Vad pågår?

Jag ser att Obama-administrationen nu satsar ytterligare 30 miljarder dollar i lån till General Motors utöver de 19 miljarder dollar man redan lånat ut.

Och företaget blir nu till 60 % ägt av den amerikanska staten.

I sak innebär detta att den amerikanska staten lånar upp den fantastiska summan av ca 360 miljarder kronor – i huvudsak från Kina – i förhoppningen att det företag man övertagit ägandet av en dag skall kunna betala tillbaka denna summa.

Har jag missat något? Eller är allt rena snurren?

`

27 Responses to Vad pågår?

 1. lasverdrup skriver:

  Rena snurren.

 2. mibmatch skriver:

  Ja det är snurrigt, tack och lov har vi en klokare regering i Sverige.

 3. oppti skriver:

  Du har missat något!
  GM har stora åtaganden mot sina tidigare anställda. Något som inte kan förbises av nån som vill vara politiker i USA.

 4. kris08 skriver:

  Så vackert! Folkrepubliken visar solidaritet med de amerikanska arbetarna.
  För man har väl inte tänkt sig att kräva tillbaka pengarna någon gång, eller…?

 5. mibmatch skriver:

  Förvisso har GM detta, men huruvida man som politiker måste förlita sig på fd bilarbetare med familjer råder delade meningar i USA också.

 6. utrat skriver:

  Enligt DI
  ”År 2000 hade GM ett börsvärde på 52 miljarder dollar, cirka 411 miljarder kronor. Sedan dess har 405 miljarder i börsvärde utraderats och biltillverkaren värderas nu till 740 miljoner dollar, cirka 5,85 miljarder kronor.

  Det innebär att ett svenskt företag som detaljhandelsbolaget Clas Ohlson, med ett börsvärde på omkring 6 miljarder kronor, värderas högre än den detroniserade biljätten.”
  Kanske måste man se det i det perspektivet dvs att ett slimmat GM kan jobba sig upp 49 miljarders börsvärde och staten kan börja sälja av sina aktier???

 7. robotnr7312 skriver:

  Det faktum att det moderna samhällets praktiska makt slet sig loss från sig själv och byggde sitt eget självständiga rike i skådespelet, kan bara förklaras genom ett annat faktum: denna praktiska makt led av en fortsatt brist på sammanhang och var fortfarande självmotsägande. /citat hittat på nätet

  D. Kanske är därför du inte förstår? Har du helt och hållet glömt bort den enskilda individen Carl? Hennes/hans dagliga liv i världen? Hur många vill du offra Carl på din väg mot UTOPIA? 1000.000? 2.000.000? el mer?

  Förklara gärna hur du ser på det faktum att så många av de som under åren arbetat för att göda den elit som nu går fri från skuld, idag inte ens kan känna sig säkra på sin ålderdom? Jag menar…dina hjältar tog ju pengarna och stack. Dvs de tog inte ansvar för något annat än sig själva.

  Liskom Obama så hoppas jag, att jag en dag kan säga att ”det som är bra för Volvo är bra för Sverige”…dvs bra för den Befolkning som bor i Sverige. Bra för hälsan, bra för vården, bra för barnen, bra för de gamla, bra för de som arbetar, bra för freden osv…jag menar, vi får ju inte glömma varför vi egentligen arbetar.
  Liskom arbetet i UD skall gynna medborgarna i Sverige….så skall företagens verksamhet ge oss välmående och en god jormån för freden…
  Men när t.ex UD blir utrikesministerns privata resebyrå och företagen en höna som värper guldägg för de mäktiga…ja, då börjar man ju undra vad UD och megaföretagen skall vara bra för.
  Bra till att förslava oss?

  Obama

 8. aimeekreuger skriver:

  Det är möjligt att man räknar att samhällskostnaderna totalt blir lägre genom uppköpet än utan det, oavsett om man får tillbaka pengarna genom GM’s aktier eller genom skattsedeln.

  Sen att det låter osannolikt att det skulle stämma är en annan sak…

 9. Torsten skriver:

  Jag roade mig med en liten räkneövning.

  360 miljarder SEK i tusenkronorssedlar väger ca 400 ton.
  Digitalt är vikten noll :-)

 10. ortinfofmikael skriver:

  Vad innebär det politiskt att ha ett USA som i allt högre grad ägs av Kina? Hur mycket kan Kina styra genom att vara så stor fordringsägare?
  Mikael Liljeström

 11. smalanningen skriver:

  Comeback efter några veckor/månader med bara läsande :)

  I det här fallet ska man nog tänka bort ekonomin, för hur man än vrider och vänder på det går det inte ihop. Viktigare var nog för Obamaadministrationen att hålla känslan av en revolution och vändning vid liv. Hålla folkets dröm levande.

  För om nu administrationen lyckas att vända GM, låta det bli företaget som klarar att tillverka de bilar som man säger sig vilja tillverka… Vi snackar om en ny världsordning som definitivt kan få uppföljare runt om i världen. The land of the free tar ansvar och gör någonting åt det som de facto håller på att bli deras undergång: den hopplöst omoderna och statiska industriella sektorn.

  Men det är en risktagning helt klart. Misslyckas man heter nästa amerikanska president inte Barack Obama och USA kommer ytterligare marginaliseras. Men jag tror inte det kommer att hända.

  Fördelen för Sverige kan bli en accelererad efterfrågan där vi är är rätt duktiga: miljöteknik. Nackdelen kan bli att det nu strular till sig för SAAB då konkursens konsekvenser inte är helt lättbegripliga.

 12. smalanningen skriver:

  Jag gillar även robotnr7312:s tänkvärda inlägg ovan.

  ”Vi får inte glömma varför vi egentligen arbetar.”

  Väldigt, väldigt sant.

 13. gubbstut skriver:

  Sverige ligger inte i framkant, när det gäller näringslivet och kollektivanställda. I Spanien kan det bli väldigt dyrt för ett företag, att avskeda en fast anställd, på samma sätt som görs här hemma. Ofta handlar det om 1 miljon i avgångsvederlag. Vilka får det i Sverige. Dom flesta som nu avskedas, får i bästa fall några månadslöner, på sin höjd ett år, beroende på hur länge personen varit anställd.

 14. carlerike skriver:

  Michael Levine beskrev det såhär i dagens FT:
  ”The administration took a tragic situation and turned it into an expensive mess to pay a political debt”.

 15. oppti skriver:

  Gubbstut
  I Spanien kostar det 1 miljon att bli av med en anställd, bra för den som är anställd men katastrofalt utfall på den säkerheten för de som inte har ett jobb, och de är många i Spanien.
  Bemanningsbranschen i Sverige är ett svar på fackets krav på bättre villkor för de fast anställda.
  När skall arbetsgivarna belönas för sin givmildhet?

 16. robotnr7312 skriver:

  carlerike

  så kan man se det hela om man inte vill ställa den organiserade brottsligheten till svars. Dvs, om man inte vill ställa bovarna mot väggen, konfiskera deras egendom, tvinga dem att arbeta som vårdbiträden i 5 år(dvs utföra samhällsnyttiga tjänster) och ge dem näringsförbud. Så kan man även se det om man för att komma till UTOPIA är beredd att offra x miljoner antal amerikanska familjer på den smala stigen dit. Så kan man se det om man är cyniker. världsfrånvänd, småsint, tunnelseende…och helt….helt enkelt fullständigt rationellt. Eller hur? :-)

 17. robotnr7312 skriver:

  …jag menar ”fullständig rationell”…inte rationellt

 18. robotnr7312 skriver:

  :-)

 19. stig2entreprenoren skriver:

  Efterfrågan på bilar ökar just nu kraftigt i Kina. Varför säljer vi då inte massor av fler nya Saab och Cadillac till Kina? Har vi missat nåt?
  Duger de inte för de kinesiska vägarna?
  Är det fel på designen?

 20. stig2entreprenoren skriver:

  Hade man haft hög skatt på bensinen i USA så kanske bilarna som tillverkats där hade varit betydligt snålare, lättare och billigare? Då hade det kanske även varit möjligt att sälja dessa bilar på export?

 21. stig2entreprenoren skriver:

  Om man kunde konstruera och designa världens bästa, smartaste, säkraste och snyggaste bilar och sen tillverka dessa i de bästa och billigaste (nya) fabrikerna i Kina så skulle man säkert kunna få till en världssuccé?
  Vem skulle inte vilja köpa en ny snygg kinesisisk SAAB turbo till halva priset?

 22. bestofmankind skriver:

  ”Har jag missat något? Eller är allt rena snurren?”

  Ja, du har missat något.

  Kärleken till folket betyder Obamas agerande. En av USAs största företag sjunker med dess anställda, Obama vill inte bara se på och låta det hända. Som sin egen familj gör Obama allt vad räddas kan för USA. Bushadministrationen satsade miljarder på kriget i andra länder, i motsatsen till Obama som satsar på folkets hopp och framtidstro.

  Nobelt. Kärleksfullt. Solidariskt. ”Till death do us part”.

  I ett tidigare inlägg nämnde du Carl Bildt om att du ”hoppas och tror”. Ur sydostasiatiskt perspektiv saknas bara kärleken i frasen.

  Jag väntar med spänning när din politik även innehåller kärlek – kärlek till folket.

  För att du vet väl vad kärleken innebär – på riktigt?

 23. stig2entreprenoren skriver:

  De Chevrolet-bilar som General Motors fabriker i Korea tillverkar går bra att sälja på export.
  Man kunde även bygga 10 nya moderna fabriker i Kina och sen även exportera därifrån? Det skulle säkert gå bättre. Några amerikaner kunde kanske även flytta med till Kina och lära upp sina nya partners? Här finns massor att lära och nya äventyr väntar.
  Det behövs en rejäl kris för att sätta fart på världen och på fantasin hos dess medborgare.

 24. lasverdrup skriver:

  Men alltså. Att satsa pengar i ett sjunkande skepp låter ju jättedumt, det fördröjer bara sjunkandet lite. Det kommer sjunka även om det tar lite mer tid.
  Om Obama vill vara snäll mot folket kunde han väl satsat pengarna på att skapa nya jobb till folk istället för att tänka så kortsiktigt. Rent slöseri med pengar är vad det här är.
  Dessutom, var kommer pengarna gå? Någonstans i detta företaget har ju väldigt många medlemmar i styrelsen misskött sitt jobb om det går så kasst. Och så pumpar man in mer pengar till dem.
  puckat.
  Mi får gärna rätta mig om ni tycker jag har fel. jag är trots allt ganska liten.

 25. mrmhalland01 skriver:

  Jag tror dessvärre man har missat något i Sverige.

  Nu kanske det är lite överdrivet i USA, men, tanken är rätt.

  Att friställa människor som Sverige gör i offentliga förvaltningar gör visserligen att just den budget de avlönas från kan bantas, men vad händer i praktiken ?

  Samhället får betala lika mycket för personernas försörjning.

  Många av de friställda får långvariga stress-sjukdomar och andra åkommor som kommer kosta mycket mer än om de var kvar på sina arbetsplatser och upprätthöll samhälls-servicen.

  Så..det är väl en fråga om prioritering hur skattemedel ska användas ?

  Personligen tycker jag att det är bättre att staten (skattebetalarna) låter människor få behålla sina arbeten och därmed behålla servicen i samhället än att friställa människor till än högre kostnader.

  Kanske man rent av skulle anställa några ekonomer från näringslivet som ser bortom en tillfällig budget ?

  När en budget sviktar och andra håller måste man omfördela mellan budgetarna.

 26. smalanningen skriver:

  Klokt skrivet mrmhalland01, håller med till fullo.

  Det gamla mantrat ”staten ska inte äga företag” är ett såpass rött skynke för vissa så man ser inte helheten. Nu tycker jag inte att staten ska äga företag normalt, men sett till bakgrunden just i GM-fallet så har Obamaadministrationen en klar poäng i sitt agerande.

 27. rymdfisken skriver:

  1 miljard kineser som inser att de har blivit grundlurade av västvärlden är inte att leka med.

%d bloggare gillar detta: