Iväg till asiatisk vecka

Nu gäller det att packa ihop sakerna! Strax ger jag mig iväg för en vecka som helt och hållet kommer att koncentreras på samarbete med olika delar av Asien.

Via Helsingfors och Hong Kong hoppas jag i morgon bitti kunna vara framme i den vietnamesiska huvudstaden Hanoi.

Måndagen och tisdagen handlar det där om Asia-Europe Meeting och närmare bestämt det nionde utrikesministermötet i denna gruppering.

Det tidigare möte jag varit med om i denna krets var i Hamburg i maj 2007 och var påtagligt nyttigt och bra.

Men nu är det Hanoi och 2009, och jag skulle tro att mycket kommer att handla om hur vi möter den ekonomiska utmaningen just nu – jag kommer att från europeisk sida inleda diskussionerna på detta tema.

Därtill kommer situationen i Burma av lätt insedda skäl att diskuteras. Vi har ett möte inplanerat mellan EU-trojkan och Burmas utrikesminister under måndagen.

Och alldeles säkert kommer vi också att fortsätta diskussionerna om situationen på Sri Lanka.

Från Hanoi kommer jag onsdag morgon att fortsätta till den kambodjanska huvudstaden Pnom Penh för möte där mellan EU:s utrikesministrar och våra kollegor från ASEAN-länderna.

I Phnom Penh har jag aldrig varit förut – Hanoi besökte jag officiellt som statsminister i början av 1990-talet – och jag hoppas kunna lära mig också något om de massmord som den bestialiska Pol Pot-eran där ledde till.

Och från Phnom Penh bär det så på fredag vidare till Dushanbe i Tadzjikistan.

Det vi skall göra där är att under ett intensivt dygn ha s k trojka-möten mellan EU och utrikesministrarna från de fem olika centralasiatiska staterna. Den dialogen har utvecklats under det senaste året, och vi planerar ett möte med dem också under det svenska ordförandeskapet.

Någon gång kommande helg hoppas jag åter att vara hemma efter en vecka då jag kommer att ha haft möjlighet att träffa företrädare för så gott som samtliga asiatiska länder.

3 Responses to Iväg till asiatisk vecka

 1. rolfaxel skriver:

  Hanoi söndag den 24 maj, 2009

  Hej och välkommen tillbaka till Hanoi som du, som sagt besökte 1994, dvs för 15 år sedan. Också ett jubileum förutom det 40-åriga som vi nu också firar maa diplomatiska förbindelser.
  Vi ses imorgon bitti.
  Hälsningar
  Rolf Bergman
  Amb i Hanoi

 2. perfro skriver:

  Förvisso behöver situationen i Stri Lanka ”diskuteras” liksom åtskilliga andra tragiska konflikter, där inbördeskrig, etniska motsättningar, hungersnöd, folkmord, tortyr och liknande hör till ”vardagen” för vanliga människor.

  Att lösa upp dessa konflikthärdar, att mäkla fred, att få en övergång i demokratisk riktning, där nya regimer kan åtminstone i begränsad omfattning kan skapa arbete, ge skolutbildning, sjukvård samt även få ett samarbete till stånd med andra länder kommer att ta lång tid och fråga är, hur nödvändiga alla diplomatiska samtal än är, hur långt man kan komma.

  Nu har t ex FN:s generalsekreterare besökt Sri Lanka.
  Kommer det att få något konkrt resultat eller kommer någon stormakt hindra det med sitt veto?

 3. swedtam skriver:

  Det är viktigt att Sri Lanka frågan inte ebbar ut. Måste ge beröm för ditt engagemang!

%d bloggare gillar detta: