Valdag – och väntan

På något sätt tillhör det svensk demokratisk tradition att det skall vara bra väder på valdagen.

Nationaldagens ruggiga kväll – uppvärmd av Salvatore Grimaldis högtidstal på Skansen – har ersatts av en strålande förmiddag.

Strax skall jag iväg och lägga min röst – kanske rycka in och dela ut valsedlar ett tag.

Det är trevlig tradition att då också kunna prata ett tag med frivilliga från alla de andra partierna. När striden är över finns erfarenheter att dela.

Sedan blir det cykel ner till Sergels Torg för någon typ av slutmöte med Fredrik Reinfeldt och andra. Om klokskapen att fortsätta att ha kampanjmöten på valdagen kan man ha olika meningar, men nu är det ju så det kommit att bli.

Under kvällen får vi sedan invänta resultatet.

Själv kommer jag att vara minst lika intresserad av det övriga Europa som av Sverige. Det är ju sammansättningen av vårt gemensamma europeiska parlament det i grunden handlar om.

Jag skulle tro att denna webbplats är bästa sättet att få en bild av det samlade europeiska resultatet.

Vi skall inte glömma att detta inte är dagens enda viktiga val. Parlamentsvalet i Libanon finns det anledning att också följa med uppmärksamhet.

16 Responses to Valdag – och väntan

 1. tangoviking skriver:

  Och jag har fungerat som vittne idag… som förste röstare i mitt distrikt.

  Egentligen spelar röstningen ingen större roll men gick ändå iväg för att rösta ‘emot’ populistpartierna på vänsterkanten.

 2. turez skriver:

  Jaa.. Vi får väl se om man går å röstar. Har försökt få ett grepp om de olika partierna men jag tycker att de flesta är ganska luddiga inför euvalet. Men det kanske bara är jag som tagit en grogg för mycket…..

 3. lasse41 skriver:

  Hej
  Tyvärr är länken till Eu-resultatet spärrad för mig. Sidan anger ”by invitation only”.

 4. un2here skriver:

  @lasse41

  Prova igen efter sju:

  BRUSSELS (AP) – The European Parliament will publish results of the June 4-7 voting for the EU assembly in the European Union’s 23 official languages on these sites. They will open as of 1900GMT (1800CET) June 7 …

 5. rulle skriver:

  Tog min gamla farbror (Född 1919)till vallokalen för en vecka sedan och passade då på att även lägga min egen röst.
  Ett av de kriterier jag tillämpar är att ge minuspoäng varje gång en partiföreträdare talar om eller visar med affischer vad något annat parti tycker och tänker. Sämst i klassen är helt klart V & S. Pp, Jl, Fi och Sd faller på sin egna orimligheter. Helt bortkastade röster att välja något av dessa populistiska yttringar. Kvar är fem(5) möjliga partier att välja mellan. Mp är dock ett löjligt enfrågeparti så kvar var bara fyra(4). M och C har de klokaste och mest (strategiskt) tänkande toppkandidaterna.
  Så får det bli! med ett X

 6. chris200 skriver:

  The Human Sciences Research Council i Sydafrika har nyligen publicerat en studie som visar att Israel gör sig skyldiga till både kolonialism och apartheid i de ockuperade palestinska områdena.
  http://www.hsrc.ac.za/Media_Release-378.phtml

  Svenska partiernas ställningstaganden i fråga om Palestina och Israel kan man läsa om här:
  http://www.palestinagrupperna.se/pgs-har-fr-gat-ut-partiernas-toppkandidater-inf-r-eu-valet

  Värderingarna som styr partiernas syn på den konflikten präglar även deras ställningstaganden i konflikter som Irak, Afghanistan, Sri Lanka, osv.

 7. ebtisamhatem skriver:

  All my choices in my life, I had to choose between the heart and brain .Eor the first time in my life I choose with the heart and brain. I have chosen M.
  Good Luck

 8. bestofmankind skriver:

  The term in my above comment should be ”a heart and a brain”, nothing else.

 9. toastmasterkillen skriver:

  Vad hände med kollegan Borgs bloggande? Det blev bara 1 inlägg och sedan blev han avskräckt eller? =)

 10. Lars Sjögren skriver:

  Har som tradition att alltid rösta på själva valdagen – ofta under kvällen strax innan vallokalen stänger.
  Utgår från att Gudrun Schymans fi, förblir ett promilleparti. Vänsterpartiet ( som gick under ett annat namn tidigare, under en annan konjunktur ), borde också vara ett promilleparti.
  http://larssjogren.wordpress.com/

 11. toastmasterkillen skriver:

  Var och röstade för någon timme sedan. Jag röstade Grönt.

 12. vidfrankradosh skriver:

  För en vecka sedan cyklade jag och min man runt om i Stockholm för att ställa frågor till valarbetarna ang Eu-valet och deras ställningstagande till det stora och svåra problemet med alla barn som förs bort varje år. (Min egen son är sedan ett år tillbaka bortförd till Republika Srpska av sin pappa. Trots att jag har ensam vårdnad om vår son, så vet jag inte var han bor, har ingen adress, jag får ingen kontakt med mitt barn).
  Alla partier som vi pratade med lovade att vi skulle få svar på våra frågor. Tyvärr tillhör moderaterna ett av de partier som fortfarande inte svarat. Carl Bildt har heller ej orkat svara på något av alla de brev/mail som jag skrivit till honom under det senaste året.
  Min son befinner sig i Republika Srpska, ett land min son inte har någon anknytning till, ett land med stora inhemska politiska svårigheter, utbredd korruption, maffia och en mycket tveksam rättssäkerhet.
  Min son är svensk medborgare, kidnappad av sin pappa, men trots detta gör svenska myndigheter ingenting.
  Som förälder är man otroligt naiv innan man råkar ut för en sådan här katastrof. Sanningen är att ”enskilda barn inte är prioriterade ärenden”, sagt av UD:s presschef Anders Järle.
  Men borde inte våra barn vara de mest prioriterade ärenden?
  Carl Bildt, som gärna stoltserar med sin kännedom om Balkan och med sina briljanta utländska kontakter, du får gärna använda dig av dem när det gäller att hjälpa mitt barn!
  Anna, mamma till Vid, bortförd sedan maj 2008

 13. chiros skriver:

  Tydligen är jag inte ensam som f.d. moderatväljare att istället rösta på Piratpartiet; enligt de första resultaten får PP 7.1% vilket kan räcka till två mandat; Moderaterna gör ett historiskt dåligt resultat på 15%.

  Man frestas onekligen att säga: vad var det jag sa för ett år sedan då FRA debatten gick som hetast?

 14. ingridfredriksson skriver:

  Nu gäller det bara att hålla tummarna för Anna Marias kryss! Själv är jag resklar för att åka till Hong Kong som inbjuden talare i morron bitti.

  Men jag är nog inte lika flitig med att blogga från hela världen som du, utan det blir nog först till midsommar när jag kommer hem igen.

 15. toastmasterkillen skriver:

  10,6%, go Green!!

 16. Kachina skriver:

  Carl Bildt

  Det vidfrankradosh säger går inte att tiga ihjäl.

  Vad är din och UD:s plikt gentemot svenska medborgare?

  Är det fortfarande samma attityd som jag mötte på ambassader runt om i världen för fyrtio år sedan, att de inte ville kännas vid svenska medborgare? De jobbade inte för dem, utan för svenskt näringsliv.

  Det där problemet kan du lösa, NU.

  Se till att få något gjort.

%d bloggare gillar detta: