Mördarregimens museum i S-21

Med det tjeckiska regeringsflygplanet har jag nu anlänt till Phnom Penh.

Direkt från flygplatsen åkte jag till ”Kontor S-21”.

Här hade de s k röda khmererna under sitt skräckvälde i landet mellan 1975 och 1979 ett av sina viktigaste förhörs- och tortyrcentra innan människor skickades ut till de fält de senare massakrerades.

Den s k Demokratiska Republiken Kampuchea tillhör det gågna århundradets värsta skräckvälden.

En extrem kommunistisk ideologi ledde till massmord och massvält i en omfattning som i sina detaljer fortfarande diskuteras, men som dödade ca 1/5 av landets samlade befolkning – och detta då under en relativt kort period.

Runt om i Kambodja finns i dag fler än 19.000 massgravar med offer för de summariska avrättningarna.

När jag visades runt på S-21 talades om ca 1,7 miljoner människor som avrättades – ofta med yxor och andra verktyg eftersom kulor skulle sparas till annat, och oftast efter att redan ha gått igenom barbarisk behandling.

Rum efter rum var fyllt med bilder av offren. Allt dokumenterades av mördarna – också de grymmaste av instruktioner om hur s k bekännelser skulle framtvingas. De flesta av dem som innan sin död passerade genom S-21 var faktiskt röda khmerer – även denna revolution åt sina egna barn.

Ca 14.000 personer passerade genom S-21 – av dessa överlevde endast 12 intill dess att regimen föll i början av 1979.

På S-21 fanns också en utställning om en resa som gjordes till landet 1978 av den svenska stödföreningen för de Röda Khmererna.

På bilderna i fängelserummen i S21 ser man den ständigt filmande Jan Myrdal. Intill denna dag tror jag att han vägrat att inse hur felaktigt hans och andras stöd till denna en av vår tids värsta mördarregimer var.  Andra har offentligt medgett hur ohyggligt fel det var.

Men mitt besök nu handlar om dagens Kambodja – hårdare drabbat än de flesta i denna region av den ekonomiska krisen.

Och snart börjar de mer formella överläggningar mellan EU och ASEAN.

34 Responses to Mördarregimens museum i S-21

 1. florimond77 skriver:

  Mördande, tortyr, etniska resningar och allt annat vidrigt där man inte drar några gränser för barn eller andra oskyldiga – när ska den moderna människan lära sig att sluta? Trots museum och ihågkommelser av grymma händelser som Pol potregimen, förintelsen och nakban så fortsätter galenskapen kontinuenligt. Det är bara att öppna en dagstidning. Låt FN förbjuda krig och tortyr. Och låt oss avskaffa det deprimerande tänkandet att ” det tjänar inget till”. Det spelar roll vad som formuleras och ordas. Mer än man tror. Så länge man håller på och driver saker med ord så kommer till slut en förändring.

 2. elsaviola skriver:

  Har jusst hittat din intressanta blogg.
  Du utbildar ju folk i både historia och samhälle och ja alla relevanta ämnen.

  Såg att Borg också börjat blogga,
  men jag tror du får lära honom hur man gör för att nå ut…

 3. Lars Sjögren skriver:

  Instämmer verkligen i att den sk. Demokratiska Republiken Kampuchea var ett skräckvälde, med svenska tillskyndare och sympatisörer som Birgitta Dahl ( har väl gjort avbön ) och Jan Myrdal – oförbätterlig.
  Samma kommunistiska ideologi, som tillämpades i Kampuchea styrde också Sovjetunionen. Enligt min uppfattning historiens värsta skräckvälde – hittills. Massmord, massvält, förföljelse, förtryck och fattigdom, kännetecknade Sovjetunionen. Dessutom ständiga övergrepp, invasioner och förtryck av grannländer.

 4. humanisten skriver:

  Det finns skäl att notera att samma kommunistiska ideologi finns i vissa länder ännu denna dag. Nordkorea är ett mycket aktuellt exempel. Men den finns också i Kina som ingen vågar kritisera idag. Jag håller med om att skräckväldet i Sovjetunionen var fruktansvärt, men när det gäller antalet döda människor var Maos skräckvälde mycket värre. Se t.ex.

  http://www.hawaii.edu/powerkills/20TH.HTM

  Regimen i Kina har ju modifierat tillämpningen av ideologin sedan dess, men det är dock samma kommunistiska ideologi.

 5. nolies skriver:

  Värt att nämna är också år 1973:
  In 1973, B-52s dropped more bombs on Cambodia’s populated heartland than were dropped on Japan during all of the Second World War: the equivalent of five Hiroshimas.
  Declassified files reveal that the CIA was in little doubt of the effect. “[The Khmer Rouge] are using damage caused by B52 strikes as the main theme of their propaganda”, reported the director of operations on May 2, 1973. “This approach has resulted in the successful recruitment of a number of young men [and] has been effective with refugees.”

  Prior to the bombing, the Khmer Rouge had been a Maoist cult without a popular base. The bombing delivered a catalyst.

  Källa:http://www.greenleft.org.au/2009/785/40421

 6. oppti skriver:

  nolies
  Intressant att läsa hur en väpnad aktion kan få så fel resultat.
  Att USA , med överlägsna militära medel, inte lärt sig av sina misstag.
  Tyvärr ser vi samma händelser idag i Pakistan, där militären, påhejade av USA, rensar i Talibanland.
  Två fel blir inte rätt!

 7. florimond77 skriver:

  När har en väpnad aktion egentligen fått bra resultat?
  Om man nu kan prata om att få resultat när det gäller att åsamka mördande och lidande av en ofantlig mängd människor. Det verkar som om världens krigarregimer, däribland demokratiska som odemokratiska består av människor med en medeltida patriarkal syn på hur man löser problem.

 8. kris08 skriver:

  Det är sällan så enkelt som att det handlar om goda västländer och onda kommunister…

  USA beredde vägen för khmererna genom marionettregimen Lon Nol i Kambodja vars viktigaste uppgift var att bekämpa nordvietnamesiska baser i landet.

  Sedan var det faktiskt den kommunistiska regimen i Vietnam som störtade de röda khmererna 1979.

  ”Pol Pot och de Röda Khmererna sågs av Kina som en motvikt till Vietnams, och i förlängningen Sovjetunionens, inflytande i det forna Indokina och fick fortsatt stöd utifrån även efter 1979. Även flera västländer, Storbritannien och USA, gav stöd till en rörelse som var allierad med de röda khmererna efter 1979. De kunde därför inte utan viss framgång fortsätta sin gerillakamp.”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6da_khmererna

 9. perfro skriver:

  Den främsta ”ideologen” som låg bakom 68-vänstern med dess teser om att marknaden, kapitalisen och demokratin rättfärdiga revolutionära rörelser var Noan Chomsky.

  Chomsks tankar stöddes i vårt land av 68-rörelsen, av vpk, av delar av socialdemokratin, men även av aktivister som Jan Myrdal.

  Utmärkande var att man rättfärdiga sånt som maoism, Pol-Potregimen, Hitzbolla, Hamas uan att skaffa sig någon kännedom av vad det innebar av ofrihet, mänskligt lidande och även folkmord.
  Terrorism var något nödändigt oavsett dess inriktning, detta som ett inslag den antiamerikanism man ständigt pläderade.

  Vi upplevde tidigare något liknande då vetkapen om sånt som massmorden på judarna och Gulararkibilagen var okända eller då man till oched försvarade det.

 10. kris08 skriver:

  Oppti nämnde kriget mot talibanerna. Det är ett annat mycket tydligt exempel på USA:s strategiska insatser som har en märklig förmåga att sluta i katastrof.
  Nån som undrat varför talibanerna är så vältränade och resursstarka? Jo, för att de är arvtagare till Mujahedin som fick enormt stöd i form av träning och vapen av USA i kampen mot Sovjets ockupationsarmé i Afghanistan! Ändamålet helgar medlen som bekant och man CIA:s ”experter” glömde väl kolla vilken ideologi de hade.

 11. chris200 skriver:

  @perfro

  Diskussionen ovan belyser ett antal väststödda militanta aktioner och grupper som utvecklades till terroriserande regimer. Röda khmererna i Kambodja. Mujahedin/talibanerna i Afghanistan. Väststödda Israel passar in på denna lista – Hezbollah och Hamas är bara motståndsrörelser.

 12. perfro skriver:

  Som CB skriver så var det en extrem kommunismtiskt rörelse, som låg bakom skräckväldet i Kambodja med massmorden som resultat.
  Den nuvarande mer västorienterade regimen börjar nu tillåta att åtminstone delar av detta blir offentliggjort.

  De terroristiska rörelser du nämner chris 200 har föga gemensamt med väststödda militanta aktioner.
  De båda palestinska rörelserna du nämner har som mål att krossa staten Israel.
  Detta är ett av de viktigaste hindren för en helt nödvändig fredsprocess.
  Vi har också ett antal terroristorganisationer, vilka som et av sina viktigaste ”vapen” använder sig av självmordsbombning.
  Detta med ”terroriserande regimer” är en alldeles för mild beskrivning av vad de verkligen stod för.

 13. Kachina skriver:

  Väldigt vad pålästa ni är om kommunismens brott, ”att äta sitt eget folk”?

  Har någon av er hört talas om Chile, Argentina, El Salvador,…..Latinamerika. Militärdiktaturer stödda av väst demokratier, Thatcher, Pinochet, Reagan, mfl.

  Massgravarna finns i Stilla Havet. Drogade bjöds de på Herkules-skjuts. Högt över havet öppnade man luckan och steg brant. En av de som ligger där torde heta Dagmar.

  Alltså, jag förnekar inte kommunismens brott men er trovärdighet förbrukas snabbt när ni blint förnekar kapitalismens brott. De började i Indien på mitten av 1800-talet. Engelsmännen låste in risskörden för att höja världsmarknadspriset. Miljoner Indier svalt ihjäl.

  Därifrån kan ni börja räkna antal döda.

 14. humanisten skriver:

  Det är en tankegroda att göra kommunismen och kapitalismen till ett motsatspar. Kommunismen är en politisk ideologi och motsatsen är extremhögern (t.ex. nazismen). Om man placerar de politiska ideologierna på en cirkel i stället för en rak linje så möts dessa ideologier d.v.s. de har mycket gemensamt (bl.a. användandet av våld).

  Jag tror i stället man ska se på mördandet i en annan dimension. Det finns ingen annan djurart på den här planeten som dödar sina artfränder i den extrema utsträckning som människan gör. Det finns till och med de som myntat ordet ”mördarapan” för den djurart som annars kallas ‘Homo Sapiens Sapiens’. Det gäller därför att organisera allt mänskligt liv på ett sätt som så bra som möjligt undertrycker denna mördarinstinkt. Enligt min mening är Demokratin det bästa sättet som uppfunnits hittills.

  Det finns t.ex. forskning som visar att av 353 väpnade konflikter i världen mellan 1816 och 1991, skedde 198 mellan två icke-demokratier, 155 mellan demokrati och icke-demokrati och inte en enda mellan två demokratier. (Hämtat ur följande artikel som tyvärr inte finns i något digitalt arkiv):

  http://www.tidningsarkivet.se/nyckelord/?nyckelord=Demokratin+-+en+garanti+mot+krig+och+folkmord%3F

  En stor förkämpe för demokratin är Carl Bildt. Det är detta jag beundrar honom mest för (förutom den till synes outtömliga energi som han lägger ner på sitt viktiga värv).

 15. mrmhalland01 skriver:

  humanisten:

  >Det är en tankegroda att göra kommunismen och kapitalismen till ett motsatspar. Kommunismen är en politisk ideologi och motsatsen är extremhögern (t.ex. nazismen). Om man placerar de politiska ideologierna på en cirkel i stället för en rak linje så möts dessa ideologier d.v.s. de har mycket gemensamt (bl.a. användandet av våld).

  Just precis humanisten.
  Tack för det.
  Jag har velat säga detsamma men har inte riktigt kunnat formulera det.

 16. Kachina skriver:

  Jag kan hålla med till viss del. Jag brukar själv använda uttrycket, att den yttersta vänstern och den yttersta högern är de som sluter cirkeln. De passar i varandra som not och spont.

  Sedan tror jag inte riktigt på den där statistiken. Det finns och har funnits gott om offentliga demokratier som i själva verket varit/är våldsregimer. IB-affären var väl en signal för oss om hur bräcklig demokratin är.

  Ett steg till,……vad hade hänt då?

  Internering för ”feltänkare”?

  Vart leder FRA när inte riksdagen får insyn i verksamheten?

  I slutänden handlar det inte om vänster eller höger, utan om begäret efter makt, totalitär makt.

 17. Kachina skriver:

  Kanske humanisten inte tänkte tanken fullt ut. Jag tror nog att två grodor hoppade fram i de två inläggen före mig.

  Kommunism och kapitalism är två sidor av samma mynt.

  Valutan heter girighet. Målet är totalitär makt även om medlen är skilda.

 18. mrmhalland01 skriver:

  Nja, statistiken kanske inte helt stämmer.

  Just nu får man väl säga att det pågår ett sådant mellan Palestina och Israel.
  För Palestina räknas väl idag som en demokrati ?

 19. Kachina skriver:

  Palestina? Vet ej, men Israel räknas som demokrati, trots,….

 20. humanisten skriver:

  Alldeles riktigt, begäret efter makt och även girigheten är faktorer som gör människan till mördare. Jag har inte påstått att demokratin är en
  100%ig ‘vaccination’ mot mördandet, men i alla fall det bästa som har uppfunnits av mänskligheten hittills. Även demokratier kan frambringa olämpliga ledare till makten (ett exempel är Bush d.y. i USA), men det är i varje fall lättare att bli av med dem i en demokrati än i en diktatur.

  Statistiken jag lämnade är framtagen av historieforskare, och även om den som all statistik kan ha sina brister, visar den ändå på en tydlig tendens.

 21. Kachina skriver:

  Naturligtvis tror även jag på demokrati, men varken kommunism eller kapitalism är demokratiska.

  En väl avvägd demokrati och blandekonomi, är vad jag efterlyser.

 22. perfro skriver:

  Vad gäller FRA-lagen så får nu riksdagen en insyn, som den tidigare inte haft.
  Den nu lagda propositionen stärker integritetsskyddet inom en rad olika områden.
  När detta ifrågasätts så kan domstol få avgöra om FRA inte respekterar gällande lag.

  FRA är ett av våra skydd mot omvärlden och har existerat sedan 1945.

  Även efter det kalla krigets slut har vårt land och med oss lierade länder en viktig uppgift i att skydda de zoner, där tydliga motsättningar finns och där det också finns militära vakuum.

  Ett annat hot som blivit allt tydligare är den internationella terrorismen.
  Vi har också en brottslighet, som har sina kopplingar till skilda säkerhetsfrågor.

  Vår egen personliga integritet som vanliga medborgar ägnar sig FRA inte åt.
  Den ”kränks” i en alltmer datoriserad värld.

 23. florimond77 skriver:

  Palestina är namnet på det landområde som stals av Israel. Det som kommer att bli staten Palestina är de landområden som staten israel fortfarande ockuperar.

 24. chris200 skriver:

  Landstölden och det lilla område som är kvar för staten Palestina illustreras på följande karta. Palestinierna har blivit ihopfösta i fragmenterade reservat vilka utgör 10-15% av det ursprungliga Palestina.

  Det är genom illegala bosättningar som Israel har stulit nära 50% av Västbanken. Dessa bosättningar huserar nära en halv miljon israeler. Att överföra sin befolkning till ett ockuperat område är illegalt enligt 4:e Genèvekonventionen och FN resolutioner.

  Att EU/USA enbart kräver frysning av nya bosättningar ger implicit godkännande till de illegala bosättningarna. EU/USA bör istället tala om nermontering av alla illegala bosättningar.

 25. Lars Sjögren skriver:

  Utgångspunkten för det synnerligen ymniga flödet av kommentarer, var Carl Bildts kloka ord om den infama sk Demokratiska Republiken Kampuchea. En våldsinriktad otäck kommunistdiktatur.
  De senaste kommentarerna handlar emellertid om konflikten mellan Israel och palestinierna. Jag har ingenting emot begreppet ” Tema con variazioni ”, men här har temat fallit bort alldeles. Jag lärde mig redan i folkskolan, att skriva uppsatser efter rubrik och tema!
  För att återgå till diskussionen om kommunismen; hävdar jag att denna våldsideologi skapade historiens värsta skräckvälde i fd Sovjetunionen. Se min tidigare kommentar.http://larssjogren.wordpress.com/

 26. Kachina skriver:

  ”Vår egen personliga integritet som vanliga medborgar ägnar sig FRA inte åt.”

  Nej naturligtvis inte. Det gjorde inte heller IB,..officiellt.

 27. visionara skriver:

  Det lustiga med vänstern är att de fortfarande tror att man med våld, propaganda och (nu senast i dessa internettider) upprepade kommentarer på ”motståndarbloggar”, kan förta människors vilja och förmåga att tänka fritt och uan pekpinnar. Florimond och de båda ”krissarna” (vare sig de är 200 eller endast 08) är utmärkta exempel på detta. Inte en enda kommentar från dem på denna blogg, utan att de på ett eller annat sätt ska slänga skit på Israel.

  Ursäkta mig, men är ni så j-a korkade att ni tror att er upprepade propaganda övertygar någon sunt och självständigt tänkande människa? I så fall tror ni fel!

  I övrigt delar jag de uppfattningar som humanisten och Lars Sjögren framfört. Håller med mrmhalland att det var mycket välformulerat.

  V

 28. kris08 skriver:

  Om Visionara skummat igenom kommentarerna till detta inlägg hade det framgått att mina två kommentarer endast berörde Kambodja och Afghanistan.

  När jag gick i skolan fick jag lära mig att faktaargument skulle bemötas med faktaargument och inte personangrepp och ovårdat språk.

 29. visionara skriver:

  @kris08

  Jag har skummat igenom dina kommentarer under andra inlägg, t.ex. detta:

  https://carlbildt.wordpress.com/2009/05/25/nordkoreas-provokation/#comments

  Och dina synpunkter talar sitt tydliga språk. Vill du inte längre stå för dessa synpunkter?

  V

 30. visionara skriver:

  @kris08

  Särskilt denna kommentar från dig finner jag mycket intressant:

  https://carlbildt.wordpress.com/2009/05/25/nordkoreas-provokation/#comment-69258

  Här närmar vi oss gränsen till hets mot folkgrupp. Är det detta du menar vara faktaargument utan inslag av personangrepp?

  V

 31. Kachina skriver:

  kris08 och visionara

  Hur kan man ta ställning för någon part när bägge är skyldiga?

 32. visionara skriver:

  @Kachina

  Jag tar inte ställning för någon part. Jag skriver på detta forum för att avslöja allehanda hycklare. Så passa dig noga!

  ;-)

  V

 33. chris200 skriver:

  @visionara

  Dina tidigare inlägg ger intrycket att du tar ställning för Israel, enligt typiskt mönster.

  * Du har likställt kritik mot Israel med antisemitism, och avfärdat sådan kritik som desinformerande propaganda.
  * Du har kritiserat Israel-kritiker för att de till synes inte kritiserar Talibanerna.
  * Du har likställt Israel-kritiker med ”vänster-anhängare” / ”stenkastarvänstern”.
  * Du har rättfärdigat Gaza invasionen som nödvändig för att stoppa Hamas raketer; även mot slutet av invasionens tredje vecka då förödelsen var genomförd till fullo. Du har samtidigt beskrivit Hamas som blodtörstiga, mordiska, utan vilja till vapenvila.

  Tex din kommentar om Gaza och Hamas:
  https://carlbildt.wordpress.com/2009/01/18/osaker-vag-mot-fred/#comment-66619

 34. kris08 skriver:

  Allmänt sett så brukar israelvännerna inte bry sig om att hänvisa till fakta, artiklar eller annat. De är så totalt fast i sitt synsätt att Israel är en av oss och att israelerna av någon anledning är eviga offer. Araberna däremot är en barbarisk ansiktslös hop som kan fösas runt och dumpas där det passar.
  Fanns det någon liknande opinion och omvärldsstöd för andra rasistiska krigförande förtryckarregimer så skulle jag naturligtvis reagera mot dem.

  EU gratulerar den ena partens folkvalda regim men bojkottar den andras. Är inte det att ta ställning?

%d bloggare gillar detta: