Förväntningar – och ABBA

Så har då mötet mellan EU:s och ASEAN:s utrikesministrar nått sitt slut.

Utåt – och i viss mån inåt – kom det att domineras av frågan om Burma.

Men det som – återigen! – slagit mig är vilken efterfrågan på en mer aktiv europeisk politik och närvaro det finns i olika delar av världen.

En av ASEAN-ländernas utrikesministrar hade i dag en nästan vädjande plädering för en aktivare europeisk roll just i Sydostasien.

Vi vill inte, sade han, att allt bara skall avgöras av USA och Kina. Och med en aktivare europeisk roll får vi tio länder med manöverutrymme mellan de växande giganterna Kina och Indien.

Ni drog er tillbaka efter kolonialperioden, men nu – det var det tydliga budskapet – krävs det en europeisk återkomst.

Frågan för oss européer är självfallet om vi klarar av att leverera denna aktivare gemensamma politik i olika delar av världen. Jag hoppas – och tror! – att så faktiskt är fallet.

Efter överläggningarnas slut blev det i alla fall en timme över för att också se på den alls inte charmlösa staden. Jag hann t o m klippa mig för ett påtagligt facilt pris. Och köpte en DVD av filmen Killing Fields om den kambodjanska tragedin under Pol Pots mördarregim.

På restaurangen nere vid floden där det sedan blev en matbit konfronterades man åter med den framvällande svenska kulturimperialismen.

På flygblad och affischer meddelades att det på lördag blir Mamma Mia!-afton på restaurangen.

Move screening, sing-along, performances, prices/giveaways, dress up in your best 70-80’s outfit…

För några decennier sedan var Mekong en flod som associerades med krig, konflikter och lidande. Nu sjungs det ABBA vid dess stränder i en värld som faktiskt – i allt väsentligt – blivit både fredligare och friare.

När det snart – efter nattens sömn – dags att flyga vidare till Dushabe i Tadzjikistan i en helt annan del av Asien.

Kanske finns det ABBA-afton även där…

5 Responses to Förväntningar – och ABBA

 1. annaonnered skriver:

  Intressant att se hur så mycket kan ändras över en sådan relativt kort period. Europeiskt inflytande har inte varit det mest eftertraktade i sydostasien…

  //jovial.blogg.se

 2. bestofmankind skriver:

  ABBAs popularitet i sydostasien kom via USA.

  Trots att man vet att ABBA är svenskar associerar man inte de med Europa.

  Den europeiska inflytanden kommer att dröja….länge…..

 3. mrmhalland01 skriver:

  bestofmankind :

  Om Asiaterna efterfrågar EU’s synpunkter, tror du då inte att de kommer lyssna på dem ?
  Om deras mål är att ”spä ut” USA’s och Kina/Indiens totala dominans tror jag att EU kan ha ett visst inflytande i denna jätte-region.

 4. robotnr7312 skriver:

  ”Jag hoppas och TROR..”

  Trosbegreppet är centralt inom alla religioner, även om man tror på en gudom eller på en metod som en väg bort ifrån ondska, lidande och död. En person kan vara övertygad om världens snara undergång eller vara bokstavstroende när hon läser sin heliga skrift, men en religiös tro kan inte ta steget över till vetande i vetenskaplig mening. Den religiösa tron omfattar oftast en etisk livshållning och ett moraliskt gränssättande, och man har därför ibland hävdat att det skulle kunna gynna ett samhälle och dess utveckling om vetenskap och religiös eller humanistisk tro skulle samverka.(källa behövs) – WIKIPEDIA

 5. gubbstut skriver:

  Fasen också – jag som trodde du menade ABBAS!

  Carl, du lyckades lura mig totalt.

%d bloggare gillar detta: