Europa- och personval

Jag skall nog avhålla mig från att kommentera väder alltför ofta – i går morse skrev jag om den härliga solen, och vaknar i dag upp till regn och rusk och elände.

Det är illa, för i dag drar ju kampanjerna för valet till Europaparlamentet i gång riktigt ordentligt. Och till råga på allt är det ju Europadagen.

Själv är jag inbokad på moderat valupptakt på klassiska Norrmalmstorg kl 12:00, men jag misstänker att jag får ta med mig paraplyet på den tillställningen.

Att åtskilliga partier drar igång denna dag är dock bra – det kan bidraga till att höja intresset för ett val som faktiskt är viktigt.

En annan aspekt på detta val är ju att det är ett Europa- och personalval.

Det är inte bara partiernas internt förkokta lista som gäller – i detta val har man ju möjligheten att med sitt eget kryss utöva sitt inflytande över vem som kommer att företräda de egna idéerna i Europaparlamentet under de kommande åren.

En demokratisering av Europa – och en demokratisering av vårt eget valsystem.

Bra i bägge delarna.

14 Responses to Europa- och personval

 1. Torsten skriver:

  Det finns inga dåliga väder, det finns bara dåliga kläder :-)

  Kör hårt nu. Ni har medvind.

  Lycka till!

 2. stsc1 skriver:

  Du behöver inget paraply, solen kommer att skina på dig, lycka till.

 3. carlbildt skriver:

  OK, OK, OK…

 4. Torsten skriver:

  :-) :-)

 5. soli01 skriver:

  Apropå kläder : Det finns även ulv i fårakläder,
  i öst finns rosen,
  hårt som läder.

  Önskar lycka till framgent!

 6. pokeiwonandyoulost skriver:

  ”Det är inte bara partiernas internt förkokta lista som gäller – i detta val har man ju möjligheten att med sitt eget kryss utöva sitt inflytande över vem som kommer att företräda de egna idéerna i Europaparlamentet under de kommande åren.”

  Det är därför jag kommer att kryssa för Christian Engström.

 7. peeterr skriver:

  Då jag gissar att du inte ställer upp som valbar till EU för Moderaterna så funderar jag på att rösta på din fru, då hon verkar vara en bra person för jobbet. Dock är jag kluven och kanske röstar på Piratpartiet. Kanske bara för att jag är ung, men IPRED gillar jag inte, men åh andra sidan gillar jag FRA. Så är kluven, blir nog på valdagen som jag bestämmer mig. FÖr man har väll inte två röster? ;)

 8. Mekongs Blogg skriver:

  Pinsamt! Att överhuvudtaget försöka demokratisera detta byråkrtiska monster är icke möjligt. Tyvärr sviktade tjeckerna när vi som bäst behövde dom och röstade ja till det nya fördraget.
  Annars är EU:s initiativ att försöka lösgöra Rysslands grannländer från denna bests inflytande förvånandsvärt oväntat och följdaktligen lovvärt, och där har ju Sverige varit ledande. När den ryska bjönen ryter till kommer nog ändå EU till slut att huka sig med svansen mellan benen, tyvärr!
  Och i EU-valet uppmanar jag alla att rösta på partier som säger nej till turkiskt medlemskap i EU. Europas styre måste baseras på de judisk-kristna principer som gällt för den europeiska civilisationen de senaste 2000 åren.

 9. khinac skriver:

  Att demokratisera ett byråkratiskt monster

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Jean_Monnet

  Som varande en ivrig förespråkare för den Europeiska Unionen kan jag bara ge Monnet rätt på alla punkter.

  Det enda han glömde säga var att det är VI, det är VÅR uppgift, att hindra federationen från att bli en fascistisk eller kommunistisk terrorstat.

  Tyvärr är det så att Europa växelvis dominerats av de två ytterligheterna så länge, att vi inte känner till något annat.

  I a f, ditt val är fritt. Det är många i den här världen som inte är förunnade ett fritt val.

 10. cbong284 skriver:

  Hej Carl Bildt
  Vi bor i Australien och har fått tillskickat oss valsedel, valkuvert och 4 anvisningplatser för att gå och rösta till EU valet, eller som vi gjorde postade våra röster. Allt mycket välordnat och genomtänkt, men det fanns inget angivet om att det är ett personval. Räknas inte våra röster eftersom vi bara angav partiet?

 11. gubbstut skriver:

  Hoppas att alla, försöker göra ett så gott arbete som möjligt, nu inför EU-valet. Det är otroligt vad sent ändå, som denna valupptakt startat. En som funderat på detta, om och kring Bryssel är denna bloggare:

  http://yoembryo.blogspot.com/2009/05/eumbryo.html

  Ironin finns där i sin fulla glans och hoppas kan man, att funktionärena där nere, inte gör på detta viset.

 12. findus skriver:

  ”Namnena”???

 13. bestofmankind skriver:

  Tack findus, jag menar förstås signaturerna.

%d bloggare gillar detta: