Från Hanoi till Phnom Penh – och annat

Så har nu det stora ASEM-mötet här i Hanoi avslutats. Den s k folkkommittén i Hanoi bjöd på spektakulär avslutningsmiddag, men därefter fanns det faktiskt tid att ta av sig kostymen och kort ge sig ut i stadens charmiga myller.

Där fanns s k folk – utan kommitté.

Vietnam är ett land som med en liberalare politik borde ha stora framtidsmöjligheter.

Och förr eller senare skulle jag tro att man också kommer att gå den vägen. En växande medelklass kommer med växande krav på rättsordning, öppenhet och tolerans.

Men jag förstår av vad jag hör att det inte är någon behaglig upplevelse att vara dissident i dagens Vietnam.

Mötet här har emellertid varit bra. Mitt sista mer officiella möte var ytterligare ett med Kinas utrikesminister med öppna och konstruktiva samtal även i frågor där vi tydligt har olika utgångspunkter.

I morgon bitti bär det så vidare härifrån till Kambodja och Phnom Penh.

Där möts nu de av oss utrikesministrar från EU som är här – ett tiotal – med utrikesministrarna från ASEAN-länderna. Samtliga kommer vi att komma från diskussionerna här i Hanoi – det blir en fortsättning och fördjupning av samtalen i en krets som nu är lite tätare.

Vi kommer att fortsätta att följa utvecklingen i Burma.

Signalerna just nu är lite motsägelsefulla – men att man fattat beslut om att häva Aung San Suu Kyi’s husarrest måste ses som positivt. Det ligger i linje med vad vi diskuterade med Burmas utrikesminister i går.

Men samtidigt har inte rättegången mot henne avslutats.

Mitt i mötena har har det i sedvanlig ordning varit många samtal hemåt.

Kommentarer till TV4:s intervju med Eritreas president Isaias Afewerki- om inte annat så har den väl visat för en bredare krets hur besvärligt fallet Dawit Isaak är. Men för oss fortsätter arbetet trots detta.

En mindre fråga om ett flygplan från svenska flygvapnet som flugit in över Finland. Ingen stor sak – men sådant som bör undvikas.

Den fortsatta hanteringen av de somalier som tillfångatagits av kustkorvetten Malmö i en anti-piratoperation. Det är viktigt att allt hanteras rätt.

Riksdagsfråga om att djuren borde uppmärksammas mer i fredsarbetet.

Allt kräver sitt svar, och allt kräver sin uppmärksamhet…

2 Responses to Från Hanoi till Phnom Penh – och annat

 1. mrmhalland01 skriver:

  Det är glädjande att se att Burma har fortsatt uppmärksamhet.

  Har detta land stått i fokus ända sedan sept. -07 när munkarna brutalt krossades i sina fredliga protester, eller är det först nu när Aung San Suu Kyi åter har hamnat på tapeten i officiella sammanhang ?

  Man får ibland en känsla av att världens politiker ”kissar” lite på den eld som brinner häftigast och sedan går vidare till kalendern.

  Hade ni inget möte förra året då ni kunde fördömt Burmas regim ?

 2. perfro skriver:

  Kambodja är ju ökänt för de folkmord, som begicks av de röda kmererna.
  Förändringen i detta land måste komma inifrån och att Kambojda i likhet med alltfler asiatiska länder ser värdet i att inte sluta sig mot omvärlden.

  Det har nu inte Kina gjort. Ändå lever cirka 2/3 av befolkning av fattigdom, hungersnöd, brist på sånt som skola, vård och nödvändiga sociala förmåner som pensioner.

  Det politiska förtrycket i Kina är ännu av det slag, som utmärker kommunistiska regimer.

  Detta med vissa meningsskiljaktigheter är nog mest en diplomatisk omskrivning i syfte att inte i onödan förhindra det som ändå för Kina in i en global ekonomisk samverkan.

%d bloggare gillar detta: