Vid Medelhavet

Efter en ganska lång flygning från Helsingfors har jag nu anlänt till det hotell utanför Athen där årets s k Bilderberg-konferens äger rum.

Hit kom jag tillsammans med bl a Finlands statsminister Matti Vanhanen och vår egen utbildningsminister Jan Björklund.

Som vanligt är det en blandning av politiker, näringslivsföreträdare och akademiker som möts för informella diskussioner kring olika utmaningar.

Nu är det klimatfrågan, den ekonomiska krisen, utvecklingen kring Aghanistan och Pakistan som tillhör det som står på dagordningen. I den senare frågan kommer jag att fortsätta de diskussioner jag hade i Washington nyligen med Richard Holbrooke.

Det brukar vara givande diskussioner på dessa möten – vi får se om året blir ett undantag från regeln.

3 Responses to Vid Medelhavet

 1. patrikkling skriver:

  Angående den ekonomiska krisen så undrar jag en sak Carl.

  Vet du om att majoriteten av allting vi kallar för pengar (allting som räknas som pengar genom skuldebrev, kredit etc.) skapas genom privata banker?

  Det finns flera dokumentärer och ett flertal böcker som bevisar att det bästa sättet att skapa pengar och skapa välfärd är genom regeringen och på ett sätt där pengarna inte skapas genom skuld. De mesta pengarna som skapas är skapade genom att företag, regeringar eller privatpersoner tar ett lån.

  Samtidigt så finns det ett intresse att fortsätta låta pengar skapas ifrån privata banker då de som förstår systemet tjänar mycket pengar på det och kan uppnå egna privata mål.

  I USA är det en stor rörelse (mycket tack vare Ron Paul) som vill stänga ner Federal Reserve eftersom den ägs av privata intressen och köper statsobligationer utav regeringen med pengar som de trycker själva. Benjamin Franklin tryckte egna pengar istället för statsobligationer, vilket är ett brilliant sätt att skapa arbetstillfällen utan att sätta landet i skuld.

  Att skapa pengar är något som måste göras ansvarsfullt och om man skapar pengar med målet att skapa arbetstillfällen, välfärd, bra skola, vård och omsorg, samt rusta upp kommuner, så skapar man värde genom att skapa pengar.

  Idag skapas pengar genom skuld, det är inte ett bra sätt. Även om det gynnar de som skapat systemet och som nyttjar det till sin fördel samt använder sina resurser för att regeringar inte ska inse hur värdefullt det är att skapa egna pengar.

  Bananrepubliker samt Tyskland under andra världskriget är historiska exempel på hur man inte ska skapa egna pengar, det måste ske ansvarsfullt som sagt.

  Tror du vi kommer kunna se en lösning där vi reformerar systemet och börjar skapa pengar för att skapa välfärd och värdesätta människan istället för att värdesätta skuldsättning av människan?

  många vänliga hälsningar och tack för en intressant blogg!
  – Patrik

 2. bildterberg skriver:

  Kan rekommendera följande bok om just denna problematik:

  http://www.bokrecension.se/9197705942

  Att skapa att globalt ”Federal Reserve” är kanske ändå
  inte den optimala lösningen…

%d bloggare gillar detta: