Middag i Hanoi

Med 45 nationer runt bordet tar diskussionerna här i Hanoi sin tid, men det hindrar inte att de är värdefulla.

Efter eftermiddagens diskussioner om den ekonomiska krisen – där jag inledde – handlar middagen nu om olika mer politiska frågeställningar.

Vi brottas nu med frågan om vi får in klara formuleringar om Burma i morgondagens kommuniké eller inte – men från europeisk sida är vi mycket bestämda på den punkten.

Och den alldeles överväldigande delen av de asiatiska nationerna har samma mening – sedan är det en annan sak hur tydlig man vill vara i de offentliga uttalandena.

När det gäller Nordkorea är vi dock alla eniga.

Inte minst var det mycket klara formuleringar från vår kinesiske kollega Yang Jiechi. Det finns ingen förståelse någonstans för den nordkoreanska politiken – men snabbt växande bekymmer för de konsekvenser den kan få.

Men diskussionerna hann också med att beröra en rad andra utmaningar i den vidare regionen. Från flera håll uttrycktes en oro över situationen i Sri Lanka som överensstämmer med vad vi sagt från europeiskt håll.

Att vinna ett krig är en sak – att vinna en fred är både svårare och viktigare. Och det är den uppgiften Sri Lanka i dag står inför.

Det är en öppen och konstruktiv anda i den relativt fria diskussionen kring bordet – det är uppenbart att vi alla sätter värde på denna dialog mellan Europa och Asien.

9 Responses to Middag i Hanoi

 1. geneve2 skriver:

  Som alltid är det med stort intresse som jag läser Carl Bildt blogg.Nu när jag läser om resan till Vietnam, vill jag berätta om min resa ditt för några år sedan.
  Det var en turistresa, som var väldigt intressant.Det jag framförallt tänker på är dessa fantastiska människor,vietnameser,alltid vänliga,tycks arbeta mycket,glada.De berättade gärna om vad de varit med om ex detta förskräckliga vietnamkrig,och de visar krigsplatser och krigsmuseer men de är inte bittra. Maten är fantastiskt god och vällagad och det är en fantastisk service.Vi reste genom detta fantastiska land från norr till söder.
  Jag har också haft förmånen att träffa de s.k. båtflyktingarna här i Sverige. Mycket duktiga och framåt människor, alltid vänliga och hjälpsamma.

 2. toastmasterkillen skriver:

  ”Middag i Hanoi”, det låter väldigt glamour-artat. Är det också det på sådana här middagar eller blir det mycket jobbprat hela tiden?

 3. antonp skriver:

  toastmasterkillen: Jo det är nog jätteglamourartat. Alla som är där strävar efter glamour. Särskilt Kinas representant. Mellan diskussionerna om världens tillstånd sitter man och shottar mäklarbrickor.

  Gillar att du applicerar jobbprat på internationella relationer. Nordkorea har precis provsprängt kärnvapen. Tror du att de sitter och diskuterar huruvida man ska klippa sig hos Tony & Guy eller inte?

  Den västerländska civilisationens förfall.

 4. felixh skriver:

  Carl,

  nu reagerar ryssarna på det östliga partnerskapet.

  se länk: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8061042.stm

 5. toastmasterkillen skriver:

  Antonp: Nu var det inte riktigt dig jag frågade, men jag förstår att du har mycket erfarenhet av sådana här middagar. När var det nu igen som du var utrikesminister?

  Mitt ordval av ”glamour” hängde ihop med rubriksättningen av inlägget, där ”Middag i Hanoi” låter väldigt glamour. Men självklart förstår jag att det är allvarliga diskussionsämnen som måste bearbetas. Att göra det över en middag känns för mig alldeles för oseriöst, men jag har heller aldrig varit eller kommer bli utrikesminister så det kanske är så man löser världens problem idag.

 6. florimond77 skriver:

  Krig borde bli ett mer eller mindre förbjudet sätt att lösa konflikter på. Inte bara för det onödiga mänskliga lidandet utan också för miljöns skull.

 7. vibili skriver:

  Roligt att ni trivs i Hanoi :)
  Men vad sker med er kära Balkan!? VP Joe Biden besökte områdena i förra veckan… och i morgon reser Serbiens president till Paris…!?

 8. citizenhere skriver:

  Det är förstås bra att världen reagerar unisont och med allvar på provsprängningar i Nordkorea. Men varför ser man inte med allvar på de enorma innehaven av kärnvapen runtom i världen, och som också moderniseras på sina håll. Mest finns i USA som svarar för nästan hälften av de militärutgifterna, och har baser i 60 länder.
  Man kan nästan tro att ledande politiker ibland ”silar mygg och sväljer kameler”, för att nu skriva litet provocerande, eller?

 9. perfro skriver:

  Nu hotar ju svält-diktatur-ledarkult-oh kärnvapenstaten Nordkorea att angripa sin södra grannstat, Sydkorea.

  Fråga är om detta är mest munväder. Om det nu inte är så åste ju det internationella samfundet FN reagera med all kraft.

  Nordkoreas grannstater Sydkorea, Japan, Kina, Thaiwan, men även Ryssland gör sina egna säkerhetspolitiska bedömningar.
  Räcker det med hot om militära repressallier? Någon gemensam aktion är väl knappast tänkbar? Och USA har nu sina engagemang på annat håll.
  Nordkoreas militära kapacitet är förvisso undermålig.
  Men oaktat det kan rena dåraktigheter som robotangrepp inte uteslutas.
  Erfarenheter från andra håll saknas inte.

%d bloggare gillar detta: