verkligen inte förstå desperationen hos folket i Iran. Jag hoppas verkligen inte att vi i Sverige någonsin kommer att BEHÖVA relatera till det, men det skulle vara skönt om man skulle KUNNA göra det. Tack för att ni gör Sverige till ett lite kallare ställe att bo på!

  /P

 32. florimond77 skriver:

  till den stillsammemoderaten
  ja du. Tänker man som dig skulle inte en enda människa i hela världen få någon hjälp. För det första är det inte 70 miljoner människor som bankar på ambassader.
  Det här med ambassadryktet verkar dessutom inte vara utrett ordenligt och kanske man inte ska vara för snabb att anklaga någon eftersom Bildt klarlagt en del.

 33. azifp skriver:

  Bäste Carl Bildt,

  Jag har en par frågor… Jag vill gärna veta varför, varför, varför den svenska ambassaden inte tar emot några skadade? Är inte DET det minsta Sverige skulle kunna bidra med?

  Tänk på de skadade som dör i onödan pga av svenska ambassaden inte öppnar sina dörrar? Vi borde SKÄMMAS! Jag säger VI eftersom jag som svensk skäms för det vi (du, jag och andra svenskar) gör, eller INTE gör.

  Tänk om rollerna hade varit omvända. Tänk om de usatta, mördade, torterade och kidnappade hade varit svenskar? Hade det varit annorlunda då?

  Det handlar inte om politiska åsikter eller oenigheter längre, det handlar om medkänsla och hjälp till de utsatta.

  Jag ser fram emot ett svar Carl, eftersom jag som svensk gärna vill veta varför Sverige (och därför även JAG) väljer att blunda.

  Med vänliga hälsningar,
  Azi Foumani

 34. honeyjun skriver:

  Carl bildt!! även en politiker kan ha samvete och medmänsklighet. Du har stort ansvar för vad Sverige står för utrikes politik, du skall tänka på framtiden och hur ni står för svar i framtiden pga din ställning för vad som händer i Iran. Din ambassads åsikter är helt felaktig när han säger att Iranier vill inte ändra regimen jag skall säga att det är det Iranier vill och vi skall nå det med eller utan eran hjälp och stöd. Kom ihåg vad Mandela sa: vi förlåter men glömmer inte. Valet är ditt

%d bloggare gillar detta: