15 år av förändring – och inte

Det var femton år sedan jag senast besökte den vietnamesiska huvudstaden. Då var jag här på det första besöket av en svensk statsminister i ett land som då hade börjat en försiktig process av ekonomiska reformer.

Jag noterar inte utan tillfredsställelse att det Electrolux provkök jag då invigde genom att visa upp mina färdigheter att steka svenska köttbullar fortfarande finns kvar. Däremot är det väl mer tveksamt om köttbullar blivit något större lokal hit.

Annars är det mycket som hänt på det ekonomiska området under dessa år. En stark ekonomisk tillväxt och en bestämd öppning av ekonomin har bl a gjort att Vietnam sedan 2007 är EU:s näst viktigaste handelspartner i Asien efter Kina – viktigare än t o m Japan.

Den starka exportorienteringen av ekonomin – exportandelen av BNP är cirka dubbelt som hög som i Kina! – har inneburit stora fördelar under de år då den globala ekonomin expanderat starkt, men leder självklart till betydande bekymmer just nu.

Jag ser i dagens tidning att de utländska investeringar som är så viktiga för landet nu minskar med ca 70 %, och även om man räknar med ekonomisk tillväxt kring 4 % i år innebär detta en betydande inbromsning av den tidigare mycket starka tillväxten.

Om det således gått bra på det ekonomiska området – och dynamiken förblir starkare i landets sydligare delar – har den ekonomiska liberaliseringen knappast följts av någon politisk. Kommunistpartiet håller all makt i sina händer, och med grundläggande fri- och rättigheter är det ty följande klent beställt.

Det är 40 år sedan Sverige som första västland upprättade diplomatiska förbindelser med Vietnam, och det finns många band från dessa decennier.

Ett tidigare mycket stort biståndsprogram håller nu på att fasas ut, ett 75-tal svenska företag finns representerade i landet och ca 5 000 turister letar sig årligen från Sverige till bl a de stränder som lär vara i en klass för sig.

Själv sitter jag i luftkonditionerade och sterila sammanträdesrum hela dagen – i går tror jag att det var tretton timmar möten mer eller mindre non-stop – men efter kvällens avslutande middag för ASEM-mötet hoppas jag få någon liten tid att se lite mer av hur Hanoi förändrats under dessa år.

Och att uppleva lite mer av den vänlighet som jag tror alla svenskar slagits av i det vietnamesiska samhället.

3 Responses to 15 år av förändring – och inte

 1. mathu2 skriver:

  Läser just dagstidningarnas artikel om Dawit Isak och kan inte låta bli att förfäras över den eritreanska presidentens totala brist på civiliserat beteende. Dags att ta i med hårdhandskarna Carl!

 2. perfro skriver:

  Det verkar ju lovande att den ekonomiska utvecklingen går åt rätt håll och att även alltfler svenska företag finns på plats.

  Men hur är det med de amerikanska? Har tiden läkt alla svår? Hur är det med den statligt reglerade ekonomin utan kommunistpartiets ”fasta” ledning?

  Vietnamnkriget var ju vår kanske mest brännande fråga når det pågick, nu är detta ämne inte ens diskuterat. Varför?

  Är vi svenskar nöjda med den kommunistiska regimen där. Nej, det är inte troligt, men den tidigare militanta vänsteropinionens styrka sätter fortfarande sina spår.
  Kriget i Korea fick ju till resultat att den södra halvan blev demokratisk.
  Nåt liknande har vi inte ens i Vietnamn.

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Framgångarna i Vietnam beror säkert en hel del på flitiga och läraktiga människor som fått chansen att ”spela ut” sina förmågor.
  Vietnamesiska studenter i USA lär vara bland de grupper som lyckas allra bäst?
  Att ändra lokala matvanor är ofta ganska knepigt.
  Många människor i världen verkar vara lyckliga om de alltid får sin vanliga standarddiet? Detta fenomen borde vara tecken på rädsla eller dålig fantasi?
  Tänk om de små stenåldersbarnen alltid hade gjort vad deras stenåldersföräldrar sade till dem?

%d bloggare gillar detta: