Efter 101 dagar

Efter 101 dagar av en ny amerikansk administration styr jag nu kosan över Atlanten för några intensiva dagar av samtal och överläggningar i den amerikanska huvudstaden.

För min del blir det således Valborg i Washington.

Efter 101 dagar börjar den nya administrationen mera på allvar ta form – och det även om det återstår en del när det gäller kongressens godkännande av viktiga utnämningar.

Och vi har ju fått en mycket bra start på det transatlantiska samtalen – nu handlar det om att intensifiera det ytterligare.

Mitt mer officiella möte med utrikesminister Hillary Clinton – följt av en serie möten med den övriga ledningen på det amerikanska utrikesdepartementet – är först på måndag.

Efter ankomst och inkvartering blir det i kväll middag på den tjeckiska ambassaden med en serie av utrikespolitiska tyckare och tänkare från bägge sidor av Atlanten.

Och sedan kommer jag att tillbringa större delen av fredagen med dem – dock bär det senare på fredag eftermiddag av för möte med försvarsminister Robert Gates och en del av  hans närmaste medarbetare.

Men till allt detta kommer det att finnas anledning att återkomma.

Omedelbart bär det via London iväg över Atlanten.

Under mellanlandningen där skall jag försöka etablera kontakt med den brittiske utrikesministern David Miliband för att höra hans intryck från Sri Lanka.

Vi hade en snabb kontakt innan han satte sig på planet tillbaka från Colombo i går kväll, och jag vet att han skall rapportera till underhuset under dagen.

Också i Washington vet jag att man har blickarna på situationen i Sri Lanka.

4 Responses to Efter 101 dagar

 1. stiffler1969 skriver:

  Tänk vad enkelt allt hade varit om alla hade varit förnuftiga människor, utarbeta en utopi som alla kan enas kring och sen sträva efter att uppnå den. Det låter i alla fall bra. Du är en alldeles förträfflig Utrikesminister, detsamma gäller din kollega Borg. Trots att jag inte ens tillhör högerfalangen så tycker jag så. Lycka till over there ;)

 2. Mekongs Blogg skriver:

  Det är bra att starta på den tjeckiska ambassaden! Där kan man få goda råd om den vårdslösa amerikanska ekonomiska politiken men även kloka synpunkter på mellanösternkonflikten!

 3. perfro skriver:

  Obamas strategi vad gäller Irak har misslyckats. Han måste nu som president följa en mer realistisk politik, som mycket väl kan komma att kräva amerikansk närvaro i Irak framåt 2015.
  Kommer detta att diskuteras?
  Frågan ställs inte minst mot bakgrund av att vi nu har en svensk ambassad i Bagdad.
  Vad gör den?

 4. peodanielsson skriver:

  Här kommer några kommentarer från en som befann sig på Sri Lanka 1983, när konflikten bröt ut på allvar mellan Tamilerna i norr och Sinhaleserna i söder på denna ö som vid den tiden kallades för en paradisö. Rena helvetet brakade loss när kropparna till 13 döda regeringssoldater anlände till centralstationen i Colombo. Jag befann mig själv vid järnvägsstationen när tåget kom in till plattformen. Tydligen vara kropparna skändade, vilket utlöste total kalabalik. Någon började sedan skjuta med maskingevär och folk flydde hals över huvud ut ur staden. Dagarna därefter började Sinhaleserna tända eld på Tamilernas egendom i Colombo området och många brann inne i sina hus och bilar. Sedan dess har konflikten bara trappats upp för att sedan övergå til det folkmord som vi ser idag, dvs slakt av så många tamiler som möjligt.

  Det finns inga enkla svar, men en tvåstatslösning vore det bästa. Sedan kommer säkert parterna efter några årtionden att förstå att de behöver varandra och med ett ömsesidigt beroende och en alltmer sammanflätad ekonomi kommer de kanske om hundra år kunna enas igen. I dagsläget är dock konflikten så infekterad att det bästa vore att en internationell styrka med stora muskler går in och särar på parterna.

  Sri Lankas regering är åt det fascistiska hållet och bör hållas kort. Se för all del till att stoppa det aktuella IMF lånet, så att man inser att folkmord inte lönar sig. Sedan är väl inte den tamilske ledaren Prabhakaren så mycket bättre, eftersom han drivs av hat i sin kamp mot Sinhaleserna då flera av hans närmaste har slaktats av regeringen. Nya ledare krävs därför både på regeringssidan och Tamilsidan. Det går säkert att ordna. I Washington vet man hur sånt går till.

%d bloggare gillar detta: