Spännande val i Iran

I dag går så Iran till ett presidentval efter en valrörelse som inneburit mer spänning än vad de flesta kanske hade väntat sig.

Den islamska republiken Iran är förvisso ingen fullfjädrad demokrati, och situationen vad gäller mänskliga rättigheter är i flera avseenden dyster.

Men det hindrar inte att det finns en spännande pluralism inom ramen för det existerande systemet, och att valet inom de ramar som definierats faktiskt är genuint. Att det mobiliserat ett brett engagemang för förändring är ett tydligt tecken på detta.

Om inte någon av de fyra kandidaterna får nu över 50 % kommer det att bli en andra omgång mellan de två ledande kandidaterna – och all uppmärkssamhet koncentreras kring presidenten Ahmadinejad och den främste utmanaren Moussavi.

Iran är en ung nation, och det förefaller inte minst vara unga människor som i dag går i spetsen för hoppet om en förändring som också skulle ge dem och deras nation bättre möjligheter i världen.

2 Responses to Spännande val i Iran

  1. svenssonrichard skriver:

    Det är ett mycket spännande val som genomförs idag, och mycket kan stå på spel, även om man ska vara försiktig att inte överdriva skillnaderna mellan kandidater.

    Det skulle ändå vara intressant att läsa lite hur du ser på möjligheterna för Mir Hossein Mousavi att reformera landet och dess konstitution vid en eventuell seger i presidentvalet.

  2. judi007 skriver:

    vill världen bli av med terroristen som dominerar världen idag. Måste då regeringar runtom i världen störta den iranska regeringen och prästrådet. de står för finansieringen av hizbollah i Libanon, Hamas i Palestina, talibanerna i Afghanestan och tjetjeniens extremister. Medan sitt eget folk får leva i fattigdom. Vad gör världen då? Jo. INGENTING. Hjälper inte att kriga i Afghanestan mot talibanerna när en stark och mäktig land som Iran står bakom de. Ner med regeringen i Iran så löser ni mycket utav de problem som dominerar politiken och säkerheten i världen idag. Eu och USA säger sig värna om mänskliga rättigheter och demokrati. Hyckleri. Därför att det egna intressen går före allt annat. Olja och gas är betydligt viktigare i praktiken än människoliv och folkets frihet. Vill Eu och USA inte lägga sig i för att det kan skapa problem när det gäller atomenergi programmet och rädslan av att Iran vill skaffa sig Kärnvapen. Så är det väl nu det bästa möjlighet världen kan få för att avsätta regeringen i Iran. Tillsätta istället en demokratiskt regering. Man blir då av med finansieringen för terrorismen och hotet mot Israels existens men också för att Iran ska skaffa sig kärnvapen. Vilket kan leda till en upptrappning i mellanöstern. Världen måste ta chansen nu. Vi kommeer aldrig att få en så bra möjlighet. Hela världen tjänar på att avsätta regeringen. Usama Bin Laden kan knappast finansiera terrorismen själv. Ta vara på möjligheten IDAG. Idag hade faktiskt hur konstigt det än kan låta George W Bush varit en fördel. Mr Bush hade aldrig tvekat att ta vara på chansen för att avsätta regeringen i iran. Synd bara att detta inte skedde för ett år sedan

%d bloggare gillar detta: