Skärgården före Asien

Lördagmorgon och jag tänkte nog fortsätta att vara lite ledig – även om det skall medges att jag smög mig ner till ett öde utrikesdepartement några timmar i går.

Men nu styr jag nog kosan ut mot skärgården under huvuddelen av dagen. Det sägs att vädret successivt kommer att bli bättre.

Och där ute lyser alltid solen lite mer…

Under dagen besöker FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon Sri Lanka för att försöka att få bättre tillträde för de humanitära hjälporganisationerna till de stora flyktinglägren i norr. Det är viktigt att han lyckas.

Även denna fråga kommer att bli viktig på de möten i Asien som står på mitt program de närmaste dagarna.

16 Responses to Skärgården före Asien

 1. Kachina skriver:

  Idag sjösätter jag båten för en ny säsong av Göta-kanal episoder vid Norrlandskusten.

  Jag får hoppas att jag kommer ihåg att sätta i bottenpluggarna före sjösättning. Som skeppare är det jag som har tummen mitt i handen. I fjol lyckades jag med konststycket att köra över min egen släpjolle.

  Så går det, när livet innehåller så få glädjeämnen (spontana skratt) att man måste skapa dem själv.

  Ett gott råd inför sommaren. Undvik Norrlandskusten om du skall ut och segla. Jag kan vara ute, med både segel, motor och backslaget inkopplat.

 2. mrmhalland01 skriver:

  Är det så i Sverige att en utrikesminister kan ta med familjen och sätta sig i båten och tuffa ut i skärgården eller måste detta noga planeras med livvakter, tider etc. ?

 3. bestofmankind skriver:

  Det är mycket märkligt att utrikesminister Carl Bildt inte nämner att Socialdemokraternas biståndspolitiske talesman Kent Härstedt fick följa med Ban Ki-moons program bland annat på dennes möten med utrikesministern och Presidenten i Sri Lanka.

  ”- Det var intressant för att en del hård kritik fördes fram, om än inlindad i diplomatiskt språkbruk. Bland annat framförde han just kravet på bättre tillgänglighet för hjälparbetarna, säger Kent Härstedt till DN.se.”

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/undermaliga-lager-i-sri-lanka-1.872023

  Oavsett parti tillhörigheten när det gäller utrikes nyheter bör en utrikesminister se objektivt på saken, och även nämna arbeten som andra gör för landet Sverige.

 4. Bo W. Höglund skriver:

  Om sosseriet önskar göra reklam för sina egna piruetter står det dem fritt att göra så – att hoppas på/vänta sig omnämnanden i en moderat blogg är kanske inte så slugt?

 5. bestofmankind skriver:

  Jag uppfattade bloggen – först och främst – som en utrikesministers blogg och inte en moderat blogg.

  Är det inte plikten framför allt!!

 6. mrmhalland01 skriver:

  Nej bestofmankind.

  Det var Gustaf VI Adolfs valspråk.

  Nu heter det : För Sverige i tiden !

  Nu för Tiden har vi en borgerlig regering.
  Vad en oppositionspolitiker gör/säger på ett sådant möte är inte så intressant, såvida han/hon inte har regeringens/riksdagens uppdrag att säga just det.

 7. mrmhalland01 skriver:

  Betalar verkligen vi skattebetalare för att en oppositionspolitiker åker runt och leker minister i världen ?

 8. bestofmankind skriver:

  Ja mrmhalland, eftersom utrikesministern var inte trovärdig nog att representera Sverige i Sri Lanka.

  Kent Härstedt blev inbjuden av Sri Lankas regering. Att tacka nej är odiplomatiskt, och är mycket dåligt för Sveriges anseende och diplomatiska relationer i världen.

 9. mrmhalland01 skriver:

  Om nu denna Kent Härstedt har blivit inbjuden av Sri Lankas regering.
  Är det då ett personligt beslut eller att åka dit eller åker han på riksdagens uppdrag ?

  Varför blev han inbjuden ?

  Den typen av regimer som Sri Lankas bjuder endast in åsiktsfränder.
  De som riskerar att ge kritik är inte välkomna.

  Vad var Härstedts budskap till regimen ?

 10. bestofmankind skriver:

  ”Socialdemokraternas biståndspolitiske talesman, riksdagsledamot Kent Härstedt, åker till Sri Lanka på onsdag eftermiddag på inbjudan av den lankesiska regeringen.

  – Sri Lanka står vid ett vägval om man ska försonas och läkas eller om de klyftor som funnits och fortfarande finns mellan lankeser o tamiler ska fördjupas. Jag accepterar inbjudan att föra en dialog med Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa och utrikesminister eftersom de vill höra mina synpunkter hur man kan gå vidare, säger Kent Härstedt, som kommer att besöka LTTE fångar och konfliktområdet i norr samt flyktingläger.

  – Jag ser inbjudan som ett tecken på att de uppskattar mitt engagemang och nätverk som jag byggt upp på Sri Lanka under femton års tid, med både representanter för tamilerna och regeringssidan, säger Härstedt. Min förhoppning för framtiden är att Sri Lanka nu har en historisk chans att vända blad, men det kräver både vilja och styrka och starkt engagemang från det internationella samfundet. Här ingår att en process där påståenden om att det förekommit krigsförbrytelser måste utredas och de ansvariga ställas till svars.”

  http://www.socialdemokraterna.se/Internationellt/Internationella-Nyheter/Kent-Harstedt-S-till-Sri-Lanka/

  Räcker inte ovan som svar kan du direkt ställa dina frågor till Kent Härstedt himself. Av egen erfarenhet brukar han faktiskt svara på förfrågningarna.

 11. mrmhalland01 skriver:

  Tack bestofmankind.

  Har han varit engagerat i landets utveckling i 15 år är han säkert rätt person att föra en dialog, förutsatt att han representerar vår regerings hållning i frågan.

  Nu har jag inte sett att han har haft riksdagens/regeringens uppdrag att göra detta besök, men i allmänhet tycker jag inte det vore fel om vi anlitade de som är bäst lämpade att föra Sveriges talan för att förbereda ett senare ministermöte.
  Oavsett politisk tillhörighet.

  Det skulle spara många (minister)resor och förenkla ansvariga ministrars väg till avtal.

 12. carlbildt skriver:

  Det är väl alldeles utomordentligt att Kent Härstedt är där! Ofta glöms bort det viktiga arbete som olika ledamöter av riksdagen gör när det gäller utrikesrelationerna.

  Göran Lennmarker nästan överallt i världen, Anna Ibrisagic i Europaparlamentet har mycket stark position på Balkan, Urban Ahlin kan Vitryssland bättre än de flesta och Birgitta Olsson har engagemang och kunskaper om Zimbabwe i en klass för sig – bara för att nämna ytterligare några.

 13. mrmhalland01 skriver:

  Tack för det Carl Bildt.

  Innan en sådan resa, har de haft samtal med regeringen om vilken ståndpunkt Sverige har ?

 14. bestofmankind skriver:

  Utrikesminister Carl Bildt,

  Det kallar jag ledarskap – erkännande av andra medarbetarens utomordentliga arbeten oavsett parti tillhörigheten.

  Du kan verkligen överraska, om du vill.

 15. Kachina skriver:

  bestofmankind

  Håller med. Detta utmärker den högre kvalité, styrka och säkerhet som gör vår Bildt unik.

  Visserligen har han, som alla andra människor, sina ”down-perioder”, men sådana här små lyft slätar liksom över.

  Synd bara att han inte fattat att människan är ett socialt väsen och att en viss grad av socialism är oundviklig inom politiken och samhällsbygget.

 16. bestofmankind skriver:

  ”Synd bara att han inte fattat att människan är ett socialt väsen och att en viss grad av socialism är undviklig inom politiken och samhällsbygget.”

  Det finns hopp om honom. Han är helt inte opåverkbart. Och så skall det vara också. Det är inte alls fel att vara mänskligt, det är nobelt – att visa sann engagemang både i retoriken och handlingen.

%d bloggare gillar detta: